De felicitaties zijn voor Hakim Ziyech na het honderdste doelpunt van Ajax van het seizoen

Ajax omzeilt soepel lastige Tilburgse klip

Ajax heeft geen misstap begaan in de lastige uitwedstrijd tegen Willem II. De Amsterdammers versloegen in Tilburg de in vorm verkerende 'Tricolores' met 4-1 en nemen in ieder geval voor een dag de koppositie weer over van PSV.

Willem II begon na vier gewonnen eredivisieduels op rij met een goed gevoel aan het duel, maar na veertien minuten kreeg het Brabantse vertrouwen een flinke knauw door de fraaie 0-1 van Ajax. Donny van de Beek was het eindstation na een combinatie tussen aangever Frenkie de Jong en Dusan Tadic.

Ajax zocht vervolgens geduldig naar de 0-2, maar een overtreding van Daley Blind op Marios Vrousai in het strafschopgebied blies de Tilburgse hoop nieuw leven in. De Zweedse strafschoppenspecialist Alexander Isak schoot vanaf de penaltystip beheerst raak.

Geconfronteerd met de 1-1 was de ploeg van coach Erik ten Hag even zoekende, maar een eigen doelpunt van Freek Heerkens hielp Ajax andermaal aan een voorsprong. De verdediger van Willem II tikte een lage voorzet van David Neres met zijn hak achter de verbouwereerde doelman Timon Wellenreuther.

• ANP
    Donny van de Beek viert zijn goal met Frenkie de Jong en Daley Blind
  • ANP
    Frenkie de Jong en David Neres juichen na de eigen goal van Fred Heerkens

Na rust gunde Ajax de thuisploeg geen kans meer nogmaals op te veren.

De Amsterdammers hadden de wedstrijd onder controle en kwamen na 53 minuten op 1-3 via Joël Veltman, die de geschorste Noussair Mazraoui verving. De rechtsback tikte binnen na een prachtige voorzet op maat van Tadic.

Ziyech maakt de honderdste voor Ajax

Willem II kreeg via Daniel Crowley en Isak nog kansen op de aansluitingstreffer, maar Hakim Ziyech gooide met een verwoestende uithaal met zijn rechterbeen de wedstrijd op slot. De treffer van de Marokkaan was de honderdste competitiegoal voor Ajax in dit eredivisieseizoen.

Dat was voor Ten Hag het moment om Tadic, Lasse Schöne en later ook De Jong naar de kant te halen met het oog op de aanstaande Champions League-confrontatie met Juventus (woensdag 10 april).