Dusan Tadic treurt na de 4-4 tegen sc Heerenveen

Ajax loopt koppositie mis na spectaculaire 4-4 tegen Heerenveen

Ajax heeft de kans om de koppositie in de eredivisie over te nemen van PSV laten liggen. Na de 2-2 van PSV bij FC Emmen speelden de Amsterdammers met 4-4 gelijk tegen sc Heerenveen. Kik Pierie bracht in blessuretijd Heerenveen naast Ajax.

Bij een zege had Ajax de koppositie overgenomen en daar zag het in de eerste helft ook naar uit. Dusan Tadic tikte Ajax op aangeven van Lasse Schöne op voorsprong en de thuisploeg liet zich niet van de wijs brengen door de snelle gelijkmaker van Sam Lammers.

Dure misser

Tadic stiftte Ajax na een pass van Hakim Ziyech weer op voorsprong en na gebrekkig ingrijpen van Heerenveen-doelman Werner Hahn werd het via Matthijs de Ligt en Heerenveen-middenvelder Pelle van Amersfoort 3-1.

Op slag van rust kreeg Ajax ook nog een strafschop voor een overtreding van Lucas Woudenberg op Donny van de Beek. Tadic miste de strafschop en liet de kans liggen om Heerenveen mogelijk bij rust al de genadeklap toe te dienen. Het bleek een dure misser.

Lammers, gehuurd van PSV, rondde in de tweede helft, evenals bij zijn eerste goal, een solo goed af en gaf daarna uit de counter ook de assist bij de gelijkmaker van Mitchell van Bergen.

Klaas-Jan Huntelaar maakt de 4-3
    Dusan Tadic
    Sam Lammers viert de 1-1 bij Ajax
    Dusan Tadic stift Ajax naar 2-1
    Matthijs de Ligt viert de 3-1 tegen sc Heerenveen
    Mitchell van Bergen loopt juichend weg na de 3-3 in Amsterdam

Na enkele kansen voor Ajax en een vrije trap op de lat van Ziyech ontsnapte Ajax toen scheidsrechter Serdar Gözübüyük sc Heerenveen een strafschop onthield. Lammers had de bal weggetikt voor Kostas Lamprou, de vervanger van de niet fitte André Onana, en werd daarna door de doelman van Ajax tegen de grond gewerkt.

Ook na het bestuderen van de beelden vond de scheidsrechter de overtreding niet ernstig genoeg voor een penalty.

In blessuretijd

Invaller Klaas-Jan Huntelaar leek Ajax met een droog schot in de 83ste minuut alsnog de zege te bezorgen, maar Kik Pierie wist vervolgens in blessuretijd de Ajacieden toch twee punten te ontfutselen. Het had nog erger kunnen worden, want Arber Zeneli had zelfs de 4-5 op zijn schoen.

Door het gelijkspel komt Ajax op 47 punten uit 18 duels, twee punten minder dan PSV. De Amsterdammers moeten dus nog altijd wachten op de eerste koppositie in de eredivisie sinds 8 mei 2016.