liveblog

Ajax maakt 100ste goal, AZ morst punten en pak slaag voor Utrecht

liveblog gesloten

Tot morgen!

We houden ermee op hier in Hilversum. Morgen gaat de 29ste speelronde verder met nog vier wedstrijden.

Zo speelt Feyenoord een uitwedstrijd bij VVV-Venlo: bij een zege klimmen de Rotterdammers naar de derde plaats.

De speeldag wordt afgesloten met de kraker tussen Vitesse-PSV. Bij winst van de Eindhovenaren is de koppositie weer voor de lichtstad; bij ieder ander resultaat kan de vlag uit in Amsterdam.

De stand

Ajax heeft na de zege op Willem II de koppositie opnieuw overgenomen van PSV, minimaal tot zondagavond 18.30 uur. In de kelder is De Graafschap door het puntje tegen AZ boven de degradatiestreep gekropen, ten koste van Excelsior.

De uitslagen

De eerste vijf wedstrijden van de 29ste speelronde van de eredivisie zijn achter de rug. Dit zijn de uitslagen.

KLAAR IN DOETINCHEM

In Doetinchem is het ook gedaan. De Graafschap speelt met 1-1 gelijk tegen AZ dankzij een doelpunt in blessuretijd.

90+1' GOAL DE GRAAFSCHAP

Wat een ontknoping: De Graafschap komt in blessuretijd op 1-1 tegen AZ. Een afstandsschot van Van Mieghem komt tegen de paal en caramboleert vervolgens via de arm van keeper Bizot in het doel.

De Graafschap-AZ 1-1

81' GOAL HERACLES

Daar is dan eindelijk het doelpunt van Heracles. De voorzet (van Kuwas) is eindelijk een keer goed, Peterson knikt de 1-0 binnen tegen NAC Breda. De droom van NAC om met een puntje uit Almelo te vertrekken, lijkt in rook op te gaan.

Heracles-NAC Breda 1-0

Kristoffer Peterson juicht na zijn bevrijdende goal tegen NAC

80' De klok tikt

Heracles krijgt zijn kansjes en komt steeds dichter bij een doelpunt, maar NAC Breda komt ook steeds dichter bij het zo gewenste punt. Het staat dus nog 0-0 in Almelo, met tien minuten op de klok.

Heracles-NAC Breda 0-0

75' De Graafschap opportunistischer

Nog een kwartiertje in Doetinchem, waar AZ op een 1-0 voorsprong staat door de goal van Til. De Graafschap begint met het wegtikken van de klok opportunistischer te spelen, op zoek naar de gelijkmaker. Maar dat biedt natuurlijk ook weer ruimte voor AZ.

De Graafschap-AZ 0-1

59' Meer tempo Heracles

Heracles heeft het tempo in de tweede helft een beetje opgeschroefd, dat leidde onder meer tot schietkansen van Duarte en Kuwas: beide naast.

Bij NAC is intussen Rosheuvel in de ploeg gekomen voor Korte. Rosheuvel was voor de winterstop een van de betere spelers van NAC, maar viel na een conflict met trainer Van der Gaag in ongenade. Van der Gaag is nu weg, van Brood krijgt hij een nieuwe kans.

53' GOAL AZ

Guus Til krijgt alle ruimte om te scoren van De Graafschap, en dat doet hij dan ook. De aanvoerder schiet AZ op 1-0 in Doetinchem. Het is zijn elfde goal van het seizoen en daarmee is hij clubtopscorer van de Alkmaarders.

Guus Til neemt de felicitaties in ontvangst na zijn 1-0

TWEEDE HELFT

De bal rolt voor de tweede helft in Doetinchem. Het staat 0-0 bij De Graafschap-AZ.

Ook bij Heracles-NAC is de tweede helft begonnen met een 0-0 op het scorebord.

KLAAR IN GRONINGEN

Het is gedaan in Groningen. FC Groningen wint met 1-0 van Excelsior.

Advocaat: 'Geen vrije dag'

Na afloop van de 5-0 nederlaag bij ADO Den Haag stak FC Utrecht-trainer Dick Advocaat zijn teleurstelling niet onder stoelen of banken. Een incidentje in de rust noopte hem ook nog eens tot een wissel. "Timo Letschert heeft in de rust dingen gezegd die niet kunnen. Wat hij gezegd heeft, is niet belangrijk. Te veel om hem door te laten spelen."

Zijn hele team moest het overigens ontgelden. "Morgen moeten ze terugkomen. Geen vrije dag."

RUST

Na een teleurstellende eerste helft in Almelo zoeken Heracles en NAC Breda de kleedkamers op. Het staat 0-0.

Ook in Doetinchem is het rust. Het is 0-0 bij De Graafschap-AZ.

40' Actie in Almelo

In Almelo schrikt het publiek in de 38ste minuut wakker als er ineens twee kansen zijn voor de thuisploeg. Eerst missen Peterson en Duarte, even later is er nog een schot van Duarte dat met moeite wordt gekeerd door NAC-doelman Van Leer.

NAC haalt opgelucht adem, want de ploeg lijkt naar Almelo te zijn gekomen voor een punt.

32' Brilstand in Doetinchem

Een half uur gespeeld in Doetinchem inmiddels. AZ is de betere ploeg, heeft een handvol kansjes gehad, maar op het scorebord staat nog 0-0.

De Graafschap-AZ 0-0

Youssef El Jebli in duel met Owen Wijndal

70' GOAL FC GRONINGEN

We hebben er even op moeten wachten, maar daar is het doelpunt voor FC Groningen. Invaller Paul Gladon scoort à la Hennie Meijer. Het is 1-0.

De voorzet is van Absalem, Gladon draait fraai weg en schiet raak, net zoals Meijer zo'n 25 jaar geleden geregeld in het shirt van Groningen deed. Gladon maakte in de vorige speelronde overigens ook al als invaller het beslissende doelpunt tegen De Graafschap.

FC Groningen-Excelsior 1-0

Paul Gladon

64' Nog altijd 0-0

Er is ruim een uur gespeeld in Groningen, waar het nog altijd bepaald geen dolle boel is. Excelsior heeft in de tweede helft wel een paar aardige mogelijkheden gehad op een goal, onder anderen via Mattheij en twee keer Messaoud.

FC Groningen-Excelsior 0-0

Ritsu Doan in duel met Lorenzo Burnet

18' Comedy Capers

In Almelo is Heracles de betere ploeg en kwam het via een ouderwets Comedy Capers-moment bijna op voorsprong. De ene NAC-verdediger schoot tegen de andere op, vervolgens kon Dalmau niet profiteren van het kolderieke gepruts.

Dat was ook meteen het enige dat er tot nu toe is gebeurd.

De Jong genoot, Ten Hag tevreden

Frenkie de Jong genoot van zijn laatste optreden (tenminste, in het Ajax-shirt) in Tilburg en kreeg een groot applaus toen hij werd gewisseld. Ajax-trainer Erik ten Hag was tevreden over zijn 'messcherpe ploeg' en Willem II-coach Adrie Koster legt zich snel neer bij de nederlaag.

AFTRAP / TWEEDE HELFT

De bal rolt intussen bij Heracles-NAC Breda en bij De Graafschap-AZ. In Groningen is afgetrapt voor de tweede helft van het duel met Excelsior. De brilstand staat nog altijd op het scorebord.

In Doetinchem werd de wedstrijd voorafgegaan door een minuut stilte.

Bayern deelt enorme dreun uit aan Borussia

Bayern München heeft in de Bundesliga Borussia Dortmund van de troon gestoten door thuis het rechtstreekse duel met de Borussen met liefst 5-0 te winnen. Bij rust stond het al 4-0.

Robert Lewandowski

Opstellingen Heracles-NAC (20.45 uur)

De opstellingen van Heracles-NAC Breda. De aftrap is om 20.45 uur.

Opstellingen De Graafschap-AZ (20.45 uur)

Om 20.45 uur wordt in Doetinchem afgetrapt voor het duel tussen De Graafschap (nummer 16) en AZ (nummer 3).

RUST

Het is rust in Groningen, na een bijzonder matige eerste helft tussen FC Groningen en Excelsior. Uiteraard staat het 0-0.

40' Niks te melden uit Groningen

In Groningen zijn inmiddels al 40 minuten gespeeld, zonder dat er eigenlijk iets vermeldenswaardigs is gebeurd. "Laat de wedstrijd nu maar eindelijk beginnen dan", verzuchtte commentator Frank Snoeks zojuist.

KLAAR IN DEN HAAG

Meteen na de 5-0 is het ook klaar in Den Haag. ADO verslaat FC Utrecht met liefst 5-0.

90' GOAL ADO DEN HAAG

Het wordt in de laatste minuut nog erger voor FC Utrecht. Lex Immers maakt zijn tweede: het is 5-0 voor ADO Den Haag.

KLAAR IN TILBURG

Het is klaar in Tilburg. Willem II kon lang bijblijven, maar in de tweede helft bleek Ajax toch te sterk: 1-4.

83' GOAL ADO DEN HAAG

FC Utrecht wordt te kijk gezet door ADO Den Haag. Vlak voor het einde maakt Necid er ook nog 4-0 van voor ADO. Het voorbereidende werk is opnieuw van El Khayati, Necid tikt binnen.

ADO Den Haag-FC Utrecht 4-0

Ondertussen in Turijn

Terwijl Ajax inmiddels Tadic, Schöne en De Jong (laatstgenoemde onder luid applaus) heeft vervangen door Huntelaar, De Wit en Sinkgraven - met het oog op Juventus - heeft de Oude Dame uit Turijn ook een goede generale voor de Champions League afgewerkt.

Koploper Juve won dankzij een late treffer van Moise Kean met 2-1 en weet zich zondag, als Napoli thuis van Genoa verliest, zeker van zijn 36ste landstitel. Het zou ook het 8ste landskampioenschap op rij betekenen.

75' Weinig nieuws uit Den Haag

Hoe is het eigenlijk in Den Haag? Tja, daar is eigenlijk weinig over te vertellen. ADO stond bij rust al met 3-0 voor en die stand staat nog steeds op het scorebord. Utrecht slaagt er niet in om de boel om te draaien.

ADO Den Haag-FC Utrecht 3-0

70' GOAL AJAX

De beslissing in Tilburg lijkt nu wel gevallen. Na een mooie aanval schiet Ziyech de bal met zijn rechter snoeihard tegen de touwen. Het is 4-1 voor Ajax.

Bovendien is de goal van Ziyech het honderdste doelpunt van Ajax in dit seizoen!

De felicitaties zijn voor Hakim Ziyech na het honderdste doelpunt van Ajax van het seizoen

68' Willem II gevaarlijk

Willem II lijkt een beetje over de schrik van de 1-3 heen en wordt weer iets brutaler. En er was ook alweer een flinke kans: na een voorzet van Palacios krijgt Vrousai de bal er bij de tweede paal net niet in.

Willem II-Ajax 1-3

AFTRAP

De bal rolt bij het duel tussen FC Groningen en Excelsior. Wat kunnen de Kralingers na het vertrek van trainer Poldervaart?

53' GOAL AJAX

Na een schitterende pass van Tadic maakt Veltman er 3-1 van voor Ajax. De Serviër ziet de verdediger vrij staan, bedient hem op fraaie wijze en Veltman schiet de bal vervolgens gedecideerd tegen de touwen.

Joël Veltman schiet de 3-0 binnen voor Ajax

De tweede helft van Willem II-Ajax is begonnen, met een 2-1 voorsprong voor de Amsterdammers. Volgens commentator Jeroen Grueter kan het nog alle kanten op: "Een 1-5 uitslag is mogelijk, maar het kan ook 3-2 worden. Zo'n wedstrijd is het."

In Den Haag is de wedstrijd ook hervat. Kan FC Utrecht nog iets doen aan de 3-0 achterstand tegen ADO Den Haag?

Opstellingen FC Groningen-Excelsior (19.45 uur)

Om 19.45 uur is de aftrap van de derde wedstrijd van deze avond. FC Groningen ontvangt Excelsior. Dit zijn de opstellingen.

RUST

Het is rust in Tilburg na een bijzonder attractieve eerste helft. Ajax staat op een 2-1 voorsprong tegen Willem II.

Ook in Den Haag is het rust, met veel lachende gezichten op de tribune. FC Utrecht kreeg veel kansen, maar ADO staat op een 3-0 voorsprong.

41' GOAL AJAX

Een schitterend hakje van Heerkens zorgt ervoor dat Ajax op een 2-1 voorsprong komt. En dat was natuurlijk niet de bedoeling van de Willem II-speler.

Beide ploegen maken er trouwens een aantrekkelijke wedstrijd van. Het spel golft op en neer en beide ploegen krijgen mogelijkheden.

De grootste voor Willem II was voor Isak, die vanaf een kansrijke plek over het doel schoot. De grootste kansen van Ajax waren voor Tadic (nadat Ziyech hem fraai alleen voor de keeper had gezet) en Van de Beek (kopbal op de lat na een mooie actie van Tadic).

Willem II-Ajax 1-2

Frenkie de Jong en David Neres juichen na de eigen goal van Fred Heerkens

37' GOAL ADO DEN HAAG

En meteen vanaf de aftrap wordt het zelfs 3-0 voor ADO Den Haag! Bakker is het eindstation van een flitsende aanval, de assist was van El Khayati.

Danny Bakker is blij na zijn 3-0

36' GOAL ADO DEN HAAG

FC Utrecht kreeg kansen, maar ADO Den Haag scoort: Meijers schiet met zijn rechter de 2-0 binnen.

ADO Den Haag-FC Utrecht 2-0

Sheraldo Becker knuffelt Aaron Meijers na diens 2-0

33' Utrecht krijgt kansen

In Den Haag staat het nog altijd 1-0 voor ADO. Maar FC Utrecht heeft intussen wel al wat mogelijkheden gehad om op gelijke hoogte te komen. Van de Streek en Kerk kwamen alleen voor keeper Zwinkels te staan; de eerste keer redde de keeper, de tweede poging ging voorlangs. Tegelijkertijd blijft ADO af en toe dreigend in zijn uitbraken.

ADO Den Haag-FC Utrecht 1-0

25' GOAL WILLEM II

Isak schiet Willem II via de penaltystip beheerst naast Ajax. Het is 1-1 in Tilburg! Het Zweedse fenomeen weet hoe je een strafschop moet nemen: vorige week maakte hij er een hattrick mee tegen Fortuna Sittard.

De strafschop werd gegeven omdat Vrousai in het strafschopgebied op de voet werd getikt door Blind en ten val kwam. Het gebeurde in een fase dat Ajax de zaakjes na het moeizame begin iets beter op orde leek te hebben.

Willem II-Ajax 1-1

Alexander Isak is maar weer eens de gevierde man

14' GOAL AJAX

Ajax had het lastig in de openingsfase, maar komt toch binnen een kwartier op voorsprong. De assist is van De Jong, Van de Beek schiet Ajax technisch beheerst op 1-0.

Een paar minuten eerder had Willem II nog een enorme kans, toen Onana weifelend en met wat geluk optrad na een schot uit een lastige hoek van Isak. Maar nu leiden de Amsterdammers toch: De Jong knikt de bal naar Van de Beek, die tegen Emmen ook al de score opende.

Willem II-Ajax 0-1

Donny van de Beek viert zijn goal met Frenkie de Jong en Daley Blind

11' GOAL ADO DEN HAAG

ADO Den Haag komt al vroeg op voorsprong tegen FC Utrecht. Niemand minder dan Lex Immers schiet de 1-0 binnen.

De 'superspits', die vorige week al twee keer trefzeker was tegen Vitesse, krijgt de bal met een gelukje voor zijn voeten en haalt vervolgens prima uit.

Scheidsrechter Allard Lindhout kijkt toe hoe Lex Immers juicht

5' VAR doet moeilijk

De VAR kende voor het duel tussen Willem II en Ajax wat problemen, maar die lijken op tijd voor de wedstrijd te zijn hersteld.

Overigens is er in beginfase van het duel sprake van een elleboog van Tadic, die voor een blessure bij Peters zorgt. Expres of niet? De scheidsrechter en de VAR grijpen niet in.

Willem II-Ajax 0-0

Problemen met de VAR-verbinding voor aanvang van Willem II-Ajax

AFTRAP

De bal rolt in Tilburg en Den Haag! Willem II ontvangt Ajax, ADO Den Haag speelt tegen FC Utrecht.

Bosz en Leverkusen hebben de VAR niet mee

Bayer Leverkusen is in de Bundesliga tegen zijn derde opeenvolgende nederlaag opgelopen. In de eigen BayArena werd in een boeiend duel met 4-2 verloren van RB Leipzig.

Peter Bosz

Opstellingen ADO Den Haag-FC Utrecht (18.30 uur)

Ook om 18.30 uur: ADO Den Haag-FC Utrecht. Dit zijn de opstellingen.

Opstellingen Willem II-Ajax (18.30 uur)

Hakim Ziyech keert terug in de basis bij Ajax. Woensdag kreeg hij in de uitwedstrijd bij FC Emmen nog rust. Dusan Tadic start als spits, Joël Veltman vervangt de geschorste rechtsback Noussair Mazraoui.

De jonge Frenkie de Jong

Wacht Europese top op vierbenige Ziyech?

Zijn naam prijkt steevast op het lijstje Ajacieden die komende zomer uitvliegen. Maar waar de bestemmingen van Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt duidelijk zijn, rijst de vraag: op wat voor club mag Hakim Ziyech zijn pijlen richten?

De meningen zijn verdeeld. Volgens analist Kenneth Perez is de Europese top wellicht te hoog gegrepen, terwijl commentator Frank Snoeks - die spreekt van een vierbenige Ziyech - wel iets ziet in Tottenham Hotspur.

Hakim Ziyech: de dirigent van Ajax

Wie zullen we daar hebben?

Agelopen donderdag stapte trainer Adrie Poldervaart op bij Excelsior, na de 2-1 thuisnederlaag tegen hekkensluiter NAC Breda. Om 19.45 uur kunnen we zien hoe het de Kralingers bij FC Groningen vergaat met assistent André Hoekstra als interim-trainer op de bank.

Poldervaart zelf was vanmiddag op de tribune te vinden van zijn oude club VV Barendrecht, die hij in 2018 verliet om bij Excelsior aan de slag te gaan. Barendrecht verloor met 1-3 van VVSB.

Adrie Poldervaart op de tribune bij zijn oude club VV Barendrecht

De stand in het land

Na de afgelopen midweekse speelronde staat PSV nog altijd aan kop met twee punten voorsprong op de rivaal uit Amsterdam. Wordt het vanavond weer stuivertje wisselen? Bij een overwinning van Ajax op Willem II staan de Amsterdammers bovenaan, in ieder geval tot 18.30 uur morgenavond.

Welkom bij de eredivisiezaterdag!

De 29ste speelronde van de eredivisie gaat vanavond van start met liefst vijf wedstrijden op het programma. Hieronder staat het programma. Met dit liveblog houden we je de hele avond op de hoogte van alle ontwikkelingen.