Bente Jansen van FC Twente tegen GKS Görnik Leczna Orange Pictures

De voetbalsters van FC Twente zijn erin geslaagd het hoofdtoernooi van de Champions League te bereiken. De Enschedesen werden eerste in hun kwalificatiepoule met drie andere ploegen, waarvan alleen de nummer één zich kwalificeerde.

Nadat vorige week al werd gewonnen van het Armeense FC Alashkert (8-0) en gelijk werd gespeeld tegen het Turkse Besiktas (2-2) was Twente dinsdagavond met 2-0 te sterk voor het Poolse CKS Görnik Leczna.

Moeilijk begin

Op Sportpark Scheurserve, het veld van amateurclub Vosta in Enschede, had de ploeg van trainer Tommy Stroot in het begin moeite om grip op de wedstrijd te krijgen. Halverwege de eerste helft lukte dat wel, met een paar goede kansen voor Renate Jansen tot gevolg. Gescoord werd er echter niet.

Na rust wist Twente de kansen wel te benutten. Fenna Kalma zette vijf minuten na de pauze haar ploeg vanaf de strafschopstip op 1-0, waarna Jansen twintig minuten voor tijd met een schot in de bovenhoek voor de beslissing zorgde.

"Een wedstrijd die over en weer ging en waar alles inzat. Vol strijdlust en kansen", vertelde Renate Jansen in NOS Langs de Lijn En Omstreken.

Steun van het publiek

In de laatste tien minuten moest Twente nog met tien speelsters verder, na rood voor Lynn Wilms. Desondanks kwam de zege niet meer in gevaar.

"We speelden voor eigen publiek, dat hielp natuurlijk wel mee. De kwalificatiewedstrijden werden, voor ons doen dan, drukbezocht. Er was bij iedere wedstrijd wel een mannetje of 500. Dat zie je normaal gesproken in de eredivisie niet", aldus Jansen. "Dat is misschien ook de invloed van het WK. Het vrouwenvoetbal begint langzaam te groeien."

Zes keer Champions League

De vrouwen van FC Twente plaatsten zich voor de zesde keer voor de hoofdfase van de Champions League. De eerste keer was in het seizoen 2011/2012. De wedstrijden zijn op 11/12 en 25/26 september.

Jansen: "Vrijdag horen we wie onze volgende tegenstander wordt. De Champions League werkt anders dan bij de mannen: we komen gelijk in de knock-outfase terecht. Wie we ook loten; we moeten er ook tegen hen het beste van maken."

STER reclame