NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Duitse media: besmetting op een paar kilometer van Sittard

 • In Italië zijn vier mensen overleden aan het coronavirus, het dodental staat in Italië nu op elf en het aantal besmettingen is met honderd gestegen tot 322.
 • Vandaag zijn de eerste besmettingen in Algerije, Oostenrijk, Kroatië, Zwitserland en het vasteland van Spanje gemeld.
 • Op het Spaanse eiland Tenerife is een hotel met duizend gasten afgesloten van de buitenwereld, nadat een Italiaanse toerist besmet bleek.
 • In onze Q&A lees je meer over de recente uitbraak in Noord-Italië, en dat wereldwijd gemiddeld zo'n 3 op de 100 patiënten overlijden door het virus.
Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  Hiermee sluiten we het liveblog af. Voor actuele informatie kunt u terecht op www.nos.nl

 • Besmette Duitser komt uit Selfkant, net over de grens bij Sittard

  De man in Noordrijn-Westfalen die besmet is met het coronavirus komt uit het plaatsje Selfkant, net over de grens bij Sittard. Dat meldt de Duitse omroep WDR. Hij is voor behandeling naar het ziekenhuis van Erkelenz gebracht en later overgebracht naar Düsseldorf.

  Morgen blijven alle scholen en kinderdagverblijven in de omgeving van Selfkant uit voorzorg dicht en komt het crisisteam van de deelstaat Noordrijn-Westfalen bijeen.

 • Coronabesmetting in Madrid

  De Spaanse krant El Mundo meldt een corona besmetting bij jongen van 24 in Madrid. De jongen reisde recentelijk door Italië. Hij is in goede conditie en is overgebracht naar het ziekenhuis.

 • Lokale autoriteiten bevestigen besmetting

  Een man uit de Duitse stad Erkelenz is besmet met het coronavirus. De plaats ligt op zo'n twintig kilometer afstand van de Nederlandse grens.

  Het gaat om een echtpaar van begin 50. De man is met een verdachte longinfectie opgenomen in een ziekenhuis in Düsseldorf. Zijn toestand is volgens Duitse media kritiek.

 • 'Besmetting bij echtpaar uit Duitse stad dicht bij Nederlandse grens'

  Zeker een persoon uit de Duitse stad Erkelenz, zo'n dertig kilometer van Roermond, is volgens de Duitse regionale krant Rheinische Post besmet met het coronavirus. Ook andere Duitse media melden het nieuws, maar het is nog niet door de lokale autoriteiten bevestigd.

  Wel duidelijk is dat een echtpaar uit Erkelenz is opgenomen in een ziekenhuis op verdenking van besmetting. Volgens Duitse media is dus bij een van hen het virus vastgesteld. Als deze informatie klopt dan is het de eerste besmetting in de deelstaat Noordrijn-Westfalen.

 • Duitse deelstaat meldt eerste patiënt

  In de zuidelijke deelstaat Baden-Württemberg, die grenst aan Zwitserland en Frankrijk, is de eerste besmetting van het coronavirus gemeld. Een 25-jarige man uit Göppingen bleek volgens de regionale autoriteiten besmet te zijn. De man liep het virus vermoedelijk op tijdens een reis naar de Noord-Italiaanse stad Milaan. Hij vertoonde na terugkeer griepachtige verschijnselen en zocht medische hulp.

  In andere regio's van Duitsland waren eerder in totaal zestien mensen besmet geraakt.

 • Iraanse dokter: regering vertelt niet de waarheid

  Veel Iraniërs vertrouwen de coronastatistieken van de overheid niet. Volgens de autoriteiten zijn er 95 mensen besmet en zestien overleden. De NOS sprak diverse inwoners van het land die daar vraagtekens bij zetten. Zoals een dokter uit een ziekenhuis in Iran, die zegt dat hij gehoord heeft dat er zeker 25 mensen zijn gestorven aan het virus. "Dat is meer dan de regering zegt. Maar die vertelt dan ook niet de waarheid."

 • Nederlandse bloemenverkoper in Milaan: dit moet geen maanden duren

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Bloemenhandel merkt gevolgen van coronavirus
 • Ook eerste besmetting in Algerije

  Na Oostenrijk, Kroatië en Zwitserland heeft ook Algerije vandaag de eerste coronapatiënt gemeld. Het gaat om een Italiaanse man die op 17 februari naar Algerije is gevlogen, zo meldt de staatsomroep. De man is in quarantaine geplaatst.

 • Hotel in Innsbruck in quarantaine

  De autoriteiten in de Oostenrijkse stad Innsbruck hebben een groot hotel in het centrum van de stad in quarantaine geplaatst vanwege het nieuwe coronavirus. In het Grand Hotel Europa heeft een Italiaanse receptioniste gewerkt die het virus heeft opgelopen. Ook haar woning in Innsbruck is geïsoleerd.

  De vrouw is een van de twee personen bij wie het virus vandaag in Tirol is vastgesteld. Het waren de eerste coronabesmettingen in Oostenrijk.

  Een man in het hotel die een mondkapje draagt EPA
 • Bel de huisarts als je hoest en in deze gebieden bent geweest:

  In een brief aan de Kamer heeft minister Bruins voor Medische Zorg laten weten dat er een aantal landen en regio's is toegevoegd aan de zogenoemde casusdefinitie van het RIVM. Iemand met koorts en hoesten of kortademigheid, die de afgelopen twee weken op een van die plekken is geweest, wordt gevraagd de huisarts te bellen. Dat geldt ook voor mensen met dergelijke symptomen die de afgelopen twee weken contact hebben gehad met een coronapatiënt.

  Dit zijn de landen en regio's die het RIVM noemt: China (inclusief Hongkong, Macau en Taiwan), Singapore, Iran, Zuid-Korea en de Italiaanse gemeenten: Codogno, Sesto Cremonese, Pizzighettone, Soresina, Sesto S.G., Pieve Porto Morone, Casalpusterlengo, Castiglione d'Adda, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo en San Fiorano (provincie Lombardije) en V'o Euganeo, Mira (provincie Veneto).

  Bruins schrijft verder dat het RIVM vanaf nu aan ziekenhuizen adviseert om patiënten met een longontsteking waarvan de oorzaak niet duidelijk is ook te testen op het nieuwe coronavirus.

 • Nederlander op Tenerife: 'Potverdikke, dan schrik je wel'

  Het AD heeft een van de dertien Nederlanders gesproken die in quarantaine zit in een hotel op het eiland Tenerife. "We hadden het hier hartstikke leuk, tot die brief onder onze deur werd geschoven", zegt Ad Elissen (79). "Daarin valt te lezen dat het hotel vanwege het coronavirus gesloten is en dat de gasten in hun kamer moeten blijven tot nader bericht. Ik dacht toen echt: potverdikkie. Dan schrik je wel even. Het zal je maar overkomen!"

  Het ministerie van Buitenlandse Zaken meldt dat er geen aanwijzingen zijn dat de dertien Nederlanders besmet zijn met het virus. In het hotel zitten zo'n duizend toeristen in isolatie. Ze moeten veertien dagen in quarantaine blijven, omdat bij een Italiaanse gast het virus is vastgesteld.

  De Belgische omroep VRT sprak eerder op de dag met een aantal Belgische hotelgasten:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Toerist in afgesloten hotel Tenerife: 'Vervelend dat we weinig informatie krijgen'
 • Beurzen opnieuw in het rood

  Na een scherpe daling op maandag, zijn de beurzen vandaag opnieuw flink in het rood gesloten. De AEX zakte 1,8 procent en sloot op 582,7 punten. Gemeten vanaf de hoogste stand vorige week is het verlies zo'n 7,5 procent.

  Op andere beurzen in Europa is het beeld niet veel anders. De beursgraadmeters in Frankfurt, Parijs en Londen verloren elk 1,9 procent. De hoofdindex in Milaan leverde 1,4 procent in.

  In Nederland is de grootste daler vandaag Philips, dat bedrijf waarschuwde voor de gevolgen die het coronavirus op de resultaten heeft. Philips verloor een kleine 5 procent van haar waarde.

 • Uitlegvideo: wat als corona naar Nederland komt?

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Wat jij moet weten over het coronavirus
 • Opnieuw dode in Italië, elf in totaal nu

  Het dodental als gevolg van het coronavirus in Italië is opgelopen tot elf. De Italiaanse autoriteiten hebben volgens persbureau Reuters zojuist weer een dode gemeld - vlak nadat bekend was gemaakt dat er drie nieuwe sterfgevallen waren vandaag.

  Een 76-jarige vrouw uit de noordelijke stad Treviso is het elfde slachtoffer in Italië.

  De Italiaanse minister van Gezondheidszorg Speranza op een persconferentie over het virus EPA