Toch minder KLM-vluchten naar China, vijfde besmetting in Frankrijk
- De Wereldgezondheidsorganisatie oordeelt morgen of er sprake is van een internationale noodsituatie.
- Reiskoepel ANVR adviseert om tot en met februari niet naar China te reizen, KLM schrapt een aantal vluchten.
- Tot nu toe zijn 133 mensen overleden door het virus. In China zijn zeker 5974 mensen besmet, daarbuiten enkele tientallen.
- Lees hier antwoorden op vragen over het coronavirus, en in dit artikel lees je meer over hoe open China is over de uitbraak.
Wel vluchten schrappen of niet?
Meerdere grote luchtvaartmaatschappijen maakten vandaag bekend dat dat ze voorlopig niet meer op China vliegen. KLM schrapte wel een aantal vluchten, maar niet allemaal. In dit artikel lees je welke afwegingen meetellen bij zo'n besluit:
Diverse landen halen bewoners op uit Wuhan
De Verenigde Staten en Japan hebben landgenoten per vliegtuig uit de Chinese stad Wuhan geëvacueerd. Ook Europese landen plannen vluchten om burgers uit het door coronavirus getroffen gebied op te halen.
Vanuit Frankrijk vliegt vanavond een militair vliegtuig naar de luchthaven van Wuhan. Het is de bedoeling dat dit toestel alleen Fransen meeneemt, zo werd bekendgemaakt op een persconferentie.
Nederlanders?
Donderdag of vrijdag vertrekt een tweede vliegtuig, een burgertoestel dat behalve Fransen ook andere EU-burgers oppikt uit de Chinese miljoenenstad. Specifiek werden onder meer Duitsland, Spanje, Denemarken en Polen genoemd, maar een compleet overzicht werd niet gegeven. Eerder liet de Nederlandse overheid weten dat er mogelijk ook Nederlanders meevliegen, afhankelijk van of er plek is aan boord. Achttien van de twintig Nederlanders in Wuhan willen het land verlaten.
De Britten hebben op donderdag een evacuatievlucht gepland staan. Ook Canada, Nieuw-Zeeland en Australië zijn dit van plan.
'Wereldwijde economie gaat gevolgen voelen'
Het schrappen van vluchten, klappen in de toeristische sector, onzekerheid op beurs: het zijn nog maar de eerste gevolgen van de coronavirusuitbraak op de wereldwijde economie. Nieuwsuur legt in dit artikel uit wat de mogelijke scenario's zijn:
'Ruim 120 Chinezen annuleren bezoek aan Volendam'
Vanwege het coronavirus regent het annuleringen in de Volendamse toeristensector, zegt een hoteleigenaar tegen NH Nieuws. "Vijf groepen uit China hebben al geannuleerd afgelopen week. Dat komt neer op ruim honderdtwintig mensen." De vissersplaats is een populaire bestemming voor Chinese toeristen.
'Iedereen in China maakt zich grote zorgen'
Sinds vandaag zijn er meer besmettingen met het coronavirus dan met SARS tijdens de grote uitbraak in 2002 en 2003. Hoewel het dodental veel lager ligt, 133 nu tegenover 348 door SARS destijds, is de Wereldgezondheidsorganistatie (WHO) ongerust. Want het aantal besmettingen blijft verder toenemen.
"Iedereen maakt zich grote zorgen hier", zegt China-correspondent Sjoerd den Daas. "Ik heb vandaag met veel mensen contact gehad uit alle uithoeken van het land. Als de restaurants open zijn, zitten er geen mensen meer. Als de bus rijdt, zitten er behalve de chauffeur geen mensen meer in. Ook bij ons redactiekantoor in Peking wordt onze temperatuur gescreend. Het is alle hens aan dek hier."
Morgen komt de noodcommissie van de WHO samen om te herevalueren of er inmiddels sprake is van een internationale noodsituatie.
Vijfde besmetting in Frankrijk
In Frankrijk is een nieuwe besmetting van het coronavirus vastgesteld. De nieuwe patiënt is de dochter van een 80-jarige Chinese toerist, die zelf ook besmet is en op de intensive care ligt in een ziekenhuis in Parijs. Daarmee liggen twee van de vijf patiënten op de intensive care.
Buiten China is nu in vijftien landen het virus opgedoken. Het dodental staat op 133, alleen in China zijn er mensen door het virus omgekomen.
'Besluit KLM heeft vooral met financiën te maken'
De keuze van KLM om toch een aantal vluchten naar China te schrappen heeft meer te maken met financiële overwegingen dan met de gezondheidssituatie. Dat zegt economieverslaggever Wessel de Jong in het NOS Journaal.
"Vanmiddag werd er gezegd: we houden de situatie nauwlettend in de gaten, maar we vliegen door. Wat veranderde bij KLM is dat men daar zag dat er veel minder mensen naar China vliegen. Dus ze combineren vluchten om die toestellen toch vol te krijgen", legt De Jong uit. "Vergeet niet dat Air France-KLM zo'n 1,4 miljard euro van hun jaarlijkse omzet halen uit vluchten in en naar China. Dat schrap je niet zomaar."
Run op mondkapjes vanwege coronavirus, maar helpt het?
Door het coronavirus is er veel vraag naar mondkapjes. Dat betekent topdrukte voor de bedrijven in Nederland die ze verkopen. En dat terwijl mondkapjes geen volledige bescherming bieden tegen het virus.
Vanzelfsprekend is de vraag naar mondkapjes in China nog veel groter. Op de onderstaande foto zie je een lange rij voor een bedrijf dat ze verkoopt in de miljoenenstad Nanjing:
KLM stopt bepaalde vluchten naar China
De KLM schrapt toch tijdelijk een aantal vluchten naar China vanwege de uitbraak van het coronavirus. Het gaat om deze vluchten:
- Per 30 januari: directe vluchten naar Chengdu en Hangzhou.
- Per 30 januari: het aantal wekelijkse vluchten naar Sjanghai daalt van elf naar zeven keer per week.
- Per 31 januari: de directe vluchten naar Xiamen.
De aanpassingen blijven van kracht tot en met 29 februari, laat de luchtvaartmaatschappij weten. Het aantal wekelijkse vluchten naar Peking blijft staan op zeven. Ook zusterbedrijf Air France vermindert het aantal vluchten naar China.
Eerder op de dag zei KLM nog dat er vooralsnog geen vluchten zouden worden geschrapt.
IKEA sluit helft van winkels in China
Vanwege de uitbraak van het coronavirus sluit meubelmultinational IKEA tijdelijk 15 van zijn 30 winkels in China. Het bedrijf laat weten dat deze filialen dichtblijven totdat het virus onder controle is. Er werken in China zo'n 14.000 mensen voor het Zweedse bedrijf.
'Menselijke fout' in risicoanalyse WHO
De Wereldgezondheidsorganisatie betreurt het dat het woord moderate, oftewel matig of bescheiden, stond in de wereldwijde risicoanalyse over het nieuwe coronavirus. "Dit was een menselijke fout bij de voorbereiding van het rapport", schrijft de WHO-chef op Twitter. "Ik heb steeds gezegd dat er het risico groot is."
Krap een week geleden oordeelde de WHO dat het nog te vroeg is voor een internationale noodsituatie. Morgen komt de noodcommissie opnieuw bijeen.
WHO-noodcommissie morgen bijeen over virusuitbraak
Een speciale noodcommissie van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO adviseert morgen of er sprake is van een internationale noodsituatie vanwege het coronavirus. Dat meldt de WHO-voorzitter op Twitter.
Krap een week geleden concludeerde de WHO dat er nog meer tijd en informatie nodig was voordat een internationale noodsituatie kan worden uitgeroepen. Tot nu toe heeft de WHO dat vijf keer gedaan. Onder meer bij de Mexicaanse griep in 2009 en bij de ebola-epidemie in 2014.
‘Wij zijn geen virus’
Fransen van Aziatisch afkomst komen op sociale media in actie tegen generalisering vanwege het coronavirus. Onder #JeSuisPasUnVirus, oftewel "ik ben geen virus" roepen ze op niet gelijk te denken dat iedereen die er Chinees uitziet ook het virus heeft.
"Ik weet dat iedereen bang is", schrijft Lou Chengwang op Twitter, "maar geen vooroordelen alstublieft."
Een omstreden kop in een lokale krant was een van de aanleidingen. Le Courier Picard sloeg op de voorpagina 'geel alarm' vanwege het virus. Terwijl geen enkele krant het zou durven om bijvoorbeeld 'zwart alarm' te slaan als het om een Afrikaans land ging, reageerde een antiracisme-organisatie.
Ook in andere landen worden volgens plaatselijke media Aziaten in het openbaar ervan beschuldigd het virus te hebben, zonder dat er een gegronde reden voor is.
Nederlander: 'Ik laat mijn vrouw niet in de steek'
Nederlanders met een Chinese partner staan voor een moeilijke keuze, want die mogen vooralsnog de stad niet verlaten. Zo iemand is de Nederlander Henry Blok uit het Zeeuwse Oost-Souburg. Hij is in Wuhan op familiebezoek met zijn Chinese vrouw en hun zoontje van anderhalf.
Het gezin wil het liefst zo snel mogelijk terug naar Nederland, maar dat wordt bemoeilijkt door het Chinese paspoort van Henry's vrouw. De Chinese regering laat zijn eigen burgers namelijk niet evacueren. "Ik sta met mijn rug tegen de muur", zegt Blok in Nieuws en Co. "Ik heb mijn hoop nu gevestigd op ons zoontje, omdat de autoriteiten geen ouders en kinderen van elkaar willen scheiden."
Toch heeft hij er een hard hoofd in. "Ik heb vanochtend vernomen dat een stel Amerikanen eerder weg is gegaan en hun Chinese partner achter hebben moeten laten. Dus ik zie niet gebeuren dat ze tegen Nederlanders zeggen: neem uw vrouw maar mee hoor!"
Mocht het zo zijn dat zijn vrouw toch niet mee mag, dan blijft ook Henry in China. "Dan gaan we proberen op de gewone manier naar huis te gaan, met onze eigen vliegtickets die op 28 februari staan. Want mijn vrouw in de steek laten, dat ga ik niet doen."
Lufthansa stopt voorlopig met vliegen naar China
Over de hele wereld buigen vliegmaatschappijen zich over de kwestie. Zojuist heeft ook Lufthansa bekendgemaakt niet meer te vliegen naar China.
Ook deze vliegmaatschappijen hebben laten weten voorlopig alle vluchten naar China te hebben opgeschort:
- American Airlines (Shanghai en Peking)
- British Airways
- Lufthansa
- Air India
- Asiana Airlines
- Finnair
- Lion Air
- Jetstar
- Air Macau
- Cathay Pacific (deels)
- United Airlines (deels)
'Een mail van de ambassade zou mij tevreden stellen'
Jaïr Potjer, die nu in Wuhan is voor een tussenjaar, kreeg gisteren bericht van de Nederlandse ambassade met de vraag of hij geëvacueerd wilde worden. Maar hoe dat er in de praktijk uit zou gaan zien, werd hem niet duidelijk.
Aanvankelijk gaf hij aan niet geëvacueerd te willen worden, omdat hij eerst meer informatie wilde. Daarom mailde hij de ambassade, maar dat contact verliep stroef, zo laat hij via Skype weten:
'Handjevol Nederlanders in China via touroperators'
Een woordvoerder van de ANVR zegt dat er op dit moment maar een handjevol mensen in China zit via Nederlandse touroperators. In de komende vier weken zouden er slechts grofweg honderd mensen naar China gaan via zo'n vijf reisorganisaties.
Hun reizen worden nu geannuleerd. Ze kunnen hun geld terugkrijgen, later in het jaar gaan of ergens anders heen. De meeste China-reizen vertrekken pas later in het jaar, als het er warmer is.
Blok: '18 van 20 Nederlanders willen terug'
Achttien mensen hebben aangegeven het gebied te willen verlaten, niet omdat ze zich ziek gemeld hebben maar omdat de omstandigheden oncomfortabel zijn. Of zij ook echt terug kunnen, is nog onduidelijk.
Het vliegtuig dat nu naar China is gestuurd om mensen te evacueren, komt vanuit Frankrijk. Of aan boord ook plaats is voor andere Europese burgers dan Fransen, wordt ter plekke bekeken.
Ook is nog onduidelijk hoe het zit met partners van Nederlanders met een Chinees paspoort. De Chinese regering laat zijn eigen burgers namelijk niet evacueren.
Blok begrijpt de zorgen van de Nederlanders in het gebied, ook degenen die klagen over informatievoorziening. "Wij doen ons uiterste best om informatie te geven. Ik begrijp dat het voor mensen, ook buiten het gebied, heel oncomfortabel is om in onzekerheid te leven."
ANVR: 'Stop met China-reizen'
Reiskoepel ANVR adviseert reisorganisaties een maand te stoppen met China-reizen. "Om ieder risico uit te sluiten worden ANVR-reisorganisaties geadviseerd hun reizen naar het vaste land van China te annuleren tot en met 29 februari", schrijft de koepelorganisatie op zijn site.
Zo'n 300 reisorganisaties zijn aangesloten bij de koepel. Ongeveer 60 daarvan verzorgen reizen naar China. Reizigers die een China-reis hebben geboekt, worden verzocht zich te melden bij hun reisorganisatie.
Reisorganisaties TUI en Kras (onderdeel van TUI) hebben op dit moment geen reizigers in China. Ook voor februari stonden er geen reizen gepland. Voor maart wel; vier rondreizen. Die zijn geannuleerd "uit voorzorg en ter geruststelling van de reizigers".
Ook reisorganisatie NRV heeft op dit moment geen groepsreizen naar China. Die gaan pas vanaf april en die gaan voorlopig door. Als mensen toch niet naar China willen, dan kunnen ze omboeken naar een andere bestemming.
'We krijgen weinig informatie van de ambassade'
De Nederlander Henk Schotsman is in Wuhan en wil daar graag zo snel mogelijk weg vanwege het coronavirus. Hij moest van de ambassade zijn contactgegevens achterlaten, maar heeft daarna niets meer gehoord.
'Genoeg mondkapjes op voorraad'
Hoewel groothandels moeite hebben om te voldoen aan de enorme vraag naar mondkapjes, maakt de gezondheidszorg in Nederland zich nog geen zorgen over een tekort.
Uit een rondvraag van de NOS blijkt dat ziekenhuizen, huisartsen- en tandartspraktijken nog voldoende voorraad hebben voor de komende tijd. De voorraad per instelling voor dit soort persoonlijke beschermingsmiddelen die aangehouden wordt is ongeveer een maand.
KLM-vluchten naar China niet opgeschort
KLM vliegt vooralsnog gewoon volgens schema naar bestemmingen in China. Wel zegt het bedrijf de ontwikkelingen in China nauwgezet te volgen.
De vliegmaatschappij heeft al diverse maatregelen genomen. Zo worden onder personeel mondkapjes uitgedeeld en worden hygiënemaatregelen, zoals het vermijden van contact met dieren, extra onder de aandacht gebracht.
KLM vliegt meerdere keren per week naar China. Zo wordt zeven keer week op Peking gevlogen en elf keer per week naar Shanghai. Daarnaast worden wekelijks drie vluchten naar Chengdu uitgevoerd en geldt voor Hangzhou en Xiamen dat er twee vluchten per week vertrekken. Ook wordt op Hongkong gevlogen.
Vanaf Schiphol vliegt nog een aantal maatschappijen naar China, waaronder KLM-partner China Eastern. Maatschappijen als British Airways en het Indonesische Lion Air en IndiGo uit India kondigden eerder aan reizen naar China te annuleren.
Kaart: besmettingen wereldwijd
Chinees labpersoneel werkt aan een diagnosekit voor corona
Run op medische artikelen Nederland
Ook in Nederland is een run ontstaan op medische artikelen die kunnen beschermen tegen infecties als het coronavirus. Bij de medische detail- en groothandel Vos in Amsterdam worden naar eigen zeggen drie keer zoveel beschermingsproducten verkocht als normaal.
"Niet alleen mondkapjes, maar ook handschoenen en hele pakken desinfecterende gels", zegt Donna Vos. Volgens de eigenaar bestond de klandizie voor het weekend vooral uit Chinezen die het kopen voor familie in China of zichzelf, maar komen nu ook Nederlanders langs die een tussenstop hebben in China of naar Australië reizen. "Ook Nederlandse bedrijven met een Chinese vestiging slaan bij ons in voor hun personeel. En Nederlandse huisartsen komen langs om hun eigen voorraad aan te vullen."
Vos zelf beschikt nog over genoeg voorraad, maar heeft de onlineverkoop even stopgezet door de drukte.
Blok: 'Groot deel van de Nederlanders in Wuhan wil terug'
Een groot deel van de Nederlanders in Wuhan wil terug naar Nederland. Dat zegt minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken. Het eerste evacuatievliegtuig van de Europese Unie is nu onderweg naar de getroffen miljoenenstad. Ter plekke wordt gekeken wie als eerste terug mag en kan, zegt Blok.
Of er met die eerste vlucht al Nederlanders meegaan, is dus nog onduidelijk, zegt Blok. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken verblijven zo'n twintig Nederlanders in Wuhan. "Er zal nog een volgorde bepaald moeten worden van de mensen die het meest dringend terug moeten."
Italië organiseert een eigen vlucht om burgers uit Wuhan te evacueren. Volgens de regering verblijven er zo'n 50 Italianen in de nagenoeg afgesloten stad. Ook Turkije zegt een vlucht voor te bereiden.
Bewoners getroffen provincie verzinnen ludieke acties om de tijd te doden
Chinezen die op eigen initiatief of gedwongen in huis moeten blijven, maken er het beste van. Op internet circuleren filmpjes van mensen uit de getroffen provincie Hubei die een nieuw tijdverdrijf hebben verzonnen.
Ze badmintonnen in de woonkamer of gaan zelfs vissen in een teiltje.
Kazachstan sluit lange grens met China
Kazachstan heeft al het verkeer van en naar buurland China stilgelegd. Treinen, bussen en vliegtuigen mogen de lange grens niet meer oversteken. Ook krijgen Chinezen tijdelijk geen visa meer.
Twee weken quarantaine voor geëvacueerde Britten, Australiërs en Nieuw-Zeelanders
Groot-Brittannië heeft besloten om uit Wuhan-geëvacueerde Britten twee weken in quarantaine te plaatsen, zegt de minister van Gezondheidszorg. Zo'n 200 Britten worden geëvacueerd. Zij worden waarschijnlijk overgebracht naar een militaire basis.
Australië en Nieuw-Zeeland, die samen optrekken in de evacuatie van kwetsbare burgers, willen ook een quarantaine optuigen. De locatie wordt waarschijnlijk Christmas Island, een eiland gelegen in de Indische Oceaan waar ook asielzoekers en criminele buitenlanders worden vastgehouden.
Spoedoverleg bij KLM, personeel mag mondkapje dragen
Bij KLM is spoedoverleg gaande over vluchten naar China. Dat zegt de VNC, de vakbond voor cabinepersoneel. "We krijgen later vandaag te horen wat daaruit komt", aldus Ingrid Brama van de VNC. De luchtvaartmaatschappij overlegt dagelijks over de situatie in China. Eerder werd al besloten om mondkapjes uit te delen aan medewerkers.
"KLM houdt het personeel dagelijks goed op de hoogte. Medewerkers mogen zelf beslissen of ze een mondkapje dragen op vluchten van en naar China." Volgens Brama is dat voor passagiers geen probleem. "Het staat misschien raar, maar mensen begrijpen het volledig."
Concurrent British Airways besloot vanochtend om de komende dagen alle vluchten van en naar China te schrappen. Dat besluit volgt op het Britse advies om niet naar China te reizen, tenzij het noodzakelijk is. Het Nederlandse reisadvies gaat minder ver: er is geen negatief reisadvies, maar mensen moeten wel opletten vanwege veiligheidsrisico's.
Politie en medisch personeel inspecteert een vliegtuig in Zhoushan
Klein dorp neemt provisorische maatregelen
Nu de miljoenensteden in de provincie Hubei zijn platgelegd, neemt deze kleine plaats, honderden kilometers van Wuhan, zo zijn eigen maatregelen. Zandhopen blokkeren toegangswegen en auto's worden gecontroleerd.
Geen buitenstaander mag ongezien het dorp passeren:
Australische wetenschappers kweken het complete coronavirus
Het coronavirus is succesvol gekweekt door Australische wetenschappers, meldt het Doherty Institute in Melbourne, dat onderzoek doet naar infecties en immuunsystemen. Het is de eerste keer dat het virus in zijn geheel is nagemaakt.
Volgens de onderzoekers kan de kweek helpen bij de genezing van het virus. Bovendien zou het kunnen helpen bij de diagnose van het virus bij mensen die nog geen symptomen vertonen.
Chinese wetenschappers hadden het virus al eerder nagemaakt, maar daarbij ging het niet om het hele virus.
In de rij voor mondkapjes in Hongkong
Toyota legt productie in China stil, Starbucks sluit groot deel vestigingen
Autofabrikant Toyota houdt zijn Chinese fabrieken voorlopig dicht. De toelevering van onderdelen is in de knel gekomen door maatregelen van de Chinese overheid tegen de verspreiding van het coronavirus.
Het Japanse bedrijf beoordeelt op 10 februari of de Chinese fabrieken weer kunnen draaien. Wat de maatregel betekent voor de internationale levering van auto's, kan het autobedrijf nog niet zeggen.
Starbucks
Ook Starbucks heeft meer dan de helft van zijn ruim 4000 zaken in China gesloten vanwege het coronavirus. China is een belangrijke groeimarkt voor het koffiebedrijf. Starbucks zegt dat het nog onduidelijk is hoe lang dit gaat duren, maar dat de situatie in China zeker een effect zal hebben op de bedrijfsresultaten.
Advies aan scholen: annuleer uitwisselingsprojecten met China
Nederlandse scholen moeten hun uitwisselingsprojecten met China de komende maanden annuleren. Dat adviseert Globi, een organisatie die helpt bij de organisatie van uitwisselingsprojecten.
Er staan volgens Globi meerdere reizen gepland in maart en april. Het reisadvies voor de regio's die bezocht zouden worden is niet negatief, schrijft Globi in een persbericht. "Maar er zijn leerlingen en ouders die zich zorgen maken en daarom adviseren we de uitwisselingsprojecten in het voorjaar te annuleren."
Chinese scholen besloten zelf al eerder niet op uitwisseling te gaan.
Een Thais vliegtuig wordt gedesinfecteerd
Eerste besmetting was niet op de vismarkt in Wuhan, betrouwbaarheid cijfers heikel punt
Bijna een maand voordat lokale gezondheidsautoriteiten in China eind december een gezondheidswaarschuwing uitgaven, was er al een patiënt besmet met het coronavirus. Dat blijkt uit een artikel van wetenschappelijk tijdschrift The Lancet.
Deze persoon heeft het virus waarschijnlijk niet opgelopen op de vismarkt in Wuhan. Wel lijkt de markt nog steeds een belangrijke rol te spelen in de verspreiding van het virus.
De constatering van The Lancet roept vragen op over de betrouwbaarheid van de Chinese cijfers. Anders dan bij de sars-uitbraak, deelt het land veel gegevens. Maar deze cijfers controleren blijft lastig, leggen we in dit artikel uit.
British Airways schort alle directe vluchten van Groot-Brittannië naar China op
Bij British Airways is op dit moment tot maart geen directe vlucht naar China te boeken. De Britse luchtvaartmaatschappij vliegt normaal gesproken van Londen naar Peking en Shanghai, en terug.
De maatregel is nu tijdelijk ingesteld, zodat de luchtvaartmaatschappij kan beoordelen wat er verder moet gebeuren met de vluchten. British Airways zegt vrijdag te weten of, en zo ja hoe lang, de vluchten opgeschort blijven.
De Britse overheid raadt reizen naar China af, tenzij het strikt noodzakelijk is. "In een reactie hierop heeft British Airways de vluchten nu geschrapt", zegt correspondent Tim de Wit in het NOS Radio 1 Journaal. "Het gaat om tientallen vluchten. British Airways is de eerste luchtvaartmaatschappij die deze rigoureuze stap zet, maar Virgin overweegt hetzelfde te doen."
Volgen De Wit is ook Groot-Brittannië van plan Britten in Hubei terug te halen. "Er zitten zo'n 200 Britten in de regio. Zij worden waarschijnlijk via Peking teruggehaald."
In Groot-Brittannië is het coronavirus nog niet opgedoken. "Maar de overheid houdt er wel rekening mee dat er besmette mensen in het land zijn", zegt De Wit. "Hun wordt geadviseerd zelf in quarantaine te gaan, dus zo min mogelijk contact te hebben met andere mensen."
Ook de Aziatische budgetmaatschappijen Lion Air en Seoul Air hebben hun vluchten opgeschort. Het Finse Finnair, Cathay Pacific uit Hongkong en Jetstar Asia uit Singapore vliegen minder van en naar China.
Amerikanen vertrokken uit Wuhan, Japanners geland
De eerste Amerikanen en Japanners zijn geëvacueerd uit de miljoenenstad Wuhan, waar het coronavirus voor het eerst opdook. Een vliegtuig met 240 Amerikanen is zojuist opgestegen, meldt persbureau AP. Het gaat om diplomaten van het consulaat in Wuhan en om burgers. Het vliegtuig zal naar het zuiden van Californië vliegen met een tussenstop in Alaska, waar het moet bijtanken. Passagiers krijgen dan gelijk een medische controle.
Een vliegtuig met 206 Japanners is inmiddels geland in Tokio. In het vliegtuig zitten ook vier mensen met besmettingsverschijnselen. Volgens de Japanse minister van Buitenlandse Zaken Motegi worden zeker nog 650 Japanse burgers overgebracht naar Japan.
Ook vanuit de Europese Unie worden twee vliegtuigen naar China gestuurd. Verwacht wordt dat het eerste vliegtuig vanochtend vertrekt vanuit Frankrijk. Volgens cijfers van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken verblijven zo'n twintig Nederlanders in Wuhan.
Hoe bescherm je je tegen het coronavirus?
Deze en andere vragen beantwoordt correspondent Sjoerd den Daas in de onderstaande video.
Dodental coronavirus 132, eerste besmetting Verenigde Arabische Emiraten
Het dodental van het coronavirus is in een dag gestegen van 106 naar 132, hebben de Chinese autoriteiten bekendgemaakt. Dat is tot nu toe ruim 2 procent van de bevestigde ziektegevallen, een cijfer dat ongeveer overeenkomt met de sterfte bij griep. Het sterftecijfer is op dit moment beduidend lager dan het sterftecijfer door sars, dat ongeveer 11 procent was.
Op één na vielen alle doden in de provincie Wuhan, waar het virus uitbrak. Officieel zijn er in China 5974 mensen besmet. Van nog eens 3000 mensen hebben de autoriteiten het vermoeden dat ze besmet zijn.
Buiten China is nog niemand overleden aan het virus. Wel zijn er tientallen mensen besmet, van wie de meesten in Azië, maar ook een aantal in Europa.
Vanochtend zijn de eerste besmettingsgevallen bekendgemaakt door de Verenigde Arabische Emiraten. Het zou gaan om ene Chinese familie. Hoeveel leden de familie heeft, is niet bekendgemaakt.