liveblog gesloten

Tot volgende week!

We houden ermee op hier in Amsterdam. Volgende week gaan we verder met de play-offs. Ajax neemt het dan eerst uit in Nicosia op tegen Apoel. Tot dan!

Ten Hag is trots en kritisch: 'Over aantal dingen absoluut niet tevreden'

De reactie van Ajax-trainer Erik ten Hag na de overwinning op PAOK Saloniki (3-2) in de derde voorronde van de Champions League.

Mazraoui ziet dat er genoeg rek in Ajax zit na 'giftige wedstrijd'

De reactie van Ajacied Noussair Mazraoui na de met 3-2 gewonnen wedstrijd in de derde voorronde van de Champions League tegen PAOK Saloniki.

Uitslagen derde voorronde CL

De uitslagen van de derde voorronde van de Champions League op een rijtje. De dik gedrukte ploegen zijn door de naar de play-offs.

En wat een surprise zien we daar nog: FC Porto is uitgeschakeld. De kwartfinalist in de Champions League van vorig jaar verliest thuis met 3-2 van FC Krasnodar. Het eerste doelpunt van de Russen werd gemaakt door oud-Feyenoorder Tonny Vilhena.

Volgende halte: Apoel Nicosia

Apoel Nicosia is in de play-offs van de Champions League de tegenstander van Ajax. De Cypriotische club was over twee duels Qarabag FK de baas.

De eerste wedstrijden in de play-offs zijn op 20 augustus, de returns worden gespeeld op 28 augustus.

KLAAR!

Het is afgelopen in Amsterdam! Ajax verslaat PAOK met 3-2 en plaatst zich voor de play-offs van de Champions League.

De Grieken zijn het daar overigens niet helemaal mee eens. Na het laatste fluitsignaal wordt arbiter Pawson belaagd door woedende PAOK-spelers en trainers. Maar de scheidsrechter komt niet van zijn beslissing terug: de wedstrijd is afgelopen.

90+3' GOAL PAOK

Diep in blessuretijd wordt het toch 3-2. Het is opnieuw Biseswar met een fraai krulschot onder Onana door.

In de laatste minuten gebeurde er sowieso nog van alles in de Arena. We zagen een kans voor Huntelaar (over), een wissel van Van de Beek (onder luid gejuich, De Wit is zijn vervanger), een schot van Biseswar ('Glanzparade' Onana) en ook nog een Griekse knal op de paal.

Ajax-PAOK 3-2

85' GOAL AJAX

De bal gaat voor de derde keer op de stip na allerlei geduw in het strafschopgebied. Aan Huntelaar werd getrokken en Tagliafico werd geduwd.

Voor de tweede keer vanavond schiet Tadic de bal binnen: het is 3-1 voor Ajax, de play-offs zitten nu wel in de tas.

Ajax-PAOK 3-1

Dusan Tadic schreeuwt het uit; hij benut zijn tweede penalty tegen PAOK wél

79' GOAL AJAX

Doelpunt voor Ajax! Uit een corner van Ziyech kopt Tagliafico, redelijk onbedreigd, de bal langs keeper Paschalakis. Het is 2-1 voor Ajax.

Even daarvoor zagen we nog een kans voor Tadic (net naast) en werd Neres vervangen door Huntelaar, die zijn honderdste Europese wedstrijd speelt.

Ajax-PAOK 2-1

Nico Tagliafico is de gevierde man na zijn 2-1

70' Druk neemt toe

De druk op het Griekse doel neemt toe. Na een bijzondere vrije trap van Ziyech komt Martínez alleen voor de PAOK-doelman te staan, maar Paschalakis brengt opnieuw knap redding met de hand.

Even later is er een schot van Neres: redding Paschalakis. En dan zien we weer een geniepige poging van Ziyech: redding Paschalakis.

Tegelijkertijd blijft het oppassen bij Ajax voor de counters van PAOK.

Ajax-PAOK 1-1

Doelman Alexandros Paschalaki brengt maar weer eens redding

60' Ajax ontsnapt

Ajax ontsnapt maar weer eens bij een levensgevaarlijke uitbraak van een stuk of vijf Grieken na balverlies van Mazraoui. Uiteindelijk loopt de aanval spaak, maar het gaat af en toe goed mis achterin bij de Amsterdammers.

Even later stoomt Neres alleen af op het Griekse doel, maar er wordt gevlagd voor buitenspel. En weer een minuut later krijgt Neres de bal met wat geluk voor de voeten, maar zijn schot gaat niet tussen de palen.

Wissel bij PAOK: aanvoerder Pelkas is vervangen door Swiderski.

55' Kans PAOK

Dat was weer even schrikken voor Ajax: opnieuw is er via Biseswar een grote kans voor PAOK. Zijn pass wordt vlak voor het Ajax-doel maar net gemist door Pelkas.

Even daarvoor kreeg Tadic, buiten het zicht van de scheidsrechter, een lelijke trap op de enkel van Giannoulis. Helaas is er geen VAR. De gemoederen lopen af en toe behoorlijk hoog op in de Johan Cruijff Arena.

Hoog oplopende gemoederen bij Ajax-PAOK

48' Kansen Ajax

Al kort na de rust is er een kans voor Ajax: Ziyech probeert het met een leep balletje, dat keeper Paschalakis ternauwernood over zijn doel kan tikken.

Uit de daaropvolgende corner is er een kopbal voor Veltman, die door de keeper wordt gepakt, maar ook weer even wordt losgelaten. Tagliafico kan daar nét niet van profiteren.

TWEEDE HELFT

De tweede helft is begonnen bij Ajax-PAOK. Het staat 1-1 in Amsterdam. Dat is voor de Amsterdammers genoeg om door te gaan, maar ze zijn er natuurlijk nog niet.

Een wissel aan de kant van Ajax: Marin is vervangen door Dest.

Voetbalsters FC Twente grijpen Champions League-ticket

De voetbalsters van FC Twente zijn erin geslaagd het hoofdtoernooi van de Champions League te bereiken. De Enschedesen werden eerste in hun kwalificatiepoule met drie andere ploegen, waarvan alleen de nummer één zich kwalificeerde.

Nadat vorige week al werd gewonnen van het Armeense FC Alashkert (8-0) en gelijk werd gespeeld tegen het Turkse Besiktas (2-2) was Twente dinsdagavond met 2-0 te sterk voor het Poolse CKS Görnik Leczna.

Bente Jansen van FC Twente tegen GKS Görnik Leczna

RUST

Het is rust in Amsterdam. We kunnen even bijkomen, want er gebeurde van alles bij Ajax-PAOK. De ruststand is 1-1.

45' Ziyech omver

Was dat geen overtreding? Ziyech stoomt op in de richting van het Griekse doel, maar doelman Paschalakis komt in sneltreinvaart buiten zijn strafschopgebied aanstormen en kegelt de Ajacied à la Toni Schumacher omver. De scheidsrechter ziet er geen kwaad in, Ziyech kan worden opgelapt.

43' GOAL AJAX

Na hands van Biseswar gaat de bal wederom op de stip. Er is geen twijfel mogelijk voor scheidsrechter Pawson.

En opnieuw staat Tadic achter de bal. Maar dit keer scoort hij wel: de aanvoerder pakt zijn revanche. Het is 1-1, opluchting in Amsterdam.

Dusan Tadic wordt bedankt voor de gelijkmaker

38' Ajax in de achtervolging

Ajax is vol in de achtervolging en krijgt ook steeds meer kansen. Nu is er een mogelijkheid voor Tagliafico, die de bal schuin voor het doel krijgt aangespeeld. Maar ook de Argentijn stuit op doelman Paschalakis.

Ajax-PAOK 0-1

31' Tadic mist strafschop

Er gebeurt van alles in de Arena. Na een mooie aanval van Ajax redt de Griekse keeper op een schot van Ziyech, vervolgens krijgt Neres een duw en krijgt Ajax een penalty.

Maar Tadic schiet matig binnen en keeper Paschalakis redt. Het blijft 1-0 voor PAOK.

Dusan Tadic ziet zijn strafschop gekeerd worden

23' GOAL PAOK

Doelpunt voor PAOK! Uitgerekend de Nederlander in Griekse dienst, Diego Biseswar, schiet van afstand raak. Ajax krijgt de bal niet goed weg, Biseswar staat vrij aan de rand van het strafschopgebied en puntert de bal langs Onana.

Diego Biseswar juicht na zijn treffer in Amsterdam

13' Grote kans PAOK

Ook PAOK heeft na een klein kwartier de eerste grote kans gehad. Na een misverstand tussen Ziyech en Blind stomen de Grieken op en uiteindelijk schiet Akpom vanuit kansrijke positie toch wel ver naast.

Het publiek in de Arena haalt opgelucht adem.

Ajax-PAOK 0-0

Dusan Tadic in duel met Anderson Esiti

8' PAOK verstopt zich niet

De Grieken verstoppen zich in de beginfase niet in Amsterdam, en dat heeft tot een tweetal ongevaarlijke plaagstootjes geleid. PAOK moet ook wel scoren, Ajax heeft aan een 0-0 genoeg.

Hoogtepunt bij Ajax was tot nu toe een actie van Van de Beek, die zijn directe tegenstander op fraaie wijze het bos instuurde, maar vervolgens op keeper Paschalakis stuitte.

Dit gezegd hebbende krijgt Van de Beek dé kans om Ajax op 1-0 te zetten na een pass van Ziyech, maar de keeper brengt opnieuw redding.

AFTRAP

Aftrap in Amsterdam! Het voorrondeduel in de Champions League tussen Ajax en PAOK is begonnen. De eerste wedstrijd in Griekenland eindigde in 2-2.

De sfeer is goed in de Johan Cruijff Arena

Mogelijke tegenstander: Apoel Nicosia

Mocht Ajax zich vanavond ten koste van PAOK Saloniki plaatsen voor de play-offs van de Champions League, dan is Apoel Nicosia daarin de tegenstander. De Cypriotische club was over twee duels Qarabag FK de baas.

Apoel verloor vorige week dinsdag in eigen huis de eerste wedstrijd in de derde voorronde van de Champions League nog met 2-1 van de ploeg uit Azerbeidzjan. In de return won Apoel, waar de Nederlandse doelman Boy Waterman op de bank zat, bij Qarabag met 2-0.

De elf van Apoel op bezoek bij Qarabag

Overmars: 'Ik ga ervan uit dat Van de Beek blijft'

Het lijkt erop dat Donny van de Beek niet naar Real Madrid gaat en gewoon bij Ajax blijft. Dat heeft Marc Overmars, directeur voetbalzaken van de Amsterdammers, voor aanvang van de wedstrijd gezegd bij Ziggo Sport.

"Het zal niet lang duren voordat er duidelijkheid komt. Ik heb goede hoop dat dat positief gaat aflopen", aldus Overmars. "Ik ga er wel vanuit dat Van de Beek blijft."

Donny van de Beek

Apoel onderweg naar play-offs?

De mogelijke tegenstander van Ajax, of PAOK, lijkt nu ineens toch Apoel Nicosia te worden. De Cyprioten verloren thuis vorige week met 2-1, maar staan nu in Baku met 2-0 voor tegen Qarabag.

Voormalig NAC-speler Uros Matic maakte er in de 68ste minuut 2-0. Bij Apoel zit keeper Boy Waterman op de bank.

Joep Schreuder blikt vooruit op Ajax-PAOK

Verslaggever Joep Schreuder is bij de Johan Cruijff Arena en kijkt vooruit naar Ajax-PAOK in de derde voorronde van de Champions League.

Opstellingen Ajax en PAOK Saloniki

Opvallend: voor Kasper Dolberg is er zelfs geen plek op de reservebank. De Deen is naar de tribune verwezen. De bank van Ajax: Varela, Schuurs, Álvarez, Huntelaar, Promes, Dest en De Wit.

Ajax begint met dezelfde basisopstelling als zaterdag tegen FC Emmen, dus met Dusan Tadic in de spits.

Van 't Schip waarschuwt Ajax: 'PAOK heeft gezien dat het kan'

De kersvers bondscoach van Griekenland is aanwezig bij de Champions League-voorrondewedstrijd van de Amsterdammers tegen PAOK Saloniki. John van 't Schip geeft advies.

Ploeterende Dolberg luidde over de rug van PAOK zijn topjaar in

Iets meer dan drie jaar geleden debuteerde Kasper Dolberg op spectaculaire wijze voor Ajax. Dat deed hij met een doelpunt in de voorronde van de Champions League tegen PAOK Saloniki. De Grieken zijn vandaag andermaal tegenstander, maar de kans is dit keer klein dat de introverte Deen weer de hoofdrol opeist.

Naar alle waarschijnlijkheid zit Dolberg straks namelijk, zoals wel vaker, op de reservebank.

Bankzitter Dolberg heeft te maken met 'superscherpe' concurrentie

Voetbalsters spelen in Eindhoven en Arnhem

De Nederlandse voetbalsters komen naar Eindhoven en Arnhem. De ploeg van bondscoach Sarina Wiegman speelt op dinsdag 8 oktober in het stadion van PSV tegen Rusland. Een maand later, op dinsdag 12 november, is Slovenië de tegenstander in de Gelredome van Vitesse. Beide wedstrijden beginnen om 20.00 uur en zijn onderdeel van de EK-kwalificatiereeks.

De Oranjevrouwen gaan voor de derde keer naar Eindhoven. De vorige twee bezoekjes leverden steeds een bezoekersrecord op. Vorig jaar zagen 30.328 toeschouwers hoe Oranje met 7-0 van Noord-Ierland won, begin juni kwamen 30.640 mensen af op de uitzwaaiwedstrijd voor het WK tegen Australië (3-0).

Oranjevrouwen op het WK

'Ik geloof echt dat PAOK geschiedenis kan schrijven'

Diego Biseswar, een geboren Amsterdammer met een Feyenoord-verleden, is met PAOK Saloniki met een heldere missie naar Nederland afgereisd: geschiedenis schrijven met de Griekse club en zich kwalificeren voor de play-offs van de Champions League.

Biseswar ziet nog wel kansen, als hij terugdenkt aan vorige week. "Ajax had meer balbezit, maar als je naar de kansen kijkt hadden wij twee mogelijkheden meer om te scoren. Als we die hadden afgemaakt, hadden we er nu anders voor gestaan. Dat moet vanavond dus beter: iets meer gaan voetballen, de rust bewaren en de kansen benutten."

'We gaan het zo spannend mogelijk maken, dan hebben wij ook een kans'

Ondertussen in Eindhoven

Daniel Schwaab is na drie maanden teruggekeerd bij PSV. De Duitse verdediger was eigenlijk uit Eindhoven vertrokken en hield zijn conditie op peil bij SC Freiburg, maar een contract met een Duitse club bleef uit.

"De trainer vroeg elke week of de deur nog openstond. Ik heb heel vaak gezegd: het gaat nog niet. Hij bleef maar bellen. Toen ik het goede gevoel weer had, heb ik gezegd dat we weer konden praten om te kijken of we voor allebei een goede oplossing konden vinden", zegt Schwaab over de afgelopen periode.

Daniel Schwaab is na drie maanden terug in Eindhoven

Ten Hag over concurrentie: 'Het gaat erom dat je met z'n allen wil winnen'

"Die 2-2 van vorige week was een goed resultaat, maar morgenavond willen we gewoon winnen", vertelde Ajax-trainer Erik ten Hag gisteren tijdens de persconferentie. "Daar gaan we dan ook voor. De jongens zijn alert genoeg." En dat geldt niet alleen voor de elf spelers die starten tegen PAOK.

Ajax heeft een brede selectie dit seizoen. Zo werd international Quincy Promes gehaald voor 15 miljoen euro, maar hij zit tot nu toe 'gewoon' op de bank. "Natuurlijk kun je niet iedereen tevreden houden", aldus Ten Hag. "Dat is niet makkelijk, maar de jongens moeten beseffen dat Ajax op één staat. Het team staat op één en dan pas komen de individuele belangen."

Ten Hag: 'Ik ben in deze fase blij met veel wedstrijden'

Programma

Tien wedstrijden worden er vanavond gespeeld in de derde voorronde van de Champions League.

De mogelijke tegenstander van Ajax (of PAOK) in de play-offs wordt de winnaar van het duel tussen Qarabag en Apoel Nicosia.

Programma derde voorronde CL

Qarabag FK Apoel Nicosia 18.30 uur (2-1)
Rosenborg NK Maribor 19.00 uur (3-1)
Dinamo Kiev Club Brugge 19.30 uur (0-1)
Ferencváros Dinamo Zagreb 20.00 uur (1-1)
FC Kopenhagen Crvena Zvezda 20.00 uur (1-1)
Ajax PAOK Saloniki 20.30 uur (2-2)
LASK Linz FC Basel 20.30 uur (2-1)
Olympiakos Medipol Basaksehir 20.30 uur (1-0)
Celtic CFR Cluj 20.45 uur (1-1)
FC Porto FC Krasnodar 21.00 uur (1-0)

Hoe ging het vorige week?

In Griekenland eindigde het vermakelijke duel tussen PAOK Saloniki en Ajax in een 2-2 gelijkspel. Hakim Ziyech en Klaas-Jan Huntelaar tekenden voor de Amsterdamse treffers, maar kregen daarbij allebei hulp van een Griekse tegenstander.

Klaas-Jan Huntelaar was na de 2-2 ook dicht bij de 3-2 voor Ajax

Welkom in de Johan Cruijff Arena

Om 20.30 uur is in de Johan Cruijff Arena in Amsterdam de aftrap van de return van de wedstrijd in de derde voorronde van de Champions League tussen Ajax en PAOK Saloniki. Het eerste duel in Griekenland eindigde vorige week in 2-2.

De winnaar van deze wedstrijd plaatst zich voor de play-offs om een plek in de groepsfase van de Champions League. In dit liveblog volgen we alles rond de wedstrijd op de voet.