PSV komt met schrik vrij en blijft koploper na speelronde 18

liveblog gesloten

Vanavond om 22.00 uur: Andere Tijden Sport: Frans Derks, het broekje past nog

Frans Derks

Vraag mensen van onder de dertig jaar wie Frans Derks is en het blijft vaak lang stil. Vraag een oudere generatie wie Frans Derks is en ze raken niet uitgesproken over de man die als scheidsrechter in de jaren zestig en zeventig opzien baarde.

"Frans Derks was en is het korte broekje", zegt voetbalcommentator Kees Jansma zondag in Andere Tijden Sport (vanaf 22.00 uur op NPO 1).

Wedstrijdverslag: Ajax laat koppositie liggen na sensationele 4-4

Sam Lammers viert de 1-1 bij Ajax

Ajax heeft de kans om de koppositie in de eredivisie over te nemen van PSV laten liggen. Na de 2-2 van PSV bij FC Emmen speelden de Amsterdammers met 4-4 gelijk tegen sc Heerenveen. Kik Pierie bracht in blessuretijd Heerenveen naast Ajax.

Uitslagen en stand eredivisie

Uitslagen eredivisie speelronde 18
Stand eredivisie per 20-1

Afgelopen in Amsterdam!

Ajax en Heerenveen besluiten het spetterende duel met 4-4. PSV blijft koploper van de eredivisie.

Zeneli met de 4-5 op de schoen

Zeneli gaat alleen op keeper Lamprou af en lijkt Heerenveen naar de zege te schieten. De keeper blijft echter koel en redt.

90+1' DOELPUNT SC HEERENVEEN!

In blessuretijd is daar de 4-4 van Heerenveen. Pierie tikt uit een corner de gelijkmaker binnen.

83' DOELPUNT AJAX!

Klaas-Jan Huntelaar doet zijn oude ploeg pijn. Na een voorzet van Tadic, schiet de spits hard raak. Nog een kleine tien minuten te spelen.

Geen strafschop Heerenveen

Een botsing tussen Sam Lammers en Kostas Lamprou in het strafschopgebied van Ajax moet worden beoordeeld door de VAR. Die komt er niet uit waarna Gözübüyük de beelden gaat raadplegen. Die komt tot de conclusie dat er niks aan de hand was.

Botsing tussen Kostas Lamprou en Sam Lammers

Ziyech op de paal!

Een vrije trap van de Ajacied belandt op de paal. Geen 4-3 voor Ajax.

Lammers op dreef

Sam Lammers in dit duel: 5 schoten, 5 op doel, 2 doelpunten, 1 assist.

Weer blessure voor Sinkgraven

Daley Sinkgraven raakt geblesseerd tegen sc Heerenveen

Reactie PSV: Van Bommel: 'We moeten onszelf voor de kop slaan'

Mark van Bommel

PSV-trainer Mark van Bommel verwijt zijn team dat het na een 2-0 voorsprong te hebben genomen, er niet in slaagde de score tegen FC Emmen op te voeren. "We moeten ons voor onze kop slaan dat we geen 3-0 maken", zei hij na het verrassende 2-2 gelijkspel op De Oude Meerdijk.

Hahn weer belangrijk

Heerenveen heeft het moeilijk, maar heeft nog altijd Warner Hahn op doel. De keeper voorkomt met zijn voeten een doelpunt van Donny van de Beek en even later redt hij op een gevaarlijk schot van Schöne.

Hahn met de redding!

Daar was bijna weer de voorsprong voor Ajax. Blind kopt de bal voor het doel waarna Dolberg Hahn onder vuur neemt. De Heerenveen-keeper tikt de bal net over.

Heerenveen op schot

sc Heerenveen maakt evenveel doelpunten als de laatste 11 eredivisieclubs die op bezoek gingen in de Arena (3).

56' DOELPUNT SC HEERENVEEN!

De Friezen komen op gelijke hoogte in Amsterdam. Een snelle uitbraak wordt door Van Bergen afgerond. Ajax dacht er misschien al te zijn, maar moet nu nog vol aan de bak.

51' DOELPUNT SC HEERENVEEN!

Lammers bezorgt Heerenveen weer de aansluiting met Ajax. De aanvaller stoomt op door de as van het veld, wordt amper aangepakt en kan van afstand koeltjes de 3-2 in de verre hoek schuiven.

Sam Lammers viert zijn tweede treffer tegen Ajax

Ajax nog drie kwartier verwijderd van koppositie

Donny van de Beek heeft de bal weer in het spel gebracht. Als Ajax de 3-1 voorsprong weet te behouden is het de nieuwe koploper in de eredivisie.

Pas tweede misser van Tadic

Dusan Tadic nam zijn 18de strafschop in de Eredivisie, er gingen er 16 in. Zijn eerste en laatste strafschop werden gered.

Op 19 maart 2011 nam hij voor FC Groningen tegen NAC Breda zijn eerste strafschop in de eredivisie. NAC-keeper Jelle ten Rouwelaar keerde zijn inzet.

Hanh stopt!

Geen hattrick voor Dusan Tadic. Heerenveen-keeper Hahn tikt met zijn voet de bal uit het doel. Scheidsrechter Gözübüyük fluit daarna meteen af voor het einde van de eerste helft.

Strafschop Ajax!

Woudenberg houdt Van de Beek vast, de bal gaat op de stip.

Lucky Ajax?

Ajax profiteert voor de 6de keer dit seizoen van een eigen doelpunt door een tegenstander. Minstens 4 meer dan elke andere club. sc Heerenveen maakte voor de 1ste keer een eigen doelpunt dit seizoen.

Ajax profiteerde nog nooit zo vaak van een eigen doelpunt in een seizoen als in dit seizoen. Ajax profiteerde in totaal 113 keer van een eigen doelpunt in de Eredivisie, minimaal 14 meer dan elke andere club (Feyenoord volgt met 99).

28' DOELPUNT AJAX!

De marge op twee voor Ajax. Heerenveen-keeper Hahn tast helemaal mis bij een hoge bal waardoor Matthijs de Ligt kan koppen. Via het hoofd van Van Amersfoort valt de bal binnen.

Reacties na Emmen-PSV

Van Bommel: 'We verzuimden om 0-3 te maken'
Lukkien: 'Dit voelt als een zege, groot compliment aan het team'

16' DOELPUNT AJAX!

En weer ligt de bal in het netje, Dusan Tadic zorgt met een fraai stiftje voor de 2-1.

Dusan Tadic

14' DOELPUNT SC HEERENVEEN!

De Friezen slaan meteen terug. PSV-huurling Sam Lammers schiet loepzuiver raak en brengt de ploegen snel weer op gelijke hoogte.

Sam Lammers

13' DOELPUNT AJAX!

Na een klein kwartier spelen is daar de voorsprong voor de thuisploeg. Schöne geeft de bal voor en de geheel vrij staande Tadic kan simpel binnenwerken. 1-0 voor Ajax.

Dusan Tadic

Al bijna 1000 dagen niet aan kop

Ajax kan voor het eerst sinds speelronde 33 van het seizoen 2015/2016 weer de koppositie in de Eredivisie pakken. Ajax stond in mei 2016 voor het laatst bovenaan in de Eredivisie (na speelronde 33).

De Amsterdammers wachten momenteel 86 speelrondes (987 dagen) op een nieuwe nummer-één-notering. De laatste keer dat Ajax langer moest wachten op een nummer-één-notering was van speelronde 11 van het seizoen 1990/1991 tot speelronde 1 van het seizoen 1993/1994 (92 speelrondes totaal).

Ondertussen in Engeland: Manchester City wint en sluit weer aan achter Liverpool

Leroy Sané heeft er 0-3 van gemaakt

Manchester City heeft in de Premier League gedaan wat er van de nummer twee van de ranglijst verwacht mag worden: winnen van de nummer laatst Huddersfield Town. In het John Smith's Stadium werd het 0-3.

Begonnen in Amsterdam

Heerenveen heeft afgetrapt in de Johan Cruijff Arena.

Ajax-Heerenveen: wat feitjes op een rij

- Van de 26 eerdere ontmoetingen wonnen de Friezen er 3 en Ajax 20. De laatste Friese zege dateert van 2009.

- Dit seizoen won Ajax in Heerenveen met 4-0. Lasse Schöne, Hakim Ziyech, Dusan Tadic (penalty) en Kasper Dolberg scoorden.

- Routiniers Joël Veltman (Ajax) en Stijn Schaars (Heerenveen) kunnen weer spelen na lang blessureleed. Bij Heerenveen zijn Ben Rienstra, Yuki Kobayashi en Jan Olde Riekerink (coach) geschorst, Morten Thorsby gepasseerd. Ajax mist Nicolas Tagliafico wegens knieklachten.

Vooruitblik: Van de Beek vocht zich terug bij Ajax en wil nu eindelijk een prijs

Donny van de Beek

Donny van de Beek is terug. Vorig seizoen miste hij vrijwel geen minuut in het eerste elftal van Ajax en werd hij geprezen als waardig opvolger van Davy Klaassen. In de eerste maanden van dit seizoen zat Van de Beek echter vooral op de bank. En dat deed pijn. Maar de 21-jarige middenvelder vocht zich terug en hoopt dit jaar nu eindelijk eens een prijs te winnen met Ajax.

Wedstrijdverslag: De Graafschap verrast met grote zege op Fortuna

Fabian Serrarens viert de 1-0 tegen Fortuna Sittard

Hekkensluiter De Graafschap heeft in eigen huis opvallend simpel een ruime zege geboekt op Fortuna Sittard: 5-1. De ploeg van trainer Henk de Jong komt daarmee op vijftien punten, evenveel als NAC Breda.

Wedstrijdverslag: FC Emmen zorgt voor sensatie met gelijkspel tegen PSV

Nicklas Pedersen

FC Emmen heeft bij de hervatting van de competitie voor een regelrechte sensatie gezorgd. De eredivisiedebutant kwam tegen de ongenaakbare koploper PSV met 2-0 achter, maar zag invaller Nicklas Pedersen in de slotfase onverwacht met twee treffers voor een gelijkspel zorgen: 2-2.

Goudhaantje Pedersen

Nicklas Pedersen maakt zijn 4de doelpunt van het seizoen, die doelpunten vielen in 2 duels:

16 december 2018: 2 doelpunten tegen FC Groningen (88' en 90'+3').

20 januari 2019: 2 doelpunten tegen PSV (80' en 90'+3').

Ajax op jacht naar koppositie

De late gelijkmaker in Emmen is natuurlijk met veel gejuich ontvangen in Amsterdam, waar Ajax op het punt staat om aan te treden tegen sc Heerenveen.

Bij winst zijn de Amsterdammers de nieuwe koploper in de eredivisie.

De Graafschap wint

Ook in Doetinchem is het afgelopen. De Graafschap heeft geen kind aan Fortuna Sittard en wint met 5-1.

Afgelopen in Emmen en Doetinchem

PSV krijgt in de slotfase de 2-2 om de oren en verspeelt twee punten.

90+2' DOELPUNT FC EMMEN!

Met keeper Scherpen als bliksemafleider krijgt Pedersen de kans om zijn tweede van de dag te maken. Zijn kopbal gaat in de verre hoek. Gelijk in Emmen.

Vier minuten

De extra tijd in Emmen bedraagt vier minuten. Kan Emmen stunten?

80' DOELPUNT FC EMMEN!

Na een mooi passje op de ingevallen Nicklas Pedersen, tikt de Deen de bal langs keeper Jeroen Zoet. Emmen is weer terug in de wedstrijd.

73' DOELPUNT DE GRAAFSCHAP!

En dat is nummer vijf voor de Superboeren. El Jebli schiet vanaf de rand van het strafschopgebied zijn tweede van de dag binnen.

De Graafschap-Fortuna Sittard: 5-1

71' DOELPUNT PSV!

Daar is dan eindelijk de 2-0 voor PSV. Na twee afgekeurde doelpunten schiet Angeliño de bal onberispelijk binnen. De back komt goed door op links en schiet met een vlammend schot raak.

66' DOELPUNT DE GRAAFSCHAP!

Serrarens lijkt er met zijn derde van de dag voor te zorgen dat de drie punten in Doetinchem blijven. Na een snelle uitbraak pegelt hij de 4-1 binnen.

Weer PSV-goal afgekeurd

Rosario schiet de bal binnen, maar Gutierrez beroert de bal met de hand. Wederom moet de VAR tussenbeide komen en weer wordt het doelpunt, terecht, afgekeurd.

Ajax met Sinkgraven en Onana, Schaars terug bij Heerenveen

Andre Onana staat in de basis bij Ajax. Het meespelen van de sluitpost was even ongewis omdat hij de afgelopen week ziek was. Nicolás Tagliafico kampt met een knieblessure en wordt vervangen door Daley Sinkgraven.

Bij Heerenveen maakt routinier Stijn Schaars na lang blessureleed zijn rentree in de basis.

55' DOELPUNT FORTUNA SITTARD!

Fortuna-middenvelder Ahmed El Messaoudi brengt de spanning weer een klein beetje terug. Hij kopt de 3-1 binnen.

Doelpunt afgekeurd

PSV lijkt de 2-0 te maken, maar Denzel Dumfries staat buitenspel op het moment dat de bal wordt doorgekopt door Luuk de Jong. Na tussenkomst van de VAR is het geen doelpunt voor PSV.

Emmen start sterk

Emmen komt sterk uit de kleedkamer. Het bijt wat meer van zich af en dat levert zo nu en dan hachelijke momenten op voor het PSV-doel. De Eindhovenaren lijken het nog moeilijk te gaan krijgen deze tweede helft.

Feyenoord-keeper Bijlow twee maanden aan de kant

Justin Bijlow

Feyenoord kan voorlopig niet beschikken over doelman Justin Bijlow. De keeper liep zaterdag in het verloren competitieduel met PEC Zwolle een breuk in zijn linkervoet op. Hij is volgens de Rotterdamse club twee maanden uitgeschakeld.

Bijlow is zondag met succes geopereerd in het Erasmus MC. De sluitpost mist om te beginnen de bekerwedstrijd tegen Fortuna Sittard en de Klassieker tegen Ajax, volgende week zondag in Rotterdam.

Zaterdag in Zwolle werd Bijlow vervangen door Kenneth Vermeer, de oud-doelman van Ajax.

Tweede helft onderweg

Beide duels zijn weer begonnen.

Fred Rutten debuteert vandaag bij Anderlecht

Fred Rutten bij zijn presentatie

Anderlecht. Een club die qua palmares thuishoort in de eregalerij van het voetbal. Een naam die weemoed oproept naar de tijd van Paul van Himst, van Jan Mulder en van Rob Rensenbrink. Het grote Anderlecht, de trots van België.

Dat was toen. Tegenwoordig is Anderlecht de nummer vijf van België, met nu al veertien punten achterstand op koploper KRC Genk.

Rust

De teams zoeken de kleedkamers op in Doetinchem en Emmen. De Graafschap zit op rozen tegen Fortuna, 3-0.

PSV was in de eerste helft tegen FC Emmen heer en meester, maar kon dat nog niet in veel doelpunten uitdrukken. 0-1 in Emmen.

43' DOELPUNT DE GRAAFSCHAP!

De Graafschap dendert door tegen Fortuna. El Jebli knalt een vrije trap prachtig achter doelman Koselev. 3-0 in Doetinchem.

PSV domineert, maar scoort niet

In Emmen heeft de koploper van de eredivisie de touwtjes stevig in handen. Doelpunten levert het echter nog niet op. Emmen staat met de rug tegen de muur en heeft het doel van Jeroen Zoet nog niet een keer onder vuur kunnen nemen.

30' DOELPUNT DE GRAAFSCHAP!

Serrarens al snel met zijn tweede. Op aangeven van Burgzorg schuift hij de 2-0 achter Fortuna-keeper Koselev.

27' DOELPUNT DE GRAAFSCHAP!

Zojuist miste hij nog een levensgrote kans, maar nu is het wel raak voor Serrarens. Een afgemeten voorzet van Narsingh wordt binnengewerkt door Serrarens. De Graafschap op 1-0 tegen Fortuna.

Geweldige kans Dumfries

De back wordt door Luuk de Jong helemaal vrij gespeeld vlak voor het doel, maar Dumfries krijgt het alsnog voor elkaar om hoog over te schieten.

FC Emmen-PSV: 0-1

Nummer 99 voor De Jong

Luuk de Jong staat nu op 99 doelpunten voor PSV (81 Eredivisie, 11 Europees, 5 KNVB-beker, 2 Johan Cruijff Schaal).

De Jong evenaart met zijn eredivisieproductie Harry Lubse op plek 9 van de eeuwige topscorerslijst van PSV in de eredivisie. René van de Kerkhof staat met 85 eredivisiegoals voor PSV op plaats 8.

15' DOELPUNT PSV!

PSV komt na een kwartier spelen op voorsprong in Emmen. Denzel Dumfries lepelt de bal in het strafschopgebied van Emmen, waarna Luuk de Jong simpel binnen kan koppen.

Luuk de Jong viert de 0-1 tegen FC Emmen

Grote kans De Graafschap

Fabian Serrarens kan bij de tweede paal geheel vrij inkoppen, maar zijn inzet gaat net naast. Daar ontsnapt Fortuna.

Afgetrapt in Emmen en Doetinchem

De wedstrijden Emmen-PSV en De Graafschap-Fortuna zijn begonnen!

Van Bommel en Lukkien blikken vooruit

Van Bommel voor Emmen-PSV
Lukkien voor Emmen-PSV

De Graafschap-Fortuna: wat feitjes op een rij

- Deze wedstrijd stond acht keer eerder op het programma. De Graafschap won er zes, de Limburgers pakten slechts twee keer een punt.

- De laatste editie was in 2002 en werd 5-0. Doelpuntenmakers waren Peter Van Vossen (2x), John van den Brom, Ilja van Leerdam en Martijn Meerdink.

- De Graafschap heeft Azor Matusiwa gehuurd van Ajax.

- Fortuna mist aanvoerder Wessel Dammers, die met een zware knieblessure kampt.

Emmen-PSV: wat feitjes op een rij

- Dit is uiteraard de eerste editie van deze wedstrijd. Eredivisiedebutant Emmen verloor uit met 6-0 van PSV.

- FC Emmen trok in de winterstop twee spelers aan: Michael de Leeuw en Nico Neidhart.

- Bij PSV vertrok Nicolas Isimat-Mirin naar Besiktas. PSV-verdedigers Aziz Behich en Trent Sainsbury zijn op de Azië Cup.

- Emmen heeft een tribune vernoemd naar Jan van Beveren. De oud-keeper van PSV begon er zijn loopbaan.

2019 begint hoopvol voor Oranje-vrouwen op WK-missie

Met een 2-1 zege op Zuid-Afrika begonnen de Oranjevrouwen goed aan 2019, het jaar waarin de ploeg hoopt te schitteren op het WK in Frankrijk. Het jaar ook waarin de ploeg, mede vanwege het EK-succes van 2 jaar geleden, onder een vergrootglas zal liggen.

Wedstrijdverslag: Willem II wint povere derby tegen NAC

Pol Llonch viert zijn treffer tegen NAC Breda

In een Brabantse derby waarin weinig gebeurde, heeft Willem II thuis met 2-0 gewonnen van NAC Breda. De doelpuntenmakers waren Pol Llonch en Marios Vrousai, die beiden voor het eerste scoorden voor de Tilburgers.

Vooruitblik: Malen tegen wil en dank koning van de invalbeurten: 'Ik heb nooit geduld'

Donyell Malen

De vraag zou niet misstaan op een voetbalquiz: wie kwam dit seizoen in elke eredivisiewedstrijd in actie, maar slechts één keer als basisspeler?

Donyell Malen weet het antwoord wel. Of hij er blij mee is, dat is een tweede. De aanvaller van PSV, zaterdag 20 jaar geworden, is de koning van de invalbeurten: liefst zestien keer kwam hij als vervanger het veld in. Waarschijnlijk volgt zondagmiddag nummer zeventien, als PSV op bezoek gaat bij FC Emmen.

En door!

Een wedstrijd gehad, nu nog drie te gaan. We gaan verder met FC Emmen-PSV en De Graafschap-Fortuna Sittard.

90+2' DOELPUNT WILLEM II!

Olympiakos-huurling Marios Vrousai beslist het duel door na een snelle uitbraak de 2-0 binnen te schieten. Vlak daarna fluit arbiter Kuipers voor het einde van de wedstrijd.

85' RODE KAART NAC BREDA!

Mounir El Allouchi mag naar de kleedkamer nadat hij op de hakken van Crowley is gestapt. NAC moet met een man minder op zoek naar de gelijkmaker.

Slotfase breekt aan

Met nog een kleine tien minuten te gaan is NAC nog altijd naarstig op zoek naar de gelijkmaker. Kansen komen er echter nog niet en Willem II loert rustig op een kansje om de 2-0 te maken.

De Leeuw komt thuis bij Emmen

De Leeuw komt thuis bij FC Emmen

Vangelis Pavlidis heeft afgetrapt voor de tweede helft. De 20-jarige Griek wordt gehuurd van VfL Bochum en maakt ten koste van Kristofer Kristinsson zijn debuut. De IJslander kon als vervanger van Fran Sol in de eerste helft geen potten breken.

Statistieken

Willem II heeft de doelpunten en de kansen (5 voor, 1 tegen), NAC Breda het balbezit (54%) en de overtredingen (7 gemaakt, 2 tegen).

Rust in Tilburg

De eerste helft is afgelopen. Dankzij een schitterend doelpunt van Pol Llonch leidt de thuisploeg met 1-0.

Willem II de baas

De thuisclub blijft na de 1-0 de bovenliggende partij en krijgt wat kansen. De grootste is voor Aras Özbiliz.

22' DOELPUNT WILLEM II!

Pol Llonch maakt zijn eerste doelpunt voor de Tilburgers. De Spanjaard neemt een afvallende bal vol op de pantoffel en ziet hem in het doel vliegen.

Willem II-NAC: 1-0

Pol Llonch viert zijn treffer tegen NAC

Rustig begin

Na tien minuten voetbal is het in Tilburg vooral nog aftasten van beide kanten. Precies op dat moment komt Aras Özbiliz na een voorzet goed voor zijn man en dwingt hij NAC-keeper Benjamin van Leer tot een redding.