NOS Nieuws Regionaal nieuws Binnenland Aangepast

Nieuwe verdachte is man van 40, politie zoekt meer getuigen aanslag

 • Utrecht rouwt na de aanslag van gisteren, waarbij drie mensen om het leven kwamen
 • Politie en Openbaar Ministerie houden ernstig rekening met een terroristisch motief
 • De hoofdverdachte is Gökmen T., twee andere verdachten zijn vrijgelaten
 • Vanmiddag is een nieuwe verdachte opgepakt, een man van 40 uit Utrecht
 • Het liveblog is gesloten
Liveblog gesloten
 • Einde liveblog

  De dag na de aanslag in een tram in Utrecht stond in het teken van rouw. Op het 24 Oktoberplein plaatsten mensen steunbetuigingen in de vorm van bloemen en tekeningen.

  Om de slachtoffers wordt uitvoerig getreurd. Het gaat om een 19-jarige vrouw uit Vianen, een man van 28 uit Utrecht en een man van 49, eveneens uit Utrecht. Zij waren volgens het Openbaar Ministerie geen bekenden van de hoofdverdachte. Het OM nog steeds ernstig rekening met een terroristisch motief, al blijven ook andere scenario's in beeld.

  Vanavond werd bekend dat er een nieuwe verdachte is aangehouden. Twee broers, die gisteren zijn opgepakt, zijn vrijgelaten en geen verdachte meer.

  Dit liveblog is nu gesloten. De belangrijkste feiten van vandaag staan in dit artikel.

 • Nieuwe verdachte opgepakt door OM

  Vanmiddag is een nieuwe verdachte opgepakt voor betrokkenheid bij de aanslag op de tram in Utrecht. Dat meldt het Openbaar Ministerie. Het gaat om een 40-jarige man uit Utrecht, die rond 15.30 is aangehouden in een woning. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de aanslag, maar wat zijn exacte rol is wordt nog onderzocht.

 • Twee medeverdachten vrij

  Twee medeverdachten van de tramaanslag in Utrecht zijn vrijgelaten, dat bevestigt het Openbaar Ministerie. De twee broers zijn geen verdachte meer.

  Waarom de politie hen aanhield, schrijft het OM niet. De advocaat van een van de twee zegt dat zijn cliënt tijdens verhoren "volledig in het duister tastte over mogelijke betrokkenheid". Hij weet niet of de broers bekenden zijn van T.

 • Politie op zoek naar meer ooggetuigen

  De politie is op zoek naar meer getuigen van de aanslag in de tram. Dat zegt woordvoerder Bernhard Jens in het tv-programma Opsporing Verzocht. Hij denkt dat er veel mensen op de been waren, die gevlucht zijn en zich later niet hebben gemeld. Ook wordt getuigen opgeroepen beeldmateriaal te delen.

  Over het motief van de verdachte kan Jens nog geen uitsluitsel geven. Wel zegt hij dat het een belangrijk onderwerp van gesprek is in de verhoren. De politie heeft geen concrete vragen. zegt Jens. Wel is de politie nog steeds op zoek naar meer informatie over achtergrond en motief van de verdachte.

 • 'Vrijlating T. een nachtmerrie maar juridisch juist'

  Hoofdverdachte Gökmen T. was verwikkeld in onder meer een verkrachtingszaak, maar sinds begin deze maand op vrije voeten omdat hij de rechter had beloofd mee te werken met een persoonlijkheidsonderzoek. Dat hij niet vastzat ten tijde van de tramaanslag waarvan hij wordt verdacht leidde tot veel verontwaardiging. Toch was het juridisch de juiste beslissing, zegt Fred van der Winkel. De president van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, noemt zijn vrijlating "met de kennis van nu een nachtmerrie", maar zegt dat een andere beslissing juridisch gezien niet te rechtvaardigen zou zijn geweest.

  "Deze man heeft beloofd dat hij zich aan de voorwaarden zou houden en dat is door de raadsheren geloofd. Iedereen was het er ook mee eens. Van het OM tot de rechter", zegt Van der Winkel. "De rechter heeft hem zelfs nog een keer laten komen om hem diep in de ogen te kunnen kijken. Achteraf is het vanuit menselijk oogpunt natuurlijk een vreselijke beslissing geweest. Het is in het Europese recht zo dat je voor onschuldig wordt gehouden tot je bent veroordeeld. Dus het is al bijzonder dat iemand vastzit terwijl hij nog niet is veroordeeld. Daar zijn ook allerlei gronden aan verbonden en eisen aan gesteld, waar we heel zorgvuldig naar kijken."

 • Nepwapens verboden op Dutch Comic Con

  Op de stripfigurenbeurs Dutch Comic Con aankomend weekend in Utrecht zijn nepwapens verboden. Het verbod is een van de veiligheidsmaatregelen die de beurs neem na de aanslag in Utrecht. Sommige bezoekers van de Dutch Comic Con komen verkleed als hun favoriete stripheld. Rekwisieten, zoals nepwapens, zijn daarbij "ten strengste verboden". Het meenemen van dit soort 'props' kan leiden tot inbeslagname of een toegangsverbod.

  Andere maatregelen zijn extra politie en beveiliging en een verbod op tassen. Ook komen de kleedkamers op een andere plek.

  Vorig jaar waarschuwde de politie bezoekers al niet met nepwapens naar de Jaarbeurs te komen. Dat ging vooral over wapens die niet van echt te onderscheiden zijn en zijn verboden volgens de Wapenwet. Nu geldt een verbod op alle rekwisieten.

 • Zweedse koning toont medeleven

  De Zweedse koning Carl Gustaf en koningin Silvia condoleren de families van de slachtoffers van de tramaanslag en het Nederlandse volk. "De koningin en ik hebben met diepe droefheid het nieuws gevolgd van de brute tramschietpartij gisteren in Utrecht", schrijven zij in een telegram aan koning Willem-Alexander. "We betuigen onze oprechte deelneming en ons oprechte medeleven aan de families van de slachtoffers en aan de bevolking van Nederland."

 • Tekeningen bij de trambaan

  Aan het hek van de trambaan op het 24 Oktoberplein hangen tekeningen ANP
 • Aandacht in Opsporing Verzocht

  Het tv-programma Opsporing Verzocht besteedt vanavond aandacht aan de aanslag in Utrecht. Er wordt stilgestaan bij de gebeurtenissen en tijdens de uitzending is er contact met het team dat onderzoek doet naar de gebeurtenissen.

 • Online-condoleanceregister geopend

  De gemeente Utrecht heeft een online-condoleanceregister geopend. Op deze website kunnen mensen hun blijk van medeleven achterlaten. Wie fysiek een condoleance wil overbrengen kan terecht op het Stadskantoor of bij wijkservicecentrum Vleuten-De Meern.

 • Crowdfunding voor 19-jarig slachtoffer in drie uur compleet

  Een crowdfundingactie voor het 19-jarige slachtoffer van de tramaanslag heeft binnen drie uur het doelbedrag van 2.500 euro behaald. Een buurvrouw van het slachtoffer heeft de actie op poten gezet om haar alleenstaande vader te helpen.

  "Omdat ik wil dat mijn buurman alleen maar bezig is met rouwen om het verlies van zijn lieve dochter en niet met geld bezig moet zijn vraag ik jullie hulp!", schrijft de buurvrouw. "Om te voorkomen dat hij nog meer financiële zorgen krijgt door dit oneerlijke overlijden van zijn dochter wil ik hem graag ondersteunen." Het geld is onder meer bedoeld voor haar afscheid, schrijft ze.

 • Minister Pompeo: 'Amerika staat aan jullie zijde'

  De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo heeft gisteren zijn steun betuigd aan Nederland. Op een zakenconferentie in Kansas richtte hij zich tot minister Sigrid Kaag (handel), die daar aanwezig is met een delegatie.

  "Voordat ik overga tot het formele gedeelte van mijn toespraak, wil ik dat jullie weten dat we veel denken aan het tragische incident. Amerika staat aan jullie zijde. We doen wat we kunnen om jullie te helpen in deze tragische tijd. Dank dat jullie gekomen zijn vandaag."

 • Rutte en Grapperhaus leggen bloemen

  Premier Rutte en minister Grapperhaus hebben bloemen gelegd bij de herdenkingsplek op het 24 Oktoberplein in Utrecht. Daarna gingen de premier en de minister in gesprek met agenten.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Rutte en Grapperhaus bezoeken 24 Oktoberplein in Utrecht
 • Eigenaar Clio: ik dacht aan een bom

  De rode Renault Clio waarin Gökmen T. wegreed, is inmiddels misschien wel de bekendste auto van het land. De eigenaar van de auto doet bij het AD zijn verhaal.

  Frans Hoogendijk was gisteren aan het werk bij de verbouwing van het UWV-kantoor in Utrecht. Bij het 24 Oktoberplein moest hij wachten op een stoplicht. Plots zag hij de deuren van een tram opengaan en mensen wegrennen, richting zijn auto. "Ik dacht aan een bom en sprong uit mijn auto. Die liet ik met draaiende motor en openstaand portier achter", zegt hij tegen de krant. Weg van de tram.

  Achter zich hoorde hij schoten. Stoppen met rennen deed hij pas toen hij geen schoten meer hoorde. Bij terugkomst bij de tram bleek de auto weg. "Daar begreep ik helemaal niets van." Hij beschrijft zijn gevoel alsof hij "in een hele slechte film terecht was gekomen.". De rode Clio is nog niet terug. De politie heeft die auto nog nodig voor het onderzoek.

  De rode Renault Clio, die werd gevonden aan de Tichelaarslaan ANP
 • Bouwvakkers leggen bloemen op plek aanslag

  Deze groep bouwvakkers was bij het 24 Oktoberplein in Utrecht aan het werk toen er gisteren werd geschoten. Een dag later leggen ze bloemen.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Bouwvakkers leggen bloemen op 24 Oktoberplein in Utrecht