liveblog
NOS VoetbalAangepast

Thuisploegen winnen op eredivisiezaterdag

liveblog gesloten

Einde blog

Bedankt voor het volgen van ons blog en tot morgen!

De samenvattingen van vanavond

Utrecht-keeper Paes schuldbewust

Utrecht-doelman Paes na blunder: 'Helaas overkomt het mij vandaag'

Uitslagen en stand

  • NOS
    Uitslagen eredivisie per 5-10
  • NOS
    Stand eredivisie per 5-10

Wedstrijdverslag: Magere thuiszege Heerenveen op PEC Zwolle

sc Heerenveen heeft op eigen veld met 1-0 van PEC Zwolle gewonnen. Het was de eerste thuiszege voor de Friezen, die de vorige vier thuisduels gelijkspeelden.

Mitchell van Bergen viert zijn doelpunt tegen PEC Zwolle

90+4' Afgelopen

Einde wedstrijd in Heerenveen. Dankzij een doelpunt van Mitchell van Bergen winnen de Friezen in eigen huis met 1-0. Daardoor klimt Heerenveen voor minimaal één dag naar het linkerrijtje.

Weinig goals in Heerenveen

Alleen in het AFAS Stadion (4) van AZ werden dit seizoen minder doelpunten gemaakt dan in het Abe Lenstra Stadion (7). Ook bij Willlem II thuis vielen in totaal pas 7 doelpunten.

Stream loopt!

Op NPO 1 en NOS.nl begint nu de eredivisie-uitzending. Schakel in om alle samenvattingen van vanavond te zien.

Bijna de 2-0

Een fout van Van Wermeskerken levert een grote kans op voor Heerenveen. Halilovic kan opstomen en geeft de bal af aan Chidera Ejuke, die op PEC-keeper Xavier Mous stuit.

Heerenveen dreigender

Met nog een kwartier te spelen heeft Heerenveen de touwtjes in handen en lijkt het een kwestie van tijd voordat de 2-0 valt. Maar de voorsprong is broos, dus er kan nog van alles gebeuren.

Schietgrage Faik

Hicham Faik (sc Heeenveen) schoot dit seizoen 22 keer (4 keer op doel), maar tot een doelpunt kwam het nog niet. Geen andere eredivisie-speler schoot dit seizoen zo vaak zonder een doelpunt te maken.

Gelijkspel ligt op de loer

sc Heerenveen staat op voorsprong bij rust in een thuisduel in de eredivisie. In 6 van de laatste 8 thuisduels waarin sc Heerenveen een voorsprong had bij rust, werd er uiteindelijk gelijkgespeeld: W2-G6-V0.

Heerenveen en PEC weer begonnen

De laatste wedstrijd van de avond is toe aan de tweede helft.

Wedstrijdverslag: Sparta klopt Twente na tumultueuze slotfase

Sparta Rotterdam heeft thuis een 2-1 zege geboekt op FC Twente. Bryan Smeets was met een prachtige goal kort voor tijd de matchwinner.

Halil Dervisoglu, maker van de 1-0 voor Sparta

Wedstrijdverslag:

Vitesse heeft zijn zesde zege van het seizoen binnen. De Arnhemmers wonnen met 2-1 van FC Utrecht, maar hadden daar wel de hulp van de Utrecht-keeper nodig.

Vitesse viert de 1-0 van Max Clark tegen FC Utrecht

En ook einde wedstrijd in Arnhem

Vitesse sleept de 2-1 tegen FC Utrecht over de streep. Drie punten erbij voor de Arnhemmers.

Afgelopen in Rotterdam

Sparta houdt stand en wint met 2-1 van Twente.

Geen penalty Heerenveen

Heerenveen krijgt een strafschop, maar na bestudering van de beelden blijkt Zwolle-keeper Xavier Mous de bal te spelen. Geen penalty en het is meteen rust. 1-0 voor Heerenveen nog altijd.

45' DOELPUNT SC HEERENVEEN!

Mitchell van Bergen wordt door Odgaard alleen voor de keeper gezet en hij rondt koeltjes af. 1-0 in Heerenveen.

88' DOELPUNT SPARTA!

Vlak nadat Twente met tien man is komen te staan knalt Bryan Smeets op fraaie wijze de 2-1 binnen voor Sparta.

Record voor Matavz

De miraculeuze goal van Tim Matavz leverde hem een gedeeld clubrecord op. Hij is de eerste speler die in 4 thuisduels in de eredivisie op rij scoort voor Vitesse sinds Wilfried Bony in februari-maart 2013.

84' ROOD FC TWENTE

Twente moet met tien man verder. Julio Pleguezuelo komt te laat en schopt zijn tegenstander. Na bestudering van de beelden door de VAR en later ook scheidsrechter Manschot, wordt de Spanjaard van het veld gestuurd.

Spanning loopt op bij Sparta en Twente

Eerst krijgt Brama een geweldige kans om Twente op voorsprong te brengen, maar Sparta-keeper Coremans redt, daarna heeft Sparta twee keer de mogelijkheid om te scoren. Dervisoglu schiet op de vuisten van Drommel en Veldwijk mist het doel.

68' DOELPUNT VITESSE!

Vitesse komt weer op voorsprong en daar mag het Utrecht-doelman Paes voor danken. Matavz tikt de bal richting doel na een hard schot. Paes kan de bal daarna simpel oppikken, maar laat hem door zijn handen en benen glippen.

Nog geen goals in Heerenveen

In Heerenveen is er na een kwartier spelen nog niet gescoord. Het lijkt erop dat PEC een stuk beter partij zal bieden in deze wedstrijd dan VVV vorige week deed.

Toen had Heerenveen na 13 minuten spelen al twee keer gescoord en werd er uiteindelijk een eclatante 3-0 zege geboekt.

51' DOELPUNT FC TWENTE!

Verdonk zet al snel beide ploegen weer op gelijke hoogte. Een schot van Aitor Cantalapiedra wordt aangeraakt waardoor de bal bij Calvin Verdonk terecht komt. Die schiet de bal op keeper Tim Coremans, waarna hij via de paal en het been van Verdonk in het doel terecht komt.

48' DOELPUNT SPARTA!

Halil Dervisoglu wordt diepgestuurd en rondt koeltjes af. Sparta op voorsprong tegen Twente.

Verslag: Heracles in Almelo eenvoudig langs Emmen

Heracles heeft in Almelo een eenvoudige 2-0 zege geboekt op FC Emmen, dat dit seizoen op vreemde bodem nog geen punt pakte.

Cyriel Dessers viert zijn treffer tegen Emmen

Drie wedstrijden tegelijk

In Arnhem en Rotterdam is de tweede helft weer begonnen. In Heerenveen rolt de bal ook inmiddels.

Heerenveen-PEC: wat feitjes op een rij

- PEC ontmoet Heerenveen voor de tiende keer in Friesland. Het won slechts één keer (Heerenveen vijf keer). Vorig seizoen werd het 1-1 in Friesland.

- Heerenveen boekte deze competitie pas twee zeges en speelde in al zijn vier thuiswedstrijden gelijk. PEC verloor drie van zijn vier uitwedstrijden.

- Heerenveen staat elfde en heeft drie punten meer dan nummer vijftien PEC.

- Beide clubs starten met dezelfde basis als vorige week. sc Heerenveen won toen met 0-3 bij VVV-Venlo en PEC Zwolle ging met 0-4 onderuit tegen PSV.

- De opstelling van sc Heerenveen lijkt vanzelfsprekend. sc Heerenveen-trainer Johnny Jansen start voor de 4de keer op rij met deze basiself. In totaal wisselde Jansen pas 2 keer zijn basiself, en steeds maar op 1 plek.

Opstellingen sc Heerenveen-PEC Zwolle

Opstellingen sc Heerenveen-PEC Zwolle

Rust in Rotterdam en Arnhem

We gaan de kleedkamers in. In beide duels is de stand in evenwicht. Vitesse-Utrecht: 1-1, Sparta-Twente: 0-0.

Vierde voor Maher

Adam Maher scoort voor zijn 4de eredivisieclub (na AZ, FC Twente en PSV). Van alle huidige eredivisiespelers scoorden alleen Ben Rienstra (5) en Erik Falkenburg (7) voor meer verschillende clubs.

Houd de nul!

Heracles houdt voor het eerst dit seizoen de nul, en voor het eerst sinds 6 april (toen tegen NAC (1-0).

37' DOELPUNT FC UTRECHT!

De gelijkmaker komt op naam van Adam Maher. Na een mooie aanval knalt hij van net buiten de zestien raak. 1-1 in Arnhem tussen Vitesse en FC Utrecht.

90+4' AFGELOPEN!

Einde wedstrijd in Almelo. Heracles wint verdiend met 2-0 van FC Emmen.

Gelredome klapt voor Bos

Gelredome klapt voor Theo Bos

Vizier van Emmen wederom niet op scherp

FC Emmen (5 schoten, 0 op doel) is dit seizoen de enige club die al eens minimaal 5 schoten noteerde in een duel zonder een keer op doel te schieten:

10 augustus: Ajax - FC Emmen - 5 schoten, 0 op doel.

Update

In Rotterdam zijn de beste kansen voorlopig voor FC Twente, maar Sparta houdt stand. Vitesse heeft nog weinig te duchten van Utrecht en leidt met 1-0 en bij Heracles-Emmen lijkt de 3-0 meer in de lucht te hangen dan de 2-1.

Vitesse opent de score, alweer

Vitesse opende voor de 6de keer de score dit eredivisieseizoen, alleen Ajax (7) deed dat vaker. AZ staat eveneens op 6 openingsdoelpunten.

8' DOELPUNT VITESSE!

Daar is de voorsprong voor Vitesse. Een hoekschop van Oussama Tannane komt op het hoofd van Max Clark, die amper hoeft te springen en de 1-0 binnenkopt. Tannane is in zijn laatste 3 duels bij 4 eredivisiedoelpunten betrokken (1 goal, 3 assists).

Max Clark viert zijn treffer tegen FC Utrecht

59' DOELPUNT HERACLES!

De thuisploeg verdubbelt de voorsprong. Veendorp loopt de bal in eigen doel.

We zijn begonnen in Arnhem en Rotterdam

De bal rolt ook bij Vitesse-Utrecht en Sparta-Twente.

'Nummer 4-wedstrijd'

Vitesse-Utrecht staat in het teken van Theo Bos. Hij overleed in 2013 aan de gevolgen van alvleesklierkanker. Een dag na zijn overleden speelde Vitesse tegen FC Utrecht, vandaar de speciale betekenis van dit duel. Daarnaast zou Bos vandaag 54 jaar geworden zijn.

In het stadion wordt er gecollecteerd door KWF kankerbestrijding en de hoofdsponsors van Vitesse (Koninklijke Burgers' Zoo en Nederlands Openluchtmuseum) bieden ruimte aan KWF Kankerbestrijding om tijdens de op de voorkant van het shirt te staan. Deze shirts worden maandag geveild voor het goede doel.

Het shirt van Vitesse voor het duel met FC Utrecht

De bal rolt weer

In Almelo zijn we weer begonnen. Heracles leidt nog altijd met 1-0 dankzij een doelpunt van Dessers.

Sparta-Twente: wat feitjes op een rij

- Sparta won 15 van de 43 thuisduels met Twente, dat één keer vaker won. Sparta won de laatste twee edities.

- Sparta en Twente zijn na een goede competitiestart wat teruggevallen, maar met 12 punten uit 8 duels doen de gepromoveerde clubs het prima.

- Sparta won maar één van zijn laatste vijf duels en Twente verloor zijn laatste twee wedstrijden.

- Spartaan Bart Vriends gaat zijn 100ste eredivisieduel spelen. Hij maakte zijn eredivisiedebuut namens Go Ahead in 2013/2014.

- Adil Auassar van Sparta is geschorst.

- FC Twente won geen van de laatste 11 eredivisieduels in Rotterdam. Cijfers sinds 2014/2015: bij Sparta: W0-G0-V2, bij Feyenoord: W0-G0-V5, bij Excelsior: W0-G3-V1.

Vitesse-Utrecht: wat feitjes op een rij

- Utrecht ging 35 keer eerder op bezoek bij Vitesse en slaagde er maar drie keer in de volle buit te bemachtigen. De Arnhemmers wonnen thuis 23 keer.

- Vorig seizoen won Vitesse met 2-1. In Utrecht bleef het 0-0 (toen keurde de VAR aan beide zijden een treffer af). Wel won Utrecht in de finale van de play-offs van Vitesse (0-2).

- Vitesse staat vierde en heeft drie punten meer dan nummer vijf Utrecht.

- Geschorst: Julian Lelieveld (Vitesse) en Leon Guwara (Utrecht)

Brama terug in de basis bij Twente

- Sparta begint met Dante Rigo voor Adil Auassar.

- FC Twente start met Wout Brama voor Lindon Selahi en Emil Berggreen voor Haris Vuckic.

- Wout Brama speelt zijn eerste eredivisieduel voor FC Twente sinds 27 april 2014. Toen won FC Twente met 2-5 bij NEC en maakte Brama tevens zijn laatste eredivisiedoelpunt voor de Tukkers. Van alle huidige eredivisiespelers speelde alleen Willem Janssen (351) meer duels dan Brama (304) tot nu toe.

Opstellingen Sparta-Twente

Opstellingen Sparta-Twente

Opstellingen Vitesse-Utrecht

Opstellingen Vitesse-FC Utrecht

Rust in Almelo

Beide ploegen zoeken de kleedkamer op met een 1-0 tussenstand.

Koos Knoef

Cyriel Dessers maakt in zijn 9de Eredivisie-duel zijn 5de eredivisiedoelpunt voor Heracles. De laatste Heraclied die zo snel tot 5 eredivisiedoelpunten kwam was Koos Knoef in 1964 (5 doelpunten in eerste 8 duels).

31' DOELPUNT HERACLES!

Dessers met zijn vijfde van het seizoen. Van der Water geeft een perfecte voorzet af, de spits kopt op doel, ziet Telgenkamp er nog een handje tegenaan krijgen, maar de bal gaat toch in het doel. Heracles op voorsprong.

Cyriel Dessers viert zijn treffer tegen Emmen

Emmen nooit sterk op zaterdag

- FC Emmen op zaterdag buitenshuis: W1-G1-V6. De enige overwinning kwam bij VVV-Venlo (2-3) op 26 januari, het gelijkspel bij Vitesse (1-1) op 1 december 2018.

- Heracles won sinds de start van vorig seizoen 5 van de 9 thuisduels op zaterdag: W5-G1-V3.

20' Grote kansen Heracles

Daar was bijna de voorsprong voor de thuisploeg. Konings schiet hard vanaf een meter of elf, maar keeper Telgenkamp staat goed en bokst de bal weg. Even later schiet Pröpper hard langs de paal.

15' Ploegen in evenwicht

Na een leuke openingsfase, met wat kansen over en weer, is de wedstrijd na een kwartier spelen redelijk in evenwicht.

We zijn begonnen!

Heracles heeft afgetrapt.

Week van de eenzaamheid

Het is de week van de eenzaamheid en daar staat de eredivisie dit weekeinde ook bij stil. Tijdens diverse eredivisiewedstrijden maken ouderen hun opwachting als mascotte om zo het groeiende probleem van eenzaamheid en sociaal isolement in deze bevolkingsgroep voor het voetlicht te brengen.

Heracles-Emmen
Groningen en RKC hand in hand met eenzame ouderen

Rondje langs de Europese velden

- In Duitsland heeft Alfred Schreuder met Hoffenheim voor een stunt gezorgd door in München te winnen van Bayern. Lees hier het verslag.

- In Engeland komt Liverpool goed weg tegen Leicester City. Ver in blessuretijd krijgt de ploeg van Virgil van Dijk en Georginio Wijnaldum een strafschop waardoor het met 2-1 wint. Tottenham Hotspur gaat hard met 3-0 onderuit tegen Brighton.

- In de Primera Division heeft koploper Real Madrid thuis een 4-2 overwinning geboekt op naaste concurrent Granada.

Heracles-Emmen: wat feitjes op een rij

- Heracles won het enige vorige duel in de eredivisie afgelopen seizoen, met 2-1. In Emmen werd het 1-1.

- Heracles staat tiende met 11 punten en dat zijn er vier meer dan Emmen, dat op de 14de plaats staat.

- Emmen is er dit seizoen nog niet in geslaagd uit een punt te veroveren.

- FC Emmen-doelman Dennis Telgenkamp speelde lange tijd voor Heracles.

- Hoewel Emmen pas aan zijn 2de eredivisieseizoen bezig is, start Emmen (26 jaar en 359 dagen) vandaag met zijn oudste basiself ooit aan een eredivisieduel.

- Heracles begint met Navajo Bakboord voor Tim Breukers. FC Emmen start met Michaël Heylen voor Nick Bakker en Lorenzo Burnet voor Jan-Niklas Beste.

Mexicaanse investeerder haakt af bij Roda JC

Mauricio Garcia de la Vega

"Onrust binnen de club heeft geleid tot een oncontroleerbare situatie. En daar wordt niemand beter van", zegt Garcia de la Vega, die zaterdag rond de tafel zat met vertegenwoordigers van de gemeente Kerkrade, de KNVB en de eerste divisie.

Opstellingen Heracles-Emmen

Opstellingen Heracles-Emmen

Welkom!

Daar zijn we weer! Vier duels vanavond in de eredivisie. Heracles en FC Emmen trappen om 18.30 uur als eersten af. Daarna nog Vitesse-Utrecht, Sparta-Twente (19.45) en Heerenveen-Zwolle (20.45).

  • NOS
    Stand eredivisie
  • NOS
    Uitslag en programma eredivisie
Uitslag en programma eredivisie