Drie doden bij aanslag in Utrecht
In Utrecht zijn bij een aanslag zeker drie doden gevallen door schoten. Dat heeft burgemeester Van Zanen bekendgemaakt. Er zijn negen gewonden. Onduidelijk is nog wat er precies is gebeurd, maar volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid heeft het incident alle kenmerken van een terroristische aanslag. Eerder was bekend dat er was geschoten in een tram.
De dader is voortvluchtig. De gemeente, de politie en het Openbaar Ministerie adviseren inwoners van de gemeente Utrecht om voorlopig binnen te blijven. Ze sluiten nieuwe incidenten niet uit.
De NCTV heeft crisisoverleg bijeengeroepen. In de provincie Utrecht is het dreigingsniveau verhoogd tot de hoogste schaal, 5. Dat is in Nederland nog nooit gebeurd. De verhoogde alarmfase duurt tot zeker 18.00 uur.
De schoten vielen rond 10.45 uur, toen de tram bij het 24 Oktoberplein in het westen van de stad reed. De politie is massaal op zoek naar de dader. Scholen verspreid over heel Utrecht houden hun deuren dicht.
Bekijk hier de eerste beelden:
Premier Rutte heeft het coalitieoverleg onderbroken en spreekt van "een verontrustende situatie". Politieke partijen hebben hun verkiezingscampagne opgeschort en een tv-debat van vanavond bij EenVandaag gaat niet door.
Het incident leidt ook tot maatregelen elders in het land. In Rotterdam is uit voorzorg extra politie op de been op stations en bij moskeeën. Op Schiphol is de marechaussee extra waakzaam.
Meerdere gewonden zijn naar het ziekenhuis gebracht. Het UMC heeft het Calamiteitenhospitaal geopend.
Er is nog niemand aangehouden. Er zou worden gezocht naar een rode Renault Clio.
Hulpdiensten behandelen de gewonden:
De omgeving rond het plein is afgezet. Het tramverkeer is stilgelegd en op de A12 en de A2 zijn rijstroken afgesloten om hulpdiensten op weg naar het 24 Oktoberplein de ruimte te geven.
Hulpdiensten zijn massaal opgeroepen om assistentie te verlenen. Volgens de vakbond ACP zijn politiemensen die langzaamaanacties hielden voor een beter pensioen opgeroepen om hun actie te beëindigen en naar het 24 Oktoberplein te gaan.
Een ooggetuige zegt dat hij een gewonde uit de tram zag rennen. Ze was in haar borstkas geraakt en had bloed op haar handen en kleren. "Ik heb haar mijn auto binnengehaald en haar geholpen. Toen de politie kwam, was ze bewusteloos."
Het politie-onderzoek is in volle gang en er is nog niemand opgepakt, zegt politiewoordvoerder Bernhard Jens: