liveblog
NOS NieuwsAangepast

Derde verdachte aangehouden, gemeente maakt 'uit respect' identiteit slachtoffers niet bekend

  • De politie heeft verdachte Gökmen T. aangehouden
  • Op het 24 Oktoberplein in Utrecht zijn vanochtend drie mensen doodgeschoten in een tram. Vijf mensen raakten gewond
  • Buurtbewoners die T. zeggen te kennen, denken niet dat hij een terroristisch motief had
  • Morgen hangen vlaggen halfstok op overheidsgebouwen
  • Gökmen T. en een andere verdachte worden beiden verdacht van doodslag met terroristisch oogmerk
  • Gemeente wil uit respect voor nabestaanden identiteit slachtoffers niet bekendmaken
liveblog gesloten

Liveblog gesloten

Dit liveblog is gesloten. Voor een samenvatting van de belangrijkste feiten over de aanslag in Utrecht, kun je dit artikel lezen.

Hou de komende nacht de site en app in de gaten voor het laatste nieuws. Om 06.30 uur is het eerste NOS Journaal op tv te zien.

Politie: derde verdachte aangehouden

De politie meldt dat er een derde verdachte is aangehouden. Onbekend is wat de betrokkenheid van de verdachte is bij de aanslag van vandaag.

Dit zijn de feiten over de aanslag in Utrecht

Utrecht is vanochtend opgeschrikt door een aanslag in een tram. Daarbij heeft een man drie mensen doodgeschoten en zeker personen vijf zwaar verwond. Drie van hen zijn er slecht aan toe. De verdachte, de 37-jarige Gökmen T., is aangehouden bij een inval aan de Oudenoord. Ook werd er nog een andere persoon aangehouden, maar de betrokkenheid van deze persoon bij de aanslag is nog onbekend.

Er is ook nog veel onduidelijk over de beweegredenen van de dader. De politie houdt nog steeds rekening met terreur, maar denkt ook aan geweld in de relationele sfeer.

Het dreigingsniveau in provincie Utrecht werd de hele dag verhoogd naar 5, later werd dit weer afgeschaald naar 4. Ook werden inwoners van Utrecht gewaarschuwd om binnen te blijven. Dat advies werd aan het begin van de avond weer ingetrokken.

Over de identiteit van de slachtoffers wordt er momenteel niets bekendgemaakt, uit "respect naar de nabestaanden", meldt gemeente Utrecht. Morgen gaan de Nederlandse vlaggen op overheidsgebouwen halfstok en zijn buurtcentra in Utrecht open voor mensen die het gesprek aan willen gaan over de aanslag.

NOS
Kaart Utrecht

Gemeente: uit respect maken wij identiteit slachtoffers niet bekend

De gemeente wil uit respect voor de slachtoffers en nabestaanden geen mededelingen doen over de identiteit van de slachtoffers, is te lezen op de website. Momenteel worden er gesprekken gevoerd over het organiseren van een herdenking. Wanneer en waar die plaats gaat vinden, is nog onbekend.

Morgen zijn alle buurtcentra open om in gesprek te gaan over de aanslag.

Burgemeester op plek aanslag

De burgemeester van Utrecht, Jan van Zanen, is aanwezig op de plek waar eerder vandaag de aanslag heeft plaatsgevonden. Hij wilde de hulpdiensten een hart onder de riem steken, en schudde de hand van verschillende agenten.

De trambaan is inmiddels door de politie vrijgegeven. De betrokken tram blijft nog "in quarantaine" voor onderzoek, schrijft Regiotram Utrecht. "Naar verwachting wordt de tramdienst morgenochtend gewoon opgestart."

Baudet: 'Veel vaker aanslagen als integratiebeleid niet verandert'

Thierry Baudet heeft tijdens een bijeenkomst gereageerd op de aanslag in Utrecht. "Als we niet met zijn allen kiezen voor een koerswijziging, komen we terecht in een samenleving die nog veel meer verscheurd gaat worden door incidenten zoals deze vandaag", zei hij. Forum voor Democratie kwam vanavond met onder meer leden bijeen in het Kurhaus van Scheveningen. FvD is de enige partij die ondanks de Utrechtse aanslag de campagne niet heeft opgeschort.

Volgens Baudet is Nederland laks en naïef geweest. "We zijn naïef geweest. We hebben veel te veel mensen op ongecontroleerde manier hiernaartoe laten komen. We zijn veel te laks geweest waar het gaat om integratie, om het aanpakken van radicaal gedachtegoed vanuit de islamitische hoek." Daarom noemde Baudet het van "essentieel belang om na te denken over de oorzaken van deze gebeurtenissen."

Baudet heeft vandaag wel een aantal campagneactiviteiten geschorst. Maar vanavond wilde hij door laten gaan. "We wilden juist in gesprek hierover."

Vader Gökmen T.: al 11 jaar geen contact meer

Het Turkse persbureau DHA heeft gesproken met de vader van hoofdverdachte Gökmen T. De twee hebben elkaar al 11 jaar niet meer gesproken. "Ik heb hem na 2008 niet meer gezien. Betreffende de aanslag: ik kan niet weten wat iemand denkt op dat moment. Er zijn mensen die hun eigen kinderen, die in hun huis wonen, niet eens kennen. Als hij het heeft gedaan, moet hij gestraft worden", zegt de vader. "Wat kan ik doen? Niemand heeft het recht om iemand te doden. Hij is in Nederland, ik ben hier."

T.'s vader is 11 jaar geleden terug naar Turkije vertrokken. "Ik kan niet weten waarom hij dit heeft gedaan. Hij was nooit eerder agressief. Maar we zijn 11 jaar verder. Ik weet niet wat hij heeft meegemaakt."

Onbekend wanneer verdachten worden voorgeleid

Gökmen T. en de andere verdachte worden beiden verdacht van doodslag met terroristisch oogmerk, waarbij T. zou hebben geschoten en de ander betrokken zou zijn geweest. Op welke manier is niet duidelijk. Het is nog onbekend wanneer het tweetal wordt voorgeleid, meldt het OM.

Nicky stond oog in oog met de dader: ik zag een meter van mij een kogel vliegen

Nicky van Grinsven was in de buurt van het 24 Oktoberplein aan het werk toen hij buiten een meisje hoorde schreeuwen. "Echt letterlijk een schreeuw waarvan je weet dat ze echt in problemen is. Dat ze echt hulp nodig heeft."

Hij rende ernaartoe en zag een meisje op de grond liggen. "Ze was gewond aan haar rug en ze schreeuwde 'ik voel niets meer, ik voel niets meer', waaruit bleek dat ze verlamd was. Vervolgens hoor ik twee schoten vanuit de tram komen, dus toen wist ik dat ze daar weg moest."

Samen met een andere jongen sleepte hij haar achter een stel geparkeerde auto's. "Toen ik opkeek om die tram in de gaten te houden zag ik dat die man op mij af kwam rennen. Ik zag de dader heel goed, hij was op 10 tot 15 meter afstand. Ik kan zijn gezicht nog heel goed herinneren en de kleren die hij aanhad. Ik heb alles doorgegeven aan de politie."

Luister naar de rest van Nicky's verhaal in de video:

Nicky stond oog in oog met de dader: ik zag een meter van mij een kogel vliegen

Wereldleiders reageren op aanslag Utrecht

Ook internationaal lopen de reacties op de aanslag in Utrecht binnen. Veel wereldleiders betuigen hun medeleven. De Franse president Emmanuel Macron zegt in rouw te zijn. "Mijn gedachtes gaan uit naar de familie van de slachtoffers. Wij zijn vastberaden om met jullie te strijden tegen diegenen die angst zaaien."

Ook Angela Merkel heeft gereageerd en zegt aan de mensen in Utrecht te denken. Ook Turkije condoleert de nabestaanden. "We wensen de nabestaanden sterkte en een spoedig herstel voor de gewonden", zegt Erdogan.

Ook internationale media, zoals BBC, CNN, Le Monde en RAI, besteden aandacht aan de aanslag.

Ook tweede gearresteerde verdacht van betrokkenheid

De tweede man die eerder vandaag werd gearresteerd, wordt ook verdacht van betrokkenheid bij de gebeurtenissen van vandaag. Dat meldt de politie.

Niet meer volledige naam hoofdverdachte

Wij kiezen ervoor om vanaf nu de hoofdverdachte van de aanslag in Utrecht niet meer bij zijn volledige naam te noemen. Ook wordt hij op beeld onherkenbaar gemaakt. Het uitgangspunt bij de NOS is altijd dat verdachten worden aangeduid met hun voornaam en initiaal van de achternaam, 'tenzij...'. Omdat de verdachte niet meer voortvluchtig is, is er geen reden om bij hem anders te handelen dan andere verdachten van een strafbaar feit. Eerdere berichten met de volledige naam en beeltenis van de verdachte worden niet aangepast.

Rutte: het was in alle opzichten een aanslag

Rutte: het was in alle opzichten een aanslag

Vlag halfstok in Utrecht

NOS
Vlag halfstok bij stadskantoor Utrecht

Bij het stadskantoor van de gemeente Utrecht hangt de vlag al halfstok als respect naar de slachtoffers van de aanslag in Utrecht.

Herdenking in de Tweede Kamer

Morgen worden de slachtoffers van de aanslag in Utrecht en de aanslag in het Nieuw-Zeelandse Christchurch herdacht in de Tweede Kamer. Ook premier Rutte zal daarbij aanwezig zijn.

Wat gebeurde er waar in Utrecht?

NOS
Kaart Utrecht

'Vader van twee leerlingen Christelijk Gymnasium Utrecht omgekomen bij aanslag'

Bij de aanslag vanochtend is onder anderen de vader van twee leerlingen van het Christelijk Gymnasium Utrecht omgekomen, meldt RTV Utrecht. De school heeft laten weten aan de ouders van leerlingen dat er morgen in de lessen aandacht wordt besteed aan zijn dood.

De komende dagen worden alle toetsen, deadlines en belangrijke opdrachten opgeschort.

Rutte tijdens persconferentie: motief onduidelijk

Rutte: het was een aanslag in het hart van het land

Onduidelijkheid over campagne voeren

Rutte heeft niet kunnen bevestigen of morgen weer de reguliere campagnewerkzaamheden door de partijen worden opgepakt. Eerder vandaag werden die opgeschort. "Ik sta hier nu niet als VVD'er, of de campagne doorgaat beslist de partij", zei Rutte tijdens de persconferentie. De verkiezingen op woensdag zullen sowieso doorgaan.

Beelden arrestatie

Dit zijn de beelden van de arrestatie in Oudenoord, Utrecht. Dat is in de buurt van de plek waar de rode Renault Clio is gevonden.

Aanhouding verdachte in Utrecht

Rutte: motief nog steeds onduidelijk

Premier Rutte zei in een persconferentie dat het motief van de dader nog steeds onduidelijk is. "Er zijn veel vragen en geruchten."

Morgen worden de vlaggen halfstok gehangen op overheidsgebouwen om respect te tonen naar de slachtoffers en nabestaanden.

Persconferentie Rutte vertraagd

De persconferentie van Rutte is ook vertraagd. De premier zou om 19.00 uur beginnen met spreken. Het is onbekend wanneer de persconferentie gaat beginnen.

Beelden van arrestatie in Oudenoord

NOS
De beelden van de arrestatie in Oudenoord

Hoofdverdachte gearresteerd in Utrecht

De hoofdverdachte is gearresteerd in Utrecht, in de straat Oudenoord, zegt woordvoerder Bernhard Jens net in EenVandaag. Dat is in de buurt van de plek waar de rode Renault Clio is gevonden.

Dreigingsniveau verlaagd tot 4

De NCTV brengt het dreigingsniveau voor de provincie Utrecht terug naar niveau 4. De aanleiding hiervoor is de aanhouding van de hoofdverdachte. Het dreigingsniveau staat nu in heel Nederland weer op 4.

'We horen zojuist dat de verdachte is aangehouden'

'We horen zojuist dat de verdachte is aangehouden'

Persconferentie Rutte om 19.00 uur

Premier Rutte geeft om 19.00 uur een persconferentie over de aanslag in Utrecht.

Verdachte Gökmen Tanis aangehouden

De verdachte van de aanslag in Utrecht, de 37-jarige Gökmen Tanis, is aangehouden, wordt net bekendgemaakt in de persconferentie.

Openbaar vervoer weer opgestart

Het openbaar vervoer in Utrecht is weer opgestart. Het vervoersbedrijf vraagt om rekening te houden met drukte.