Dit zijn de belangrijkste feiten over de tramaanslag in Utrecht
Utrecht is gisterochtend opgeschrikt door een aanslag in een tram. Daarbij heeft een man drie mensen doodgeschoten en zeker vijf personen zwaar verwond. Drie van hen zijn er slecht aan toe. De verdachte, de 37-jarige Gökmen T., is aangehouden bij een inval aan de Oudenoord. In dit artikel geven we een overzicht van alles wat we tot nu toe weten.
Er is nog altijd veel onduidelijk over de beweegredenen van de dader. De politie houdt nog steeds rekening met terreur, maar denkt ook aan geweld in de relationele sfeer. Details geven opsporingsinstanties nog niet en verklaringen van ooggetuigen en bekenden van de verdachten leveren een versnipperd beeld op van zijn mogelijke motief. Rob van Bree van de politie Midden-Nederland zei bij Pauw & Jinek dat de politie niets weet over een relatie tussen T. en een van zijn slachtoffers.
De aanslag gaf wel aanleiding om voor het eerst in Nederland het hoogste niveau voor terreurdreiging in te stellen: niveau 5. Dat gold alleen voor de provincie Utrecht en bleef tot het begin van de avond van kracht. Nadat T. was aangehouden, werd het dreigingsniveau weer teruggebracht naar het landelijke niveau van 4.
De hoofdverdachte is de 37-jarige Gökmen T., die in Turkije is geboren. T. heeft een strafblad. Hij is momenteel verdachte in een verkrachtingszaak en heeft zich eerder bij de rechter moeten verantwoorden voor geweldsmisdrijven, vernielingen, een diefstal en een inbraak. Het is onbekend of hij voor al die zaken is veroordeeld.
De klopjacht
Gisteren kregen hulpdiensten rond 10.45 uur een melding dat er schoten waren gelost in een tram op het 24 Oktoberplein. De aanslag was het begin van een grootschalige klopjacht naar de schutter en bracht Utrecht en de rest van Nederland in rep en roer.
In de zoektocht naar de dader deed de politie op verschillende plekken invallen, waaronder bij zijn woning in de wijk Overvecht. Bij een van de huiszoekingen werd een andere persoon aangehouden. De rol van deze verdachte bij de aanslag is volgens de politie nog niet duidelijk.
Laat op de avond werd bekend dat ook nog een derde verdachte is aangehouden. Volgens de politie is nog onduidelijk of deze persoon daadwerkelijk betrokken was bij de aanslag.
Vlak voor de aanslag is aan de Amerikalaan in Kanaleneiland een rode Renault Clio buitgemaakt bij een carjacking. De gekaapte Clio werd later met draaiende motor aangetroffen aan de Tichelaarslaan in de wijk Ondiep.
Het voertuig werd ter plekke onderzocht en daarna meegenomen. In de auto vond de politie aanwijzingen naar T., waarna de politie zijn naam en een foto van hem verspreidde. In de Laan van Engelswier, om de hoek bij de vindplaats van de auto, is de politie een woning binnengevallen.
In Kanaleneiland heeft de politie op in ieder geval twee plekken invallen gedaan. Op de Trumanlaan was het een komen en gaan van specialistische politie-eenheden. Ook bij het kantoor van de Rabobank aan de Beneluxlaan is een politie-inval geweest.
De gemeente waarschuwde iedereen in Utrecht binnen te blijven, maar hief dat advies tegen de avond op. Wel wordt mensen gevraagd alert te blijven.
Scholen en instellingen voor hoger onderwijs hielden hun deuren een groot deel van de dag dicht. Ook werden alle moskeeën in Utrecht gesloten. Trams reden een tijd niet en op station Utrecht Centraal werden maatregelen genomen. Het gebied rond het 24 Oktoberplein werd aan het einde van de dag vrijgegeven.
De Nederlandse vlaggen op overheidsgebouwen gaan vandaag halfstok, heeft premier Rutte aangekondigd op een persconferentie. "Dit is een aanslag in het hart van ons land. Onschuldige mensen zijn weggerukt uit hun omgeving. Heel Nederland leeft intens mee."