Bloemen voor Li Wenliang bij het ziekenhuis in Wuhan
NOS Nieuws

Chinezen geschokt door dood corona-arts: 'Iedereen rouwt'

De dood van de Chinese arts die als een van de eersten alarm sloeg over het coronavirus maakt veel los in China. Li Wenliang overleed gisteren aan de gevolgen van het virus. "Uit alle hoeken rouwen mensen om de dood van Li Wenliang", zegt correspondent Sjoerd den Daas.

Veel Chinezen vragen zich af hoe een 34-jarige arts kan overlijden aan het virus. Het feit dat hij zelf arts was, kennis had over het virus, medische faciliteiten tot zijn beschikking had en toch stierf, baart veel Chinezen zorgen.

"Tot nu toe was de lijn, ook van de Wereldgezondheidsorganisatie, dat het vooral ouderen zijn die eraan overlijden", zegt Den Daas. "Er zijn wel wat dertigers overleden, maar tot nu toe waren dat mensen die al wat gezondheidsproblemen hadden."

Li Wenliang moest een brief van zelfkritiek schrijven.

Sjoerd den Daas

Tot een paar weken geleden was oogarts Li nog een grote onbekende. Tot duidelijk werd dat hij een van de acht artsen was die zich in een vroeg stadium al zorgen hadden gemaakt over deze mogelijke variant van SARS.

Li waarschuwde zijn collega's eind december via het Chinese sociale medium Weibo dat ze beschermende kleding moesten dragen. Dat Li melding maakte van het virus viel bij de Chinese autoriteiten niet in goede aarde.

Hij werd zelfs beschuldigd van het verspreiden van valse geruchten. "Hij is toen door de politie meegenomen en moest een brief van zelfkritiek schrijven", zegt Den Daas.

"Hij heeft zijn leven gegeven voor ons", zeggen mensen in Peking over de dood van dokter Li:

Chinezen reageren op dood corona-arts: 'Ik ben erg verdrietig'

Gisteravond kwamen via de staatsmedia een aantal berichten naar buiten over zijn overlijden. Die werden later voor een deel weer offline gehaald. "Men leek er niet helemaal uit te zijn wat de lijn moest zijn in de propaganda", zegt Den Daas.

Dat wekt woede op bij veel Chinezen. "Zij zien dit echt als een groot probleem van het huidige systeem. En op Weibo roepen mensen zelfs dingen als: wij willen vrijheid van meningsuiting!".

Die berichten zijn inmiddels ook offline gehaald, zegt Den Daas: "De autoriteiten zullen echt aan de bak moeten om het vertrouwen van de bevolking terug te winnen."

Li Wenliang voor zijn dood in het ziekenhuis

De Chinese president Xi Jinping heeft over de virusuitbraak gebeld met de Amerikaanse president Donald Trump. "Trump wilde graag bellen met Xi om te horen wat er in China op dit moment gebeurt", zegt Den Daas. "Xi heeft hem op het hart gedrukt dat alles onder controle is, al is dat iets wat we in de praktijk nog niet zien."

Het dodental door het coronavirus in China is in een dag met 73 gestegen, naar 636. Er zijn ook meer dan 3000 nieuwe patiënten bij gekomen. Daarmee staat het totale aantal besmettingen nu op ruim 31.000 in China.

In Wuhan, waar de ziekte als eerste opdook, is inmiddels een tweede noodhospitaal gereed. Daar kunnen 1500 patiënten terecht. Eerder deze week was de bouw van een eerste ziekenhuis al afgerond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl