Politie bij de tram op het 24 Oktoberplein
NOS NieuwsAangepast

Ooggetuige aanslag Utrecht: 'Het leek of hij iemand nog eens wilde pakken'

Volg hier ons liveblog met de laatste ontwikkelingen

Meerdere ooggetuigen doen hun verhaal over de schoten die zijn gelost op het 24 Oktoberplein in Utrecht. "Het voelt nogal surrealistisch, wat er vanmorgen is gebeurd", zegt Daan Molenaar in het NOS Radio 1 Journaal.

Hij zat in de tram waar de 37-jarige Gökmen Tanis begon te schieten. "Ik was net in het voorste gedeelte van de tram gestapt. Een geluk, begreep ik later."

In eerste instantie had Molenaar niets door. De tram stopte in een bocht met de deuren nog gesloten. Hij keek naar buiten en zag toen verderop een vrouw liggen. "Ik dacht aan een ongeluk, iemand overreden", zegt Molenaar. "Dat gebeurt wel vaker op die tramlijn."

Maar al snel had hij door dat het foute boel was toen hij een man met getrokken pistool op een groepje rond de vrouw zag aflopen. "Toen dacht ik: nu moet ik snel wegwezen."

Daan doet zijn verhaal aan verslaggever Martijn Bink:

'Een afrekening was het eerste waar ik aan dacht'

Mensen in zijn coupé kwamen in actie en probeerden weg te komen. Met z'n allen sprongen ze naar buiten nadat de conducteur de deur had geopend. "Toen hoorde ik links van me ook schoten en dacht ik: dit is groter. Daarna ben ik heel hard gaan rennen."

In Molenaars beleving liep de dader heel doelgericht op het groepje af. "Het leek alsof hij diegene nog een keer wilde pakken, of misschien de mensen die haar aan het helpen waren." Terwijl hij wegliep zag hij mensen bukken achter auto's: "Net een Amerikaanse western."

Ook Niels had het gevoel dat de dader zich "op een persoon richtte". "Hij mikte op de mensen die die vrouw probeerden te helpen", zegt hij tegen De Gelderlander.

'Pang pang pang'

Ook Jimmy de Koster was in de buurt en zag het schietincident gebeuren, zegt hij tegen RTV Utrecht. Hij zou een vrouw op de grond hebben zien liggen en horen roepen: "Ik heb niets gedaan."

"Ik stond bij de stoplichten op het 24 Oktoberplein en ik zag een vrouw liggen, ik denk dat ze tussen de 20 en 35 jaar oud was", zegt Jimmy. "Op dat moment hoorde ik drie keer pang pang pang. Vier man liepen heel hard naar haar toe en ze probeerden haar weg te slepen en toen hoorde ik weer pang pang pang en die gasten laten die vrouw weer los. Hele chaos daar."

Twee van de schietende mannen liepen volgens De Koster vervolgens in de richting van het oude ziekenhuis. Een andere richting het winkelcentrum in Kanaleneiland.

Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Pieter-Jaap Aalbersberg zegt dat er een opsporingsactie loopt naar één verdachte. Of er meerdere daders zijn is volgens hem nu nog onduidelijk.

Vrouw in paniek

Mert, een ooggetuige die niet met zijn achternaam in het nieuws wil, reed op het moment van het schietincident bij het 24 Oktoberplein. Toen hij stilstond, rende een gewonde vrouw naar zijn auto toe, zegt hij op NPO Radio 1.

"Ik maakte mijn deur open en ze zei dat er was geschoten", zegt hij. "De vrouw was gewond, aan haar borstkas. Ze is door een ambulance meegenomen."

Met hem zelf gaat het goed, zegt Mert. "Ik was alleen bezig met deze mevrouw en om haar te helpen. "Met mij gaat het wel goed. Ik ben nu bij het politiebureau en heb net een verklaring afgegeven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl