liveblog
NOS NieuwsAangepast

Koningsdagblog: tienduizenden vierden 'fantastisch feest' in Amersfoort

  • De koninklijke familie vierde vandaag Koningsdag in Amersfoort. Lees hier de samenvatting.
  • 45.000 mensen vierden de verjaardag van de koning in Amersfoort met hem mee.
  • Koningsdag 2019 was koud en regenachtig en is rustig verlopen.
liveblog gesloten

Nog één keer nagenieten van Koningsdag in Amersfoort

Terugblik: Koningsdag in Amersfoort

Weinig aanhoudingen in Amsterdam

De viering van Koningsdag in Amsterdam verloopt vooralsnog zonder grote incidenten. Vanmiddag werden drie personen aangehouden, twee minder dan vorig jaar, meldt de politie aan NH Nieuws.

Selfies met de Oranjes

Deze selfies zijn binnengekomen op het mailadres noskoningsdag@nos.nl. Ook een selfie met een van de Oranjes? Stuur hem in!

45.000 bezoekers kwamen voor koning naar Amersfoort

45.000 bezoekers bezorgden koning Willem-Alexander in Amersfoort "een fantastische Koningsdag", zegt burgemeester Lucas Bolsius van Amersfoort.

Vanaf het moment dat de koninklijke familie in Amersfoort uit de bus stapte kwam er volgens Bolsius "veel energie en enthousiasme vrij" in de stad. Volgens de burgemeester heeft Amersfoort historie geschreven. "Je bent hier maanden mee bezig. Alles is bedacht en voorbereid, maar alles moet dan natuurlijk nog wel worden uitgevoerd. Dat is gelukt."

Amalia: het is af en toe best spannend

Prinses Amalia en prins Maurits tijdens de regioquiz

"Enorm blij dat ik mee mag doen en ik zie er elk jaar weer enorm naar uit", zei prinses Amalia tegen RTL Nieuws. "Iedereen maakt er altijd een enorm feest van en ik ben er ontzettend trots op dat ik hier in dit land woon."

"En ik ben dus trots dat ik zo'n dochter heb die mij kan steunen", zei Willem-Alexander als een echte trotse vader. Ze spelen "alle drie een waanzinnig goeie rol in de ondersteuning op zo'n dag als Koningsdag."

Om op een dag als Koningsdag zo in de schijnwerpers te staan is voor prinses Amalia nog best een beetje wennen "Het is af en toe nog even onwerkelijk voor mij om te realiseren dat dit echt mijn leven is", bekende ze. "Maar ik heb het altijd heel leuk, al is het af en toe ook best spannend."

Amalia zei verder dat ze zich eigenlijk nauwelijks had kunnen voorbereiden op deze dag, maar daar was haar moeder het absoluut niet mee eens. "Ze heeft onderzoek gedaan naar alle negen gemeenten en spiekbriefjes gemaakt want ze wou (de regioquiz, red.) winnen." Koningin Máxima verklapte ook nog dat "deze familie zeer competitief" is.

"Ik wil mezelf hier zo goed mogelijk neerzetten en eigenlijk geen showversie van mezelf", besloot de prinses het interview.

Terugblik op Koningsdag in Amersfoort

"Een fantastisch feest", noemde koning Willem-Alexander het bezoek aan Amersfoort. Bekijk hieronder de hoogtepunten van het bezoek van de koninklijke familie aan de keistad.

Terugblik: Koningsdag in Amersfoort

ME haalt vandalen uit de trein in Castricum

De ME heeft vanmiddag een groep van 50 mensen uit een trein gehaald op het station van Castricum. Volgens een politiewoordvoerder waren ze vernielingen aan het aanrichten. Er is één arrestatie verricht.

De beschadigde trein is door de NS afgevoerd naar de werkplaats. Wat voor schade precies is aangericht en hoeveel kosten daarmee zijn gemoeid, zal volgens een woordvoerder van de NS de komende dagen moeten blijken.

Treinverkeer op de route Uitgeest Alkmaar is korte tijd vertraagd geweest.

Koude en regenachtige Koningsdag verloopt rustig

Traditiegetrouw waren veel vrijmarkten ondanks de regen vanmorgen voor dag en dauw al open. Op veel plekken ging dit door het slechte weer gepaard met omwaaiende spullen en heel veel regen, maar dit weerhield verkopers er niet van om toch op de vrijmarkt te staan.

Zoals in Beverwijk en Zoetermeer, waar de regen met bakken uit de hemel kwam. Veel uitgestalde spullen lagen daarom onder zeilen. Maar dat maakt het verkopen wel een stuk lastiger. In Beverwijk kon er worden geschuild onder een partytent.

Sommige organisaties hebben ingespeeld op het slechte weer. Zo schrijft RTV Drenthe dat de vrijmarkt in Rolde is ondergebracht in een sporthal. Ook in Lelystad bleven de spullen op de vrijmarkt lekker droog, daar werd hij georganiseerd in het overdekte Lelycentre, meldt Omroep Flevoland.

Lees hier het hele artikel.

Vandalen leggen treinverkeer stil

De ME heeft zaterdagmiddag 'vandalen' uit een stilstaande trein gehaald bij station Castricum, schrijft het Noordhollands Dagblad. Tussen Uitgeest en Alkmaar rijden hierdoor veel minder treinen. De politie is massaal aanwezig. Wat er precies is gebeurd, is nog onduidelijk.

De NS verwacht dat het treinverkeer rond 15.00 uur weer volledig kan worden hervat.

Koningsdagcursus op Schiphol

Steeds meer toeristen weten ons land ook te vinden tijdens Koningsdag, maar wie de koning precies is weten ze niet altijd. "Hij is in Duitsland geboren en spreekt Frans", zegt een toerist tegen NH Nieuws. "Hij heet Leopold", zegt een ander. Om de toeristen te helpen bood Schiphol een spoedcursus Koningsdag aan.

Nog niet erg druk in Amsterdam

In Amsterdam lijkt het vandaag vooralsnog niet erg druk. "Maar een goede inschatting maken van het aantal mensen blijft lastig", zegt verslaggever Gerri Eickhof. "Om een indruk te geven kan ik een vergelijking maken met andere jaren: normaal loop ik vanaf mijn huis in vijf minuten naar het Centraal Station. Nu deed ik er tien minuten over, en er zijn jaren geweest waarin ik er wel een half uur over deed."

De afgelopen jaren werd de top van 800.000 bezoekers in de stad niet meer gehaald. Nu is het meivakantie en zijn veel mensen het land uit. Het weer is bovendien erg wisselvallig. Verwacht wordt daarom dat er 500.000 tot 600.000 bezoekers naar de stad komen. "Hoe het vandaag verder verloopt hangt af van het weer."

Andere plaatsen

Naast het bezoek van de koninklijke familie in Amersfoort wordt Koningsdag natuurlijk veel breder gevierd. In de rest van het land kleurt het ook oranje:

Einde bezoek Amersfoort

"We hebben gezien wie de meest fanatieke spelletjespeler in het koninklijk huis is", grapte burgemeester Bolsius net verwijzend naar de koning. Hij kijkt terug op "een fantastische Koningsdag". Ook koning Willem-Alexander was tevreden. "Namens mijn hele familie wil ik iedereen die hierbij betrokken is hartelijk bedanken", zei hij.

Na een selfie met het publiek kwam daarmee het bezoek van het koninklijk huis aan Amersfoort tot een einde.

Koning bedankt Amersfoort: 'Tegen deze kei wil je je heel graag stoten'

Klimaatdemonstratie

Terwijl de koninklijke familie langs de Eem loopt, springen demonstranten met zwemvesten het water in. Ze willen met hun actie aandacht vragen voor klimaatverandering. Want, zoals de activisten van Extinction Rebellion Nederland zeggen: "als de zeespiegel stijgt, ligt Amersfoort straks aan zee".

Klimaatdemonstranten springen in de Eem

Te druk in het centrum

Het is zo druk in Amersfoort dat bezoekers niet overal de stad meer in kunnen. Het Eemplein, waar de koninklijke familie straks afscheid neemt, is momenteel bijvoorbeeld afgesloten.

Taart!

Bij een verjaardag hoort taart. En daarom heeft Anna Yilmaz, de winnaar van Heel Holland Bakt, taarten en gebakjes gemaakt voor de koning Willem-Alexander en zijn familie.

Yilmaz is er een paar dagen mee bezig geweest, vertelde ze eerder deze week bij RTV Utrecht. "Ik stond vanmorgen om half acht alweer te mixen, dus ik denk dat de buren niet blij met mij zijn", zei ze met een lach. "Maar het is even nodig."

Terwijl de Amersfoortse rapper/zanger Diggy Dex optreedt, geniet de koninklijke familie van de lekkernijen.

Anna Yilmaz, de winnaar van Heel Holland Bakt

Koning: 'Trots op de meisjes vandaag'

"Het is een groot feest", zei koning Willem-Alexander net tegen Dionne Stax. "Amersfoort laat samen met de regio zien hoe het met alle verschillende culturen op een positieve manier samen goed kunt leven. Dit is een prachtig feest in een prachtige stad."

Koningin Máxima valt vandaag de humor op. "Van de cliniclowns tot de quiz net. Dat is heel mooi om te zien." Prinses Amalia vindt het "net als vorig jaar superleuk. We maken er samen een groot feest van." Voor de regioquiz had ze geleerd, "maar helaas kon ik mijn vader niet verslaan."

Willem-Alexander reageert dat hij trots is "op de meisjes hoe ze vandaag in Amersfoort met iedereen bezig zijn. Dat is een grote steun voor ons beiden."

Willem-Alexander: 'Het is één groot feest, één groot echt wij-gevoel'

Familie druk met de regioquiz

Een belangrijk onderdeel van het Koningsdagprogramma in Amersfoort is de regioquiz. Verschillende gemeenten in de regio namen het tegen elkaar op om te kijken wie het meeste weet over de regio. Het koninklijke gezelschap werd verdeeld over de gemeenten. Na een spannende finale kwam de gemeente Leusden met prins Pieter-Christiaan als winnaar uit de bus.

De koning deed zeer fanatiek mee, kijk maar:

Willem-Alexander tijdens quiz: 'Natuurlijk heb ik als eerste gedrukt'

Wil je zelf kijken hoeveel je weet van Amersfoort en omgeving? Hieronder staan enkele vragen uit de regioquiz.

Hoe heet het middelste borstdeel van een traditioneel Bunschoter kostuum, dat vooral bedoeld is om een vrouwelijk decolleté te bedekken?

a) Kraplap
b) Kuuf

Waarmee werd in de 18e eeuw geld verdiend in Woudenberg?

a) konijnenboerderijen
b) tabaksplantage

Nergens in Nederland worden er zo veel pannenkoeken gebakken per vierkante meter als in Lage Vuursche. Hoeveel worden er per jaar gebakken in de vijf pannenkoekenhuizen in het dorp?

De Eemnesservaart is afgesloten voor bijna alle vaartuigen. Slechts één persoon mag eroverheen varen. Wie?

De goede antwoorden op bovenstaande vragen zijn a, b, 395.000 en Sinterklaas.

Prinses Ariane en prins Floris tijdens de quiz

Niet iedereen in Amersfoort blij

Niet iedereen die in Amersfoort woont is er blij mee dat Koningsdag in de stad gevierd wordt. Schrijver en wijnkenner Ilja Gort vindt het zelfs verschrikkelijk. "Dit had nooit mogen gebeuren, omdat Amersfoort een heel mooi rustig stadje is. Dat weten gelukkig heel weinig mensen." Gort wil dat graag zo houden.

Speciale dansgroep

De 'special kids', een dansgroep voor kinderen met een beperking, trad op voor de koning en koningin. Na het optreden volgde een flink applaus:

'Special kids' dansen voor de Oranjes

Stadswormen

Tijdens Koningsdag is er ook aandacht voor duurzaamheid., onder meer de stadswormerij presenteerde zich. Die zet voedselresten van winkels om in compost en Dionne Stax vroeg prinses Laurentien of ze het ook gaat gebruiken:

Prinses Laurentien geïnspireerd door duurzame stadswormerij

De handtekeningen zijn binnen

Jonge beiaardier speelde Koningslied

De 24-jarige beiaardier Bob van der Linde speelde vanochtend vanaf de Onze Lieve Vrouwentoren het Koningslied voor de koninklijke familie, en dat was best spannend.

Beker WK vrouwenvoetbal

Op het Stadhuisplein spreken koning Willem-Alexander en prinses Máxima met enkele speelsters van het Nederlandse vrouwenvoetbalteam. Zij hebben de beker bij zich die Oranje komende zomer hoopt te winnen op het WK in Frankrijk. De beker is voor één dag in Nederland en mocht in Amersfoort worden getoond tijdens Koningsdag.

'Ariaan, voor jou ben ik hier gaan staan'

Een jonge fan van prinses Ariane stond tijdens langs de route met een bijzonder bord. Spoiler alert: hij werd beloond.

'Ariaan, voor jou ben ik hier gaan staan'

Heel veel telefoons

Bij het Lievevrouwenplein bestond het uitzicht voor de koninklijke familie vooral uit heel veel telefoons.

Nest slechtvalken

Dansers van de formatie Sky-Motion voerden een verticale dans uit, terwijl ze hingen aan de Aan de Onze Lieve Vrouwetoren. Ze deden dat op muziek van het Amersfoorts Jeugd Orkest (AJO), zangeres Maria Fiselier en rapper Ginger. De dansers hingen niet zo hoog als dat de bedoeling was, omdat bovenin de toren slechtvalken een nest hebben gebouwd, dat vol zit met jonge vogels.

Dansers treden op, hangend aan de Onze Lieve Vrouwetoren

De zon!

Er was heel wat regen voorspeld voor deze Koningsdag, maar vooralsnog is het droog bij het bezoek van de koninklijke familie aan Amersfoort. Zojuist breekt zelfs de zon even door.

Selfies met prinsessen

Deze selfies zijn binnengekomen op het mailadres noskoningsdag@nos.nl. Ook een selfie met een van de Oranjes? Stuur hem in!

Waar gaan die cadeaus heen?

Alle cadeaus en bloemen die de oranjes vandaag krijgen worden in bakfietsen opgeborgen.

Zang en dans langs de route

Langs de route van de koninklijke familie treden verschillende dansgroepen op, waaronder dansers uit Eritrea.

Dansgroepen verwelkomen koninklijke familie

Duurzaam

Al het promotiemateriaal, als vlaggetjes en koningsvlaggen, dat vandaag in Amersfoort gebruikt wordt is duurzamer. Winkeliers konden onder andere inpakpapier en spandoeken van tevoren bestellen.

De oranje banieren aan de dranghekken langs de route zijn gemaakt van gerecyclede petflessen en zijn pvc-vrij. Na Koningsdag worden ze vermaakt tot tassen door het Kringloopcentrum van Amersfoort. De zwaaivlaggetjes hebben papieren in plaats van plastic stokjes.

Eerst handen schudden

Tijdens de tocht van de koninklijke familie door Amersfoort bestaat het eerste deel vooral uit handen schudden.

Handen schudden langs de route

Kinderen hebben vragen voor koningshuis

Bij Marienhof langs de route staat een grote groep kinderen te wachten. Een aantal heeft vragen opgeschreven voor de Oranjes. Teva heeft gevraagd waar de kroon is van de koning. Bram wil weten van welke taart Maxima houdt. Devin vraag zich af of Constantijn een koprol kan maken en Noah heeft gevraagd of prins Maurits een zwaard heeft.

Gelukkig droog

Burgemeester Lucas Bolsius is erg blij dat het na de regen van vanochtend nu droog is. Over de hoogtepunten van de route van de Oranjes deed hij voor de wandeling nog geheimzinnig:

'Je hoopt dat het niet met bakken uit de hemel komt'

Koning en koningin in de Keistad

De koninklijke familie is aangekomen in Amersfoort. Daar worden ze welkom geheten door burgemeester Lucas Bolsius. "Ik hoop dat jullie je hier thuis voelen."

Samen met zanger Wudstick, die het nummer Mooi zingt, beginnen ze aan de wandeling door de stad.

Koninklijke familie komt aan in Amersfoort

Rustige grachten

Tijdens de wandeling van de koninklijke familie is het vandaag stil op de Amersfoortse grachten. Bootjes en kano's zijn er even niet welkom. Schepen en boten met een vaste ligplaats mogen wel blijven liggen.

Aftellen

Om 10.50 uur begint de tv-uitzending van de koninklijke tocht door Amersfoort. Verslaggever Matthijs Holtrop ziet dat het langs de route steeds drukker wordt.

Eerste selfies

De eerste selfies naar aanleiding van onze oproep komen binnen. Ben jij bij de viering van Koningsdag in Amersfoort? De NOS is op zoek naar de mooiste en grappigste selfies die het publiek maakt langs de route die koning Willem-Alexander en zijn familie afleggen. Gebruik de hashtag #noskoningsdag of mail naar noskoningsdag@nos.nl

En een politieagent en een bekend gezicht langs de route

Belgische hoed voor Máxima

De hoed die koningin Maxima vandaag draagt is van de Belgische ontwerpster Fabienne Delvigne. De baret die de koningin vorig jaar droeg was van dezelfde ontwerpster. De jurk die ze dit jaar draagt is van het Belgische modehuis Natan.

Spanning stijgt in Amersfoort

Over een half uur wordt de koninklijke familie verwacht in Amersfoort. De NOS doet live verslag uit de keistad: vanaf 10.50 uur op NPO 1, op NOS.nl en op de Facebook- en YouTube-kanalen van de NOS.

Rond de tijd van het bezoek is het waarschijnlijk droog in Amersfoort, zegt verslaggever Kysia Hekster:

Droog weer voorspeld tijdens bezoek koningspaar aan Amersfoort

Regenachtige Oranjemarkt

Ook in het Brabantse Veldhoven begon de dag vandaag regenachtig. Fotograaf Rob Engelaar zag dat een flinke regenbui ervoor zorgde dat verkopers met natte spulletjes achterbleven.

  • Rob Engelaar Fotografie
  • Rob Engelaar Fotografie
  • Rob Engelaar Fotografie
  • Rob Engelaar Fotografie
  • Rob Engelaar Fotografie

Vroege vogels wachten op koningspaar in Amersfoort

Regen of geen regen: de eerste Koningsdagsfans waren er vanochtend al vroeg bij. "Dan maar even de regen trotseren."

Vroege vogels wachten op koningspaar in Amersfoort

Koninklijke familie klaar voor vertrek

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en hun dochters gingen voor vertrek naar Amersfoort nog even op de foto.

Het slechte weer helpt de handel niet

'Het moet droog blijven, anders kunnen we het niet verpatsen'

Ook veel honden zijn er klaar voor

Hoe zit het ook alweer met de vlag?

Op Koningsdag mag de vlag uit. Hoewel er geen officiële regels zijn, gelden er wel gebruiken en gewoontes. "Zo mag een gehesen vlag nooit de grond raken of het verkeer hinderen", valt te lezen bij de Rijksoverheid. Ook is het niet de bedoeling om vlaggen in het donker te laten hangen. Doe je dat wel, dan wordt aangeraden om de vlag te verlichten.

Voor vlaggen op overheidsgebouwen zijn er wel regels. Koningsdag is een van de tien dagen in het jaar waarop wordt gevlagd. Andere dagen zijn bijvoorbeeld 4 en 5 mei, de verjaardag van prinses Amalia (7 december) en Veteranendag (laatste zaterdag in juni).

15 tips: hoe kun je zoveel mogelijk verkopen op de vrijmarkt?

Hoe kun je zoveel mogelijk verkopen op de vrijmarkt?

Vroege oranjefans langs de route

Oproep: Stuur je selfie

Ben jij bij de viering van Koningsdag in Amersfoort? De NOS is op zoek naar de mooiste en grappigste selfies die het publiek maakt langs de route die koning Willem-Alexander en zijn familie afleggen.

Heb je een bijzondere selfie gemaakt met iemand van de koninklijke familie of heb je een andere foto die de moeite waard is? Stuur je foto dan naar noskoningsdag@nos.nl of deel hem via sociale media met #noskoningsdag.

Een selectie van de leukste selfies laat presentator Winfried Baijens zien in de live-avonduitzending, om 19.05 uur op NPO 1. En wie weet wordt jouw selfie gekozen als de allermooiste van Koningsdag 2019 en win je de eeuwige roem.

Grote festivals

De koninklijke familie is vandaag in Amersfoort, maar in de rest van het land gebeurt er ook veel. Er zijn grote festivals in onder andere Breda (Radio 538), en Rotterdam (Oranjebitter). Festival Kingsland wordt op vijf locaties gehouden: in Amsterdam, Rotterdam, Groningen, Den Bosch en Oldenzaal.

Meerderheid zegt: monarchie moet blijven

42 procent van de PVV-aanhangers vindt dat Nederland een monarchie moet blijven, het laagste percentage van alle partijen. Van de PVV-aanhangers vindt ook het grootste deel dat Nederland een republiek moet worden: 32 procent. Dat blijkt uit de jaarlijkse Koningsdag-enquête, uitgevoerd door Ipsos in opdracht van de NOS.

In de enquête is voor het eerst gekeken naar hoe aanhangers van verschillende politieke partijen kijken naar het koningshuis. Daarbij gaat het om de huidige partijvoorkeur; er is niet gekeken naar stemgedrag bij eerdere verkiezingen. Gemiddeld vindt 68 procent van de Nederlanders dat ons land een monarchie moet blijven. Het grootst is de steun voor de monarchie bij de aanhang van VVD en CDA: 86 en 87 procent.

Feestelijke Koningsnacht

Koningsnacht is voor zover bekend zonder grote incidenten verlopen. In onder meer Utrecht en Den Haag was het druk en werd feestvierders gevraagd om enkele plekken te mijden. Alleen al in Den Haag waren er volgens Omroep West zo'n 200.000 mensen op de been; ook in Amsterdam was het druk.

Ook in steden als Groningen, Arnhem en Tilburg waren duizenden mensen afgekomen op festiviteiten in de binnenstad. Aan het begin van de nacht waren de meeste officiële festiviteiten afgelopen.

Bezoekers genieten van Koningsnacht in Arnhem en Den Haag