NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Geschokte reacties na terreur in Nieuw-Zeeland, moslims bidden voor slachtoffers

- Bij rechts-extremistische terreuraanslagen op twee moskeeën in Christchurch Nieuw-Zeeland zijn zeker 49 doden en 40 gewonden gevallen.

- De dader heeft de aanslag gefilmd en uitgezonden op sociale media. De politie verzoekt de beelden niet te verspreiden.

- Vier verdachten zijn gearresteerd, onder wie in ieder geval een schutter. Hij is aangeklaagd voor moord en wordt morgen voorgeleid.

- Een verdachte is vrijgelaten. Van de andere twee wordt hun rol in de terreurdaad onderzocht.

Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  Hierbij sluiten wij het liveblog over de terreuraanslag op twee moskeeën in Christchurch Nieuw-Zeeland. In ieder geval één rechts-extremistische terrorist heeft daar zeker 49 mensen vermoord. De rol van twee andere verdachten wordt nog onderzocht.

  In de eerste verslagen van ooggetuigen en een video van de terreuraanslag die door de dader zelf is gemaakt en verspreid komt een beeld naar voren van een dader die doelmatig en nietsontziend meerdere magazijnen heeft leeggeschoten op weerloze moskeegangers.

  Overal ter wereld is met grote verslagenheid en afschuw gereageerd op de anti-islamitische aanslag. Niemand zag dit aankomen. Zeker niet in Nieuw-Zeeland, blijkt uit de vele reacties in dit liveblog en het interview met Marco Janssen, die sinds met zijn vrouw en drie dochters in Christchurch woont.

  Moslims bidden wereldwijd voor de slachtoffers. Moskeeën overal ter wereld worden extra beveiligd. Ook in Nederland hebben de moskeeën hun eigen veiligheidsplan in werking gesteld en is op sommige plaatsen de politie-inzet verhoogd.

 • Aboutaleb: 'Ik raak er verdoofd van'

  "Het is onvoorstelbaar als je hoogste doel in het leven is om andere mensen te doden", aldus burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam in de An-Nasr moskee. "Ik begrijp het niet en ook heb er ook geen begrip voor. Ik raak er verdoofd van. We hebben besloten vandaag mijn agenda schoon te vegen om hier met jullie dit gevoel te delen."

  "Het is belangrijk om alert en scherp te blijven. Dat doen wij ook. We hebben besloten om wat extra politiepatrouilles vandaag te laten rijden rond de moskeeën van Rotterdam omdat mij berichten bereiken dat mensen daar behoefte aan hebben."

  Aboutaleb spreekt bij het vrijdagmiddaggebed NOS
 • Bekende rugbyer spreekt zich uit

  De tot moslim bekeerde Rugbyer Sonny Bill Williams is diep bedroefd vanwege de terroristische aanslagen in Christchurch. Hij maakt deel uit van het nationale team van Nieuw-Zeeland, dat bekendstaat onder de bijnaam All Blacks, vanwege hun geheel zwarte tenue. De 33-jarige speler was de eerste moslim die voor All Blacks uitkwam en het team naar tientallen overwinningen leidde.

  Kort nadat hij het nieuws over de dodelijke aanslagen hoorde, schreef hij op Twitter: "Mijn hart doet pijn." Daarbij deelt hij een videoboodschap waarop hij in tranen zijn medeleven betuigt aan de nabestaanden. "Ik ben verdrietig, diep bedroefd dat dit in Nieuw-Zeeland kan gebeuren", zegt hij. "Jullie zijn inshallah allemaal in het paradijs".

  De sterspeler kwam in 2017 in het nieuws toen de logo's op zijn shirts afplakte, onder meer van sponsor Bank of New Zealand. Hij weigert daarmee te spelen vanwege zijn geloof. Hij wil niet in verband worden gebracht met alcohol, gokken en geld.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Nieuw-Zeelandse rugbyer: 'Diep verdrietig dat dit is gebeurd'
 • Trump: 49 mensen zijn een zinloze dood gestorven

  President Trump van de VS brengt zijn "warme sympathie en beste wensen uit" na de "verschrikkelijke slachting" in de Moskeeën. "Onschuldige mensen zijn zinloos gestorven. God bless all"

 • Paus spreekt oprechte solidariteit uit

  Paus Franciscus laat met een telegram weten diep bedroefd te zijn door het "verlies van leven veroorzaakt door zinloze daden van geweld." Hij verzekert de Nieuw-Zeelanders, in het bijzonder de moslimgemeenschap, van zijn oprechte solidariteit"

 • Terreurnasleep in beeld

  Op het parlementsgebouw hangt de vlag van Nieuw-Zeeland halfstok AFP
  Politiebewaking bij een moskee in Wellington AFP
 • Koningin Elizabeth bidt voor slachtoffers

 • Burgemeesters bezoeken moskeeën

  In verschillende Nederlandse steden willen burgemeesters hun steun betuigen aan de moslimgemeenschap.

  Ahmed Aboutaleb (Rotterdam), Femke Halsema (Amsterdam) en Pauline Krikke (Den Haag) hebben allemaal een bezoek aangekondigd aan een moskee in hun stad.

  Aboutaleb zal spreken in de An-Nasr moskee. Halsema zal het vrijdagmiddaggebed bijwonen bij een moskee in haar stad. Welke heeft ze niet bekendgemaakt.

 • 'Vandaag zijn we een'

  In Christchurch proberen veel mensen elkaar te helpen. Zo ook Manjinder Singh bijvoorbeeld: hij is taxichauffeur en geeft gratis ritten aan mensen die het stadscentrum van Christchurch uit proberen te komen en terug naar hun families willen.

  Zelf is Singh een sikh. Hij zegt dat zijn religie vaak doelwit is geweest van moslimextremisten. Dat weerhoudt hem er nu niet van mensen te helpen, vertelt hij op Radio New Zealand. "We zijn vandaag allemaal één."

  Radio New Zealand Taxichauffeur

  Manjinder Singh biedt gratis taxiritten aan aan mensen in Christchurch die naar hun familie willen

 • 'Ik zei hem dat zijn vrouw op hem zou wachten'

  Een geëmotioneerde bijstander vertelt hoe ze gewonden probeert te helpen. Ze stelpt het bloed van een man, terwijl hij zijn vrouw probeert te bellen. Ze neemt zijn telefoon over en zegt haar dat ze niet naar de moskee moet komen, maar naar het ziekenhuis. "Toen zei ik hem dat hij niet moest opgeven, dat zijn vrouw op hem zou wachten."

 • Grapperhaus: 'We zijn waakzaam'

  "We zijn voortdurend waakzaam en alert" zegt minister Grapperhaus van Veiligheid en Justitie op Radio1. Of er extra beveiligingsmaatregelen komen rondom moskeeën wil hij niet zeggen. "In Nederland staat het dreigingsniveau op 4. Dat houdt in dat we bij voortduring alert zijn op veiligheidsrisico's, zowel bij moskeeën als synagoges."

 • Denk voert geen campagne vandaag

  In verband met de terreuraanslagen in Nieuw-Zeeland legt Denk zijn campagneactiviteiten voor de Provinciale Stratenverkiezingen vandaag stil. Vertegenwoordigers van de partij bezoeken vandaag moskeeën om de moslimgemeenschap en bezoekers een hart onder de riem te steken.

 • Joodse Raad Nieuw-Zeeland biedt hulp aan

  De Joodse Raad in Nieuw Zeeland heeft de terreuraanslag scherp veroordeeld en de moslimgemeenschap hulp aangeboden. "We hebben geen adequate bewoordingen om te beschrijven hoe ziek en kapot we zijn door de gecoördineerde aanvallen op moskeeën in Christchurch vandaag."

 • 'Ze horen in veiligheid te bidden'

 • Beelden van arrestatie

  Een ooggetuige maakte een video tijdens een van de arrestaties in Christchurch.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Dit zijn beelden van een van de arrestaties in Christchurch