Bloed op de grond bij moskee in Christchurch
NOS Nieuws

Nederlanders in Christchurch hadden aanslag 'juist hier niet verwacht'

"Mijn vrouw stuurde me een berichtje toen ze de kinderen naar school bracht dat er wat aan de hand was. Ze was onderweg al twaalf politieauto's tegengekomen", vertelt Marco Janssens. Hij is zeer geëmotioneerd door de gebeurtenissen in Christchurch, Nieuw-Zeeland. Bij een terreuraanslag in twee moskeeën vielen zeker veertig doden.

De Nederlander woont sinds 2014 met zijn vrouw en drie dochters in Christchurch. "Eenmaal op school was er een complete lockdown. De kinderen, dus ook mijn dochter Nina, moesten in de klas blijven en op de grond gaan liggen." Het bleek dus om een terreuraanslag te gaan.

Onschuldige mensen

Janssens was op dat moment in het centrum aan het werk. "Politieauto's scheurden voorbij, helikopters cirkelden over de stad. Ik ben op Google gaan zoeken wat er aan de hand was. En toen zag ik dat filmpje... Al die onschuldige mensen aan het bidden. Ze zijn gewoon geëxecuteerd. Een meisje dat hij op straat door het hoofd schiet. Ik wou dat ik het niet had gezien."

De politie doet er alles aan om de "weerzinwekkende" beelden, gemaakt door de vermoedelijke schutter, zo snel mogelijk van internet verwijderd te krijgen. Socialemediabedrijven als Facebook en Twitter werken daaraan mee.

Brenton Tarrant filmde zijn aanslag

De ondernemer en zijn gezin zijn nu thuis. Zijn vrouw heeft tot 18.00 uur plaatselijke tijd met andere ouders voor de school staan wachten, terwijl dochter Nina zich in de klas grote zorgen maakte om het lot van haar moeder buiten. "Nog steeds wordt geadviseerd om niet de straat op te gaan. Als je je beseft dat die dader al rijdend heeft kunnen rondschieten... Het is nog te onveilig."

Janssens rijdt regelmatig langs de moskee bij Hagley Park, waar tientallen mensen door kogels werden geraakt. "Ik kan niet bevatten dat het hier gebeurt. Ik ben gewoon in shock. Alle culturen gaan hier prima samen. Ik heb hier nooit iets gemerkt van racisme. Dit verwacht je hier niet. Ik ben Europa uit gegaan omdat het er zo chagrijnig werd. Dat het kwaad nu ook hier is, dat maakt me bang. Wat gaat er gebeuren? Zullen mensen het kwaad willen vergelden?"

De inwoners van de stad zijn veerkrachtig en eensgezind, weet Janssens. "Ik weet zeker dat Christchurch zichzelf weer oppakt. Dat hebben we in het verleden wel bewezen na de aardbeving. Ik ga zeker proberen daar iets in te betekenen. Het moet klaar zijn met die haat."

Het is erg beangstigend als er vijftien minuten verderop zo veel mensen het leven laten.

Yvonne Rullmann

Ook de kinderen van Yvonne Rullmann waren op school toen ze hoorde over de aanslag. Via de schoolapp kreeg ze berichten. Ze haalde haar kinderen op en is daarna binnengebleven. "Je schrikt, het is niet zo veilig als je denkt. Het is erg beangstigend als er vijftien minuten verderop zo veel mensen het leven laten."

Haar kinderen zijn erg geschrokken. "Een vriend van iemand in de klas van mijn oudste zoon was in de moskee. Maar daar weten we verder niets over."

"We zijn verstomd dat dit hier kan gebeuren. In 2001 zijn we verhuisd naar een land dat zo veilig en zo ver weg is. Dat er een aardbeving gebeurt is tot daaraan toe, maar dit gaat wel aan je vreten."

De Nederlandse Norma Kloosterman was aan het werk toen ze hoorde over de terreur:

'Iedereen in Nieuw-Zeeland dacht dat een aanslag ver van z'n bed was'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl