EPA

De WK shorttrack, de WK atletiek indoor, de Formule 1-race van China. Door hoeveel meer grote sportevenementen gaat een streep vanwege het coronavirus? Zelfs de Olympische Spelen worden genoemd.

In Tokio is op 24 juli de openingsceremonie van de Spelen. De Japanse premier Shinzo Abe wil - om te beginnen - voor de komende twee weken alle sportevenementen in zijn land opschorten om verdere verspreiding van het virus te voorkomen.

'Iedereen wil dat Spelen doorgaan'

Dick Pound, lid van het internationaal olympisch comité (IOC), zegt dat de wereldgezondheid op het spel moet staan willen de Spelen afgelast of uitgesteld worden. Tot twee à drie maanden voor de Spelen zal het IOC geen grote beslissingen nemen.

"Alleen bij de ergst mogelijke uitkomst van dit virus zeggen we: er zijn belangrijkere dingen dan de Olympische Spelen. Iedereen wil dat het doorgaat en daar zullen we ook alles aan doen", aldus Pound.

IOC-lid: 'Afgelasten Olympische Spelen, zo ver is het nog lang niet'

De Spelen naar een andere stad verplaatsten, ziet Pound niet zitten: "Wie kan zo'n enorm evenement in vijf maanden opbouwen? Niemand." Afgelasten of uitstellen zijn de enige oplossingen, maar beide zijn dus nog niet aan de orde.

Ook Formule 1 in opperste staat van paraatheid

In de Formule 1 staat ook iedereen op scherp. De Grand Prix van China werd voor 19 april van de kalender gehaald en ook de races in Bahrein (19 maart) en Vietnam (2 april) staan onder druk. Het seizoen begint op 12 maart in Melbourne.

Bernie Ecclestone, de voormalig baas van de Formule 1, bekijkt het met argusogen. "Afgelasten is makkelijk, maar is het echt nodig?", zei de 89-jarige Brit eerder deze week tegen de NOS.

"Als ik een evenement voor 100.000 mensen zou organiseren waarvan een procent ziek zou worden, zou afgelasten dan iets uitmaken? Mensen nemen het zekere voor het onzekere en willen nergens verantwoordelijk voor gehouden worden."

Ecclestone over coronavirus: 'Is afgelasten Formule 1-races echt nodig?'

Het coronavirus kwam vorig jaar opzetten in het Chinese Wuhan en heeft inmiddels meer dan 80.000 mensen geïnfecteerd. Daarvan zijn er meer dan 2.700 overleden. In Nederland is het virus nog niet opgedoken.

KNVB loopt niet op zaken vooruit wat betreft eredivisieduels

Mocht het virus Nederland wel bereiken: wat gebeurt er dan met de wedstrijden in de eredivisie? In Italië zijn wedstrijden afgelast of wordt er zonder publiek gespeeld om het virus zoveel mogelijk in te dammen.

Bij de KNVB willen ze niet op de zaken vooruit lopen: "We houden alles in de gaten en staan in contact met het RIVM en de GGD en laten ons door hen adviseren", laat een woordvoerder weten.

Grote sportevenementen die geraakt zijn door het coronavirus

Atletiek 13-15 maart WK indoor Nanjing (China) uitgesteld tot 2021
9 februari Marathon Hongkong afgelast
1 maart Marathon Tokio (Japan) geen recreanten
12 april Marathon Pyongyang (Noord-Korea) afgelast
Autosport 21 maart Formule E: E-Prix van Sanya (China afgelast
19 april Formule 1: GP van China (Shanghai) uitgesteld
Basketbal 6-9 februari OKT vrouwen in Foshan (China) verplaatst naar Servië
Hippische Sport 14-16 februari Masters Series Hongkong afgelast
Hockey 8 en 9 februari Pro League: China-België uitgesteld
14 en 15 februari Pro League: China-Australië uitgesteld
Golf 16-19 april Maybank Championship (Maleisië) uitgesteld
23-26 april China Open uitgesteld
Turnen 20-23 februari Wereldbeker Melbourne: geen Chinese deelname
Alpineskiën 15-16 februari Wereldbeker Yanqung uitgesteld
Shorttrack 13-15 maart WK in Seoul afgelast
Tafeltennis 22-29 mei WK voor landenteams (Zuid-Korea) uitgesteld
Rugby 7 maart Six Nations-duel: Ierland-Italië afgelast
Waterpolo 8-15 maart OKT (Triëst) afgelast

STER reclame