De autoriteiten doen onderzoek bij de kerk in Negombo waar een aanslag was
NOS NieuwsAangepast

Premier Sri Lanka: er waren aanwijzingen voor aanslagen

De Sri Lankaanse autoriteiten hadden aanwijzingen dat in het land aanslagen zouden worden gepleegd. Premier Wickremesinghe zegt in een reactie op de bloedige aanslagen van vandaag dat er informatie was binnengekomen, maar dat daarmee te weinig is gedaan. Hij laat onderzoeken waar het fout is gegaan.

Volgens een ander kabinetslid waarschuwde het hoofd van de politie collega's tien dagen geleden al voor aanslagen op prominente kerken. Die aanslagen zouden worden beraamd door een onbekende islamitische groep, National Thowheeth Jama'ath (NTJ). De politie wil de berichten niet bevestigen.

Er is nog veel onduidelijk over de daders van de aanslagen van vandaag, waarbij zeker 207 mensen omkwamen onder wie een Nederlandse. Er zijn dertien verdachten opgepakt, maar over hun achtergronden is niets bekendgemaakt. Ook is de verantwoordelijkheid niet opgeëist.

Volgens Sri Lanka-expert Alan Keenan, van de denktank International Crisis Group, zijn er verschillende groeperingen aan te wijzen als mogelijke daders. Een optie is Islamitische Staat, die wereldwijd vaker gecoördineerde aanslagen heeft gepleegd.

Maar ook naar andere groepen moet serieus worden gekeken. "Er is een lange historie van aanvallen op kerken door groepen die zeggen dat ze het boeddhisme verdedigen", zei Keenan tegen Nieuwsuur. "Maar die waren nooit op deze schaal."

De Sri Lanka-expert houdt er rekening mee dat de aanvallen vanuit het buitenland zijn georganiseerd. "Als je kijkt naar hoe gecoördineerd ze zijn, hoe complex ze zijn en hoeveel slachtoffers ze hebben gemaakt, komt dat niet overeen met eerdere incidenten in Sri Lanka."

Moslims en boeddhisten

De vrees is dat de aanslagen het geweld in het land weer doen oplaaien. In Sri Lanka woedde bijna dertig jaar een burgeroorlog tussen het leger en de Tamiltijgers. Aan de strijd kwam in mei 2009 een einde toen de leider van de Tamiltijgers werd doodgeschoten.

Sindsdien was het relatief rustig in het land. Wel waren er incidenten van geweld tussen moslims en boeddhisten. Naar aanleiding van het geweld is geregeld de noodtoestand uitgeroepen.

Boeddhisten, die de meerderheid vormen in Sri Lanka, beschuldigen moslims ervan dat ze hun geloof willen doordrukken en dat ze vernielingen aanrichten aan boeddhistische gebouwen. Moslims zeggen op hun beurt dat ze worden aangevallen door boeddhisten.

In deze video zie je wat er vandaag precies gebeurde in Sri Lanka:

Wat gebeurde er in Sri Lanka? Een overzicht

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl