Anco Jansen juicht na zijn treffer Pro Shots

Messi van de Meerdijk valt nu pas op: 'Vroeger was ik boefje'

tijd van publicatie

Niemand in het stadion van FC Emmen blijft op zijn stoel zitten als 'de Messi van de Meerdijk' zaterdagavond na tachtig minuten naar de kant gaat. "Dit heb ik nog nooit meegemaakt", vertelt hij achteraf droogjes aan de verslaggever van RTV Drenthe. "En ik speelde niet eens goed."

Anco Jansen kan de laatste weken weinig fout doen in Emmen. De staande ovatie in de wedstrijd tegen FC Utrecht (2-0) is een eerbetoon van de fans aan zijn spel dit hele seizoen. En ook in de media vliegen de complimenten hem om de oren: Messi van de Meerdijk, Picasso tussen de huisschilders en de enige sterspeler in een team van waterdragers.

Hij is inmiddels dertig jaar en maakte dertien jaar geleden al zijn debuut in het betaald voetbal. Hoe kan het dat het de Nederlandse voetballiefhebbers nu pas opvalt dat Jansen zo goed is?

De tactiek draait om Anco

Als iemand het antwoord op die vraag zou kunnen geven, is het trainer Dick Lukkien. Hij leerde Jansen ruim tien jaar geleden kennen bij BV Veendam en haalde hem in 2017 naar Emmen. "Wij zijn altijd op zoek naar een plan waarin Anco kan uitblinken."

Daarbij is het team van levensbelang, zegt Lukkien. "Ik denk dat we de puzzel inmiddels goed hebben gelegd, vooral omdat iedereen keihard voor hem werkt."

Het stempeltje 'lastpak'

In de periode dat Lukkien en Jansen eerder samenwerkten, was hij niet altijd een gemakkelijke jongen. "Toen was ik een boefje", zegt Jansen er zelf over. "Ik deed weleens iets wat niet door de beugel kon, schopte bijvoorbeeld iemand op de training dwars doormidden."

Verslaggever Niels Dijkhuizen van RTV Drenthe denkt dat het stempeltje 'lastpak' zijn carrière geen goed heeft gedaan. "Hij was lange tijd de jongen met een gebruiksaanwijzing. Daar willen veel clubs de vingers niet aan branden."

Als je het Jansen zelf voorlegt, reageert hij fel. "Ik was zeker geen lastpak. Ik werd neergezet als iemand die maar wat doet en niet voor rede vatbaar is. Maar ik leef voor voetbal en wil altijd trainen." Ergens is hij het dus wel met Dijkhuizen eens. "Het is lastig om van zo'n stempeltje af te komen."

Emmen heeft een beetje gif nodig

Volgens Lukkien is het enfant terrible dat hij bij Veendam meemaakte, er niet meer. "Hij is enorm groeiende. Hij neemt leiderschap op zich en draagt verantwoordelijkheid. Dat vind ik heel mooi om te zien", zegt de trainer.

Toch kan Jansen nog steeds behoorlijk boos worden in het veld. Dan loopt hij wild te gebaren en vliegt het slijm uit zijn mond. "Soms denk ik bij mezelf: Anco, wat ben je nou allemaal aan het doen? Maar ja, ik wil gewoon heel graag winnen."

Als het aan de supporters ligt, hoeft hij daar ook niets aan te veranderen. "We missen nog weleens een beetje gif", zegt een toeschouwer langs het trainingsveld. "Zo'n echte winnaar past hier goed. Daar hadden we er eigenlijk nog wel een paar meer van willen hebben."

Lukkien denkt dat Jansen daarnaast in het verleden een aantal keer ongelukkig is geweest met een transfer. "Dan kwam hij bij een club die het heel moeilijk had in de eredivisie of die net was gedegradeerd. Mensen zagen wel dat hij kon voetballen, maar nooit lang op een groot podium."

Jansen is het met zijn trainer eens. "En op bepalende momenten heb ik ook een beetje pech gehad met blessures." Toen hij in 2014 een contract tekende bij Roda JC, raakte hij al snel geblesseerd. "Als ik toen een heel seizoen in de eredivisie had kunnen spelen, was het misschien heel anders gelopen."

Spandoek in Emmen Pro Shots

Voordat hij bij Emmen terechtkwam, speelde Jansen zestien wedstrijden in de eredivisie, voor Roda JC en De Graafschap. Bij die laatste club, vanavond de tegenstander van Emmen, liep hij in 2013 nog een droomtransfer naar Celtic mis. De Graafschap wees een Schots bod van 500.000 euro af, en dat ligt nog steeds gevoelig bij Jansen.

'Nog een keer laten zien'

Ook na de promotie van Emmen kreeg Jansen een gedroomde aanbieding binnen. Wat voor aanbieding, dat wil hij niet zeggen. Het was in eerste instantie dan ook niet de bedoeling om nog een jaar bij Emmen te spelen.

"Maar ik wilde me altijd nog graag een keer laten zien in de eredivisie. Zodat de mensen in Nederland zouden zien: goh, die Anco Jansen kan wel voetballen."

Na één seizoen met Emmen in de eredivisie lijkt zijn missie geslaagd. Dus is de vraag die in Drenthe op ieders lippen brandt: speelt hij hier volgend jaar weer? "Als we erin blijven, is dat wel een optie." Maar dan voegt hij er lachend een boodschap voor de directeur aan toe. "Dan moet ik wel meer gaan verdienen, haha!"

Stand en resterend programma degradatiekandidaten

14. Fortuna Sittard 31-34 (-23) Utrecht (uit), Groningen (thuis), Feyenoord (thuis)
15. FC Emmen 31-32 (-32) De Graafschap (uit), Willem II (uit), Groningen (thuis)
16. Excelsior 31-27 (-34) ADO (uit), Heracles (uit), AZ (thuis)
17. De Graafschap 31-26 (-30) Emmen (thuis), Vitesse (uit), Ajax (thuis)
18. NAC Breda 31-22 (-40) Feyenoord (thuis), Heerenveen (uit), PEC (thuis)

STER Reclame