Donyell Malen Pro Shots

De vraag zou niet misstaan op een voetbalquiz: wie kwam dit seizoen in elke eredivisiewedstrijd in actie, maar slechts één keer als basisspeler?

Donyell Malen weet het antwoord wel. Of hij er blij mee is, dat is een tweede. De aanvaller van PSV, zaterdag 20 jaar geworden, is de koning van de invalbeurten: liefst zestien keer kwam hij als vervanger het veld in. Waarschijnlijk volgt zondagmiddag nummer zeventien, als PSV op bezoek gaat bij FC Emmen (14.30 uur).

De jeugdinternational heeft de pech dat PSV op zijn positie de twee misschien wel beste flankspelers van de eredivisie in huis heeft. Hirving Lozano werd deze week nog uitgeroepen tot de beste speler van Midden- en Noord-Amerika. Steven Bergwijn is een basisspeler van het Nederlands elftal.

Bij elke andere eredivisieploeg - Ajax uitgezonderd - zou Malen zonder twijfel als een van de eersten op het wedstrijdformulier verschijnen. In Eindhoven dus niet. Maar dat vindt de aanvaller zelf niet zo schokkend. "We zijn een topploeg, dus kan dat gebeuren. Er komt nog genoeg tijd voor mij."

Malen is er de persoon niet naar om bij een reserverol direct op zijn achterste poten te gaan staan. Hij zit vol zelfvertrouwen en bravoure, zoals terug te zien is in zijn acties, maar tegelijkertijd schuilt in hem een verlegen jongen. Tijdens het trainingskamp in Qatar durfde hij zijn eigen voetbalschoenen niet te pakken, omdat deze onder de stoel lagen waarop toeschouwer Arjen Robben net was neergeploft.

Vaste invaller

Zijn tijd komt dus wel. Dat lijkt ook Mark van Bommel elke week te willen zeggen. Malen wordt áltijd ingebracht, ongeacht de tussenstand. Soms om nog iets te forceren, zoals een winnende goal tegen Bate Borisov in de voorronde van de Champions League. Soms gewoon om hem wat speeltijd te gunnen. Omdat hij dat verdient.

"Wij zijn niet elf spelers", zei Van Bommel eerder dit seizoen over de rol van onder anderen Malen. "De jongens die wij in de selectie hebben, zorgen ervoor dat het niveau hoog blijft."

Donyell Malen (midden boven) op de bank bij PSV ANP

Dat hij een toptalent is, staat buiten kijf. Anderhalf jaar geleden verruilde de buitenspeler Arsenal voor PSV. Bij Jong PSV was hij vervolgens wekelijks uitblinker, waarna trainer Mark van Bommel hem afgelopen zomer definitief overhevelde naar de A-selectie.

In zijn dribbels (en ook uiterlijk zijn er gelijkenissen) doet hij denken aan een jongere Memphis Depay. Een voetballer die leeft van zijn actie en altijd voor dreiging zorgt. De productie van Malen valt ook niet tegen: in 342 eredivisieminuten maakte hij vier goals en was hij vier keer aangever.

Top-3 meeste invalbeurten eredivisie

Naam Club Invalbeurten
Donyell Malen PSV 16
Thijmen Goppel ADO Den Haag 13
Ahmad Mendes Moreira FC Groningen 12

PSV is ondertussen in gesprek met de aanvaller over verlenging van zijn contract. Malen, die wordt bijgestaan door de veelbesproken Mino Raiola, ligt nog tot 2020 vast in Eindhoven. Vanuit beide kampen is de intentie om de samenwerking voort te zetten. Malen zal mikken op een vertrek van Lozano en/of Bergwijn komende zomer.

"Wat kan ik ervan maken?" Malen haalt zijn schouders op als we hem vragen naar zijn reserverol. "Ik heb eigenlijk nooit geduld, maar ik moet hiermee leven. Hopelijk komt mijn tijd snel."

STER reclame