Duitse minister voorziet epidemie, quarantaine hotel Innsbruck voorbij
- Bij GGD's in het hele land komen veel vragen binnen over het coronavirus.
- Eerste besmetting in Brazilië, een man van 61 heeft corona.
- In Duitsland, net over de grens bij Sittard, is een man besmet. Hij was ook in Limburg, maar omdat hij toen nog geen ziekteverschijnselen had, is de kans op besmetting door hem nihil.
- Bekijk op deze kaart hoe de verspreiding wereldwijd verloopt.
Liveblog gesloten
In dit artikel vind je een overzicht van het coronanieuws van vandaag.
Zo ziet afgesloten gebied in Italië eruit
Casalpusterlengo ligt midden in de rode zone, het gebied in Italië dat vanwege het coronavirus van de buitenwereld is afgesloten. Hoewel het een stuk rustiger is op straat, gaat het leven er gewoon door. Maar wel iets anders dan normaal. Deze basisschoolleraar laat zien hoe het leven eruit ziet:
Het coronavirus verspreidt zich over Europa
Italiaans skigebied loopt leeg
Toeristen mijden het skigebied bij het Italiaanse Livigno, vlak bij de grens met Zwitserland. Volgens de krant Il Giorno is meer dan een derde van de buitenlandse gasten inmiddels vertrokken uit het gebied. Volgens Luca Moretti van het lokale toerismebureau is de situatie "zeer ernstig". Volgens hem zijn veel mensen bang om bij thuiskomst in quarantaine te moeten. In het skigebied zijn overigens nog geen besmettingen vastgesteld, wel in andere delen van Noord-Italië.
Ook besmetting in Georgië
Voor het eerst heeft ook iemand in Georgië het coronavirus opgelopen. Dat meldt de minister van Volksgezondheid van het land, dat grenst aan onder andere Rusland en Turkije. Volgens de minister was de Georgiër onlangs in Iran geweest, waar bijna 140 mensen besmet zijn met het virus.
Eerste coronapatiënt in Noorwegen
Ook in Noorwegen is iemand besmet met het coronavirus. Het gaat om een inwoner van het noorden van het land, die recent in China is geweest. De persoon is gezond en heeft geen symptomen, zegt de Noorse gezondheidsdienst. De dienst acht de kans zeer klein dat hij of zij een besmettingsrisico voor anderen vormt, maar om het zekere voor het onzekere te nemen is de persoon toch in thuisquarantaine geplaatst.
Nederlanders in hotel Tenerife maken er het beste van
De NOS sprak met Nederlandse families die sinds gisterochtend in quarantaine zitten in een hotel op Tenerife. Manuela Boekweit zit vooral op haar hotelkamer, samen met haar moeder en 10-jarige dochter. Boekweit was enigszins verbaasd dat ze vandaag lunch mochten ophalen in de eetzaal. "Ik schrok van wat ik daar aantrof. Een paar honderd mensen zaten daar te eten, de meesten droegen geen mondkapje."
Haar dochter Mila maakte voor het NOS Jeugdjournaal een filmpje over wat ze doet op haar kamer:
Irak legt samenleving grotendeels plat
De Iraakse overheid neemt verregaande maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen, meldt persbureau Reuters. Vanaf morgen gaan alle scholen en universiteiten voor zeker anderhalve week dicht. Ook gelegenheden als bioscopen, koffietentjes en clubs moeten tot 7 maart de deuren sluiten. Alle openbare bijeenkomsten worden verboden. Irakezen mogen niet reizen naar China, Iran, Thailand, Zuid-Korea, Japan, Singapore, Italië, Koeweit en Bahrein.
Het aantal coronapatiënten in Irak staat op vijf. In buurland Iran zijn bijna 140 mensen besmet. Bekijk ook onze coronakaart.
'Coronavirus wordt beurskrachvirus'
NOS economie-verslaggever André Meinema in zijn analyse van de malaise op de beurs: "In de laatste paar handelsdagen zijn de grote aandelenindexen in de wereld tot 10 procent gedaald. Het is een soort krach, een daling van de beurs met 10 procent, maar dan in een paar stapjes. Het virus dringt steeds verder binnen in Europa en laat diepe sporen na op de aandelenbeurzen. Dat het virus de wereldeconomie dreigt te verlammen, jaagt beleggers weg van de aandelenmarkten."
Duitse militair besmet met virus
Bij een Duitse militair is het coronavirus vastgesteld. De 41-jarige man was volgens persbureau DPA gestationeerd bij Keulen en had tijdens het carnaval contact gehad met de man uit Gangelt, net over de grens bij Sittard, van wie vannacht duidelijk werd dat hij het coronavirus had opgelopen. De militair wordt behandeld in een legerziekenhuis in Koblenz.
Quarantaine hotel Innsbruck opgeheven
Na ongeveer een etmaal hebben de Oostenrijkse autoriteiten de quarantaine van een hotel in Innsbruck opgeheven. Dat twittert het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Bij een receptioniste van het Grand Hotel Europa was het coronavirus vastgesteld. Onder anderen twee Nederlanders zaten vast in het hotel. Er waren al geen aanwijzingen dat zij het virus hadden opgelopen.
Noodtoestand in Litouwen - uit voorzorg
Litouwen heeft de noodtoestand uitgeroepen vanwege het coronavirus. Uit voorzorg, want er is nog geen besmetting gemeld in het Baltische land. Volgens het ministerie van Volksgezondheid is de maatregel genomen vanwege het toenemende aantal besmettingen in Europa. Met de maatregel wordt het makkelijker het werk van verantwoordelijke instellingen te coördineren en zo nodig geld vrij te maken.
Twee Nederlanders in quarantaine in Innsbruck
In de Oostenrijkse stad staat sinds gisteren een hotel onder quarantaine nadat een Italiaanse receptioniste het coronavirus had opgelopen. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken twittert dat er ook twee Nederlanders in het hotel zitten. Zij zijn niet besmet.
Volgens dagblad De Limburger gaat het om een stel uit Maastricht dat juist Italië vanwege de corona-uitbraak was ontvlucht en de vakantie in Oostenrijk had voortgezet.
Gezondheidsminister Duitsland: staan aan begin corona-epidemie
De Duitse minister Spahn van Volksgezondheid heeft gewaarschuwd dat zijn land aan het begin staat van een corona-epidemie. Hij gaf als reden dat de route die het virus in Duitsland aflegt van patiënt naar patiënt niet meer helemaal valt te achterhalen. Vandaag werd het virus vastgesteld bij nog een vijf mensen in Baden-Württemberg en Noordrijn-Westfalen, waarmee het totaalaantal op 21 kwam te staan.
Spahn riep verder de deelstaten, ziekenhuizen en werkgevers op om hun draaiboeken over epidemieën te updaten. Morgen presenteert hij met minister van Binnenlandse Zaken Seehofer een landelijk crisisteam dat de corona-uitbraak gaat aanpakken.
Cafés in Milaan mogen 's avonds weer openblijven
Terugkijken: coronavirus houdt ons allemaal bezig, zegt minister Bruins
NOS maakt speciaal programma over corona-uitbraak
Morgenavond na het NOS Journaal van 20.00 uur maakt de NOS op NPO 1 een ingelast en rechtstreeks programma over het coronavirus. Het programma van 50 minuten legt uit wat het virus wel en juist niet is, hoe Nederland is voorbereid op een uitbraak en wat de gevolgen kunnen zijn voor de samenleving.
Kijkers kunnen in de uitzending, maar ook via site, app en NOS-sociale media, vragen stellen, die leidend zijn voor het programma. Presentator Rob Trip legt de vragen voor aan experts en Saïda Maggé geeft concrete informatie en uitleg bij het scherm. Verder komen verslaggevers en correspondenten aan het woord in live schakelingen en reportages.
Het wordt een programma met zoveel mogelijk relevante informatie, om de feiten te kunnen onderscheiden van spookverhalen en desinformatie.
Ook op NPO Radio 1 maakt de NOS, met de NTR, een thema-uitzending. Nieuws en Co, tussen 17.00-18.30 uur, staat geheel in het teken van de corona-uitbraak.
Ook sporters bezorgd over virus
NOC*NSF krijgt telefoontjes van atleten en bonden met vragen over de corona-uitbraak. "Ons advies is eigenlijk heel simpel. Volg het reisadvies van Buitenlandse Zaken en luister goed naar het RIVM", laat Geert Slot namens de sportkoepel weten.
De uitbraak heeft nog niet tot concrete problemen geleid in de Nederlandse sportwereld. "Bij een paar sporten zijn olympische kwalificatiewedstrijden afgelast. Dat is vervelend, maar geen groot probleem. Voor deze atleten kijken we naar een alternatieve wedstrijd of een ander beoordelingstraject. Daar komen we wel uit", zegt Slot.
Op de vraag over het al dan niet doorgaan van de Olympische Spelen in Tokio in juli en augustus zegt Slot: "Er is op dit moment geen enkele hinder, op welk gebied dan ook. Er is geen enkele aanwijzing dat de Spelen niet doorgaan, maar natuurlijk weet niemand hoe het er over een paar maanden voor staat. Deze discussie voeren we wel als die gevoerd moet worden, niet eerder."
Zie ook:
Nepbericht over corona op trancefestival
Er gaat een onjuist bericht rond op sociale media dat iemand met het coronavirus heeft rondgelopen op het A State of Trance-festival. Dat werd op 15 februari gehouden in Utrecht. Volgens de festivalorganisatie is het bericht compleet onjuist en niet afkomstig van de organisatie zelf. De persoon die het bericht verstuurde, heeft inmiddels contact opgenomen met de organisatie en toegegeven dat het om een grap gaat.
Brazilië bevestigt eerste coronabesmetting
De Braziliaanse minister van Gezondheid bevestigt dat het land zijn eerste coronapatiënt telt. De besmetting, tevens de eerste in Zuid-Amerika, werd vanmorgen al door media gemeld op basis van anonieme bronnen. De patiënt is een man van 61 uit São Paulo die onlangs enkele weken doorbracht in Noord-Italië voor zaken. In Italië zijn in minder dan een week meer dan 300 besmettingen vastgesteld, voornamelijk in het noorden.
"We gaan nu zien hoe het virus zich gedraagt in een tropisch land in hoogzomer, wat voor patroon het volgt", zei minister Mandetta op een persconferentie. Medewerkers van zijn ministerie houden twintig mensen in de gaten van wie ze vermoeden dat ze het coronavirus hebben.
Meer nieuws vanaf Tenerife
De gezondheidsautoriteiten van de Canarische Eilanden zeggen dat alle gasten van het hotel op Tenerife waar vier mensen besmet zijn, zijn gecontroleerd op het coronavirus. Van mensen die contact hadden met de vier coronapatiënten of die tekenen van de ziekte hebben (hoesten, niezen, koorts, kortademigheid) zijn monsters afgenomen.
Werknemers mogen het hotel nu weer in en uit als ze de nodige voorzorgsmaatregelen nemen. Dat geldt ook voor de 106 mensen die maandag incheckten. De overige gasten moeten in het hotel blijven, maar mogen daarbinnen wel vrij bewegen. Mensen die symptomen hebben mogen hun kamer niet uit. Met de vier coronapatiënten gaat het naar omstandigheden goed, zeiden de autoriteiten. De vier liggen in het ziekenhuis op Tenerife.
Drukte bij GGD's in hele land
Veel GGD's zijn druk met telefoontjes van burgers, zorgverleners en organisaties die vragen hebben over het nieuwe coronavirus. Dat zegt GGD GHOR Nederland, de overkoepelende brancheorganisatie van de 25 Gemeentelijke Gezondheidsdiensten (GGD's) en Geneeskundige Hulpverleningsorganisaties in de Regio (GHOR). Exacte aantallen heeft de organisatie niet.
"De telefoon staat hier roodgloeiend", zegt ook een woordvoerder van de GGD Amsterdam. "Er is een enorme piek sinds de uitbraak in Italië bekend werd." Het teamhoofd en arts infectieziekten in de hoofdstad zei eerder in De Telegraaf dat dit voor meer regio's geldt.
Zorgen over het virus zijn in Nederland niet nodig, aangezien er in Nederland geen uitbraak is, zegt de woordvoerder van de GGD Amsterdam. "We zijn bovendien druk met de voorbereidingen voor als dat wel gebeurt."
Bellers worden steevast doorverwezen naar de site van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), waar veel actuele informatie over het coronavirus te vinden is.
Trump houdt persconferentie over virus
De president geeft vanavond om middernacht (Nederlandse tijd) vanuit het Witte Huis een persconferentie over het coronavirus. Trump landde enkele uren geleden weer op Amerikaanse bodem na een staatsbezoek aan India. Hij weersprak kritiek dat zijn regering de corona-uitbraak onderschat. Zijn minister van Gezondheid, het Amerikaanse RIVM (CDC) en anderen "doen geweldig hun best", twitterde hij.
In de VS zijn 57 mensen besmet met het coronavirus. Het CDC heeft een stevige waarschuwing afgegeven: Amerikanen moeten zich voorbereiden op een veel grotere uitbraak. "Het is niet zozeer de vraag of het zal gebeuren, maar meer wanneer en hoeveel mensen ernstig ziek zullen worden", zei de directeur.
Tweede coronadode Frankrijk niet in risicogebied geweest
De Franse autoriteiten hebben meer bekendgemaakt over de 60-jarige Fransman die vannacht in Parijs overleed aan de gevolgen van het coronavirus. Zo werkte de man als docent in Crépy-en-Valois, zo'n 60 kilometer boven Parijs. Ook is duidelijk dat hij niet in een gebied is geweest waar het coronavirus al heerste. De autoriteiten hebben nog niet bekendgemaakt hoe de man besmet is geraakt.
106 hotelgasten Tenerife naar huis
Op de Canarische Eilanden is een persconferentie gehouden over de situatie in het hotel H10 Costa Adeje Palace op Tenerife, waar 750 mensen in quarantaine zitten nadat er corona was ontdekt.
De autoriteiten zeggen dat 106 mensen, die sinds maandag hebben ingecheckt, onder toezicht weer naar huis mogen.
Eerder werd al bekend dat er geen aanwijzingen zijn dat de 23 Nederlanders in het hotel ziek zijn geworden. Het is niet bekend of zij ook het pand mogen verlaten of dat ze nog langer in quarantaine moeten.
Mogelijk ook een besmetting in Leverkusen
In Duitsland is mogelijk ook een vrouw uit Leverkusen besmet met corona. Ze lag met verschijnselen van de ziekte in een ziekenhuis, maar is nu volgens de omroep WDR met een speciaal transport naar een andere kliniek in de stad gebracht. Leverkusen ligt tussen Keulen en Düsseldorf.
Besmette Duitser vierde nog carnaval
De directeur van het ziekenhuis in Noordrijn-Westfalen zegt dat de Duitse corona-patiënt uit Gangelt onlangs nog carnaval heeft gevierd. Dat deed hij waarschijnlijk in Duitsland. Het is niet bekend of hij toen al ziek was.
'Vrouw van besmette Duitse man is zelf ook besmet'
De vrouw van de 47-jarige Duitser die in kritieke toestand in het ziekenhuis in Düsseldorf ligt, is zelf ook besmet. Dat heeft een woordvoerder van het ziekenhuis tegen de Duitse omroep WDR gezegd. De vrouw had al ziekteverschijnselen. Een test heeft uitgewezen dat ze inderdaad besmet is. Ze zou in een kinderdagverblijf werken.
Scholen en kinderdagverblijven in de Duitse grensregio blijven nog een week langer gesloten.
Oplichters gebruiken 'corona' voor babbeltruc
Ouderenorganisatie ANBO waarschuwt mensen voor oplichters die aanbellen en zeggen dat ze voor het ziekenhuis een corona-test komen doen. Een onbekend aantal ouderen is al het slachtoffer van de criminelen geworden.
Minister Bruins: 50 mensen getest, uitslag steeds negatief
Minister Bruins voor Medische Zorg zegt dat er tot nu toe zo'n 50 mensen in Nederland zijn getest op het coronavirus. "Tot nog toe is de uitslag steeds negatief, dus dat wil zeggen dat de mensen geen drager zijn van het coronavirus. Maar vroeger of later kan zich natuurlijk een patiënt aandienen. Daarom bereiden wij ons goed voor."
De minister noemt het nog steeds reëel dat het coronavirus Nederland bereikt.
Besmette Duitser was ook in ziekenhuis Keulen
De Duitser die in kritieke toestand in het ziekenhuis in Düsseldorf ligt, is de afgelopen weken ook twee keer in het ziekenhuis in Keulen geweest. Hij werd daar behandeld voor iets anders dan de coronabesmetting. De medewerkers van het ziekenhuis zijn onderzocht; een van hen heeft symptomen van de besmetting.
WK shorttrack gaat niet door: 'Balen, maar niks tegenin te brengen'
De wereldkampioenschappen shorttrack in Seoul zijn vanwege de uitbraak van het coronavirus afgelast. De WK in de Zuid-Koreaanse hoofdstad zouden van 13 tot en met 15 maart plaatsvinden, maar de internationale schaatsbond zet er nu een streep door.
Suzanne Schulting, regerend wereldkampioene shorttrack, is teleurgesteld over de beslissing:
Geen aanwijzingen voor corona bij 23 Nederlanders op Tenerife
De 23 Nederlanders die in quarantaine zitten in een hotel op Tenerife hebben geen corona, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Mondkapjes aangeboden tegen woekerprijzen
We hadden eerder al een bericht over torenhoge prijzen voor mondkapjes. Ook Bol.com ziet dat er plots veel medische mondkapjes worden aangeboden op zijn website.
Tientallen aanbieders die te hoge prijzen vragen voor hun medische mondkapjes, zijn door Bol.com verwijderd of aangepast. Op social media klaagden consumenten over de soms hoge prijs. Sets van mondkapjes gaan in sommige gevallen voor honderden euro's de toonbank over. "Zeker 25 procent hoger dan vorige week", zegt een gebruiker.
Om forse en plotselinge prijsstijgingen te voorkomen, heeft het platform een systeem waarmee een product maar een bepaald percentage kan stijgen. "En sommige aanbieders misbruikten dat", zegt een woordvoerder. Volgens de webwinkel zijn de mondkapjes die worden aangepast of verwijderd niet van bol.com, maar van externe partners.
Corona-bestendig
Naast kritiek over de prijs, vallen klanten ook over de gezondheidsclaims die sommige fabrikanten doen in afbeeldingen of productbeschrijvingen. Zij beweren onterecht dat de producten bescherming bieden tegen het coronavirus. Zo is bij een 'Mega voordeelset' bestaande uit een mondkapje en desinfecteermiddel te lezen dat het de WHO-richtlijn voor coronavirus volgt. "Dat vonden we ook niet kunnen. Partners die dat deden en het niet aanpasten, zagen dat hun content werd verwijderd", zegt Bol.com
'Gezondheidscentrum Emmeloord even dicht uit corona-angst'
In Emmeloord is het gebouw van een gezondheidscentrum enige tijd dicht geweest omdat een man zich bij de balie van een apotheek had gemeld met ernstige gezondheidsklachten. Het personeel vond de klachten zo ernstig dat de GGD werd ingeschakeld, meldt Omroep Flevoland.
De omroep meldt dat GGD concludeerde dat de man het virus niet bij zich droeg. Ook was hij niet naar een gebied geweest waar het corona-virus heerst.
Stel je vragen aan Marion Koopmans, hoofd virologie Erasmus MC
Om 13.30 uur kun je op onze Facebook en YouTube-pagina een live-gesprek volgen met Marion Koopmans, hoofd virologie van het Erasmus MC over het coronavirus.
Vanaf 13.30 uur kun je ook input leveren voor het gesprek. Doe dat dan in de comments bij de video en dan kunnen we jouw vraag ook aan de hoogleraar stellen.
KLM bezuinigt vanwege corona
KLM neemt met onmiddellijke ingang bezuinigingsmaatregelen vanwege de problemen rond het coronavirus. De luchtvaartmaatschappij stelt een gedeeltelijke vacaturestop in en let de komende tijd extra op bepaalde kosten als het inhuren van externe consultants. Ook stimuleert het bemanningsleden om parttime te werken of verlof op te nemen.
Vorige week bij de presentatie van de jaarcijfers van Air France-KLM werd al bekend dat de luchtvaartmaatschappij zeker 150 tot 200 miljoen euro schade lijdt door het nieuwe coronavirus.
Besmette Duitser was in hotel in Vlodrop
De 47-jarige Duitse man uit de grensgemeente Gangelt, die nu in kritieke toestand in het ziekenhuis in Düsseldorf ligt, was twee weken geleden voor een bijeenkomst in het Boshotel in de Noord-Limburgse plaats Vlodrop. Dat meldt 1Limburg en de veiligheidsregio bevestigt het.
Ook virus in Griekenland
De Griekse autoriteiten hebben zojuist een eerste corona-geval bekendgemaakt. Een 38-jarige vrouw is opgenomen in ziekenhuis in noordgriekse stad Thessaloniki. Haar familie is in quarantaine geplaatst.
Er is onderzoek gaande met wie ze nog meer in contact is geweest. Het gaat relatief goed met haar gezondheid. De vrouw is onlangs op bezoek geweest in Noord-Italië. Meer details over haar reis ontbreken.
Ondernemers zien kansen, prijzen mondkapjes schieten omhoog
Gisteren trok het Rode Kruis overigens nog aan de bel over mondkapjes. De organisatie wees erop dat in principe alleen hulpverleners, mantelzorgers en mensen met koorts of luchtwegproblemen een mondkapje hoeven te dragen.
RIVM: kans op besmetting door Duitser nihil
Het RIVM zegt dat er geen contactonderzoek komt, naar aanleiding van de besmette man in het Duitse grensgebied.
Volgens het instituut is dat niet nodig omdat de Duitser, toen hij in Limburg was geen ziekteverschijnselen vertoonde:
Corona in de wereld
Bekijk hieronder een overzichtskaart van het aantal besmettingen (en herstelde patiënten). De kaart wordt dagelijks bijgewerkt.
Ondertussen in Langbroich
De Duitser die besmet is met het coronavirus en begin februari Nederland bezocht, is afkomstig uit het dorp Langbroich, net over de grens met Duitsland. Een fotograaf van ANP is naar het dorp afgereisd en maakte de volgende foto's:
Vier kinderen in Italië positief getest
In Italië zijn momenteel meer dan 300 mensen besmet geraakt met het virus. Italiaanse media melden dat recent ook vier kinderen de ziekte Covid-19 hebben opgelopen, allemaal in de regio Lombardije. Hoe het met hen gaat is niet bekend. Ze zijn opgenomen in het ziekenhuis.
Een regionale politicus zegt dat het gaat om een meisje van 4, twee 10-jarige kinderen en een 15-jarige jongen. Hij benadrukte wel dat het virus veel ernstigere gevolgen heeft voor oudere mensen, dan voor kinderen.
CDA-Kamerleden stellen vragen aan ministers over het virus
Nep-post NOS-liveblog circuleert op internet
In appgroepjes en op sociale media gaat een nep-screenshot rond van ons liveblog, waarin staat dat er in de Utrechtse wijk Overvecht besmettingen met het coronavirus zijn. De inhoud van de pagina is verzonnen. De afbeelding is door iemand thuis bewerkt en de pagina is niet afkomstig van de NOS.
Er zijn geen patiënten met het coronavirus in Nederland geregistreerd.
Scholen volgen richtlijnen overheid om corona
De PO-Raad, VO-Raad en MBO-raad zeggen dat zij scholen adviseren om de berichten van het RIVM goed in de gaten te houden.
Doorgaans bepaalt een school zelf of deze open of gesloten blijft, nu is afgesproken dat ze de richtlijn van RIVM en ministerie van Volksgezondheid volgen. Er zijn dus nog geen scholen gesloten door het virus. Wel zijn enkele schoolreisjes afgeblazen.
De VO-raad adviseert scholen om goed te kijken naar het reisadvies als zij groepen naar het buitenland op pad willen sturen. "En communiceer er goed over met de ouders, die zijn soms ongerust."
Schaarste in knoflook dreigt
China is een groot exporteur in knoflook. Nederlandse importeurs merken dat de handel stagneert door het coronavirus:
Nieuwe corona-dode in Frankrijk
Een 60-jarige man uit Parijs is aan gevolgen van Covid-19 overleden. Dat melden de Franse autoriteiten.
Het is de tweede Franse corona-dode. In totaal zijn er in het land zeventien besmettingen geregistreerd. Drie van hen werden vannacht bekendgemaakt. Het gaat om Franse mannen van 55, 36 en dus het dodelijke slachtoffer van 60 jaar.
RIVM: contactonderzoek niet nodig
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) laat weten dat er geen contactonderzoek komt, naar aanleiding van de besmette man in het Duitse grensgebied. Volgens het instituut is dat niet nodig omdat de Duitser, toen hij in Limburg was geen ziekteverschijnselen vertoonde.
Het RIVM liet weten dat hij op 8 en 9 februari Nederland heeft bezocht, waar is nog niet bekendgemaakt. Ruim een week later kreeg hij ziekteverschijnselen. "De kans op besmetting was daardoor eigenlijk nihil", zegt NOS-gezondheidsredacteur Rinke van den Brink.
"Bij vrijwel alle corona-gevallen die tot nu toe bekend zijn, vindt de besmetting plaats als mensen zelf ziek zijn. Er zijn wel wat gevallen waarbij het eerder gebeurde, maar dan is het kort voor ze ziek worden. Hier zit er een volle week tussen, dus daarom wordt er door het RIVM gesteld dat het contactonderzoek overbodig is", zegt Van den Brink.
Meer ouderen overleden door corona in Italië
In Italië zijn momenteel elf mensen omgekomen door de ziekte Covid-19, veroorzaakt door het coronavirus. De laatste vier slachtoffers zijn een 84-jarige uit de provincie Bergamo, een 91-jarige man uit San Fiorano, een 83-jarige vrouw uit Codogno, beiden in de provincie Lodi en een 76-jarige vrouw die eerder in het ziekenhuis was opgenomen.
Overleg Veiligheidsregio Limburg
De Veiligheidsregio Noord, waarin brandweer, GGD en crisisbeheersing samenwerken, houdt zo meteen om 10.00 uur een vergadering over het coronavirus.
Trump: we hebben het geweldig gedaan
President Trump zegt dat de Amerikaanse autoriteiten het "geweldig" hebben gedaan bij de aanpak van de corona-crisis. De VS heeft de grenzen met bepaalde regio's gesloten en dat heeft effect, zegt de Amerikaanse president. "De Democraten vonden het te vroeg, maar het is het goede besluit geweest", twittert Trump. In de Verenigde Staten zijn wel een paar mensen besmet. "Maar vooralsnog is er niemand overleden. Laten we dat zo houden!", schrijft Trump.
Beurzen weer in rode cijfers
Voor de derde dag op rij stevenen de aandelenbeurzen wereldwijd af op grote verliezen doordat het coronavirus zich uitbreidt en Europa intrekt. De economische schade dreigt toe te nemen. De productie en distributie raken verstoord. En Europa is na de VS qua grootte de derde economische markt.
De Europese beurzen openden allemaal rood, met koersverliezen die oplopen naar 1 procent of meer. De AEX noteerde bijna een procent lager op 577 punten. De Amsterdamse graadmeter heeft in de afgelopen vijf handelsdagen al 8 procent kwijtgespeeld.
Ook Wall Street verloor al 8 procent. De beurswaarde van de S&P500 genoteerde bedrijven is met 2100 miljard dollar verdampt. De beurzen van Shanghai en Seoul beperkten de verliezen tot iets meer dan 1 procent.
Vliegmaatschappijen nemen maatregelen
De Egyptische vliegmaatschappij EgyptAir gaat de komende tijd nog niet naar China vliegen. Oorspronkelijk zouden de vluchten van Egypte naar China morgen weer worden hervat, maar vanwege de corona-uitbraak gebeurt dat nog niet.
Ook Qatar Airways heeft maatregelen genomen: vanaf morgen gaan er minder vluchten van Qatar naar Iran.
Longarts beantwoordt prangende Corona-vragen in Twitter-draadje
Longarts Sander de Hosson van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen heeft gisteravond op Twitter een aantal veelvoorkomende vragen over het virus beantwoord. Wat is het verschil met de griep? Worden er ook jongeren ziek? En hoeveel procent sterft er aan de ziekte die het virus veroorzaakt? De antwoorden:
Ministerie van Volksgezondheid: volgen het op de voet
In een reactie op de ontwikkelingen in Limburg verwijst het ministerie van Volksgezondheid naar het 'contactonderzoek' door de GGD en naar de nadere mededelingen van het RIVM, later vandaag. Het ministerie volgt de gebeurtenissen op de voet, zegt een woordvoerder.
Woonplaats besmette man vlak bij Nederland
De Limburgse omroep 1Limburg heeft in beeld gebracht waar de woonplaats Langbroich van de besmette Duitser ligt ten opzichte van Nederland.
Hotelgast Tenerife: mag kamer niet meer uit
In het hotel op het Canarische eiland Tenerife, waar zo'n 750 gasten in quarantaine zitten, is het aantal besmettingen opgelopen naar vier. In het hotel verblijven ook 13 Nederlanders. Een van hen is Ad Elissen die sinds gisteren zijn hotelkamer niet meer uit mag.
De hotelgasten worden heel slecht op de hoogte gehouden, vertelde Elissen in het NOS Radio 1 Journaal. "Gisteren had ik voor het eerst 's avonds 18.00 uur contact met drie dames met mondkapjes op. Eén van hen zette een thermometer op m'n voorhoofd om te kijken of ik verhoging had. Die gaf geen antwoord, maar stak alleen even haar duim op."
De ander had voor Elissen het ontbijt van vanmorgen en de derde deelde mondkapjes en thermometers uit zodat hij vanaf nu zelf zijn temperatuur kan opmeten. Morgen zou hij terug naar huis vliegen, "maar dat feest gaat niet door".
Burgemeester: man was vermoedelijk niet in Sittard
Verslaggever Marc Hamer ging in het NOS Radio 1 Journaal in gesprek met de burgemeester van Sittard, Sjraar Cox. Die hoorde vanochtend vroeg rond 06.00 uur via de radio wat er aan de hand was in zijn gemeente.
"We hebben meteen contact opgenomen met degene die het hier regelt, de GGD. Ze zijn nu bezig met het RIVM om zoveel mogelijk informatie te verkrijgen en wij gaan met de veiligheidsregio proberen mensen te informeren over wat ze wel en niet moeten doen."
Cox zegt dat hij heeft begrepen dat de Duitse man niet in de gemeente Sittard is geweest. "Dat vertelde de GGD-directeur mij. Dat betekent dat hij ergens anders, waarschijnlijk in Noord-Limburg, is geweest. Daar zullen dus waarschijnlijk ook het onderzoek en activiteiten gaan plaatsvinden."
RIVM komt later met update
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) wil het voorlopig houden bij de korte verklaring die gisteravond werd gepubliceerd. Later vandaag, zeer waarschijnlijk vanochtend, komt het instituut met een toelichting.
Burgemeester grensgemeente: crisisoverleg over eventuele andere maatregelen
Burgemeester Herbert Corsten: "We hebben in Selfkant maatregelen genomen: scholen, kinderdagverblijven en gemeentehuizen blijven dicht. Vermoedelijk beslissen we na crisisoverleg later dat het nog verder gaat dan dit."
Alle tien gemeenten in dat gebieden werken nauw samen, zegt Corsten.
90 procent negatief getest
Op het Spaanse eiland Tenerife is een hotel met 750 gasten afgesloten van de buitenwereld, nadat gisteren een Italiaanse toerist besmet bleek te zijn met het coronavirus.
"Sinds gisteravond zijn er drie nieuwe gevallen bij gekomen", vertelt correspondent Edwin Winkels vanuit Tenerife in het NOS Radio 1 Journaal. "Een groep van 10 Italianen is sinds vorige week maandag hier in dit hotel, ze zitten hier dus al een week." Of in die groep of verder in het hotel nog besmette gevallen zijn, wordt nu onderzocht.
90 procent van de mensen die in het hotel zijn onderzocht zijn negatief getest. De vraag is nog even of die mensen nu alsnog 14 dagen in quarantaine moeten blijven. "En de vraag is natuurlijk wat er moet gebeuren met alle hotelgasten die al zijn vertrokken in tussentijd. Die zitten waarschijnlijk al thuis door heel Europa."
Enorme opgave in Zuid-Korea
In Zuid-Korea zijn inmiddels 1100 mensen besmet geraakt met het coronavirus. Zo'n tachtig procent van de gevallen is te herleiden tot de omstreden kerkgemeenschap Shincheonji. Het land heeft daarom besloten om zo'n 210.000 aanhangers van die kerk te onderzoeken op het corona-virus. Het is de bedoeling dat er vandaag al zo'n 1300 test worden gedaan.
Het land heeft vanwege de uitbraak van corona onlangs de hoogste veiligheidswaarschuwing ingevoerd, waardoor er meer maatregelen kunnen worden genomen.
Gaan (of blijven) nu ook in Nederland de scholen dicht?
Op dit moment in ieder geval niet, omdat we eerst moeten weten waar de Duitse man exact is geweest, legt Rinke van den Brink (onze specialist gezondheidszorg) uit. Daarnaast verspreidt het virus zich niet gemakkelijk via kinderen en jongeren.
"Dat is één van de 'positieve' dingen van dit virus. Bij andere ziektes zijn jongeren wel vaak verspreiders, en dan is het lastig omdat ze naar scholen en universiteiten en evenementen gaan. Maar in dit geval lijken die jongeren en kinderen niet zo'n rol te spelen."
Overigens houden veel scholen vandaag de deuren wel gesloten, niet vanwege het virus, maar vanwege de voorjaarsvakantie.
Detectivewerk door GGD
Het RIVM maakte gisteravond dus bekend dat de Duitse man een week eerder in Limburg is geweest. De GGD begint nu een onderzoek naar met wie hij in contact is geweest. Rinke van den Brink is onze specialist gezondheidszorg bij de NOS en legde in het NOS Radio 1 Journaal uit dat zo'n contactonderzoek echt "detectivewerk" is.
"Ze gaan zo goed mogelijk de gangen van die Duitse man na, en zijn vrouw ongetwijfeld. Ze gaan kijken waar hij in Nederland is geweest en dan proberen dan alle mensen op te sporen die daar ook zijn geweest." Als ze weten wie dat zijn, dan zullen die mensen opgebeld worden en in quarantaine worden gezet.
"Toestand man erg verslechterd"
Duitsland-correspondent Judith van de Hulsbeek zei in het NOS Radio 1 Journaal dat de Duitse man die besmet is met het coronavirus waarschijnlijk in levensgevaar is. "Sinds hij zich gisteravond heeft gemeld in het ziekenhuis is zijn toestand is heel erg verslechterd, hij ligt nu op de intensive care. Wel wordt ook gezegd dat hij waarschijnlijk al ziek was daarvoor."
In de gemeente Selfkant, vlak bij het dorp waar de man vandaan kwam, worden alle scholen en kinderdagverblijven dichtgehouden. Ook sommige overheidsgebouwen zijn gesloten. "In een crisisoverleg is besloten dat het openbaar vervoer nog niet wordt stilgelegd, maar iedereen wordt wel afgeraden om bezoekjes te brengen aan mensen in ziekenhuizen en verpleeghuizen, om besmetting tegen te gaan", zegt correspondent Van de Hulsbeek.
Nog een uitbraak in Duitsland
Eerder werden in Duitsland al 16 besmetting gemeld. Dat ging voornamelijk over één bedrijf in Beieren en daar was iemand uit China gekomen die een aantal mensen had geïnfecteerd.
Ook een is bij 25-jarige man in Baden-Württemberg het virus vastgesteld, hij ligt in een afgezonderde ruimte in het ziekenhuis.
Burgemeester Selfkant: besmette man komt uit buurgemeente
De burgemeester van de Duitse gemeente Selfkant zegt tegen de Limburgse omroep 1Limburg dat de besmette man niet uit zijn gemeente komt, maar uit de naburige gemeente Gangelt, tien kilometer verderop.
Burgemeester Corsten zegt dat hij er gisteravond over is ingelicht. De Limburgse omroep meldt dat het slachtoffer nu in kritieke toestand in het ziekenhuis van Düsseldorf ligt. Zijn vrouw ligt ook in het ziekenhuis met griepverschijnselen.
Wereldwijd 2700 doden
Het coronavirus heeft in de hele wereld 80.000 mensen besmet, meldt de Wereldgezondheidsorganisatie. Ongeveer 2700 mensen zijn aan de besmetting overleden. China telt de meeste slachtoffers; daar werd het virus voor het eerst ontdekt. Meer dan 30.000 van de besmette mensen zijn overigens weer genezen.
Waarschijnlijk ook corona in Brazilië
Gezondheidsdiensten in Brazilië hebben vermoedelijk voor het eerst een besmetting met het coronavirus in het land vastgesteld. Het zou het eerste geval van coronabesmetting in Zuid-Amerika zijn.
Hoe werkt een contactonderzoek?
De GGD is een contactonderzoek gestart. Op Twitter legt het RIVM uit hoe zo'n contactonderzoek in z'n werk gaat:
Duitser besmet net over de grens bij Sittard
In de Duitse gemeente Selfkant, net over de grens bij Sittard, is een man besmet met het coronavirus. Volgens het RIVM is hij vorige week in Limburg geweest. De GGD start daarom een onderzoek om in kaart te brengen wie in contact is geweest met de man.
De man is 47 jaar oud. Hij werd opgenomen met een longinfectie, zijn toestand is kritiek.
Van de mensen die in Limburg contact hebben gehad met de man wordt de gezondheid gecontroleerd. Bij klachten worden zij geïsoleerd. Het RIVM heeft niet bekendgemaakt waar in Limburg de man precies verbleef.
Twee nieuwe besmettingen Tenerife
In Hotel H10 Costa Adeje Palace op Tenerife, waar duizend toeristen in quarantaine zitten, zijn twee nieuwe gevallen van corona ontdekt. Onder de hotelgasten die niet mogen vertrekken, zijn ook dertien Nederlanders. "Het is onmogelijk onze kamer te verlaten", zegt een van de Nederlanders.