Verdachte aanslag Utrecht stond bij herhaling voor de rechter
De verdachte die aan het begin van de avond werd gearresteerd voor de aanslag vanochtend in een tram in Utrecht, de 37-jarige Gökmen T., heeft de afgelopen jaren voor een reeks misdrijven voor de rechter gestaan. Voor zover bij de NOS bekend stond hij in 2012 terecht voor een inbraak in een vrachtwagen, eind 2013 voor poging tot doodslag en een winkeldiefstal in Utrecht in mei 2014.
In oktober van dat jaar heeft T. gespuugd naar een agent en die ook bedreigd. Later dat jaar werd hij gepakt omdat hij had gereden met te veel drank op.
In juli 2017 zou hij een vrouw hebben verkracht: daarvoor stond hij twee weken geleden voor het eerst voor de rechter. De inhoudelijke behandeling van die zaak volgt in juli. De 47-jarige vrouw die hem beschuldigt doet haar verhaal in het AD. Hij zou haar niet alleen hebben verkracht, maar ook mishandeld. Ze noemt hem "gewoon knettergek, drugsgebruiker, noem maar op" en "geen terrorist, maar een psychopaat".
Hoewel vaststaat dat T. dus voor verschillende aanklachten terecht heeft gestaan, is niet duidelijk of hij ook veroordeeld is geweest en zo ja, tot welke straffen. Op de website rechtspraak.nl, waarop uitspraken van alle gerechtelijke instanties in Nederland worden gepubliceerd, zijn lang niet alle strafzaken terug te vinden, zeker als ze wat langer geleden hebben gespeeld.
Het is onduidelijk of de dader het in de tram op één persoon had voorzien, zoals sommige ooggetuigen hebben gezegd.
Het Turkse persbureau AA zegt bekenden van de verdachte gesproken te hebben; zij zeggen dat het schietincident in Utrecht met familie te maken heeft.
Relationele problemen
Dat beeld tekent zich ook af in verklaringen van inwoners van de wijken Kanaleneiland en Lombok, die Gökmen T. zeggen te kennen. Zij denken niet dat hij een terroristisch motief had. Hij had periodes waarin hij als een gelovige moslim leefde, zijn baard liet groeien en lange gewaden droeg. Op andere momenten dronk hij weer. Hij zou vooral instabiel zijn geweest. Ook zij weten dat hij veelvuldig in aanraking is geweest met de politie.
Volgens deze bronnen komt de aanslag waarschijnlijk eerder voort uit relationele problemen, dan dat er sprake is van een ideologisch of terroristisch motief. Zabit Elmaci, die met hem samenwerkte in een restaurantje waar T. actief was als afwasser, vertelt dat het een jaar of twee geleden slechter met hem ging vanaf het moment dat zijn vrouw of vriendin en hij uit elkaar gingen. Volgens twee bronnen heeft T. ook een zoontje.
Sommigen bronnen zeggen dat het T.'s ex was op wie hij in eerste instantie zou hebben geschoten in de tram, volgens anderen was het slachtoffer een lid van zijn schoonfamilie.
Van officiële zijde wordt dit beeld niet bevestigd. In de persconferentie van de politie, het Openbaar Ministerie en de gemeente Utrecht zei officier van justitie Rutger Jeuken dat alle opties nog open worden gehouden. Er wordt uitgegaan van een terroristisch motief, maar het wordt niet uitgesloten dat het motief van de aanslag ligt in de relationele sfeer.