NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Aanslagen in Sri Lanka: 207 doden, premier roept op tot kalmte

 • Bij een serie bomaanslagen in Sri Lanka zijn op paaszondag zijn zeker 207 doden en honderden gewonden gevallen.
 • Onder de slachtoffers zijn minstens 27 buitenlandse toeristen, onder wie één Nederlandse, een 54-jarige vrouw.
 • In Sri Lanka is een uitgaansverbod ingesteld en zijn sociale media geblokkeerd.
 • De aanslagen zijn vooralsnog niet opgeëist, wel zijn er 13 personen gearresteerd.
Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  Dit is het laatste bericht van ons liveblog. De nacht is inmiddels gevallen in Sri Lanka. Houd vannacht en morgenochtend de site en app in de gaten voor de laatste ontwikkelingen.

  In deze video zie je wat er vandaag precies gebeurde in Sri Lanka:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Wat gebeurde er in Sri Lanka? Een overzicht
 • Sri Lankanen in Nederland: 'Heel erg geschrokken'

  In de katholieke kerk in Zeist kwamen een aantal Sri Lankanen die in Nederland wonen vandaag samen. Familie hebben ze in Sri Lanka allemaal nog. Ze zijn enorm geschrokken door het nieuws over de aanslagen.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Iedereen is heel erg geschrokken'
 • Burgeroorlog voorbij, maar rustig werd het nooit

  In Sri Lanka woedde decennialang een burgeroorlog. Die is sinds 2009 voorbij, maar rustig werd het nooit in het land, vertelt onderzoeker Therese Onderdenwijngaard, verbonden aan de Vrije Universiteit Amsterdam. "Rustig? Nee, het is alleen geen oorlog meer", zegt Onderdenwijngaard. "Het toerisme bloeit op. Maar de politieke verdeeldheid is heel groot." Lees hier meer.

 • Premier Sri Lanka: er waren aanwijzingen voor aanslagen

  De Sri Lankaanse autoriteiten hadden aanwijzingen dat in het land aanslagen zouden worden gepleegd. Premier Wickremsinghe zegt in reactie op de bloedige aanslagen van vandaag dat er informatie was binnengekomen, maar dat daarmee te weinig is gedaan. Hij laat onderzoeken waar het fout is gegaan. Lees hier meer.

 • Explosief gevonden bij vliegveld

  Bij de internationale luchthaven Bandaranaike ten noorden van Colombo is een geïmproviseerd explosief gevonden, meldt de Sri Lankaanse luchtmacht. Het is onschadelijk gemaakt door personeel van luchtmacht.

 • Wat gebeurde er vanochtend in Sri Lanka?

  Een overzicht in video:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Wat gebeurde er in Sri Lanka? Een overzicht
 • Minuut stilte in Barnabéu Stadion

  Een minuut stilte voor de slachtoffers voorafgaand aan de wedstrijd tussen Real Madrid en Athletic Bilbao.

 • Reisadvies aangevuld

  Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Sri Lanka aangevuld met nieuwe informatie. Reizigers moeten rekening houden met de avondklok die het land na de aanslagen heeft ingesteld. Mensen mogen tussen 18.00 uur in de avond en 06.00 uur 's ochtends niet de straat op. Ook zijn telefoon- en internetnetwerken overbelast en moeten reizigers rekening houden met extra veiligheidsmaatregelen. "Het vliegveld is open, maar men moet 4 uur voor vertrek aanwezig zijn."

 • Dertien arrestaties

  De Sri Lankaanse politie heeft dertien arrestaties verricht in verband met de aanslagen die zondag dood en verderf zaaiden op het Zuid-Aziatische eiland. Dat heeft een woordvoerder gezegd tegen de nieuwssite News 1st. Tien verdachten zijn overgedragen aan de dienst voor crimineel onderzoek (CID).

  Volgens News 1st is onder anderen de bestuurder van een bestelwagen aangehouden die zou zijn gebruikt om aanslagplegers te vervoeren. De politie gaf de nieuwssite ook details over een huis in de stad Panadura, ten zuiden van Colombo, dat mogelijk is gebruikt door enkele verdachten als tijdelijke schuilplaats.

 • Eiffeltoren in het donker

  De verlichting van de Eiffeltoren zal om middernacht worden uitgezet om de slachtoffers van de aanslagen in Sri Lanka te herdenken. Normaal gaat de verlichting pas uit om 01.00 uur 's nachts (of in de zomer om 02.00 uur).

 • Premier: 'informatie niet gedeeld'

  In een persconferentie heeft ook de Sri Lankaanse premier Ranil Wickremesinghe ook opgeroepen tot kalmte, nadat de bisschop van Colombo dat al gedaan had.

  Hij ging ook in op mogelijke eerdere informatie over een aanslag. De premier zei dat het een van de dingen is die onderzocht moeten worden. "Op dit moment ligt de prioriteit bij het pakken van de daders."

 • 'Moeten behoorlijk heftige bommen zijn geweest'

  De explosieven die bij de aanslagen werden gebruikt waren waarschijnlijk vrij zwaar, zegt correspondent Aletta André op Radio 1. "Het moeten behoorlijk heftige bommen zijn geweest. Een van de getroffen gebouwen staat nauwelijks nog overeind."

  Volgens André heerst er in het land veel paniek. "Zolang de aanslagen niet zijn opgeëist en er geen informatie is over de daders, weten ze niet of er nog meer aanslagen kunnen komen. Dus de veiligheidsmaatregelen zijn behoorlijk. Er is een avondklok, de sociale media zijn uit de lucht en de regering zet alles op scherp om te weten te komen wie er achter de aanslagen zit."

 • Waar vonden de aanslagen plaats?

  De plaatsen waar de aanslagen werden gepleegd NOS
  De explosies in de hoofdstad Colombo NOS
 • 'Kalmte bewaren'

  De bisschop van de Sri Lankaanse hoofdstad Colombo roept de bevolking op om de kalmte te bewaren. In een filmpje vraagt Diloraj Canagasabey gelovigen om te bidden voor de slachtoffers en zich in te zetten tegen "vernietigende elementen".

  Hij herinnerde Sri Lankanen eraan dat het land weer opkrabbelt na een jarenlange burgeroorlog en niet moet teruggaan naar die tijd. "Onze mensen leven in harmonie en vrede na dertig jaar burgeroorlog. Ze hebben heel hard gewerkt om hun leven weer op te bouwen."

  Verder keurt hij de aanslag af en betuigt hij zijn medeleven met de slachtoffers. "Ik leef mee met de mensen die lijden en die het verlies van hun geliefden moeten verwerken op de dag dat we de opstanding van Jezus vieren", zegt Canagasabey. "Het is triest dat zoiets gebeurt in een land als het onze."

 • 'Verschrikkelijke aanslagen'

  Nederlandse politici reageren op Twitter geschokt op de aanslagen.

 • Meer berichten tonen