liveblog
NOS NieuwsAangepast

RIVM verlaagt aantal besmettingen, overheidsadvies: reis niet naar Noord-Italië

 • Het RIVM heeft het totaal aantal besmettingen in Nederland verlaagd van 24 naar 23. Een kind in Diemen blijkt de ziekte toch niet te hebben.
 • Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert alleen naar Noord-Italië te reizen als dat noodzakelijk is.
 • Wereldwijd ligt het aantal besmettingen op ruim 90.000. Van deze patiënten is minstens de helft hersteld, zeker 3117 mensen zijn overleden.
 • De G7-landen staan klaar om in actie te komen om de financiële gevolgen te beperken. De Fed heeft de rente met een half procentpunt verlaagd.
 • In dit artikel lees je waarom er meer aandacht is voor het coronavirus dan voor griep. Bekijk ook onze coronakaart, explainer en krijg antwoord op je vragen in de collectie.
liveblog gesloten

Liveblog gesloten

We sluiten nu dit liveblog. Volg al het nieuws over het coronavirus via de reguliere berichtgeving op onze site en app.

Techreuzen schrappen evenementen

Na Facebook heeft ook Google een streep gezet door de jaarlijkse ontwikkelaarsbijeenkomst. Die conferentie trekt normaal gesproken duizenden softwareontwikkelaars uit de hele wereld. Het evenement zou dit jaar plaatsvinden van 12 tot en met 14 mei, in de buurt van het hoofdkantoor van Google in Californië. Zowel de conferentie van Google als die van Facebook gaan op kleinere schaal wel door, maar dan alleen online.

Vietnam bestrijdt coronavirus met liedje

Een voorlichtingsfilmpje van de Vietnamese overheid is een hit in het communistische land. Op het deuntje van een recent popnummer van twee Vietnamese zangers worden luisteraars opgeroepen om "het virus terug te dringen... Corona, Corona".

Het filmpje is sinds 22 februari al een half miljoen keer bekeken op YouTube.

Op de populaire app TikTok gebruiken Vietnamese jongeren het liedje om op te dansen en te laten zien hoe je grondig je handen wast:

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Macron legt beslag op mondkapjes

De Franse president Macron laat beslag leggen op de voorraden en de productie van mondkapjes. Het gaat om enkele tientallen miljoenen kapjes die al verspreid zijn over apotheken in het land, en om mondkapjes die nog geleverd moeten worden. Volgens Macron moeten die vanaf nu alleen beschikbaar worden gesteld aan artsen, zorgverleners en mensen die besmet zijn.

Hij reageert daarmee op verhalen in de media over Fransen die massaal mondkapjes inslaan vanwege het coronavirus. De afgelopen dagen werden ook meer dan 8000 exemplaren gestolen uit ziekenhuizen.

In Frankrijk zijn inmiddels meer dan 200 mensen besmet. Vier patiënten overleden aan het virus.

Eerste coronadode in Spanje

Tests hebben uitgewezen dat een man uit de Spaanse regio Valencia is overleden aan het coronavirus. Het is de eerste dode in Spanje sinds de uitbraak van het virus in het land, zegt een lokale gezondheidsfunctionaris. De man overleed op 13 februari.

Het aantal besmettingsgevallen in Spanje ligt momenteel boven de honderd.

Vindicat-leden blijven in skigebied Noord-Italië

Zo'n 900 leden van de Groningse studentenvereniging Vindicat blijven vooralsnog in het Noord-Italiaanse Sestriere op wintersport. Het reisadvies voor Noord-Italië is dinsdagavond aangescherpt door het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Volgens rector Floris Hamann van Vindicat is in Sestriere, dat dicht bij de Franse grens ligt, weinig te merken van de hectiek rondom het virus. 'Wij hebben dagelijks contact met de GGD, het RIVM en Buitenlandse Zaken. Pas als zij ons melden dat de situatie onveilig wordt, vertrekken we', zegt hij tegen RTV Noord.

De Vindicat-leden verblijven sinds zaterdag in het skigebied en zijn van plan om komende zaterdag weer naar Nederland te reizen. Eenmaal thuis kunnen ze een brief verwachten van de GGD. Daarin staan instructies om mogelijke verspreiding van het virus tegen te gaan.

IMF schrapt fysieke voorjaarsbijeenkomst

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank houden hun voorjaarsbijeenkomst dit jaar online. Het evenement zou in Washington D.C. plaatsvinden, maar vanwege het coronavirus vindt de organisatie het verstandiger om alleen digitaal bijeen te komen. Normaal gesproken komen er zo'n 10.000 politici, hoofden van centrale banken, ambtenaren, journalisten en zakenlieden op de vergadering af. Ook Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank, en minister Hoekstra van Financiën zijn doorgaans bij de bijeenkomst.

Waarom een aangepast reisadvies voor Noord-Italië?

'Zo'n reisadvies komt bijna niet voor in zo'n land in Europa'

'Zelfgekochte corona-thuistests zeggen niets'

Sommige mensen zijn op zoek naar thuistesten voor het coronavirus, meldt Editie NL. Zo is de 'Testjezelf Pre-Pet Coronavirus Test' online uitverkocht. Maar die test is bedoeld voor dieren, niet voor mensen.

Herman Egberink, viroloog in de diergeneeskunde, zegt tegen verslaggevers van het tv-programma dat hij dit soort thuistests afraadt. Ze zijn nadrukkelijk niet geschikt om mensen te testen, en bovendien niet gemaakt om het nieuwe coronavirus vast te stellen bij honden en katten.

"Er bestaan verschillende coronavirussen. En de virussen die bij een hond en kat voorkomen zijn totaal anders dan het virus dat bij de mens voorkomt." Dit soort testen afnemen levert volgens Egberink daarom weinig op. "Waarschijnlijk blijft de test negatief, zelfs al ben je besmet. En als hij wel positief is, zegt dat eigenlijk niets."

Coronapatiënt in Rode Kruis Ziekenhuis Beverwijk

Een patiënt in het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk heeft het coronavirus. Eerder vandaag werd al een opnamestop ingesteld voor de intensive care van het ziekenhuis, omdat een vrouw uit Wijk aan Zee één keer positief testte op het coronavirus. Na een tweede positieve test is het virus bij haar vastgesteld, schrijft NH Nieuws.

De vrouw verblijft sinds 28 februari in het ziekenhuis. Op dit moment ligt ze in quarantaine. Het ziekenhuis besluit morgen na overleg met de GGD of de intensive care weer patiënten kan opnemen.

De officiële telling van het RIVM staat voorlopig nog op 23 coronapatiënten.

Spaanse sportwedstrijden zonder publiek

Een aantal voetbal- en basketbalwedstrijden in Spanje waar veel publiek op af komt wordt vanwege het coronavirus achter gesloten deuren gespeeld. Het gaat onder meer om de Champions League-wedstrijd tussen Valencia en Atalanta op 10 maart.

Op last van de Spaanse regering worden ook alle medische congressen en cursussen afgelast. "We hebben onze medische professionals in goede gezondheid nodig", zei de Spaanse minister voor Gezondheidszorg vanmiddag op een persconferentie.

Over een grote demonstratie in Madrid op Internationale Vrouwendag (8 maart) wordt koortsachtig overleg gevoerd. "Het is de vraag of dat wel door kan gaan. Vorig jaar kwamen er zo'n 350.000 mensen op af", zegt NOS-correspondent Rop Zoutberg.

Minister Bruins niet naar Indonesië

Bruno Bruins, minister voor Medische Zorg, gaat volgende week niet mee op staatsbezoek naar Indonesië. Hij blijft in Nederland om de strijd tegen het coronavirus in goede banen te leiden, laat zijn ministerie weten.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn nog wel van plan om af te reizen naar Indonesië. Dat in Jakarta de eerste mensen met het coronavirus zijn opgenomen in het ziekenhuis heeft daar volgens de Rijksvoorlichtingsdienst geen verandering in gebracht. Tegelijk met het koningspaar gaat een omvangrijke handelsmissie naar Indonesië, vergezeld van een aantal ministers. Enkele bedrijven en topmannen hebben de reis wel afgezegd.

RIVM: 'mogelijk patiënten spreiden over Nederland'

Om te voorkomen dat de gezondheidszorg overbelast raakt, moeten patiënten met het coronavirus misschien wel over Nederland verspreid worden. Dat zei Jaap van Dissel, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM, vandaag tegen Tweede Kamerleden. De spreiding van patiënten is nu nog niet aan de orde, maar kan van belang zijn als het aantal besmettingen stijgt.

Het RIVM wil ook dat alle ziekenhuizen in Nederland in hun laboratorium gaan testen op het virus. Op dit moment gebeurt dat nog in veertien laboratoria.

Reisadvies: ga niet op vakantie naar Noord-Italië

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft per direct het reisadvies voor Noord-Italië aangepast. Nederlanders moeten daar alleen nog naartoe reizen als dat noodzakelijk is, dus niet voor vakanties.

Tot nu toe had het grootste deel van Noord-Italië de kleurcode geel. Dat wordt nu gewijzigd in oranje. Het verscherpte advies geldt voor de Aosta-vallei, Piemont, Lombardije, Trentino-Zuid-Tirol, Friuli-Julisch-Venetië, Veneto, Emilia-Romagna en Ligurië. In het gebied liggen veel wintersportoorden, maar ook grote steden als Milaan, Turijn, Genua en Venetië.

Beurzen reageren wisselend

De AEX-index is vandaag bijna 1,5 procent hoger gesloten. Ook in de rest van Europa zijn de beurzen in het groen geëindigd, tussen 0,5 en 1 procent.

Beleggers waren eerder op de dag nog aanzienlijk positiever gestemd: op het hoogtepunt stond de AEX-index ruim 3,5 procent in de plus, maar de piek was van korte duur. In de Verenigde Staten opende de Dow Jones-index lager, maar na bekendmaking van de renteverlaging door de Fed schoot de index in korte tijd 700 punten omhoog. Toch verdampten de koerswinsten daarna weer. De Down Jones-index keerde terug naar rode cijfers en daar reageerden de Europese beurzen ook weer op met koersdalingen.

Gisteren schoot de Dow Jones nog met 5 procent omhoog. In vergelijking daarmee is de winst van de AEX vandaag beperkt. Maar volgens beursexpert Corné van Zeijl moeten we niet vergeten dat de Dow Jones eerder juist veel harder wegzakte, terwijl het coronavirus in de VS nog niet wijdverspreid is. "De Europese beurzen hoeven in die zin dus minder te herstellen dan in de Verenigde Staten."

De bewegingen op de beurs hoeven volgens Van Zeijl niet per se tot grote zorgen te leiden. "We weten vrij zeker dat het virus een tijdelijk probleem is, dus we hoeven ons niet zoveel zorgen te maken. De beurzen zullen na het virus waarschijnlijk weer omhoog springen."

RIVM: 'reisadvies naar Noord-Italië aanscherpen'

Tweede Kamerleden laten zich bijpraten door de GGD en het RIVM. Jaap van Dissel, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM, vindt dat Nederland het reisadvies naar Noord-Italië moet aanpassen, omdat die plek een belangrijke infectiehaard is.

RIVM verlaagt aantal besmettingen naar 23

Het RIVM heeft het aantal besmettingen verlaagd van 24 naar 23. Het aantal is bijgesteld omdat het jongste kind van de patiënt die in Diemen in thuisisolatie zit, het virus toch niet blijkt te hebben. Eén eerder positief afgegeven test was al gebaseerd op een twijfelachtige uitslag, meldt het RIVM. Die eerste test wordt nu na twee herhaalde negatieve testuitslagen alsnog als negatief beschouwd.

Podcast over economische gevolgen

Podcast 'De Dag' gaat vandaag over de economische schade van corona. Hoe langer de uitbraak van het virus duurt en hoe meer landen ermee te maken krijgen, hoe groter die schade wordt. Beluister de podcast hier.

Ook handen wassen in Tweede Kamer

Terwijl de parlementariërs door het RIVM worden bijgepraat over het coronavirus in een van de vergaderzalen van het Kamergebouw, zijn elders in het gebouw maatregelen getroffen tegen de verspreiding van het virus.

 • ANP
  Een pompje met ontsmettingsmiddel in het het gebouw van de Tweede Kamer
 • ANP
  Geert Wilders ontsmet zijn handen voor het wekelijkse Vragenuurtje in de Kamer
 • ANP
  GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver bij de dispenser

Tekort aan mondkapjes bij tandarts, afspraken vervallen

Door een tekort aan mondkapjes heeft het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (Acta) alle niet-spoedeisende afspraken met patiënten geannuleerd. Volgens NH Nieuws gaat het om controles, gebitsreiniging of gebitsrestauratie. Een woordvoerder kon nog niet zeggen hoe veel patiënten zijn gedupeerd.

Door de uitbraak van het coronavirus is er een run ontstaan op mondkapjes. Tandartsen zijn wettelijk verplicht mondkapjes te gebruiken om bloed- en speekselspatten tegen te houden. Ze beschermen niet tegen het virus.

Patiënt in Catharina Ziekenhuis Eindhoven

In het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven ligt een patiënt die besmet is met het coronavirus. Hij en zijn vrouw worden in isolatie verpleegd, meldt Omroep Brabant. Ook bij de vrouw is een verdenking van corona. Zij wordt getest.

De man werd op 23 februari opgenomen in het Catharina Ziekenhuis met luchtwegproblemen. Toen was er nog geen aanleiding om de man te testen op het coronavirus. Gisteren gaf de patiënt aan dat zijn partner ook ziek was en dat familieleden die recent in Italië waren geweest gezondheidsklachten hadden. Op basis van die informatie heeft de behandelend arts de man direct in isolatie geplaatst. De GGD doet onderzoek naar de familieleden van de patiënt en heeft een contactonderzoek gestart.

Voordat de man in isolatie werd geplaatst heeft hij op drie verschillende afdelingen gelegen. Het ziekenhuis heeft de medewerkers op de betrokken afdelingen en de enige patiënt die in contact is geweest met de man geïnformeerd. Medewerkers op de betrokken afdelingen die klachten hebben, worden getest op het coronavirus. In afwachting van de uitslag zijn ze naar huis gestuurd.

Topman Air France KLM: 'Stel luchtvaartbelasting uit'

De topman van Air France KLM wil dat Europese overheden de invoering van luchtvaartbelasting uitstellen vanwege het coronavirus. Ben Smith vraagt daarom op een bijeenkomst van Airlines 4 Europe in Brussel, de brancheorganisatie van Europese luchtvaartmaatschappijen, waarvan Smith de voorzitter is.

Luchtvaartmaatschappijen lijden nu verliezen als gevolg van het virus en kunnen iedere vorm van financiële verlichting gebruiken, zegt hij. Air France KLM heeft al miljoenenverliezen geleden omdat er niet gevlogen wordt op China.

Smith is ook bezorgd dat maatschappijen hun plekken op luchthavens gaan verliezen omdat vluchten zijn afgelast. Het is de regel dat een maatschappij zijn zogeheten slots in een volgend seizoen verliest als die ongebruikt blijven. Smith hoopt dat de nationale luchtvaartcoördinators de regel nu niet zullen toepassen. Hij sluit niet dat luchtvaartmaatschappijen, die het al moeilijk hadden vóór de uitbraak, moeten fuseren met andere maatschappijen om het hoofd boven water te houden. "Dat zag je na SARS en dat zal nu weer gebeuren," aldus Smith.

Donderdag Kamerdebat

De Tweede Kamer houdt donderdag om 10.15 uur een plenair debat over de verspreiding van het coronavirus en de maatregelen die het kabinet neemt. Er stond donderdag een corona-overleg van de Kamercommissie voor Volksgezondheid met het kabinet op het programma, maar dat gaat nu niet door.

Fed komt met onverwacht hoge renteverlaging

De Amerikaanse centrale bank, de Fed, verlaagt de rente met een half procentpunt om de negatieve effecten op de economie van het coronavirus tegen te gaan. Het is voor het eerst sinds de financiële crisis dat de Fed tussentijds de rente verlaagt. Beleggers gingen er wel vanuit dat de rente iets omlaag zou gaan, maar niet dat het met zoveel zou zijn.

De onverwachte maatregel had meteen effect op de beurskoersen. De Dow Jonesindex steeg met 700 punten na de bekendmaking. Eerder op de dag stond de beurs nog op verlies. Ook in Amsterdam gingen de koersen in hoog tempo omhoog.

Christine Lagarde, de voorzitter van de Europese Centrale Bank, liet gisteravond ook al weten steunmaatregelen te overwegen. In Australië is de rente vandaag ook verlaagd met 0,25 procentpunt.

'Kom niet naar MH17-proces met symptomen en na bezoek risicogebied'

Mensen die onlangs in een risicogebied zijn geweest en nu verkoudheidsklachten of koorts hebben, kunnen het beste de richtlijnen van het RIVM volgen en geen rechtszaken bezoeken, zoals het MH17-proces dat maandag begint. Dat adviseert de Raad voor de rechtspraak.

"De Rechtspraak heeft landelijk maatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen", staat in een vandaag gepubliceerde verklaring. Bij het MH17-proces in de rechtbank op Schiphol worden maandag honderden mensen uit tientallen landen verwacht.

Technische briefing RIVM live te volgen

Om 16.30 uur worden leden van de Tweede Kamer bijgepraat door deskundigen van het RIVM over de situatie rond het coronavirus. Met die informatie kunnen Kamerleden beter beoordelen of het kabinet tot nog toe goed heeft gehandeld. De technische briefing is te volgen op NPO Politiek.

IOC: nog geen twijfel aan doorgaan Spelen

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) ziet geen aanleiding om te twijfelen aan het doorgaan van de Spelen komende zomer in Tokio. Het bestuur van het IOC liet zich vandaag bijpraten over de maatregelen die zijn genomen vanwege het coronavirus en kwam met een verklaring: "Het bestuur van het IOC moedigt alle atleten aan om door te gaan met hun voorbereidingen op de Olympische Spelen van Tokio 2020."

Tokio heeft eventueel het recht om de Olympische Spelen uit te stellen naar het einde van 2020 vanwege het virus. Dat heeft de Japanse minister Seiko Hashimoto gezegd na vragen in het parlement.

Student universiteit Leiden in isolatie

De Universiteit Leiden heeft laten weten dat een van haar studenten is getest op corona en in isolatie zit in een wooncomplex van de universiteit in Den Haag. In eerste instantie hadden we hier gemeld dat er sprake was van een positieve test, maar volgens de universiteit is er nog geen uitslag bekend.

De student was naar Italië geweest, werd na terugkomst ziek en meldde zich meteen bij zijn arts. Er wordt nu gewacht op het resultaat van de test. De uitslag daarvan komt op zijn vroegst woensdag.

In het gebouw waar de student in Den Haag in isolatie zit wonen nog zo'n 400 studenten. Zij zijn vanochtend ingelicht.

Organisatie Songfestival: we volgen de ontwikkelingen

De organisatie van het Eurovisie Songfestival in Rotterdam houdt rekening met alle mogelijke scenario's rond het coronavirus. Het team laat weten de ontwikkelingen op de voet te volgen en te overleggen met de verantwoordelijke instanties.

"We volgen hierin de richtlijn die het RIVM geeft en zijn ons samen met de EBU aan het oriënteren op verschillende mogelijke scenario's. Het is op dit moment echter te vroeg om in te gaan op deze eventuele scenario's, aangezien deze afhankelijk zijn van de ontwikkelingen de komende periode. Onze focus ligt nog steeds op het produceren van een onvergetelijk Eurovisie Songfestival in mei", aldus de organisatoren.

Westerse economieën klaar om in actie te komen

De ministers van financiën en de centrale bank-presidenten van de G7 stellen in een gezamenlijke verklaring dat ze klaarstaan om in actie te komen om de financiële gevolgen van de verspreiding van het coronavirus in te dammen. "Wij zijn bereid om alle mogelijke beleidsmaatregelen te nemen om een sterke, houdbare groei te bereiken en om de risico's te beperken," zo stellen de ministers. Concrete acties zijn vooralsnog niet aangekondigd.

De G7 is een forum van zeven belangrijke economieën: de Verenigde Staten, de Europese Unie, Japan, Duitsland Frankrijk en Canada. De G7-ministers vergaderden vanmiddag telefonisch met elkaar en de centrale bankpresidenten. De op-een-na grootste economie ter wereld, China, maakt geen deel uit van de G7.