liveblog
NOS VoetbalAangepast

PEC Zwolle boekt eerste zege van het seizoen, monsterscore Oranjevrouwen

liveblog gesloten

Tot morgen!

Zaterdag gaan we verder met drie eredivisieduels en natuurlijk de belangrijkste weetjes van dit voetbalweekend. Bedankt voor het volgen van dit liveblog en graag tot morgen!

Programma speelronde 5

Programma en uitslagen speelronde 5

Nieuwe verdediger voor Emmen

FC Emmen heeft kort na de verloren thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle (1-3) weer een nieuwe speler gepresenteerd. De Drentse eredivisionist, de hele zomer al actief op de transfermarkt, versterkte zich met de Belgische verdediger Michaël Heylen die overkomt van Zulte Waregem. Heylen ondertekende in Emmen een contract voor een jaar, met een optie op nog een seizoen.

De 25-jarige verdediger komt uit de jeugd van Anderlecht. De Belgische topclub verhuurde Heylen aan KV Kortrijk en Westerlo, maar tussendoor speelde hij ook twee jaar in de hoofdmacht van Anderlecht. Heylen kwam tot elf Europese wedstrijden voor 'Paars-Wit'. In 2017 stapte hij over naar Zulte Waregem.

Zaalvoetballers Hovocubo naar Champions League

De zaalvoetballers van Hovocubo uit Hoorn hebben zich geplaatst voor het hoofdtoernooi van de Futsal Champions League. In de eigen sporthal in Zwaag werd vanavond met 4-1 gewonnen van Helvécia Londen, waardoor de landskampioen na eerdere zeges op het Schotse PYF Saltires en Lynx FC uit Gibraltar eerste werd in kwalificatiegroep G.

Eerste divisie: NAC krijgt deksel op de neus in Volendam, De Graafschap aan kop

Gijs Smal bezorgde FC Volendam in de 92ste minuut de zege op NAC Breda

De Graafschap is de nieuwe koploper in de eerste divisie. Zelf kwamen de 'Superboeren' niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel tegen TOP Oss, maar het zag directe concurrent NAC drie punten laten liggen na een knotsgekke slotfase in Volendam.

Uitslagen Keuken Kampioen Divisie

SC Cambuur FC Den Bosch 3-2
Jong Ajax Almere City FC 3-2
Jong Utrecht Jong PSV 3-0
FC Eindhoven Go Ahead Eagles 2-1
Jong AZ FC Dordrecht 1-1
Excelsior Helmond Sport 3-1
NEC Telstar 4-2
TOP Oss De Graafschap 0-0
MVV Roda JC Zondag 14.30 uur

Wat vinden de coaches?

Stegeman: 'Zat eerste twintig minuten na rust met billetjes tegen elkaar'

Samenvatting FC Emmen-PEC Zwolle

Bekijk de samenvatting van FC Emmen-PEC Zwolle: 1-3

Doelpunt van de week: Köhlerts krul

Doelpunt van de Week: Köhlerts krul met buitenkantje links

Rondje langs de buitenlandse velden

Luuk de Jong heeft met Sevilla het eerste puntenverlies geleden. Thuis tegen Celta de Vigo kwamen de Andalusiërs niet verder dan 1-1. Franco Vazquez bracht Sevilla in de 81ste minuut op 1-0, maar drie minuten later maakte Denis Suárez alweer gelijk. Desondanks is Sevilla wel - voor even - koploper.

Stefano Denswil en Mitchell Dijks mogen zich minimaal een dag koploper noemen in de Serie A. Met Bologna leken de twee verdedigers af te stevenen op een doelpuntloze remise tegen SPAL, maar in de 93ste minuut bezorgde Roberto Soriano de club toch drie punten. De zieke Sinisa Mihajlovic - die behandeld wordt vanwege acute leukemie - zat gewoon op de bank bij Bologna.

Ryan Babel speelde een hoofdrol in de opmerkelijke 3-2 overwinning van Galatasaray op bezoek bij het Kayserispor. In het duel waarin liefst vier rode kaarten vielen (waarvan drie voor Kayserispor) maakte hij in de 87ste minuut 2-1, maar daar bleef het niet bij. Vier minuten stond het 2-2, waarop Adem Büyük in de 99ste minuut Gala toch naar de zege schoot. Ben Rienstra speelde het hele duel bij Kayserispor, waar Emanuel Adebayor debuteerde.

Timo Werner, die zich deze week met RB Leipzig in de Venlose Koel voorbereidde op het treffen met Borussia Mönchengladbach, zorgde met drie treffers voor de 3-1 zege van zijn club. In Frankrijk won Paris Saint-Germain met 2-0 van FC Metz.

Trainer Sinisa Mihajlovic zat - ondanks zijn behandeling vanwege acute leukemie - gewoon op de bank bij Bologna

Eredivisie op vrijdag is begonnen!

Op NPO 1 kun je nu inschakelen voor eredivisie op vrijdag, waarin Henry Schut, Jeroen Stekelenburg, Jeroen Elshoff en Leonne Stentler de actualiteit in het voetbal bespreken.

PEC klimt vijf plekken

De stand in de eredivisie

Ondertussen in Turijn

Juventus-verdediger Giorgio Chiellini heeft tijdens de training van zijn club in aanloop naar het duel met Napoli een scheurtje in zijn voorste kruisband opgelopen. De Italiaan moet een operatie ondergaan.

Uit onderzoek bleek dat zijn rechterknie beschadigd is. Hoelang de 35-jarige verdediger niet kan spelen is niet bekend.

Kansen De Ligt?

Door de blessure neemt de kans toe dat Matthijs de Ligt zaterdag zijn debuut maakt in de competitie. Tijdens het eerste Serie A-duel van Juventus verkoos trainer Maurizio Sarri Chiellini nog boven De Ligt. De Italiaan vormde een verdedigingsduo met Leonardo Bonucci.

AFGELOPEN

PEC Zwolle boekt de eerste zege van het seizoen. Het wint met 3-1 van FC Emmen.

94' De laatste brul van De Leeuw

Michael de Leeuw is diep in blessuretijd nog een keer dicht bij een treffer, maar zijn omhaal belandt op de lat. De goal had sowieso niet geteld, want De Leeuw deelde eerst een duwtje uit.

FC Emmen-PEC Zwolle 1-3

92' Marinus laat zich gelden

Marinus laat zich gelden, maar niet opeen positieve manier. Hij wil doelman Mous onder druk zetten, maar wordt opgevangen door de zojuist voor Clement ingevallen Etiënne Reijnen die zelf theatraal naar de grond gaat. Marinus kan dat niet waarderen, scheldt Reijnen de huid vol en krijgt de vijfde gele Emmense gele kaart.

85' - Kan Marinus zijn oude ploeg pijn doen?

Emmen-coach Dick Lukkien heeft middenvelder Wouter Marinus ingebracht voor verdediger Kaziah Veendorp. Kan Marinus zijn oude ploeg pijn doen?

FC Emmen-PEC Zwolle 1-3

Ondertussen in de eerste divisie

Is het duel tussen koploper De Graafschap en FC Oss stilgelegd. Waarom? De lichtinstallatie heeft het begeven in Oss.

Au!

Dat is een pijnlijk begin voor Saymak. Hij wordt naar de grond getrokken door Nick Bakker (die daarvoor de vierde Emmense gele kaart ontvangt), komt ongelukkig terecht en lijkt daarbij zijn pink te ontwrichten. Saymak verbijt de pijn en gaat verder.

75' - Emmen valt aan, PEC loert

We zijn inmiddels toe aan de laatste 20 minuten aan de Oude Meerdijk en er valt genoeg te beleven. Emmen blijft naarstig op zoek naar de aansluitingstreffer en verdient die eigenlijk ook wel.

Maar ook PEC heeft de wedstrijd al een paar keer definitief op slot kunnen gooien: zo werd een schot van Bel Hassani nog net uit de hoek getikt door Telgenkamp en werd een overtal situatie knullig verprutst.

Trainer John Stegeman heeft in ieder geval vers bloed gebracht voor het laatste kwartier: doelpuntenmakers Bel Hassani en Bruns hebben het veld verlaten, Zian Flemming en Mustafa Saymak zijn hun vervangers. Ook FC Emmen heeft gewisseld: Henk Bos is vervangen door Freddy Quispel, die dus het staartje van de wedstrijd mag meemaken.

FC Emmen-PEC Zwolle 1-3

En de bondscoach?

Wiegman: 'Er stond een heel fris team op het veld'

Miedema wilde geen risico's nemen

Vivianne Miedema scoorde twee keer tegen Estland, maar liet zich daarna vervangen met hamstringklachten. "Ik voelde iets en wilde geen risico's nemen. Maar ik denk niet dat de wedstrijd van dinsdag tegen Turkije in gevaar komt."

Miedema: 'Goede aftrap in de EK-kwalificatie'

En nu even serieus...

Spitse: 'We kijken ernaar uit dat we weer in Nederland mogen spelen'

Spitse doet haar radslag graag nog een keer over

Even terug naar Tallinn, waar de Oranjevrouwen vanavond hun eerste EK-kwalificatieduel met 7-0 wonnen van Estland. Uitblinkster van de avond was misschien wel Sherida Spitse, die haar tweede treffer vierde met een fraaie radslag. "Vond je 'm niet mooi, dan?"

55' - Emmen op zoek naar aansluitingstreffer

Het is nog niet gespeeld in Emmen. PEC Zwolle leidt dan wel met 3-1, maar maakt verdedigend ook geen al te zekere indruk. Emmen komt overtuigend uit de kleedkamer en heeft al kansen gekregen via Arias (geblokt), Peña (naast), Veendorp (over) en opnieuw Arias (gestopt door Mous). De beste kans was voor Veendorp, wiens kopbal uit een corner door Clement van de lijn gehaald wordt.

Het is nu weer even alle hens aan dek voor Zwolle.

TWEEDE HELFT

Emmen heeft afgetrapt voor de tweede helft tegen PEC Zwolle. Kunnen ze het PEC nog moeilijk maken?

RUST

Het is rust in Emmen. De thuisclub kan moed putten uit de laatste vijf minuten, waarin het opeens weer prima voor de dag kwam. Zo vuurde Ugrinic een fraaie dwarrelbal af op doelman Mous, die er nog net een handje tegenaan kreeg en werd een kopbal van Michael de Leeuw nog net van de lijn gekopt door Pelle Clement.

Ze moeten ook wel iets verzinnen, want bij deze stand wordt Emmen op de ranglijst gepasseerd door PEC.

FC Emmen-PEC Zwolle 1-3

40' Emmen spoor bijster

FC Emmen is het spoor volledig bijster en heeft geluk dat de arbitrage buitenspel constateert van Lennart Thy. Anders had het al 4-1 gestaan.

De ploeg van Dick Lukkien snakt naar de rust. Maar PEC Zwolle ruikt bloed...

Trainer Dick Lukkien in conclaaf met zijn aanvoerder Michael de Leeuw

38' GOAL PEC ZWOLLE

Iliass Bel Hassani brengt Zwolle op 3-1. Het schot van Bruns verdwijnt via de armen van Telgenkamp op de lat en in de rebound is Bel Hassani het meest alert.

Iliass Bel Hassani wordt bejubeld na zijn 3-1 tegen FC Emmen

30' Leuk aan de Oude Meerdijk

Het is een heel leuke wedstrijd aan het worden aan de Oude Meerdijk in Emmen. PEC Zwolle begon dramatisch, maar heeft de rollen na de 1-0 helemaal omgedraaid. Emmen weet zich geen raad met de ballen in de diepte op de lopende middenvelders van PEC. Zo kreeg Johnsen na de 2-1 van Bruns een bijna identieke kans: de Noor koos echter voor een subtiel stiftje en raakte daarbij de lat.

FC Emmen-PEC Zwolle 1-2

27' GOAL PEC ZWOLLE

Thomas Bruns wordt in de diepte weggestuurd en tikt het balletje subtiel langs doelman Telgenkamp. De rollen zijn omgedraaid: PEC leidt met 2-1.

Thomas Bruns wordt besprongen door Gustavo Hamer na de 2-1 tegen FC Emmen

17' GOAL PEC ZWOLLE

En zowaar komt PEC op 1-1 tegen FC Emmen. Dennis Johnsen schiet eerst onhandig tegen verdediger Veendorp aan en schiet in tweede instantie raak. Maar krijgt hij de bal daarbij tegen de hand? De VAR kijkt ernaar en besluit van niet.

De spelers van PEC Zwolle vieren de 1-1 van Johnsen

15' - Stegeman houdt hier niet van

PEC-trainer John Stegeman loopt vloekend en tierend langs de lijn in Emmen. En daar is reden voor. Zijn ploeg lijkt bepaald niet wakker, ook niet na de vroege 1-0 van Emmen. De kansen zijn voor de thuisploeg. #pecemm

6' GOAL FC EMMEN

Nick Bakker brengt FC Emmen van dichtbij op 1-0. Een bliksemstart voor de club uit Drenthe!

Nick Bakker viert de openingstreffer voor FC Emmen tegen PEC Zwolle

En...over naar de eredivisie!

FC Emmen en PEC Zwolle zijn begonnen aan het eerste duel van de vijfde speelronde in de eredivisie. Hieronder de opstellingen.

Opstellingen bij FC Emmen-PEC Zwolle

AFGELOPEN

Oranje wint eenvoudig met 7-0 in Tallinn van Estland. Dat is een lekkere start van de EK-kwalificatie, dinsdag wacht Turkije in Heerenveen.

85' GOAL ORANJE

En daar is 7-0! Invalster Ellen Janssen profiteert van een slippertje in de Estste defensie en kopt de bal met een boogje over doelvrouw Strigin.

81' GOAL ORANJE

Dominique Bloodworth scoorde op het WK haar eerste interlanddoelpunt en nu maakt ze haar tweede. Een kopbal, die via de keepster in de hoek belandt: 0-6.

73' Miedema naar de kant

Vivianne Miedema wordt toch naar de kant gehaald door bondscoach Sarina Wiegman en wordt vervangen door Ellen Jansen. Uit voorzorg? Of moet Miedema vrezen voor het kwalificatieduel met Turkije aanstaande dinsdag in Heerenveen?

Met een bijdrage van twee goals in de 5-0 voorsprong is het nu in ieder geval een logische wissel.

69' GOAL ORANJE

Miedema met haar tweede van de avond. Ze is het eindpunt van een aanval uit het boekje, mét een hoofdrol voor invalster Van de Sanden. Na haar goal moet Miedema wel naar de kant met hamstringklachten, maar ze keert toch terug in het veld.

64' Van de Gragt voor Dekker

Ook Stefanie van de Gragt mag nog een klein halfuurtje mee doen. De verdedigster van FC Barcelona vervangt Anouk Dekker.

57' Van de Sanden in de ploeg

Daar is de eerste wissel van Oranje. De aanvallende rechtsback Desiree van Lunteren wordt vervangen door de nog aanvallendere Shanice van de Sanden.

50' GOAL ORANJE

En Sherida Spitse gaat verder waar ze de eerste helft eindigde. En deze vrije trap in de verre hoek is écht onhoudbaar voor de Estse keepster. Schitterende goal, die ze viert met een fraaie radslag. Oranje op 0-4.

TWEEDE HELFT

De tweede helft van Estland-Nederland is begonnen. De Oranjevrouwen gaan ongewijzigd op zoek naar meer doelpunten. Overigens begon de tweede helft ietsje later omdat een sproeikop nog boven het gras uitstak. Dat euvel is inmiddels verholpen, dankzij een ferme stamp van Sherida Spitse.

21 doelpogingen

Nederland had in de eerste helft 21 (!) doelpogingen. En Estland? Tsja.

RUST

Het is rust in Tallinn. Nederland leidt met 3-0 tegen Estland en dat is nog een bescheiden afspiegeling van de krachtsverhoudingen.

40' - GOAL ORANJE

Sherida Spitse schept de bal uit een vrije trap simpel over de Estse muur en mag juichen. Opnieuw ziet de Estste doelvrouw Strigin er niet heel overtuigend uit. Wat geeft het: 0-3.

Sherida Spitse legt aan voor de 3-0 tegen Estland

35' Dapper Estsen

De goals van Miedema en Roord hebben gezorgd voor wat opluchting bij Oranje, dat bezig is met een grote rondo tegen de dappere Estse voetbalsters. Zij verdedigen met man en macht en hebben tot nu toe pas een keer een uitval kunnen plaatsen. Dat leverde wel een corner op trouwens.

30' GOAL NEDERLAND

Jill Roord zorgt voor 2-0 tegen Estland. Anouk Dekker knalt de bal op de lat en Roord is er als de kippen om de bal in het net te duwen.

Jill Roord passeert de Estse doelvrouw Strigin voor de 0-2

26' GOAL ORANJE

Vivianne Miedema legt alle gram in haar linkerbeen en knalt Oranje prachtig op 1-0 tegen Estland. Het is haar 62ste interlanddoelpunt.

Vivianne Miedema haalt uit voor de 0-1 tegen Estland

Op de paal!

Het staat nog altijd 0-0 in Tallinn en dat mag een wonder heten. Zo profiteerde Miedema net niet van geblunder in de Estse defensie (zijnet). Even later schoot ze hard op de paal, waarna de bal na een klassieke scrimmage voor het doel wonder boven wonder niet in het doel belandde.

En dan hebben we het maar niet over de ongelukkige terugkopbal van verdedigster Zlidnis die bijna over de eigen doelvrouw zeilde. Enfin, nog altijd 0-0 dus.

10' - Nogal eenzijdig

Welgeteld 47 seconden duurde het voor de ploeg van Sarina Wiegman de eerste kans liet noteren. Lineth Beerensteyn was haar opponente (veel) te snel af, maar haar voorzet kwam net niet aan bij Vivianne Miedema.

Het dichtst bij een treffer was echter Jill Roord. De Arsenal-speelster - in de ploeg voor de geblesseerde Liek Martens - zag haar afstandsschot via de vuisten van de Estse doelvrouw Getriin Strigin op de lat belanden. Het is wachten op de openingstreffer.

Begonnen!

Na een fanatieke yell heeft Daniëlle van de Donk de aftrap verricht in Tallinn. De Oranjevrouwen zijn begonnen aan hun eerste kwalificatieduel voor het EK 2021. Kan de nummer 99 van de FIFA-ranglijst een probleem vormen voor de Europees en vice-wereldkampioen?

Wilhelmus!

De speelsters van Oranje staan klaar in Tallinn voor de volksliederen. De weg naar het EK van 2021 in Engeland gaat zometeen beginnen!

De elf van Nederland voor het EK-kwalificatieduel met Estland

Nog meer fans

Fans van de Oranjevrouwen in Estland

Shanice van de Sanden met een fan

Druk zal het niet worden in het stadion van Tallinn, maar ze zijn er wel, fans van Oranje. Hier een fan met Shanice van de Sanden.

Shanice van de Sanden met een fan

Speeldata PSV begint thuis, Feyenoord en AZ eerst uit

PSV start de campagne in de groepsfase van de Europese League voor eigen publiek. Op 19 september treedt Sporting Portugal in Eindhoven aan. Feyenoord en AZ daarentegen beginnen met een uitwedstrijd.

Na de thuiswedstrijd tegen de Portugese club gaat PSV bij Rosenborg op bezoek. Dat duel in Noorwegen is 3 oktober. Het verdere speelschema van PSV: 24/10: PSV-LASK Linz; 7/11: LASK Linz-PSV; 28/11: Sporting-PSV; 12/12: PSV-Rosenborg.

Feyenoord start met een wedstrijd in Glasgow tegen Rangers FC. Het verdere speelschema: 3/10: Feyenoord-FC Porto; 24/10: Young Boys-Feyenoord; 7/11: Feyenoord-Young Boys; 28/11: Feyenoord-Rangers; 12/12: FC Porto-Feyenoord.

AZ opent de groepsfase met een uitwedstrijd tegen Partizan. Dat duel moet door een UEFA-straf achter gesloten deuren worden gespeeld. De Servische club heeft nog wel beroep aangetekend tegen deze sanctie. Het resterende speelschema van AZ: 3/10: AZ-Manchester United; 24/10: AZ-FC Astana; 7/11: FC Astana-AZ; 28/11: AZ-Partizan; 12/12: Manchester United-AZ.

Dak stadion AZ was voor instorting al verzwakt

Het dak van het AFAS-stadion in Alkmaar was vermoedelijk voor de instorting van 10 augustus al verzwakt. Dat concludeert het ingenieursbureau dat onderzoek doet naar de oorzaak van het ongeluk in het AZ-stadion. De club zal driekwart van het dak gaan vervangen.

Voor de thuisduels in de Europa League wijkt AZ de komende maanden uit naar Den Haag. Voor de wedstrijd tegen Sparta, over twee weken, is nog geen locatie bekend. "In de eerste dagen van september kunnen we aangeven waar we gaan spelen", verwacht algemeen directeur Robert Eenhoorn.

Het ingestorte dak van het AFAS-stadion in Alkmaar van voetbalclub AZ

Vertrouwde namen bij Oranjevrouwen

Vertrouwde namen in de opstelling van de Oranjevrouwen. De ploeg van bondscoach Sarina Wiegman begint de weg die moet leiden naar het EK van 2021 in Engeland om 18.00 uur in de Estse hoofdstad Tallinn. De voetbalsters veroverden twee jaar geleden op het EK in eigen land de Europese titel.

Jill Roord staat op de plek van de vanwege haar teenblessure afwezige Lieke Martens. Dekker en Bloodworth staan centraal achterin en Stefanie van der Gragt zit op de bank. Rechtsvoorin krijgt Lineth Beerensteyn de voorkeur boven Shanice van de Sanden.

Opstelling: Van Veenendaal; Van Lunteren, Dekker, Bloodworth, Van Dongen; Groenen, Spitse, Van de Donk, Beerensteyn, Miedema, Roord.

RKC huurt nog een speler van PEC

RKC Waalwijk huurt na aanvaller Stanley Elbers ook Clint Leemans van PEC Zwolle. De 23-jarige middenvelder Leemans stapte in de zomer van 2018 na twee succesvolle jaren bij VVV-Venlo over naar PEC, maar in Zwolle kwam hij niet uit de verf. Zijn contract loopt tot medio 2021.

Detail: RKC Waalwijk en PEC Zwolle staan met ieder één punt in vier wedstrijden onderaan in de eredivisie.

Clint Leemans

Minuut stilte voor dochter Luis Enrique

Voorafgaand aan alle wedstrijden in de hoogste twee voetbaldivisies in Spanje wordt een minuut stilte gehouden. De organisatie van La Liga besloot dit te doen ter nagedachtenis aan Xana, de dochter van Luis Enrique die op 9-jarige leeftijd overleed aan botkanker.

Luis Enrique, tot voor kort de bondscoach van het Spaanse elftal, maakte het trieste nieuws donderdagavond bekend. Talloze clubs en spelers hebben sindsdien al openlijk hun medeleven betuigd met de familie van Luis Enrique. De 49-jarige trainer stapte in juni amper een jaar na zijn aanstelling op als bondscoach.

Ajax huurt Castillo van Chelsea

Ajax heeft met Juan Castillo een verloren zoon teruggehaald. De 19-jarige speler komt per direct op huurbasis over van Chelsea. In de overeenkomst is voor Ajax een optie tot koop opgenomen.

Castillo speelde van 2009 tot 2016 in de jeugdopleiding van Ajax en stapte daarna over naar Chelsea. De jeugdinternational sluit aan bij de selectie van Jong Ajax.

Hoezo rivalen? Ronaldo hint op etentje met Messi

Cristiano Ronaldo en Lionel Messi zitten naast elkaar in de zaal bij de Champions League-avond in Monaco en hebben het heel gezellig.

Hoezo rivalen? Ronaldo hint op etentje met Messi

Dani de Wit verruilt Ajax voor AZ

Dani de Wit verlaat Ajax voor AZ. De 21-jarige aanvallende middenvelder stond bij Ajax nog tot en met 30 juni 2021 onder contract. Hij tekende voor vijf jaar in Alkmaar.

De Wit speelde sinds 2006 in de jeugd voor Ajax en debuteerde in februari 2018 in de hoofdmacht. In totaal speelde hij 13 wedstrijden in Ajax 1. Met Ajax pakte De Wit afgelopen seizoen de dubbel en dit jaar ook de Johan Cruijff-schaal. Met Jong Ajax werd hij in het seizoen 2017-2018 kampioen van de eerste divisie.

AZ tegen Manchester United

AZ treft in groep L Manchester United, Astana en Partizan Belgrado.

LASK Linz completeert groep PSV

Ook groep D van PSV compleet: PSV, Sporting, Rosenborg en LASK Linz.

Ook Rangers tegenstander Feyenoord

Feyenoord treft in groep G naast Young Boys en FC Porto ook het Schotse Rangers.

Ook Rosenborg tegenstander PSV

Het Noorse Rosenborg voegt zich bij PSV en Sporting in groep D.

Feyenoord treft FC Porto en Young Boys

Feyenoord treft in groep G FC Porto en Young Boys.

PSV loot Sporting

Sporting CP is een van de tegenstanders van PSV in groep D van de Europa League. De voormalige club van Bas Dost in Portugal is groepshoofd.

Ihattaren op eigen verzoek niet bij Jong Oranje

Geen Ihattaren bij Jong Oranje. Hij wil in alle rust nadenken over toekomst als international.

Jong Oranje-coach Erwin van de Looi: "Hoewel wij hem graag hadden opgeroepen voor de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Jong Cyprus, wordt zijn keuze door ons als staf van Jong Oranje en door de KNVB gerespecteerd."

Hazard Speler van het Seizoen

Eden Hazard is uitgeroepen tot speler van het seizoen in de Europa League. De Belg leidde Chelsea met twee goals en een assist naar de zege in de finale tegen Arsenal (4-1).

Potten voor loting

In dit liveblog houden we je ook op de hoogte van de loting voor de groepsfase van de Europa League. In totaal gaan er 48 clubs mee in de loting en zij worden verdeeld over twaalf groepen. PSV, Feyenoord en AZ kunnen niet bij elkaar in de groep terechtkomen, omdat clubs uit hetzelfde land gescheiden worden.

Alleen Portugal slaagde erin zich met meer clubs te plaatsen voor de groepsfase. De Portugezen zijn met Braga, Porto, Sporting CP en Vitória SC vertegenwoordigd. Ook wordt bekendgemaakt wie zich de beste speler van de Europa League van vorig seizoen mag noemen. Olivier Giroud, Eden Hazard en Luka Jovi zijn de genomineerden.

Middenvelder Veerman naar Heerenveen

sc Heerenveen heeft zich versterkt met Joey Veerman. De 20-jarige middenvelder middenvelder komt over van FC Volendam en tekent een contract voor drie jaar. Bij Volendam was hij in 79 duels goed voor 12 goals en 12 assists.

Malen debuteert, Veltman terug in selectie Oranje

Donyell Malen is voor het eerst opgenomen in de Oranje-selectie. De 20-jarige aanvaller van PSV kreeg van bondscoach Ronald Koeman een oproep voor de EK-kwalificatieduels met Duitsland en Estland. Verder keert 19-voudig international Joël Veltman terug in de selectie. Veltmans laatste speelminuten dateren van november 2017, toen Oranje in Boekarest tegen Roemenië oefende (0-3).

De geblesseerde Donny van de Beek (Ajax) en Marco Bizot (AZ), Hans Hateboer (Atalanta Bergamo), Terence Kongolo (Huddersfield Town) en Wout Weghorst (VfL Wolfsburg) ontbreken in vergelijking tot de voorselectie. Voor Weghorst een hard gelag. De spits doet het uitstekend bij VfL Wolfsburg, maar zijn laatste optreden in Oranje dateert van juni 2018.

Goed nieuws voor Van Wolfswinkel

Ricky van Wolfswinkel heeft een succesvolle operatie ondergaan, zo laat zijn club FC Basel weten. De spits van Basel moest een operatie ondergaan vanwege een aneurysma in zijn hersenen. Dat is een verwijding in de wand van een slagader. Als het aneurysma scheurt, kan het een hersenbloeding veroorzaken. Aangezien de operatie goed is verlopen, mag hij vrijdag al het ziekenhuis verlaten.

Luis Enrique verliest dochter Xana (9) aan botkanker

Triest nieuws uit Spanje. De negenjarige dochter van Luis Enrique, Xana, is overleden aan de gevolgen van botkanker. "Onze dochter is na vijf intense maanden van vechten overleden", meldt Luis Enrique op social media. "We danken iedereen voor de steun die we de afgelopen maanden hebben ontvangen en hopen op ieders begrip de komende tijd."

Luis Enrique stopte in juni van dit jaar als bondscoach van Spanje om bij zijn familie te zijn. "We zullen je heel erg missen, maar we herinneren ook iedere dag dat je in ons leven bent geweest in de hoop dat we elkaar ooit weer ontmoeten. Je bent de ster die onze familie leidt."

Kahn volgt Rummenigge op bij Bayern München

Oliver Kahn wordt de nieuwe bestuursvoorzitter van Bayern München. De oud-doelman treedt per 1 januari toe tot het bestuur van de Duitse voetbalclub. Twee jaar later, op 31 december 2021, neemt Kahn de functie over van Karl-Heinz-Rummenigge, de huidige bestuursvoorzitter. De raad van toezicht van Bayern München heeft dat donderdag besloten, meldt Bayern vrijdag.

De 50-jarige Kahn speelde van 1994 tot 2008 voor Bayern. Hij won met Bayern vier keer de landstitel, zes keer het nationale bekertoernooi en in 2001 de Champions League. "We zijn ervan overtuigd dat we in Oliver een perfecte voorzitter hebben gevonden", aldus clubpresident Uli Hoeness. "Oliver is als aanvoerder in de geschiedenis van onze club een belangrijke speler geweest. Oliver kent het DNA van deze club."

Hoeness maakte donderdag bekend niet herkiesbaar te zijn. De 67-jarige Hoeness heeft Herbert Hainer aangedragen als zijn opvolger. Hoeness stopt ook als voorzitter van de raad van commissarissen, waarin hij tot 2023 wel als lid vertegenwoordigd blijft.

De dubbele 'voetbalnationaliteit', dit zijn de opties voor Ihattaren en Dest

Vandaag is de dag dat bondscoach Ronald Koeman en zijn collega's de selecties van der verschillende Oranje-elftallen bekendmaken. De kans is groot dat Mohamed Ihattaren tot de selectie van Jong Oranje behoort. Een definitieve keuze tussen Nederland en Marokko maakt hij voorlopig nog niet en dat geldt ook voor Sergiño Dest van Ajax.

Hoe zijn de huidige regels ook alweer op het gebied van dubbele nationaliteiten? We zochten het uit.

Mo Ihattaren

Köhlert & co, dit zijn de nieuwe gezichten van de eredivisie

Nieuw voetbalseizoen, nieuwe kansen en nieuwe namen. De eredivisie is inmiddels vier speelrondes op weg, waarin nieuwe en al wat oudere, maar onbekende gezichten de show stelen.

Vijf blikvangers, in willekeurige volgorde: van 'hockeytype' Evert Linthorst tot 'acteur' Mats Köhlert.

Mats Köhlert, Duitse Krimi-acteur in schijnwerpers bij koploper

Willem II bovenaan

Willem II de trotse koploper, al hebben Ajax, AZ en PSV minder verliespunten. De vorige keer dat Willem II koploper was na een speelronde in de eredivisie was na speelronde 1 in 2009/2010. Willem II eindigde dat seizoen uiteindelijk als 17de.

Stand na speelronde 4

Programma eredivisie

Na de halve speelronde van vorige week nu weer een volledige speelronde, speelronde 5. Vanavond FC Emmen tegen het nog zegeloze PEC Zwolle. Verder springen onder meer Vitesse-AZ, Sparta-Ajax en RKC-PSV in het oog op zondag.

Van 'geweldige WK-ambiance' naar stilte in Tallinn: Oranje begint weg naar EK 2021

De Nederlandse voetbalvrouwen beginnen vanavond om 18.00 uur in Talllinn de EK-kwalificatiecampagne. De wedstrijd tegen Estland is live te volgen in ons blog op NOS.nl en in de NOS-app en via NPO Radio 1.

Een samenvatting is te zien in Eredivisie op Vrijdag (22.20 uur, NPO 1) en in Nieuwsuur (rond 22.30 uur, NPO 2)

Kijk hieronder naar de bijzondere persconferentie van bondscoach Sarina Wiegman in een lege perszaal en een stil Tallinn.

Bijzondere persconferentie Wiegman in lege perszaal en stil Tallinn

Frenkie de Jong beste middenvelder

Er was donderdagavond nog meer Nederlands succes, want Frenkie de Jong kreeg de prijs voor beste middenvelder van de Champions League in het afgelopen seizoen. Hij troefde in de verkiezing Jordan Henderson en Christian Eriksen af.

De Jong, die deze zomer Ajax verruilde voor FC Barcelona, treedt in de voetsporen van Clarence Seedorf (2007) en Wesley Sneijder (2010).

Frenkie de Jong: 'Ik voel me een soort kleuter tussen de grote mannen'

Van Dijk laat Messi en Ronaldo achter zich en is beste speler van Europa

Virgil van Dijk werd donderdag door de Europese voetbalbond UEFA uitgeroepen tot speler van het jaar. Dat gebeurde in Monaco, waar de loting werd verricht voor de groepsfase van de Champions League. Van Dijk is de opvolger van Luka Modric, die in 2018 als beste werd gezien en liet donderdagavond mede-genomineerden Lionel Messi en Cristiano Ronaldo achter zich.

Gelauwerde Van Dijk: 'Mooi om erkenning te krijgen'

Feyenoord en PSV simpel door

Ook Feyenoord en PSV plaatsten zich voor de groepsfase van de Europa League.

Na de 3-0 zege vorige week in Rotterdam won Feyenoord ook in Israël met 3-0 van Hapoel Beer-Sheva. De goals vielen pas na rust. Orkun Kökcü, Steven Berghuis en Wouter Burger scoorden. Naoufal Bannis miste een strafschop.

PSV plaatste zich door late goals van Mohamed Ihattaren, Kostas Mitroglou en Donyell Malen (twee keer) simpel voor de groepsfase. Na de 3-0 zege in Eindhoven werd het op Cyprus 4-0 tegen Apollon Limassol.

Mo Ihattaren is de gevierde man na de 1-0

AZ geniet na van bizar EL-duel: 'Dit is doping, op een positieve manier'

Even terug naar donderdag. "Het was knotsgek. Rode kaarten, doelpunten, gekkigheid met de fans... Dan is het des te lekkerder dat je uiteindelijk nog wint."

AZ-aanvoerder Teun Koopmeiners moest even bijkomen van de bizarre Europese wedstrijd bij FC Antwerp, die uiteindelijk na verlenging met 4-1 werd gewonnen door de Alkmaarders waardoor ze zich verzekerden van de groepsfase van de Europa League. AZ eindigde het duel tegen negen Belgen.

AZ-aanvoerder Teun Koopmeiners en trainer Arne Slot vieren feest in Brussela

Doan nu echt van PSV

De clubs waren er al uit, maar Ritsu Doan is ook officieel speler van PSV. De 21-jarige Japans international tekent een contract tot medio 2024 in Eindhoven.

Feyenoord verhuurt Nieuwkoop en Summerville

Feyenoord doet al vroeg zaken op vrijdagochtend. Bart Nieuwkoop maakt dit voetbalseizoen af bij Willem II. De Tilburgers huren de 23-jarige verdediger. Feyenoord heeft het na dit seizoen aflopende contract met Nieuwkoop wel verlengd, tot de zomer van 2021.

Vleugelaanvaller Crysencio Summerville verkast voor een seizoen op huurbasis naar ADO Den Haag. De 17-jarige Summerville heeft een contract tot medio 2021 in Rotterdam.

Welkom

Welkom bij ons vaste blog op vrijdag, met daarin alle wetenswaardigheden richting het voetbalweekend.

Steven Berghuis (l) en Wouter Burger vieren feest