NOS Nieuws Binnenland Koningshuis Aangepast

Koningsdagblog: tienduizenden vierden 'fantastisch feest' in Amersfoort

 • De koninklijke familie vierde vandaag Koningsdag in Amersfoort. Lees hier de samenvatting.
 • 45.000 mensen vierden de verjaardag van de koning in Amersfoort met hem mee.
 • Koningsdag 2019 was koud en regenachtig en is rustig verlopen.
Liveblog gesloten
 • Nog één keer nagenieten van Koningsdag in Amersfoort

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Terugblik: Koningsdag in Amersfoort
 • Weinig aanhoudingen in Amsterdam

  De viering van Koningsdag in Amsterdam verloopt vooralsnog zonder grote incidenten. Vanmiddag werden drie personen aangehouden, twee minder dan vorig jaar, meldt de politie aan NH Nieuws.

 • Selfies met de Oranjes

  Deze selfies zijn binnengekomen op het mailadres noskoningsdag@nos.nl. Ook een selfie met een van de Oranjes? Stuur hem in!

  1/4 NOS
  2/4 NOS
  3/4 NOS
  4/4 NOS
 • 45.000 bezoekers kwamen voor koning naar Amersfoort

  45.000 bezoekers bezorgden koning Willem-Alexander in Amersfoort "een fantastische Koningsdag", zegt burgemeester Lucas Bolsius van Amersfoort.

  Vanaf het moment dat de koninklijke familie in Amersfoort uit de bus stapte kwam er volgens Bolsius "veel energie en enthousiasme vrij" in de stad. Volgens de burgemeester heeft Amersfoort historie geschreven. "Je bent hier maanden mee bezig. Alles is bedacht en voorbereid, maar alles moet dan natuurlijk nog wel worden uitgevoerd. Dat is gelukt."

 • Amalia: het is af en toe best spannend

  Prinses Amalia en prins Maurits tijdens de regioquiz ANP

  "Enorm blij dat ik mee mag doen en ik zie er elk jaar weer enorm naar uit", zei prinses Amalia tegen RTL Nieuws. "Iedereen maakt er altijd een enorm feest van en ik ben er ontzettend trots op dat ik hier in dit land woon."

  "En ik ben dus trots dat ik zo'n dochter heb die mij kan steunen", zei Willem-Alexander als een echte trotse vader. Ze spelen "alle drie een waanzinnig goeie rol in de ondersteuning op zo'n dag als Koningsdag."

  Om op een dag als Koningsdag zo in de schijnwerpers te staan is voor prinses Amalia nog best een beetje wennen "Het is af en toe nog even onwerkelijk voor mij om te realiseren dat dit echt mijn leven is", bekende ze. "Maar ik heb het altijd heel leuk, al is het af en toe ook best spannend."

  Amalia zei verder dat ze zich eigenlijk nauwelijks had kunnen voorbereiden op deze dag, maar daar was haar moeder het absoluut niet mee eens. "Ze heeft onderzoek gedaan naar alle negen gemeenten en spiekbriefjes gemaakt want ze wou (de regioquiz, red.) winnen." Koningin Máxima verklapte ook nog dat "deze familie zeer competitief" is.

  "Ik wil mezelf hier zo goed mogelijk neerzetten en eigenlijk geen showversie van mezelf", besloot de prinses het interview.

 • Terugblik op Koningsdag in Amersfoort

  "Een fantastisch feest", noemde koning Willem-Alexander het bezoek aan Amersfoort. Bekijk hieronder de hoogtepunten van het bezoek van de koninklijke familie aan de keistad.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Terugblik: Koningsdag in Amersfoort
 • ME haalt vandalen uit de trein in Castricum

  De ME heeft vanmiddag een groep van 50 mensen uit een trein gehaald op het station van Castricum. Volgens een politiewoordvoerder waren ze vernielingen aan het aanrichten. Er is één arrestatie verricht.

  De beschadigde trein is door de NS afgevoerd naar de werkplaats. Wat voor schade precies is aangericht en hoeveel kosten daarmee zijn gemoeid, zal volgens een woordvoerder van de NS de komende dagen moeten blijken.

  Treinverkeer op de route Uitgeest Alkmaar is korte tijd vertraagd geweest.

 • Koude en regenachtige Koningsdag verloopt rustig

  Traditiegetrouw waren veel vrijmarkten ondanks de regen vanmorgen voor dag en dauw al open. Op veel plekken ging dit door het slechte weer gepaard met omwaaiende spullen en heel veel regen, maar dit weerhield verkopers er niet van om toch op de vrijmarkt te staan.

  Zoals in Beverwijk en Zoetermeer, waar de regen met bakken uit de hemel kwam. Veel uitgestalde spullen lagen daarom onder zeilen. Maar dat maakt het verkopen wel een stuk lastiger. In Beverwijk kon er worden geschuild onder een partytent.

  Sommige organisaties hebben ingespeeld op het slechte weer. Zo schrijft RTV Drenthe dat de vrijmarkt in Rolde is ondergebracht in een sporthal. Ook in Lelystad bleven de spullen op de vrijmarkt lekker droog, daar werd hij georganiseerd in het overdekte Lelycentre, meldt Omroep Flevoland.

  Lees hier het hele artikel.

 • Vandalen leggen treinverkeer stil

  De ME heeft zaterdagmiddag 'vandalen' uit een stilstaande trein gehaald bij station Castricum, schrijft het Noordhollands Dagblad. Tussen Uitgeest en Alkmaar rijden hierdoor veel minder treinen. De politie is massaal aanwezig. Wat er precies is gebeurd, is nog onduidelijk.

  De NS verwacht dat het treinverkeer rond 15.00 uur weer volledig kan worden hervat.

 • Koningsdagcursus op Schiphol

  Steeds meer toeristen weten ons land ook te vinden tijdens Koningsdag, maar wie de koning precies is weten ze niet altijd. "Hij is in Duitsland geboren en spreekt Frans", zegt een toerist tegen NH Nieuws. "Hij heet Leopold", zegt een ander. Om de toeristen te helpen bood Schiphol een spoedcursus Koningsdag aan.

 • Nog niet erg druk in Amsterdam

  In Amsterdam lijkt het vandaag vooralsnog niet erg druk. "Maar een goede inschatting maken van het aantal mensen blijft lastig", zegt verslaggever Gerri Eickhof. "Om een indruk te geven kan ik een vergelijking maken met andere jaren: normaal loop ik vanaf mijn huis in vijf minuten naar het Centraal Station. Nu deed ik er tien minuten over, en er zijn jaren geweest waarin ik er wel een half uur over deed."

  De afgelopen jaren werd de top van 800.000 bezoekers in de stad niet meer gehaald. Nu is het meivakantie en zijn veel mensen het land uit. Het weer is bovendien erg wisselvallig. Verwacht wordt daarom dat er 500.000 tot 600.000 bezoekers naar de stad komen. "Hoe het vandaag verder verloopt hangt af van het weer."

 • Andere plaatsen

 • Tranen

 • Einde bezoek Amersfoort

  "We hebben gezien wie de meest fanatieke spelletjespeler in het koninklijk huis is", grapte burgemeester Bolsius net verwijzend naar de koning. Hij kijkt terug op "een fantastische Koningsdag". Ook koning Willem-Alexander was tevreden. "Namens mijn hele familie wil ik iedereen die hierbij betrokken is hartelijk bedanken", zei hij.

  Na een selfie met het publiek kwam daarmee het bezoek van het koninklijk huis aan Amersfoort tot een einde.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Koning bedankt Amersfoort: 'Tegen deze kei wil je je heel graag stoten'
 • Klimaatdemonstratie

  Terwijl de koninklijke familie langs de Eem loopt, springen demonstranten met zwemvesten het water in. Ze willen met hun actie aandacht vragen voor klimaatverandering. Want, zoals de activisten van Extinction Rebellion Nederland zeggen: "als de zeespiegel stijgt, ligt Amersfoort straks aan zee".

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Klimaatdemonstranten springen in de Eem