Het coronavirus kan een bedreiging gaan vormen voor de Olympische Spelen in Tokio EPA

Tokio heeft het recht om de Olympische Spelen uit te stellen naar eind 2020 vanwege het coronavirus. Dat heeft de Japanse minister Seiko Hashimoto gezegd na vragen in het parlement. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) ziet geen enkele aanleiding om te twijfelen aan het doorgaan van de Spelen komende zomer in Tokio.

"Het contract stelt dat de Spelen gehouden moeten worden in kalenderjaar 2020", zei Hashimoto. "Dat zou geïnterpreteerd kunnen worden als het recht tot uitstellen. Maar we doen er alles aan de Spelen door te laten gaan op de geplande data."

Het IOC-bestuur liet zich dinsdag bijpraten over alle maatregelen die zijn genomen vanwege het coronavirus en kwam met een verklaring. "Het bestuur van het IOC moedigt alle atleten aan om door te gaan met hun voorbereidingen op de Olympische Spelen van Tokio 2020."

Bekijk hieronder de verklaring van IOC-voorzitter Thomas Bach:

IOC-voorzitter Bach: 'Alle vertrouwen in succesvol verloop Spelen'

Het IOC volgt wat dat betreft de adviezen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). "We blijven de atleten steunen door ze steeds op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen. Het IOC-bestuur zet zich volledig in voor een succesvolle Olympische Spelen in Tokio van 24 juli tot en met 9 augustus."

Maatregelen bij fakkelceremonie

Voor de officiële fakkelceremonie, die op 12 maart plaatsvindt in het Griekse Olympia, zijn concrete maatregelen genomen vanwege het coronavirus. Het Grieks olympisch comité (HOC) heeft besloten dat er zo min mogelijk publiek en genodigden bij de ceremonie aanwezig mogen zijn. Tijdens de generale repetitie, een dag eerder, worden er zelfs helemaal geen toeschouwers toegelaten.

Het olympisch vuur wordt traditioneel ontstoken in Olympia, de plek van de eerste moderne Olympische Spelen. De vlam maakt een reis door Griekenland om op 19 maart officieel overgedragen te worden aan Japan.

Duizend besmettingen

De Olympische Spelen staan voor 24 juli tot en met 9 augustus op de kalender. Uitstel van het evenement zou een kostbare aangelegenheid worden. De Spelen hebben nu al 11,25 miljard euro gekost.

Het recht om de Spelen helemaal te schrappen ligt bij het IOC, maar vorige week liet voorzitter Thomas Bach ook al weten dat hij ondanks de uitbraak van het coronavirus volledig achter het doorgaan van de Spelen staat.

In Japan zijn al zo'n duizend mensen besmet met het coronavirus en twaalf mensen om het leven gekomen.

Tokio 2020 AFP

STER reclame