Sparta klopt FC Twente na tumultueuze slotfase

Bekijk de samenvatting van Sparta - FC Twente

Sparta Rotterdam heeft thuis een 2-1 zege geboekt op FC Twente. Bryan Smeets was met een prachtige goal kort voor tijd de matchwinner.

Sparta had voor rust het betere van het spel en was ook gevaarlijker. Zo redde Twente-doelman Joël Drommel uitstekend op prima kopballen van Jurgen Mattheij en Ragnar Ache. Vroeg in de tweede helft leverde het overwicht uiteindelijk wel een treffer op. Halil Dervisoglu werd op randje buitenspel weggestuurd en rondde beheerst af.

Fortuin

De tegengoal schudde Twente wakker en twee minuten later was het alweer gelijk, zij het met enig fortuin. Calvin Verdonk zag zijn inzet gestopt door Tim Coremans, waarna de bal via de paal en de knie van de Twente-verdediger alsnog het Rotterdamse doel inrolde.

Calvin Verdonk na zijn curieuze gelijkmaker voor FC Twente

Na die gelijkmaker kregen de bezoekers de overhand, maar in de slotfase ging het toch nog fout voor Twente. Julio Plegezuelo kreeg op aangeven van de VAR in de 85ste minuut rood voor een elleboogstoot en even later nam Sparta-aanvoerder Smeets de bal knap op de borst aan, waarna hij met een hard schot de bovenhoek vond: 2-1.

Een strafschop tegen bleef Drommel daarna nog bespaard, toen de doelman moest ingrijpen na een zwakke terugspeelbal van Verdonk. Na het raadplegen van de VAR trok scheidsrechter Jeroen Manschot zowel de penalty als de gele kaart in: de redding van de sluitpost was op de bal en dus reglementair geweest.

De 305de voor Brama

Ondanks de nederlaag was het voor Wout Brama toch een bijzondere dag. De aanvoerder van de Tukkers speelde voor het eerst sinds 27 april 2014 weer een eredivisiewedstrijd voor FC Twente, zijn 305de op het hoogste niveau in Nederland.