Dusan Tadic viert de 2-0 met Frenkie de Jong

Ook Vitesse kan Ajax niet stuiten in titelrace

Ajax heeft zonder problemen de horde Vitesse genomen in de race om de titel: 4-2. Daardoor is het gat met PSV, dat donderdag in actie komt, drie punten. Pas in het laatste half uur liet de koploper de teugels wat vieren en werd Vitesse, dat PSV onlangs zoveel pijn deed (3-3), nog gevaarlijk.

Trainer Erik ten Hag gunde David Neres rust en Kasper Dolberg een kans in de spits. Daardoor verhuisde Dusan Tadic naar de linkerkant. De Serviër was met twee voorzetten van links meteen gevaarlijk in de openingsfase. Na de eerste miste Donny van de Beek een grote kans.

Ziyech breekt ban

In het vervolg stond Vitesse beter en had het slordige Ajax moeite het overwicht uit te drukken in goals en de Arnhemse muur te doorbreken. Matthijs de Ligt was met een kopbal uit een corner van Hakim Ziyech dicht bij een goal.

Verder meende de thuisploeg recht te hebben op een strafschop, nadat Dolberg door Danilo Doekhi even was vastgehouden en ook nadat de spits naar de grond was gegaan na contact met doelman Remko Pasveer. Twee keer vond de VAR het echter geen penalty.

Hakim Ziyech viert de 1-0
    Martin Ødegaard en Nicolas Tagliafico

Zo tegen de rust werd Ajax wat ongerust, omdat de zo gewenste treffer uitbleef, maar in de 41ste minuut was het dan toch raak. Daley Blind stuurde Tadic weg op rechts, de Serviër kapte zich vrij en zette voor, waarna Ziyech knap wegdraaide bij Matús Bero en scoorde.

Dolberg ongelukkig

Vitesse wankelde op slag van rust, maar hield de schade beperkt tot één tegengoal. Na rust kreeg Dolberg een dot van een kans om de score te vergroten na een blunder van de zwak spelende Vitesse-aanvoerder Maikel van der Werff. Hij schoot echter wild over.

Danilho Doekhi (l) in duel met Kasper Dolberg

Even daarna werkte Dolberg de bal van dichtbij naast het doel. De Deense spits zal als een van de weinige Ajacieden met een slecht gevoel het veld hebben verlaten; een kans in de basis, maar vervolgens kansen missen en niet scoren.

Twee keer Tadic vanaf de stip

Via een duidelijke strafschop kwam Ajax alsnog op 2-0. Mohammed Dauda nam De Ligt in de houdgreep en arbiter Jochem Kamphuis restte niets anders dan naar de stip te wijzen. Tadic schoot de strafschop binnen.

Vier minuten later was het weer raak toen De Ligt een hoekschop van Lasse Schöne in het doel kopte. Daarna verdween de scherpte bij Ajax, ook na enkele wissels, en veerde Vitesse plotseling op. Navarone Foor volleerde kundig de 3-1 binnen en meer kansen volgden.

Recordaantal goals

Na een overtreding op invaller Jurgen Ekkelenkamp kreeg Ajax een tweede strafschop en voor de tweede keer schoot Tadic raak. Oussama Darfalou bepaalde de eindstand met een kopbal op 4-2. Vitesse eindigde het duel met tien man door de tweede gele kaart voor Bero.

Met de vier goals kwam Ajax op 160 treffers dit seizoen in alle competities. Een record. De Amsterdammers scoorden 111 keer in de eredivisie, 19 keer in de Champions League, 17 keer in de KNVB-beker en 13 keer in de kwalificatie voor de Champions League. Het oude record was in handen van AZ met 158 goals (1980/1981).

Ajax, dat nu weer drie punten afstand heeft genomen van PSV, kan zich in alle rust voorbereiden op de volgende wedstrijd, op 30 april tegen Tottenham Hotspur in de Champions League, en kan rustig afwachten hoe de Eindhovenaren het er donderdag vanaf brengen bij Willem II.