Veiligheidsmaatregelen rond moskeeën in Nederland en daarbuiten
Op verschillende plekken in Nederland worden veiligheidsmaatregelen genomen bij moskeeën in reactie op de terroristische aanslag op twee islamitische gebedshuizen in Nieuw-Zeeland. De vier grote steden, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht, nemen naar eigen zeggen zichtbare en onzichtbare maatregelen.
Volgens de Amsterdamse burgemeester Halsema gebeurt dit op basis van "gevoelens in de samenleving en niet op basis van een concrete dreiging". De Blauwe Moskee in Amsterdam-West vroeg vanochtend als eerste om extra toezicht tijdens het vrijdaggebed.
De NOS bezocht het Islamitisch Cultureel Centrum in Leidsche Rijn, waar geschokt werd gereageerd op de aanslag:
Ambtenaren en agenten leggen vandaag contact met verontruste burgers en er is speciale aandacht voor het middag- en avondgebed bij moskeeën in de hoofdstad.
Burgemeesters op bezoek
Ook in Den Haag is de politie extra waakzaam bij het middaggebed in de moskeeën. In Utrecht staat een politieauto voor het Islamitisch Cultureel Centrum Leidsche Rijn. Het pand is op slot en gaat alleen open voor gebedsmomenten. De politie is in gesprek met het bestuur van de moskee in het islamitisch centrum.
De burgemeesters van Den Haag, Amsterdam en Rotterdam hebben een bezoek gebracht aan moskeeën in hun stad.
'Nederland is alert'
Minister Grapperhaus van Justitie grijpt niet naar grootschalige extra beveiligingsmaatregelen. Hij zegt dat Nederland alert is op veiligheidsrisico's. "De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid is in voortdurend contact met de koepel van moskeebesturen. Wij hebben het dreigingsniveau op 4 op een schaal van 5 staan. Wij zijn bij voortduring alert op veiligheidsrisico's, bij moskeeën en ook bij synagoges."
Patrouilleren in Frankrijk
Na de aanslagen in Christchurch hebben Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk wél besloten tot scherpere veiligheidsmaatregelen rond moskeeën. De Franse minister van Binnenlandse Zaken Castaner heeft regionale bestuurders opgedragen om "als preventieve maatregel" intensiever te laten patrouilleren bij moskeeën maar ook bij andere gebedshuizen.
Ook in het hele Verenigd Koninkrijk worden moskeeën tijdens het vrijdaggebed extra goed in de gaten gehouden. De Londense burgemeester Khan heeft de moslimgemeenschap in zijn stad verzekerd dat de politie zichtbaar aanwezig zal zijn.
In 2017 reed een extreemrechtse Brit in op gelovigen die na het avondgebed een Londense moskee in Finsbury Park verlieten. Daarbij vielen een dode en tien gewonden. De 28-jarige man die nu de verantwoordelijkheid heeft opgeëist voor de aanslagen in Christchurch heeft in een manifest op internet laten weten dat hij sympathiseert met de aanslagpleger in Londen.
Bij de dubbele aanslag in Christchurch, gepleegd door een extreemrechtse schutter, zijn 49 doden en tientallen gewonden gevallen.