liveblog
NOS VoetbalAangepast

Ajax stap dichter bij titel, De Graafschap pakt strohalm

liveblog gesloten

Einde blog

Bedankt voor het volgen van ons blog. Morgen gaan we verder met de 32ste speelronde in de eredivisie. Dan Utrecht-Fortuna, PEC-Groningen en NAC-Feyenoord de wedstrijden.

Fijne avond!

RB Leipzig na zege op HSV voor het eerst in finale Duitse beker

RB Leipzig heeft voor het eerst in zijn nog jonge bestaan de eindstrijd van de DFB-Pokal bereikt. De in 2009 uit de grond gestampte club zegevierde met 3-1 bij Hamburger SV, met Rick van Drongelen als basisspeler.

Yussuf Poulsen

Uitslagen en stand

  • NOS
    Uitslagen eredivisie speelronde 32
  • NOS
    Stand eredivisie per 23-4

Rentree voor Janssen

In augustus 2017 speelde Vincent Janssen zijn laatste wedstrijd voor Tottenham Hotspur. Hij werd verhuurd aan Fenerbahçe en kwam bij zijn terugkeer in Londen, mede dankzij blessures, niet meer in de plannen voor van trainer Mauricio Pochettino.

Vanavond mocht hij tegen Brighton weer eens invallen.

Rood Vitesse

Vitesse scherpt het clubrecord aan met 9 rode kaarten dit eredivisieseizoen. Slechts 2 ploegen pakten ooit minimaal 10 rode kaarten in 1 eredivisieseizoen: Roda JC in 2013/14 (10) en FC Groningen in 1997/1998 (10).

Wedstrijdverslag: Ook Vitesse kan Ajax niet stuiten

Ajax heeft zonder problemen de horde Vitesse genomen in de race om de titel: 4-2. Pas in het laatste half uur liet de koploper de teugels wat vieren en werd Vitesse nog gevaarlijk.

Dusan Tadic viert de 2-0

90+4' Afgelopen in Amsterdam.

Uiteindelijk heeft Ajax weinig te duchten van Vitesse en wint het met 4-2.

Rood voor Bero

Vitesse moet het de laatste minuten doen met tien man. Bero krijgt zijn tweede gele kaart na een overtreding op Tadic.

Tadic op dreef vanaf elf meter

Dusan Tadic met zijn 9de benutte strafschop van dit seizoen, alleen Ray Clarke (12) benutte ooit meer strafschoppen in een eredivisieseizoen namens Ajax:

  • 12 - Ray Clarke in 1978/1979
  • 9 - Dusan Tadic 2018/2019
  • 9 - Henk Groot 1967/1968
  • 9 - Marco van Basten 1985/1986

82' DOELPUNT VITESSE!

Dat gaat hard. Darfalou kopt door op Matavz, die de bal voorgeeft en op zijn beurt Darfalou weer vindt. 4-2 in de Arena.

80' DOELPUNT AJAX!

Van der Werff vloert Ekkelenkamp in de zestien en weer gaat de bal op de stip voor Ajax. Tadic schiet weer raak.

Meer ruimte voor Vitesse

Vitesse ruikt bloed. Er komen wat kansjes voor de Arnhemmers die nadrukkelijk op zoek gaan naar de 3-2.

66' DOELPUNT!

Vitesse is weer een beetje terug in de wedstrijd. Navarone Foor schiet na een strakke voorzet de 3-1 binnen.

Record Ajax

Ajax (159 goals) verbreekt het record van AZ door in een seizoen meer dan 158 keer te scoren. AZ had dit record sinds 1980/1981 in handen. Ajax speelt na vandaag in ieder geval nog 5 duels: 2 in de Champions League, 2 in de eredivisie en de KNVB-bekerfinale.

De 159 doelpunten van Ajax dit seizoen:

110 - Eredivisie

19 - Champions League

17 - KNVB-beker

13 - Kwalificatie Champions League

Geen 4-0

Ziyech lijkt snel na de 3-0 de vierde te maken, maar hij stond even daarvoor buitenspel.

58' DOELPUNT AJAX!

Matthijs de Ligt komt inlopen en kopt hard de 3-0 binnen.

54' DOELPUNT AJAX!

Ajax komt in de Arena op 2-0. Mohamed Dauda trekt De Ligt naar de grond in het strafschopgebied en de bal gaat op de stip. Tadic schiet daarna onberispelijk binnen.

Dolberg vergeet te scoren

In de Arena rolt de bal weer en Ajax krijgt direct een gigantische kans. Dolberg krijgt de bal in de voeten van Vitesse-verdediger Van der Werff en heeft de hoek voor het uitkiezen. Hij schiet echter heel hoog over.

In de voetsporen: Maurice en Sem Steijn

Sem Steijn maakte in de slotfase de gelijkmaker voor VVV, daar zal zijn vader, VVV-trainer Maurice, erg blij mee zijn geweest.

In de voetsporen: Maurice en Sem Steijn

Wedstrijdverslag: AZ neemt voorschot op vierde plaats na zege op Heracles

AZ heeft Heracles van zich afgeschud in de strijd om de vierde plaats. De Alkmaarders waren de Almeloërs in eigen huis met 2-1 de baas. AZ is nu bijna zo goed zeker van de vierde plaats. Alleen Vitesse, dat vanavond nog speelt, kan de Alkmaarders nog inhalen.

Calvin Stengs (m) wordt gefeliciteerd door Teun Koopmeiners (l) en Mats Seuntjens

Wedstrijdverslag: Heerenveen en VVV spelen gelijk en hebben daar niets aan

sc Heerenveen leek dinsdagavond voor het eerst in vijf duels weer eens te gaan winnen in de eredivisie, maar een minuut voor tijd kwam VVV-Venlo toch langszij: 2-2. Aan die uitslag hebben beide ploegen niets.

Negatief record Heerenveen

Nog nooit kreeg sc Heerenveen zoveel doelpunten te verwerken in een eredivisieseizoen (69).

Rust in Amsterdam

Ajax heeft vooralsnog geen kind aan Vitesse, maar kent nog wel een magere voorsprong. Vitesse is dus nog niet helemaal kansloos.

Afgelopen in Alkmaar en Heerenveen

AZ is zo goed als zeker van de vierde plaats na een 2-1 zege op Heracles. Alleen als Vitesse wint bij Ajax kan het nog misgaan voor de Alkmaarders.

Heerenveen-VVV eindigt in 2-2.

90' DOELPUNT VVV!

Dekker geeft de bal hard voor en Sem Steijn hoeft hem er alleen maar in te lopen.

Heerenveen-VVV: 2-2

Ziyech op dreef

Hakim Ziyech maakt zijn 16de van het seizoen, alleen in 2015/2016 (17) maakte Ziyech meer eredivisiedoelpunten, toen nog namens FC Twente.

41' DOELPUNT AJAX!

Tadic komt goed door op rechts en geeft de bal voor, Ziyech draait goed weg van zijn man en tikt van dichtbij de 1-0 binnen.

Ziyech viert de 1-0

75' DOELPUNT HEERENVEEN!

Heerenveen leidt weer tegen VVV. Na een voorzet van Mitchell van Bergen kopt Michel Vlap fraai zijn tweede van de avond binnen.

Heerenveen-VVV: 2-1

Kansje Dolberg, ook Vitesse gevaarlijk

Ajax lijkt steeds dichter bij de openingstreffer te komen. Nu krijgt Dolberg een mogelijkheid. Tagliafico met de voorzet, Dolberg probeert de bal in het doel te werken met de hak, maar is uit balans.

In de daaropvolgende uitbraak van Vitesse krijgt Buitink de kans om op doel te schieten in kansrijke positie, maar kan Blind met een knappe sliding dat voorkomen.

66' DOELPUNT AZ!

AZ scoort weer en deze telt wel. Na goed voorbereidend werk van Seuntjens levert hij de bal af bij Gudmundsson. De IJslander kan vrij inschieten, raakt de paal, maar in de reboud is het wel raak.

AZ-Heracles: 2-1

Gudmundsson viert de 2-1

Pasveer redt Vitesse

Matthijs de Ligt komt vrij voor het doel na een Amsterdamse corner. Zijn kopbal gaat hard richting doel, maar doelman Pasveer ranselt de bal uit het doel.

Ajax-Vitesse: 0-0

56' DOELPUNT VVV!

VVV komt op gelijke hoogte in Heerenveen. Jay-Roy Grot is attent op een knappe steekbal van Susic en schuift de gelijkmaker binnen.

Goal AZ afgekeurd

Koopmeiners lijkt de 2-1 te maken, maar zijn doelpunt wordt afgekeurd wegens buitenspel. De VAR kijkt ernaar en gaat mee in de beslissing.

AZ-Heracles: 1-1

De bal rolt in de Arena

Ajax-Vitesse is op gang gebracht door de Amsterdammers. Ook AZ-Heracles en Heerenveen-Vitesse zijn weer begonnen.

Record lonkt

Ajax maakte al 156 doelpunten dit seizoen in alle competities, een verbetering van het oude clubrecord voor meeste goals in 1 seizoen: 155 in 2009/2010.

Het recordaantal doelpunten voor een Nederlandse ploeg in 1 seizoen staat op naam van AZ. In 1980/1981 maakten de Alkmaarders 158 goals in alle competities.

Geen Linssen bij Vitesse

Bryan Linssen valt uit bij Vitesse, hij wordt vervangen door Mohammed Dauda. Sinds de komst van Linssen naar Vitesse, werden in alle duels zonder hem punten verspeeld:

  • 2 april 2019: Vitesse - AZ 2-2
  • 10 februari 2019: FC Groningen - Vitesse 2-1
  • 30 september 2018: Feyenoord - Vitesse 2-1
  • 24 februari 2018: VVV-Venlo - Vitesse 2-2

Vooruitblik: Waarom Vitesse-belofte Buitink Ajax, Chelsea en Manchester City afwees

Op de hoekbank in het spelershome van Vitesse zit Thomas Buitink. Hij kijkt rustig naar buiten, terwijl op de achtergrond enkele jeugdspelers elkaar uitdagen om een potje tafeltennis te spelen. "Ja, we doen hier heel veel spelletjes. Zowel in de jeugd als bij het eerste", zegt Buitink. "Ik heb hier heel wat tijd doorgebracht."

Thomas Buitink juicht na zijn treffer tegen ADO

Vooruitblik: Nuchtere De Ligt geniet elke dag: 'Als jongen was dit een droom'

Zijn er nog ongebruikte superlatieven over om het seizoen van Matthijs de Ligt te beschrijven? Wie de Europese kranten de afgelopen week heeft doorgelezen, heeft ze allemaal wel voorbij zien komen.

Schreuder in Arena: 'Vitesse zal tegen Ajax een muur optrekken'

Rust in Alkmaar en Heerenveen

AZ en Heracles gaan met een 1-1 tussenstand richting de kleedkamers. Heerenveen leidt dankzij Michel Vlap met 1-0 tegen VVV.

40' DOELPUNT HERACLES!

Heracles komt op gelijke hoogte in Alkmaar. Brandley Kuwas komt door in het midden van het veld, schiet eerst tegen Koopmeiners aan, maar schuift daarna de bal onder Marco Bizot door het doel van AZ in.

AZ-Heracles: 1-1

Brandley Kuwas maakt de 1-1 tegen AZ

Belangrijke punten

De Graafschap houdt zicht op rechtstreekse handhaving, de Superboeren staan nog slechts op 3 punten achterstand van FC Emmen. De Graafschap (-29) heeft daarnaast een beter doelsaldo dan FC Emmen (-33).

Wedstrijdverslag: De Graafschap houdt hoop levend na zege op concurrent FC Emmen

De Graafschap heeft het gat met concurrent FC Emmen verkleind tot drie punten. De kelderkraker eindigde in een 1-0 zege voor de Doetinchemmers.

FC Emmen zou bij winst zeker zijn van handhaving in de eredivisie, terwijl De Graafschap bij verlies de nacompetitie sowieso niet meer zou kunnen ontlopen.

Fabian Serrarens is het middelpunt van vreugde

90+4' Afgelopen!

De Graafschap verslaat Emmen en pakt drie hele belangrijke punten in de strijd tegen degradatie.

Lammers en Vlap

Voor het eerst scoren twee spelers van sc Heerenveen minimaal 15 keer in een eredivisieseizoen:

15 - Sam Lammers

15 - Michel Vlap

Braken gevaarlijk

De Graafschap verdedigt met man en macht, maar krijgt alsnog bijna de 1-1 te verwerken. Braken schiet na een uitbraak maar net naast.

28' DOELPUNT SC HEERENVEEN!

Heerenveen komt op voorsprong tegen VVV. Michel Vlap zet met een bekeken schotje de Friezen op een 1-0 voorsprong. Kobayashi vind met een steekpass Vlap, die wat moeite met de bal heeft, maar de bal toch achter Unnerstahl weet te werken.

Michel Vlap viert de 1-0

Ajax-Vitesse: de feiten

- Van de 33 eerdere edities won Ajax er 27. Nooit werd er gelijkgespeeld. Vorig seizoen won Vitesse met 2-1. In Arnhem won Ajax dit seizoen met 4-0.

- Ajax is al 27 thuiswedstrijden op rij ongeslagen.

- Bij Ajax ontbreekt Klaas-Jan Huntelaar, Vitesse mist Alexander Büttner. Beiden zijn geschorst.

- Thulani Serero (Vitesse) speelde in het verleden 88 keer voor Ajax en scoorde acht keer.

Opstellingen

Ajax begint vandaag met Kasper Dolberg voor David Neres.

Vitesse start met Danilho Doekhi voor Vyacheslav Karavaev, Navarone Foor voor Alexander Büttner.

Huldiging Twente begint

De spelers van Twente zijn er klaar voor, de huldiging van de kampioen van de Keuken Kampioen Divisie kan ieder moment beginnen. Live te zien op NOS.nl.

  • NOS
    Wout Brama staat klaar voor de huldiging van kampioen FC Twente
  • NOS
    FC Twente wordt gehuldigd bij de Grolsch Veste

8' DOELPUNT AZ!

In Alkmaar deelt AZ de eerste tik uit. Calvin Stengs haalt uit van ver en schiet fraai de 1-0 binnen.

AZ-Heracles: 1-0

Stengs viert de 1-0

Opstellingen Ajax-Vitesse

Opstellingen Ajax-Vitesse

We zijn begonnen in Alkmaar en Heerenveen

AZ-Heracles en Heerenveen-VVV zijn inmiddels ook begonnen.

AZ-Heracles: de feiten

- Van de voorgaande veertien edities won AZ er dertien en eindigde er één gelijk. Dat was in 2005, toen doelman Martin Pieckenhagen in de extra tijd de 2-2 maakte. AZ won vorig seizoen met maar liefst 5-0. Dit seizoen werd het in Almelo 3-2.

- In de beker won Heracles wel een keer in Alkmaar. Dat gebeurde in 2012 in de halve finales.

- Dabney dos Santos van Heracles begon zijn spelerscarrière bij AZ.

Opstelling

- AZ begint met Owen Wijndal voor Stijn Wuytens en Fredrik Midtsjø voor Thomas Ouwejan.

- Heracles begint met dezelfde basis als afgelopen weekend tegen sc Heerenveen (2-1 winst).

Scenario's

- Beide clubs strijden nog voor een plek in de play-offs. Heracles (5de) en AZ (4de) hebben daarin de beste papieren. AZ maakt daarnaast nog steeds kans op plek 3 in de competitie, de Alkmaarders moeten dan 7 punten goed maken op nummer 3, Feyenoord.

Heerenveen-VVV: de feiten

- Dit duel werd in de eredivisie maar zeven keer gespeeld. De Friezen wonnen vier keer, drie keer werd het een gelijkspel. De laatste twee edities eindigden in 2-2.

- Heerenveen boekte zeven seizoenen geleden zijn laatste thuiszege op de club uit Venlo.

- Dit seizoen werd het in Limburg 1-1. In september waren Patrick Joosten (VVV) en Sam Lammers (Heerenveen) de doelpuntenmakers.

- Heerenveen staat tiende met evenveel punten als VVV (37), dat elfde staat.

Opstelling

- sc Heerenveen begint met een ongewijzigde basiself ten opzichte van afgelopen weekend, toen met 2-1 werd verloren bij Heracles.

- VVV-Venlo start met Chris Kum voor Josimar Lima, Danny Post voor Damian van Bruggen en Tino-Sven Susic voor Evert Linthorst.

Scenario's

- sc Heerenveen en VVV-Venlo zijn 'uitgespeeld' dit seizoen, zowel play-offs om Europees voetbal als de nacompetitie liggen buiten schootsafstand via de reguliere weg. In theorie kunnen sc Heerenveen en VVV-Venlo alleen door Ajax de play-offs nog halen, dat gebeurt wanneer de Ajacieden de beker winnen van Willem II. In dat geval gaan de play-offs om Europees voetbal tussen de clubs die 5, 6, 7 en 8 staan.

- sc Heerenveen staat 10de, 5 punten van het linkerrijtje verwijderd. Naast de achterstand heeft Heerenveen (-8) ook het doelsaldo in het nadeel ten opzichte van FC Groningen (-3).

We gaan weer verder in Doetinchem

De tweede helft van De Graafschap-Emmen is begonnen.

Opstellingen Heerenveen-VVV

Opstellingen Heerenveen-VVV

Nog hoop voor Emmen

De Graafschap verspeelde dit seizoen 4 keer een voorsprong, waarvan 3 keer in de afgelopen maand:

  • 20 april 2019: VVV-Venlo - De Graafschap (4-1 na 0-1)
  • 14 april 2019: PSV - De Graafschap (2-1 na 0-1)
  • 30 maart 2019: De Graafschap - Heracles (1-2 na 1-0)
  • 23 december 2018: De Graafschap - Vitesse (2-2 na 1-0)

Rust in Doetinchem

De Graafschap gaat met een 1-0 voorsprong op Emmen de kleedkamer in.

Rustig

In Doetinchem gebeurt er verder weinig. De thuisploeg blijft voorlopig overeind tegen Emmen, dat wel het meeste balbezit heeft. De Graafschap komt er soms dreigend uit.

Huldiging Twente live op NOS.nl

  • NOS
    Supporters van FC Twente verzamelen zich bij de Grolsch Veste voor de huldiging van Twente
  • RTV Oost
    Huldiging FC Twente

In Enschede wordt FC Twente gehuldigd voor het winnen van de titel in de Keuken Kampioen Divisie. Via een stream om NOS.nl kunt u live meekijken naar de feestelijkheden bij de Grolsch Veste.

Rond 20.00 uur arriveren de spelers.

Kansjes voor Emmen

Eerst zorgt een corner voor gevaar in het Doetinchemse doelgebied en even later schiet Michael de Leeuw van dichtbij op de benen van keeper Bertrams. Emmen dringt aan.

Opstellingen AZ-Heracles

Opstellingen AZ-Heracles

12' DOELPUNT DE GRAAFSCHAP!

Daar is de openingsgoal in Doetinchem. Emmen-keeper Scherpen komt in de problemen na een zwakke terugspeelbal. Zijn uittrap is daarom ongelukkig en belandt uiteindelijk voor de voeten van Serrarens, die hard uithaalt.

Fabian Serrarens (l) heeft de 1-0 gemaakt

De bal rolt!

De Graafschap heeft afgetrapt!

De scenario's

De Graafschap kan bij een nederlaag de nacompetitie of directe degradatie niet meer ontlopen. FC Emmen is bij een overwinning zeker van handhaving in de eredivisie als Excelsior vervolgens donderdag punten laat liggen tegen ADO Den Haag.

Wijzigingen in de basis

De Graafschap begint vandaag met Fabian Serrarens voor Charlison Benschop en Daryl van Mieghem voor Delano Burgzorg.

FC Emmen begint met Michael Chacon voor Keziah Veendorp, afgelopen weekend nog goed voor een assist en een doelpunt tijdens de 2-0 overwinning op FC Utrecht.

NOS Voetbalpodcast #37: 'PSV moet hopen op iets geks'

Deze week schuiven Arman Avsaroglu, Jeroen Grueter, Jeroen Elshoff aan bij presentator Jan Roelfs, die deze week Arno Vermeulen vervangt. De titelstrijd passeert de revue, net als Feyenoord, Dick Lukkien en het kampioenschap van FC Twente.

De NOS Voetbalpodcast #37 is hier te beluisteren en ook te downloaden via iTunes.

Opstellingen De Graafschap-FC Emmen

Opstellingen De Graafschap-FC Emmen

Vooruitblik: Messi van de Meerdijk valt nu pas op: 'Vroeger was ik boefje'

Niemand in het stadion van FC Emmen blijft op zijn stoel zitten als 'de Messi van de Meerdijk' zaterdagavond na tachtig minuten naar de kant gaat. "Dit heb ik nog nooit meegemaakt", vertelt hij achteraf droogjes aan de verslaggever van RTV Drenthe. "En ik speelde niet eens goed."

Anco Jansen juicht na zijn treffer

Van Bronckhorst moet puzzelen

Feyenoord moet het woensdagavond in de uitwedstrijd tegen hekkensluiter NAC Breda stellen zonder Robin van Persie. De 34-jarige aanvoerder en clubtopscorer is volgens trainer Giovanni van Bronckhorst niet fit genoeg om te spelen.

Naast Van Persie ontbreken namelijk ook de aanvallers Steven Berghuis en Nicolai Jørgensen. Beiden zitten een schorsing uit. Achterin kan de trainer door blessures geen beroep doen op Ridgeciano Haps en Cuco Martina.

Robin van Persie

De Graafschap-Emmen: wat feitjes op een rij

- Dit duel is in de eredivisie nooit gespeeld. Vorig seizoen werd het in de eerste divisie 2-2 in Doetinchem en 5-2 in Emmen. Dit seizoen eindigde het duel in Emmen in 1-1.

- Michael de Leeuw (FC Emmen) speelde in het seizoen 2011-2012 bij De Graafschap. Anco Jansen (Emmen) kwam twee jaar uit voor de Doetinchemmers.

- De Graafschap staat zeventiende en staat zes punten achter op FC Emmen, dat de veilige vijftiende plek bezet.

Welkom!

De 32ste speelronde van de eredivisie gaat vandaag van start met de degradatiekraker tussen De Graafschap en Emmen. De wedstrijd tussen de nummer 17 en nummer 15 van de eredivisie begint om 18.30 uur.

Verder neemt AZ het in eigen huis op tegen Heracles Almelo (19.45 uur) en speelt sc Heerenveen thuis tegen VVV (19.45 uur).

Om 20.45 uur gaat Ajax in de Arena proberen Vitesse van het lijf te houden en zo weer drie punten uit te lopen op PSV.

  • NOS
    Het programma van speelronde 32 in de eredivisie
  • NOS
    Alle uitslagen van de 31ste speelronde van de eredivisie