liveblog
NOS NieuwsAangepast

Duitse minister voorziet epidemie, quarantaine hotel Innsbruck voorbij

  • Bij GGD's in het hele land komen veel vragen binnen over het coronavirus.
  • Eerste besmetting in Brazilië, een man van 61 heeft corona.
  • In Duitsland, net over de grens bij Sittard, is een man besmet. Hij was ook in Limburg, maar omdat hij toen nog geen ziekteverschijnselen had, is de kans op besmetting door hem nihil.
  • Bekijk op deze kaart hoe de verspreiding wereldwijd verloopt.
liveblog gesloten

Liveblog gesloten

In dit artikel vind je een overzicht van het coronanieuws van vandaag.

Zo ziet afgesloten gebied in Italië eruit

Casalpusterlengo ligt midden in de rode zone, het gebied in Italië dat vanwege het coronavirus van de buitenwereld is afgesloten. Hoewel het een stuk rustiger is op straat, gaat het leven er gewoon door. Maar wel iets anders dan normaal. Deze basisschoolleraar laat zien hoe het leven eruit ziet:

Italiaanse leraar laat leven in afgesloten Casalpusterlengo zien

Het coronavirus verspreidt zich over Europa

Localfocus/Johns Hopkins University
In veel landen rondom Nederland zijn al besmettingen vastgesteld

Italiaans skigebied loopt leeg

Toeristen mijden het skigebied bij het Italiaanse Livigno, vlak bij de grens met Zwitserland. Volgens de krant Il Giorno is meer dan een derde van de buitenlandse gasten inmiddels vertrokken uit het gebied. Volgens Luca Moretti van het lokale toerismebureau is de situatie "zeer ernstig". Volgens hem zijn veel mensen bang om bij thuiskomst in quarantaine te moeten. In het skigebied zijn overigens nog geen besmettingen vastgesteld, wel in andere delen van Noord-Italië.

Ook besmetting in Georgië

Voor het eerst heeft ook iemand in Georgië het coronavirus opgelopen. Dat meldt de minister van Volksgezondheid van het land, dat grenst aan onder andere Rusland en Turkije. Volgens de minister was de Georgiër onlangs in Iran geweest, waar bijna 140 mensen besmet zijn met het virus.

Eerste coronapatiënt in Noorwegen

Ook in Noorwegen is iemand besmet met het coronavirus. Het gaat om een inwoner van het noorden van het land, die recent in China is geweest. De persoon is gezond en heeft geen symptomen, zegt de Noorse gezondheidsdienst. De dienst acht de kans zeer klein dat hij of zij een besmettingsrisico voor anderen vormt, maar om het zekere voor het onzekere te nemen is de persoon toch in thuisquarantaine geplaatst.

Nederlanders in hotel Tenerife maken er het beste van

De NOS sprak met Nederlandse families die sinds gisterochtend in quarantaine zitten in een hotel op Tenerife. Manuela Boekweit zit vooral op haar hotelkamer, samen met haar moeder en 10-jarige dochter. Boekweit was enigszins verbaasd dat ze vandaag lunch mochten ophalen in de eetzaal. "Ik schrok van wat ik daar aantrof. Een paar honderd mensen zaten daar te eten, de meesten droegen geen mondkapje."

Haar dochter Mila maakte voor het NOS Jeugdjournaal een filmpje over wat ze doet op haar kamer:

Mila (10) zit vast op hotelkamer in Tenerife

Irak legt samenleving grotendeels plat

De Iraakse overheid neemt verregaande maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen, meldt persbureau Reuters. Vanaf morgen gaan alle scholen en universiteiten voor zeker anderhalve week dicht. Ook gelegenheden als bioscopen, koffietentjes en clubs moeten tot 7 maart de deuren sluiten. Alle openbare bijeenkomsten worden verboden. Irakezen mogen niet reizen naar China, Iran, Thailand, Zuid-Korea, Japan, Singapore, Italië, Koeweit en Bahrein.

Het aantal coronapatiënten in Irak staat op vijf. In buurland Iran zijn bijna 140 mensen besmet. Bekijk ook onze coronakaart.

'Coronavirus wordt beurskrachvirus'

NOS economie-verslaggever André Meinema in zijn analyse van de malaise op de beurs: "In de laatste paar handelsdagen zijn de grote aandelenindexen in de wereld tot 10 procent gedaald. Het is een soort krach, een daling van de beurs met 10 procent, maar dan in een paar stapjes. Het virus dringt steeds verder binnen in Europa en laat diepe sporen na op de aandelenbeurzen. Dat het virus de wereldeconomie dreigt te verlammen, jaagt beleggers weg van de aandelenmarkten."

Duitse militair besmet met virus

Bij een Duitse militair is het coronavirus vastgesteld. De 41-jarige man was volgens persbureau DPA gestationeerd bij Keulen en had tijdens het carnaval contact gehad met de man uit Gangelt, net over de grens bij Sittard, van wie vannacht duidelijk werd dat hij het coronavirus had opgelopen. De militair wordt behandeld in een legerziekenhuis in Koblenz.

Quarantaine hotel Innsbruck opgeheven

Na ongeveer een etmaal hebben de Oostenrijkse autoriteiten de quarantaine van een hotel in Innsbruck opgeheven. Dat twittert het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Bij een receptioniste van het Grand Hotel Europa was het coronavirus vastgesteld. Onder anderen twee Nederlanders zaten vast in het hotel. Er waren al geen aanwijzingen dat zij het virus hadden opgelopen.

Noodtoestand in Litouwen - uit voorzorg

Litouwen heeft de noodtoestand uitgeroepen vanwege het coronavirus. Uit voorzorg, want er is nog geen besmetting gemeld in het Baltische land. Volgens het ministerie van Volksgezondheid is de maatregel genomen vanwege het toenemende aantal besmettingen in Europa. Met de maatregel wordt het makkelijker het werk van verantwoordelijke instellingen te coördineren en zo nodig geld vrij te maken.

Twee Nederlanders in quarantaine in Innsbruck

In de Oostenrijkse stad staat sinds gisteren een hotel onder quarantaine nadat een Italiaanse receptioniste het coronavirus had opgelopen. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken twittert dat er ook twee Nederlanders in het hotel zitten. Zij zijn niet besmet.

Volgens dagblad De Limburger gaat het om een stel uit Maastricht dat juist Italië vanwege de corona-uitbraak was ontvlucht en de vakantie in Oostenrijk had voortgezet.

Gezondheidsminister Duitsland: staan aan begin corona-epidemie

De Duitse minister Spahn van Volksgezondheid heeft gewaarschuwd dat zijn land aan het begin staat van een corona-epidemie. Hij gaf als reden dat de route die het virus in Duitsland aflegt van patiënt naar patiënt niet meer helemaal valt te achterhalen. Vandaag werd het virus vastgesteld bij nog een vijf mensen in Baden-Württemberg en Noordrijn-Westfalen, waarmee het totaalaantal op 21 kwam te staan.

Spahn riep verder de deelstaten, ziekenhuizen en werkgevers op om hun draaiboeken over epidemieën te updaten. Morgen presenteert hij met minister van Binnenlandse Zaken Seehofer een landelijk crisisteam dat de corona-uitbraak gaat aanpakken.

Terugkijken: coronavirus houdt ons allemaal bezig, zegt minister Bruins

Vijftig mensen negatief getest op corona

NOS maakt speciaal programma over corona-uitbraak

Morgenavond na het NOS Journaal van 20.00 uur maakt de NOS op NPO 1 een ingelast en rechtstreeks programma over het coronavirus. Het programma van 50 minuten legt uit wat het virus wel en juist niet is, hoe Nederland is voorbereid op een uitbraak en wat de gevolgen kunnen zijn voor de samenleving.

Kijkers kunnen in de uitzending, maar ook via site, app en NOS-sociale media, vragen stellen, die leidend zijn voor het programma. Presentator Rob Trip legt de vragen voor aan experts en Saïda Maggé geeft concrete informatie en uitleg bij het scherm. Verder komen verslaggevers en correspondenten aan het woord in live schakelingen en reportages.

Het wordt een programma met zoveel mogelijk relevante informatie, om de feiten te kunnen onderscheiden van spookverhalen en desinformatie.

Ook op NPO Radio 1 maakt de NOS, met de NTR, een thema-uitzending. Nieuws en Co, tussen 17.00-18.30 uur, staat geheel in het teken van de corona-uitbraak.

Ook sporters bezorgd over virus

NOC*NSF krijgt telefoontjes van atleten en bonden met vragen over de corona-uitbraak. "Ons advies is eigenlijk heel simpel. Volg het reisadvies van Buitenlandse Zaken en luister goed naar het RIVM", laat Geert Slot namens de sportkoepel weten.

De uitbraak heeft nog niet tot concrete problemen geleid in de Nederlandse sportwereld. "Bij een paar sporten zijn olympische kwalificatiewedstrijden afgelast. Dat is vervelend, maar geen groot probleem. Voor deze atleten kijken we naar een alternatieve wedstrijd of een ander beoordelingstraject. Daar komen we wel uit", zegt Slot.

Op de vraag over het al dan niet doorgaan van de Olympische Spelen in Tokio in juli en augustus zegt Slot: "Er is op dit moment geen enkele hinder, op welk gebied dan ook. Er is geen enkele aanwijzing dat de Spelen niet doorgaan, maar natuurlijk weet niemand hoe het er over een paar maanden voor staat. Deze discussie voeren we wel als die gevoerd moet worden, niet eerder."

Zie ook:

Nepbericht over corona op trancefestival

Er gaat een onjuist bericht rond op sociale media dat iemand met het coronavirus heeft rondgelopen op het A State of Trance-festival. Dat werd op 15 februari gehouden in Utrecht. Volgens de festivalorganisatie is het bericht compleet onjuist en niet afkomstig van de organisatie zelf. De persoon die het bericht verstuurde, heeft inmiddels contact opgenomen met de organisatie en toegegeven dat het om een grap gaat.

Brazilië bevestigt eerste coronabesmetting

De Braziliaanse minister van Gezondheid bevestigt dat het land zijn eerste coronapatiënt telt. De besmetting, tevens de eerste in Zuid-Amerika, werd vanmorgen al door media gemeld op basis van anonieme bronnen. De patiënt is een man van 61 uit São Paulo die onlangs enkele weken doorbracht in Noord-Italië voor zaken. In Italië zijn in minder dan een week meer dan 300 besmettingen vastgesteld, voornamelijk in het noorden.

"We gaan nu zien hoe het virus zich gedraagt in een tropisch land in hoogzomer, wat voor patroon het volgt", zei minister Mandetta op een persconferentie. Medewerkers van zijn ministerie houden twintig mensen in de gaten van wie ze vermoeden dat ze het coronavirus hebben.

Meer nieuws vanaf Tenerife

De gezondheidsautoriteiten van de Canarische Eilanden zeggen dat alle gasten van het hotel op Tenerife waar vier mensen besmet zijn, zijn gecontroleerd op het coronavirus. Van mensen die contact hadden met de vier coronapatiënten of die tekenen van de ziekte hebben (hoesten, niezen, koorts, kortademigheid) zijn monsters afgenomen.

Werknemers mogen het hotel nu weer in en uit als ze de nodige voorzorgsmaatregelen nemen. Dat geldt ook voor de 106 mensen die maandag incheckten. De overige gasten moeten in het hotel blijven, maar mogen daarbinnen wel vrij bewegen. Mensen die symptomen hebben mogen hun kamer niet uit. Met de vier coronapatiënten gaat het naar omstandigheden goed, zeiden de autoriteiten. De vier liggen in het ziekenhuis op Tenerife.

Drukte bij GGD's in hele land

Veel GGD's zijn druk met telefoontjes van burgers, zorgverleners en organisaties die vragen hebben over het nieuwe coronavirus. Dat zegt GGD GHOR Nederland, de overkoepelende brancheorganisatie van de 25 Gemeentelijke Gezondheidsdiensten (GGD's) en Geneeskundige Hulpverleningsorganisaties in de Regio (GHOR). Exacte aantallen heeft de organisatie niet.

"De telefoon staat hier roodgloeiend", zegt ook een woordvoerder van de GGD Amsterdam. "Er is een enorme piek sinds de uitbraak in Italië bekend werd." Het teamhoofd en arts infectieziekten in de hoofdstad zei eerder in De Telegraaf dat dit voor meer regio's geldt.

Zorgen over het virus zijn in Nederland niet nodig, aangezien er in Nederland geen uitbraak is, zegt de woordvoerder van de GGD Amsterdam. "We zijn bovendien druk met de voorbereidingen voor als dat wel gebeurt."

Bellers worden steevast doorverwezen naar de site van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), waar veel actuele informatie over het coronavirus te vinden is.

Trump houdt persconferentie over virus

De president geeft vanavond om middernacht (Nederlandse tijd) vanuit het Witte Huis een persconferentie over het coronavirus. Trump landde enkele uren geleden weer op Amerikaanse bodem na een staatsbezoek aan India. Hij weersprak kritiek dat zijn regering de corona-uitbraak onderschat. Zijn minister van Gezondheid, het Amerikaanse RIVM (CDC) en anderen "doen geweldig hun best", twitterde hij.

In de VS zijn 57 mensen besmet met het coronavirus. Het CDC heeft een stevige waarschuwing afgegeven: Amerikanen moeten zich voorbereiden op een veel grotere uitbraak. "Het is niet zozeer de vraag of het zal gebeuren, maar meer wanneer en hoeveel mensen ernstig ziek zullen worden", zei de directeur.

Tweede coronadode Frankrijk niet in risicogebied geweest

De Franse autoriteiten hebben meer bekendgemaakt over de 60-jarige Fransman die vannacht in Parijs overleed aan de gevolgen van het coronavirus. Zo werkte de man als docent in Crépy-en-Valois, zo'n 60 kilometer boven Parijs. Ook is duidelijk dat hij niet in een gebied is geweest waar het coronavirus al heerste. De autoriteiten hebben nog niet bekendgemaakt hoe de man besmet is geraakt.

106 hotelgasten Tenerife naar huis

Op de Canarische Eilanden is een persconferentie gehouden over de situatie in het hotel H10 Costa Adeje Palace op Tenerife, waar 750 mensen in quarantaine zitten nadat er corona was ontdekt.

De autoriteiten zeggen dat 106 mensen, die sinds maandag hebben ingecheckt, onder toezicht weer naar huis mogen.

Eerder werd al bekend dat er geen aanwijzingen zijn dat de 23 Nederlanders in het hotel ziek zijn geworden. Het is niet bekend of zij ook het pand mogen verlaten of dat ze nog langer in quarantaine moeten.

Mogelijk ook een besmetting in Leverkusen

In Duitsland is mogelijk ook een vrouw uit Leverkusen besmet met corona. Ze lag met verschijnselen van de ziekte in een ziekenhuis, maar is nu volgens de omroep WDR met een speciaal transport naar een andere kliniek in de stad gebracht. Leverkusen ligt tussen Keulen en Düsseldorf.

Besmette Duitser vierde nog carnaval

De directeur van het ziekenhuis in Noordrijn-Westfalen zegt dat de Duitse corona-patiënt uit Gangelt onlangs nog carnaval heeft gevierd. Dat deed hij waarschijnlijk in Duitsland. Het is niet bekend of hij toen al ziek was.

'Vrouw van besmette Duitse man is zelf ook besmet'

De vrouw van de 47-jarige Duitser die in kritieke toestand in het ziekenhuis in Düsseldorf ligt, is zelf ook besmet. Dat heeft een woordvoerder van het ziekenhuis tegen de Duitse omroep WDR gezegd. De vrouw had al ziekteverschijnselen. Een test heeft uitgewezen dat ze inderdaad besmet is. Ze zou in een kinderdagverblijf werken.

Scholen en kinderdagverblijven in de Duitse grensregio blijven nog een week langer gesloten.

Oplichters gebruiken 'corona' voor babbeltruc

Ouderenorganisatie ANBO waarschuwt mensen voor oplichters die aanbellen en zeggen dat ze voor het ziekenhuis een corona-test komen doen. Een onbekend aantal ouderen is al het slachtoffer van de criminelen geworden.

Minister Bruins: 50 mensen getest, uitslag steeds negatief

Minister Bruins voor Medische Zorg zegt dat er tot nu toe zo'n 50 mensen in Nederland zijn getest op het coronavirus. "Tot nog toe is de uitslag steeds negatief, dus dat wil zeggen dat de mensen geen drager zijn van het coronavirus. Maar vroeger of later kan zich natuurlijk een patiënt aandienen. Daarom bereiden wij ons goed voor."

De minister noemt het nog steeds reëel dat het coronavirus Nederland bereikt.