Gökmen T.
NOS Nieuws

Nieuwe feiten over verdachte aanslag Utrecht: twee weken geleden zat hij nog vast

Gökmen T, de 37-jarige man die ervan verdacht wordt een aanslag te hebben gepleegd in Utrecht, zat tot voor kort in hechtenis. Dat zeggen bronnen tegen de NOS. Ook is inmiddels duidelijk dat de politie gistermiddag een inval heeft gedaan in zijn woning in de wijk Overvecht.

Twee weken geleden moest T. voor drie zaken voorkomen: voor fietsendiefstal, een inbraak in een fietsenwinkel en er was een tussentijdse zitting in een verkrachtingszaak. Volgens het slachtoffer, de 47-jarige Angelique, werd hij een paar dagen daarvoor vrijgelaten. Hij had zes weken vastgezeten, omdat hij bepaalde voorwaarden had geschonden, stelt zij. Nadat zijn advocaat dat had aangevochten, werd hij alsnog vrijgelaten.

Tegen het AD zegt de vrouw dat ze gisteren doodsbang was dat T. haar kwam opzoeken. Ze gebruikte regelmatig coke met hem en ze hadden seks, vertelt ze. In de zomer van 2017 zou hij haar hebben verkracht. "Hij is gewoon knettergek, drugsgebruiker, noem maar op. Ik heb de politie al vaker gewaarschuwd. Hij is geen terrorist, maar een psychopaat", aldus Angelique in het AD.

Aan het begin van de middag deed de politie een inval in een woning die op naam van T. staat in Overvecht. Daar werd volgens de buurman niemand aangetroffen.

Een buurman heeft de inval gefilmd:

Beelden van huiszoeking bij Gökmen T.

De verkrachtingszaak was niet de eerste keer dat T. in aanraking kwam met de politie. Sinds 2012 was hij verdachte in zeker negen zaken. Mensen uit Kanaleneiland, waar hij heeft gewoond, omschrijven hem als een instabiel persoon die veel problemen heeft.

Bekenden van T. zeggen dat het verder bergafwaarts met hem ging na de scheiding van zijn vrouw, twee jaar geleden. In sommige periodes leefde hij als een vrome moslim, liet hij zijn baard groeien en droeg hij lange gewaden. Op andere momenten zou hij juist drinken.

Salafistische sekte

Bronnen in Kanaleneiland zeggen dat de familie van T. een salafistische sekte aanhangt. Het zou gaan om de zogeheten Kalifaatstaat, die in de jaren 90 is opgericht in Duitsland. Het is een verboden organisatie waarvan de leider is uitgeleverd aan Turkije. Daar is hij veroordeeld tot 17,5 jaar gevangenisstraf.

Met name T.'s broer zou actief zijn in die beweging en hebben gevochten in Tsjetsjenië. Op zijn Facebookpagina staat ook een jihadistische vlag, met daaronder de tekst 'kemalisten, democraten en seculieren zijn verdoemd'.

GeenStijl-video

Bekenden van de verdachte bevestigen verder dat T. een van de mannen is die in 2011 te zien waren in een video van GeenStijl. Samen met een andere man maakt hij opmerkingen over de kleding van de verslaggeefster van de omroep, die volgens hen te schaars gekleed is.

Bekijk hier de beelden van GeenStijl:

Verdachte Gökmen T. was in 2011 te zien in video GeenStijl

Over het motief van de aanslag is nog altijd niets bekend. Volgens de NCTV kan een terroristisch motief niet worden uitgesloten. Sommige bronnen zeggen dat het zijn ex was op wie hij in eerste instantie zou hebben geschoten in de tram, volgens anderen was het een lid van zijn schoonfamilie. Ook het Turkse persbureau AA citeert bekenden van de man die zeggen dat het met "familie" te maken heeft. De politie kan dit niet bevestigen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl