Op 9 februari werd een groep Duitsers uit het Chinese Wuhan geëvacueerd
NOS NieuwsAangepast

Kans nihil dat Duitse coronapatiënt in Nederland mensen besmette

In Duitsland, net over de grens bij Sittard, is een man besmet met het coronavirus. Volgens het RIVM is hij vorige week in Limburg geweest.

In eerste instantie zou de GGD onderzoek doen naar de Nederlandse contacten van de man. Maar omdat hij geen ziekteverschijnselen vertoonde toen hij in Nederland was, is dat volgens de GGD niet nodig. Het besmettingsgevaar is nihil.

De man is 47 jaar oud en komt uit de Duitse gemeente Gangelt, zegt de burgemeester van buurgemeente Selfkant tegen de regionale omroep 1Limburg. De patiënt werd opgenomen met een longinfectie, zijn toestand is volgens de Duitse omroep WDR kritiek. Hij is na opname in het ziekenhuis in Erkelenz overgebracht naar Düsseldorf. Daar is een speciaal isolatiecentrum voor coronapatiënten. De man zou onlangs contact gehad hebben met een zakenpartner, die op zijn beurt contact heeft gehad met een man uit China.

De echtgenote van de man is met griepverschijnselen opgenomen in het ziekenhuis, maar het is nog onduidelijk of ze besmet is met het virus. In de omgeving van Gangelt en de naastgelegen Duitse gemeente Selfkant blijven vandaag uit voorzorg alle scholen en kinderdagverblijven gesloten.

Onduidelijk waar

Het is onduidelijk waar in Limburg de besmette man is geweest. De burgemeester van Sittard zegt dat de man niet in zijn gemeente is geweest. "Dat vertelde de GGD-directeur mij", zegt burgemeester Sjraar Cox in het NOS Radio 1 Journaal. "Hij is ergens anders geweest, waarschijnlijk in Noord-Limburg. Daar zullen dus waarschijnlijk ook het onderzoek en activiteiten gaan plaatsvinden."

Op sociale media gaat intussen een bericht rond dat een man uit Brabant positief is getest op het coronavirus. Dit klopt niet, meldt een woordvoerder van het RIVM. In Nederland zijn er geen besmettingen met het coronavirus bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl