Gökmen T.
NOS NieuwsAangepast

Hoofdverdachte aanslag Utrecht opgepakt, motief nog onduidelijk

De hoofdverdachte van de aanslag vanmorgen in een tram in de Utrechtse wijk Kanaleneiland is opgepakt. Dat nieuws kwam helemaal aan het einde van een persconferentie aan het eind van de middag van burgemeester Van Zanen van Utrecht, samen met de hoofdofficier van justitie en de Utrechtse politiechef.

De drie konden nog geen enkele toelichting geven op de arrestatie van de 37-jarige Gökmen T., die de afgelopen jaren voor een reeks misdrijven voor de rechter heeft gestaan en op wie de hele dag een klopjacht is gehouden. Drie gewonden zijn er slecht aan toe. Over de toedracht van de aanslag, waarbij drie mensen zijn omgekomen en vijf anderen gewond zijn geraakt, wordt geleidelijk meer bekend.

Bekijk hier beelden van de aanhouding:

Aanhouding verdachte in Utrecht

T. is opgepakt in een huis aan de Oudenoord, naar aanleiding van sporen die zijn gevonden in een gekaapte Renault Clio, die vlak voor de aanslag werd buitgemaakt. Die wagen is later teruggevonden aan de Tichelaarslaan.

Er is ook nog niets bekend over het motief van de verdachte. De autoriteiten sluiten een terroristisch oogmerk nog steeds niet uit; wel is het dreigingsniveau voor de provincie Utrecht teruggebracht tot het een na hoogste niveau 4. Dat niveau is ook in de rest van het land van kracht.

Familiekwestie

In de loop van de dag zijn ook verklaringen gekomen van bekenden van de man, die zeggen dat hij ernstige psychische problemen had en dat er een familiekwestie speelde. Volgens sommigen had de verdachte het voorzien op zijn ex, anderen denken dat zijn doelwit een lid van zijn schoonfamilie was. Eén ooggetuige die in de tram zat zegt dat hij de dader "Allahoe akbar" hoorde roepen.

In verband met de aanslag is ook nog een tweede man opgepakt, die wordt verdacht van betrokkenheid bij de aanslag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl