liveblog
NOS NieuwsAangepast

Aanslagen in Sri Lanka: 207 doden, premier roept op tot kalmte

  • Bij een serie bomaanslagen in Sri Lanka zijn op paaszondag zijn zeker 207 doden en honderden gewonden gevallen.
  • Onder de slachtoffers zijn minstens 27 buitenlandse toeristen, onder wie één Nederlandse, een 54-jarige vrouw.
  • In Sri Lanka is een uitgaansverbod ingesteld en zijn sociale media geblokkeerd.
  • De aanslagen zijn vooralsnog niet opgeëist, wel zijn er 13 personen gearresteerd.
liveblog gesloten

Liveblog gesloten

Dit is het laatste bericht van ons liveblog. De nacht is inmiddels gevallen in Sri Lanka. Houd vannacht en morgenochtend de site en app in de gaten voor de laatste ontwikkelingen.

In deze video zie je wat er vandaag precies gebeurde in Sri Lanka:

Wat gebeurde er in Sri Lanka? Een overzicht

Sri Lankanen in Nederland: 'Heel erg geschrokken'

In de katholieke kerk in Zeist kwamen een aantal Sri Lankanen die in Nederland wonen vandaag samen. Familie hebben ze in Sri Lanka allemaal nog. Ze zijn enorm geschrokken door het nieuws over de aanslagen.

'Iedereen is heel erg geschrokken'

Burgeroorlog voorbij, maar rustig werd het nooit

In Sri Lanka woedde decennialang een burgeroorlog. Die is sinds 2009 voorbij, maar rustig werd het nooit in het land, vertelt onderzoeker Therese Onderdenwijngaard, verbonden aan de Vrije Universiteit Amsterdam. "Rustig? Nee, het is alleen geen oorlog meer", zegt Onderdenwijngaard. "Het toerisme bloeit op. Maar de politieke verdeeldheid is heel groot." Lees hier meer.

Premier Sri Lanka: er waren aanwijzingen voor aanslagen

De Sri Lankaanse autoriteiten hadden aanwijzingen dat in het land aanslagen zouden worden gepleegd. Premier Wickremsinghe zegt in reactie op de bloedige aanslagen van vandaag dat er informatie was binnengekomen, maar dat daarmee te weinig is gedaan. Hij laat onderzoeken waar het fout is gegaan. Lees hier meer.

Explosief gevonden bij vliegveld

Bij de internationale luchthaven Bandaranaike ten noorden van Colombo is een geïmproviseerd explosief gevonden, meldt de Sri Lankaanse luchtmacht. Het is onschadelijk gemaakt door personeel van luchtmacht.

Wat gebeurde er vanochtend in Sri Lanka?

Een overzicht in video:

Wat gebeurde er in Sri Lanka? Een overzicht

Minuut stilte in Barnabéu Stadion

Een minuut stilte voor de slachtoffers voorafgaand aan de wedstrijd tussen Real Madrid en Athletic Bilbao.

Reisadvies aangevuld

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Sri Lanka aangevuld met nieuwe informatie. Reizigers moeten rekening houden met de avondklok die het land na de aanslagen heeft ingesteld. Mensen mogen tussen 18.00 uur in de avond en 06.00 uur 's ochtends niet de straat op. Ook zijn telefoon- en internetnetwerken overbelast en moeten reizigers rekening houden met extra veiligheidsmaatregelen. "Het vliegveld is open, maar men moet 4 uur voor vertrek aanwezig zijn."

Dertien arrestaties

De Sri Lankaanse politie heeft dertien arrestaties verricht in verband met de aanslagen die zondag dood en verderf zaaiden op het Zuid-Aziatische eiland. Dat heeft een woordvoerder gezegd tegen de nieuwssite News 1st. Tien verdachten zijn overgedragen aan de dienst voor crimineel onderzoek (CID).

Volgens News 1st is onder anderen de bestuurder van een bestelwagen aangehouden die zou zijn gebruikt om aanslagplegers te vervoeren. De politie gaf de nieuwssite ook details over een huis in de stad Panadura, ten zuiden van Colombo, dat mogelijk is gebruikt door enkele verdachten als tijdelijke schuilplaats.

Eiffeltoren in het donker

De verlichting van de Eiffeltoren zal om middernacht worden uitgezet om de slachtoffers van de aanslagen in Sri Lanka te herdenken. Normaal gaat de verlichting pas uit om 01.00 uur 's nachts (of in de zomer om 02.00 uur).

Premier: 'informatie niet gedeeld'

In een persconferentie heeft ook de Sri Lankaanse premier Ranil Wickremesinghe ook opgeroepen tot kalmte, nadat de bisschop van Colombo dat al gedaan had.

Hij ging ook in op mogelijke eerdere informatie over een aanslag. De premier zei dat het een van de dingen is die onderzocht moeten worden. "Op dit moment ligt de prioriteit bij het pakken van de daders."

'Moeten behoorlijk heftige bommen zijn geweest'

De explosieven die bij de aanslagen werden gebruikt waren waarschijnlijk vrij zwaar, zegt correspondent Aletta André op Radio 1. "Het moeten behoorlijk heftige bommen zijn geweest. Een van de getroffen gebouwen staat nauwelijks nog overeind."

Volgens André heerst er in het land veel paniek. "Zolang de aanslagen niet zijn opgeëist en er geen informatie is over de daders, weten ze niet of er nog meer aanslagen kunnen komen. Dus de veiligheidsmaatregelen zijn behoorlijk. Er is een avondklok, de sociale media zijn uit de lucht en de regering zet alles op scherp om te weten te komen wie er achter de aanslagen zit."

Waar vonden de aanslagen plaats?

NOS
De plaatsen waar de aanslagen werden gepleegd
NOS
De explosies in de hoofdstad Colombo

'Kalmte bewaren'

De bisschop van de Sri Lankaanse hoofdstad Colombo roept de bevolking op om de kalmte te bewaren. In een filmpje vraagt Diloraj Canagasabey gelovigen om te bidden voor de slachtoffers en zich in te zetten tegen "vernietigende elementen".

Hij herinnerde Sri Lankanen eraan dat het land weer opkrabbelt na een jarenlange burgeroorlog en niet moet teruggaan naar die tijd. "Onze mensen leven in harmonie en vrede na dertig jaar burgeroorlog. Ze hebben heel hard gewerkt om hun leven weer op te bouwen."

Verder keurt hij de aanslag af en betuigt hij zijn medeleven met de slachtoffers. "Ik leef mee met de mensen die lijden en die het verlies van hun geliefden moeten verwerken op de dag dat we de opstanding van Jezus vieren", zegt Canagasabey. "Het is triest dat zoiets gebeurt in een land als het onze."

'Video van explosie'

De Russische nieuwssite Sputnik heeft beelden online gezet die naar eigen zeggen een van de explosies vanochtend laten zien. Het zou gaan om de aanslag bij de Sint Antoniusschrijn in Colombo.

'Surrealistische ervaring'

Nederlanders die in Sri Lanka verblijven, beschrijven de aanslagen en chaos daarna als een surrealistische ervaring. Lees hier over hun ervaringen.

David Bijker, die samen met zijn vrouw in Sri Lanka verblijft, vertelt vanuit zijn auto wat er in de stad Negombo gebeurt:

'Het is een heftige situatie hier'

'Politie waarschuwde voor islamitische terreurorganisatie'

Volgens het Franse persbureau AFP had de politie tien dagen geleden informatie dat de islamitische terreurgroep NTJ (National Thowheeth Jama'ath ) van plan zou zijn zelfmoordaanslagen te plegen. "Een buitenlandse inlichtingendienst heeft gemeld dat de NTJ van plan is zelfmoordaanslagen te plegen met als doelwit belangrijke kerken en de Indiase Hoge Commissie", stond in een intern politiebericht.

De aanslagen van vandaag zijn nog niet opgeëist.

ANWB annuleert reizen

De ANWB heeft alle reizen naar Sri Lanka dit weekend afgelast. Volgens directeur Gert-Jan Bressers van ANWB-dochter Fox Vakanties gaat het tijdens de paasdagen om zestig Nederlandse toeristen die een rondreis over Sri Lanka zouden maken. "Wij kunnen niet voor hun veiligheid instaan en nemen het zekere voor het onzekere, zolang de situatie niet helder is." De reizigers krijgen een alternatieve vakantie aangeboden of kunnen hun geld terugkrijgen.

Over reizen die na de paasdagen zijn gepland moet Fox nog een besluit nemen.

Familieleden wachten op nieuws

Een groot deel van de gewonden ligt in het National Hospital in Colombo, een van de grootste ziekenhuizen in Sri Lanka. Er zouden 260 van de 450 gewonden zijn opgenomen. Bij het ziekenhuis staan tientallen mensen te wachten op nieuws over hun familieleden en geliefden.

Meer registraties op ikbenveilig.nl

Op ikbenveilig.nl van het Rode Kruis hebben zich inmiddels 368 mensen geregistreerd. Via de site hebben 76 mensen elkaar gevonden tot nu toe.

Het Nederlandse Rode Kruis opende ikbenveilig.nl vanochtend. Via de site kunnen Nederlanders in Sri Lanka laten weten hoe het met ze gaat. Omgekeerd kan het thuisfront gericht op naam zoeken naar familie of vrienden die in het gebied zijn.

Omgekomen Nederlander is 54-jarige vrouw

De identiteit van de Nederlander die is omgekomen in Sri Lanka is bekend. Het gaat om een 54-jarige vrouw die in het buitenland woont, maar niet in Sri Lanka.

Ze is omgekomen bij de aanslag bij het Cinnamon Grand hotel in Colombo.

ANVR: onze gasten niet getroffen

Branchevereniging ANVR meldt dat er geen Nederlandse slachtoffers zijn onder de aangesloten reisorganisaties. De organisaties zijn niet actief in de gebieden waar de aanslagen hebben plaatsgevonden, om die reden worden reizen niet aangepast, aldus ANVR tegen ANP.

Bom ontplofte tijdens paasontbijtbuffet

De bomaanslag in het Cinnamon Grand hotel in Colombo zou zijn gepleegd tijdens het paasontbijtbuffet. Volgens het ANP stond de zelfmoordterrorist tijdens het buffet zelf ook met een bord in de rij, op het moment dat hij bediend werd, liet hij de bom ontploffen.

Paus: ik leef mee met slachtoffers van wrede geweld Sri Lanka

Paus Franciscus heeft in zijn jaarlijkse paastoespraak opgeroepen tot vrede en het neerleggen van wapens. Ook stond hij stil bij de aanslagen in Sri Lanka.

Paus Franciscus: ik leef mee met slachtoffers van wrede geweld Sri Lanka

Update: aanslagen en slachtoffers

Op Eerste Paasdag vonden verspreid over Sri Lanka zes aanslagen plaats. Drie kerken en drie hotels waren doelwit van bommen of zelfmoordterroristen. Later op de dag waren er ook explosies op twee andere locaties in de buurt van de hoofdstad Colombo.

Er zijn zeven personen aangehouden in verband met de aanslagen. De Sri Lankaanse autoriteiten hebben een avondklok ingesteld. Socialemediaplatformen in het land zijn geblokkeerd.

Berichten over slachtoffers lopen uiteen: de politie meldt dat 207 mensen zijn gedood en er zijn honderden gewonden. Er zijn 27 buitenlandse slachtoffers geteld, onder wie tenminste één Nederlander.

BEVESTIGD: NEDERLANDER GEDOOD IN SRI LANKA

Een Nederlander is gedood in Sri Lanka, meldt minister Blok.

Politie: 207 doden, 450 gewonden

Het dodental is door de politie op Sri Lanka opnieuw bijgesteld, nu naar 207.

450 gewonden zijn er geteld.

AFP opnieuw: ook Nederlanders gedood

Opnieuw heeft persbureau AFP gemeld dat er Nederlanders zijn gedood bij de aanslagen in Sri Lanka. Bronnen binnen de ziekenhuizen zouden dit hebben gezegd. Er is verder geen informatie beschikbaar over de slachtoffers.

AFP meldt ook dat er Britse, Amerikaanse, Japanse en Portugese doden zijn gevallen.

190 doden, 27 buitenlanders

Het dodental van de aanslagen staat nu op 190, zegt het Sri Lankaanse ministerie van Buitenlandse Zaken tegen persbureau AP.

27 doden zouden buitenlanders zijn.