liveblog gesloten

Tot 24 november!

De eredivisie neemt een tijdje pauze in verband met de interlandperiode. Oranje neemt het in de Nations League op tegen Frankrijk en Duitsland. Op 24 november gaat de eredivisie verder, met onder meer NAC Breda-Ajax en PSV-sc Heerenveen. Tot dan!

De stand

De nieuwe stand in de eredivisie. PSV blijft ongeslagen koploper, Feyenoord schudt Heracles van zich af in de strijd om plek drie en NAC Breda neemt de rode lantaarn van FC Groningen over.

Alle uitslagen

De twaalfde speelronde van de eredivisie zit erop. Dit zijn de uitslagen op een rijtje.

AFGELOPEN

Het is afgelopen in Almelo. Na een moeizame eerste helft en een betere tweede helft wint Feyenoord met 2-0 van Heracles.

Ondertussen in Barcelona

Ondanks twee doelpunten van de teruggekeerde Lionel Messi heeft Barcelona voor het eerst in 43 wedstrijden in eigen huis verloren. Real Betis stapte na een spectaculaire wedstrijd in Camp Nou als winnaar van het veld: 3-4.

Lionel Messi buigt het hoofd na een treffer van Betis

76' Feyenoord lijkt in veilige haven

De energie en het enthousiasme zijn een beetje weggevloeid bij Heracles na de twee goals van Feyenoord. Het loopt allemaal niet meer zo goed als voorheen, bij de Rotterdammers geldt het tegenovergestelde. Zo werd het nog bijna 3-0 voor Feyenoord, maar het schot van Berghuis belandde op de lat.

Nog een nieuwtje over de 1-0: die is uiteindelijk toegekend aan keeper Blaswich, die de bal voor het laatst raakte, en niet aan Jørgensen.

Heracles-Feyenoord 0-2

63' GOAL FEYENOORD

Feyenoord gooit er ineens een prachtige aanval uit via Berghuis en Verdonk, die door Toornstra met een doelpunt wordt bekroond. De Rotterdammers komen op 2-0 bij Heracles.

Jens Toornstra bedankt Calvin Verdonk na zijn 2-0

59' GOAL FEYENOORD

Doelpunt voor Feyenoord! De Rotterdammers hebben het lastig tegen Heracles, maar de Deense spits kopt beheerst de 1-0 binnen uit een voorzet van Berghuis. Of was het doelman Blaswich die eigenlijk het laatste zetje gaf? De Heracles-defensie zag er sowieso niet helemaal scherp uit.

Heracles-Feyenoord 0-1

Vreugde bij Feyenoord na de 1-0 van Nicolai Jørgensen

Ondertussen in Istanbul

Interim-trainer Erwin Koeman blijft het goed doen met Fenerbahçe: de wedstrijd tegen Aytemiz Alanyaspor levert een 2-0 overwinning op.

51' Aandachtig toeschouwer

Het eerste wapenfeit na rust is van Feyenoord. Een vrije trap van Berghuis zeilt richting de kruising, maar doelman Blaswich brengt redding. Even later krijgt Heracles een grote kans via Osman, maar het blijft vooralsnog 0-0 in Almelo, ziet ook Robin van Persie op de tribune.

Heracles-Feyenoord 0-0

De geblesseerde Robin van Persie op de tribune, naast Feyenoord-directeur Jan de Jong

TWEEDE HELFT

De bal rolt weer in Almelo. De tweede helft van Heracles-Feyenoord is begonnen. Het is 0-0. Er is niet gewisseld.

De reacties na Excelsior-Ajax (1-7)

"We staan er op drie podia goed voor. De zesde eredivisiezege op rij, door in de beker en ons perspectief in de Champions League is goed", aldus Ajax-trainer Erik ten Hag na de ruime zege in Kralingen.

Lozano meldt zich af

Hirving Lozano doet niet mee in de twee oefenwedstrijden van Mexico tegen Argentinië. De aanvaller van PSV heeft zich afgemeld met een dijbeenblessure, aldus de Mexicaanse bond. Lozano deed gisteren de hele uitwedstrijd tegen De Graafschap (1-4) mee.

Argentinië en Mexico ontmoeten elkaar op 16 november in Cordoba en staan vier dagen later in Mendoza opnieuw tegenover elkaar. Ajacied Nicolás Tagliafico is opgeroepen voor Argentinië.

Hirving Lozano

RUST

Het is rust in Almelo na een aantrekkelijke eerste helft. Heracles en Feyenoord zijn in fel gevecht om de derde plek. Het staat nog 0-0.

40' Kansjes Feyenoord

Het is Heracles wat de klok slaat, maar in de 39ste minuut is er na een fraaie combinatie tussen Jørgensen en Vilhena een uitstekende mogelijkheid voor laatstgenoemde, maar doelman Blaswich ligt in de weg. Een minuutje later is er nog een schietkans voor Vilhena, opnieuw brengt Blaswich redding. Het zijn de beste minuten voor Feyenoord in de eerste helft.

30' Feyenoord onder druk

Na een half uur spelen staat het nog 0-0 in Almelo, waar Heracles Feyenoord flink onder druk zet en ook de beste kansen heeft gehad om de score te openen. Bij de Rotterdammers wordt de creativiteit van Van Persie node gemist.

Jens Toornstra in duel met Alexander Merkel

13' Peterson op de paal

Het belooft een spectaculaire wedstrijd te worden, als het zo doorgaat. Heracles maakt het Feyenoord na een klein kwartier erg moeilijk en krijgt een paar prima mogelijkheden. De grootste is voor Peterson: de Zweed schiet op de paal.

Tonny Vilhena in duel met Brandley Kuwas

8' Leuk begin

Terwijl de regen met bakken uit de lucht komt, is er in de beginfase het nodige te beleven. Na een dreigende start van Heracles was het doel van de Almeloërs eventjes een schiettent, maar Vilhena (2x) en Jørgensen konden doelman Blaswich niet verschalken.

In de achtste minuut is er een levensgrote kans voor Heracles na een toefje Almeloos tiki-taka-voetbal, maar Bijlow voorkomt dat Duarte kan scoren.

Justin Bijlow brengt redding bij een kans van Lerin Duarte

AFTRAP

De bal rolt in Almelo! Heracles neemt het thuis op tegen Feyenoord, dat zonder de geblesseerde Robin van Persie speelt.

Inzet van de wedstrijd is de derde plek: beide clubs hebben 20 punten, hoewel Feyenoord een wedstrijd minder heeft gespeeld.

Hoe moet het verder met Sven van Beek bij Feyenoord?

Twee competitiewedstrijden speelde Sven van Beek dit seizoen pas. Een hele wedstrijd tegen stadsgenoot Excelsior en een invalbeurt van negen minuten tegen Willem II. Het zijn teleurstellende cijfers voor een verdediger voor wie in 2016 nog scouts van clubs uit internationale topcompetities op de tribune zaten.

Maar, goed nieuws voor Van Beek: tegen Heracles staat hij straks in de basis.

Sven van Beek

Ondertussen in Liverpool

Liverpool heeft zich hersteld van de 2-0 Champions League-nederlaag tegen Rode Ster Belgrado en mag zich voor even koploper noemen van de Premier League. Op Anfield won de ploeg van trainer Jürgen Klopp met 2-0 van hekkensluiter Fulham.

Xherdan Shaqiri schreeuwt het uit na zijn doelpunt

AFGELOPEN

Het is klaar in Kralingen. Ajax verslaat Excelsior met 7-1 en loopt drie doelpunten in op PSV.

87' GOAL AJAX

Ajax hoeft niet eens te excelleren om tegen Excelsior veel te scoren. Invaller Neres maakt er met een intikker vlak voor tijd 7-1 van.

Excelsior-Ajax 1-7

78' Weinig vertier

Hoe is het ondertussen in Den Haag? Ook na de 1-0 van Til is er nog altijd weinig om enthousiast over te worden. Namens AZ schoot Idrissi op de paal en ADO Den Haag had een kans via Falkenburg, maar dat waren de enige wapenfeiten sinds de rust.

Misschien dat het Haags Kwartiertje nog voor enig vertier kan zorgen.

ADO Den Haag-AZ 0-1

Wilfried Kanon (r) in duel met AZ-speler Mats Seuntjes

79' GOAL AJAX

En dat is nummer zes voor Ajax. Ziyech scoort met een knap hard laag schot. Kort daarvoor schoot invaller Huntelaar nog op de paal. Het is 6-1 voor Ajax, dat in al zijn nonchalance veel kansen mist, maar ook genoeg scoort.

Excelsior-Ajax 1-6

71' GOAL AJAX

Een ongelukkig moment voor Excelsior-verdediger Schouten: hij kopt een voorzet van Ziyech in zijn eigen doel. Het is 5-1 voor Ajax.

Excelsior-Ajax 1-5

Opstellingen Heracles-Feyenoord (16.45 uur)

Feyenoord treedt tegen Heracles aan zonder aanvoerder Robin van Persie. De routinier trainde al sinds donderdag niet meer mee bij de Rotterdammers vanwege een kuitblessure. Jens Toornstra is zijn vervanger.

Sven van Beek neemt in de Rotterdamse defensie de plaats in van Eric Botteghin. Calvin Verdonk krijgt de voorkeur boven Tyrell Malacia, die evenals Botteghin in Almelo op de bank begint.

Bij Heracles ontbreekt de Duitse verdediger Maximilian Rossmann door een enkelblessure. Zijn landgenoot Stephen Sama vervangt hem.

59' GOAL AJAX

Excelsior werd steeds dreigender en kreeg kansen via Messaoud en Fortes, maar na een klein uur tikt Dolberg na een puike aanval de 4-1 voor Ajax binnen. De marge is weer drie.

Excelsior-Ajax 1-4

50' GOAL AZ

Een doelpunt in Den Haag! Het spel was tot nu toe zo matig dat we daar niet meer op hadden gerekend. Maar AZ komt op 1-0 door een treffer van Til.

Guus Til juicht na zijn doelpunt tegen ADO Den Haag

52' GOAL EXCELSIOR

Excelsior doet iets terug tegen Ajax. Messaoud schiet oog in oog met Onana de 3-1 binnen.

De Ligt is er het er niet mee eens, omdat hij meent dat er daarvoor een overtreding tegen hem was begaan. Maar de VAR ziet niets kwaads. De goal telt.

Excelsior-Ajax 1-3

48' GOAL AJAX

Vlak na rust is het 3-0 voor Ajax. Van de Beek tikt zijn tweede binnen na een voorzet van Kristensen.

Excelsior-Ajax 0-3

Donny van de Beek schiet de 3-0 binnen tegen Excelsior

De tweede helft van ADO Den Haag-AZ (0-0) en Excelsior-Ajax is begonnen. De Amsterdammers leiden met 2-0. Bij Ajax is Mazraoui vervangen door Kristensen.

Ajax is overigens nog niet helemaal klaar met de rust, want meteen na de aftrap is er een levensgrote kans voor Excelsior. De vogelvrije Koolwijk kopt in kansrijke positie naast.

De reacties na Groningen-Heerenveen (2-0)

In de voetsporen: Maurice en Sem Steijn

In onze rubriek 'In de voetsporen' bezoeken we iedere week een oud-voetballer en zijn kroost. Deze week: Maurice en Sem Steijn.

Ondertussen in Bergamo

Internazionale heeft in de strijd om de tweede plek in de Italiaanse Serie A dure punten laten liggen. Op bezoek bij het naastgelegen Atalanta Bergamo verloren de Milanezen met maar liefst 4-1, mede dankzij een doelpunt van Hans Hateboer.

Hans Hateboer viert feest na zijn doelpunt

RUST

Het is rust in Kralingen. Ajax staat op een 2-0 voorsprong tegen Excelsior.

Ook bij ADO Den Haag-AZ is het rust. Er is niet veel te beleven geweest, dus op het scorebord prijkt een logische brilstand.

44' GOAL AJAX

Op slag van rust komt Ajax op 2-0 tegen Excelsior, door een fraaie vrije trap van Schöne in de kruising.

Het is de elfde keer dat de Deen scoort uit een directe vrije trap, sinds hij in 2012 bij Ajax kwam. Dat is meer dan iedere andere speler.

Knuffels voor Lasse Schöne na zijn doelpunt

36' Doorbijten in Den Haag

Bij ADO-AZ is het vooralsnog doorbijten voor de toeschouwers. Het is nog bepaald geen hoogstaande wedstrijd. In de 36ste minuut leek AZ desondanks de 1-0 te maken, maar de goal van Idrissi wordt afgekeurd wegens buitenspel.

ADO Den Haag-AZ 0-0

Een kopduel tussen Adam Maher (l) en Abdenasser El Khayati

31' GOAL AJAX

Ajax komt op voorsprong tegen Excelsior! De Amsterdammers overtuigden nog niet echt, maar Van de Beek schiet uit een lastige hoek de 1-0 binnen.

Het zal voor opluchting zorgen bij Ajax, want Excelsior kwam er in het eerste half uur geregeld gevaarlijk uit.

Excelsior-Ajax 0-1

Ajax juicht, Excelsior treurt na de 1-0 van Donny van de Beek

20' Nog meer kansen

In Kralingen hebben we al heel wat kansen de revue zien passeren. Excelsior-keeper Stevens bracht redding op een schot van Tadic en De Ligt kopte na een goede voorzet van Ziyech maar net voorlangs.

Excelsior-Ajax 0-0

14' Afwachten in Den Haag

Het beeld in het eerste kwartier van ADO-AZ is duidelijk: de thuisploeg wacht af tot AZ een fout maakt en probeert er dan iets van te maken. Het heeft nog niet tot echte kansen geleid, aan beide kanten.

Van der Sar en De Haan: 'Somber over succes verander-agenda'

Een interview met Ajax-directeur Edwin van der Sar en Excelsior-directeur Ferry de Haan over de 'veranderagenda' van de KNVB, die aanstaande donderdag wordt besproken.

5' Kansen in Kralingen

Het eerste gevaar in Rotterdam is van Excelsior. Een hard schot van Koolwijk suist rakelings over het doel van Onana. En een minuutje is er de eerste kans van Ajax: een schot van Ziyech gaat via een Kralings been naast. En weer even later is er een schot van Blind dat net naast gaat. Er gebeurt van alles in de openingsfase.

Ali Messaoud is teleurgesteld na een gemiste kans

AFTRAP

De bal rolt in Kralingen bij het duel tussen Excelsior en Ajax.

Ook bij ADO Den Haag-AZ is afgetrapt.

Het sombere toekomstperspectief van Sinkgraven in Amsterdam

Op het wedstrijdformulier stond zijn naam nog niet dit seizoen, trainen met de groep zat er ook nog niet in, maar Daley Sinkgraven bereikte in zijn revalidatieproces onlangs wel een ander mijlpaaltje: de trainer sprak publiekelijk de hoop uit op een aanstaande terugkeer.

Sinkgraven zelf is "ontzettend gemotiveerd" om terug te keren, meldt zijn zaakwaarnemer Edwin Olde Riekerink. "Hij is lang geblesseerd geweest, heeft terugslagen gehad. Maar nu gaat het goed met Daley."

Daley Sinkgraven

Bovenberg: 'Ik was de studiebol in de kleedkamer'

Een interview met oud-Excelsior-speler Daan Bovenberg voorafgaand aan de eredivisiewedstrijd Excelsior-Ajax. Bovenberg stopte op zijn 27ste met voetballen om te gaan studeren.

Poldervaart: 'Druk zetten is een van onze wapens'

Een interview met Excelsior-trainer Adrie Poldervaart voorafgaand aan het eredivisieduel met Ajax.

AFGELOPEN

Het eindsignaal klinkt in Groningen. De thuisploeg verslaat sc Heerenveen met 2-0. Het is de eerste thuiszege sinds april. Bovendien verlaten de Groningers door deze zege de laatste plaats.

87' Zeneli op de lat

Iedereen in Groningen zat rustig op het einde van de wedstrijd te wachten, maar in de 87ste minuut komt er ineens een schot van Heerenveen op de lat uit de lucht vallen. Keeper Padt schrikt wakker van de inzet van Zeneli, want hij heeft nauwelijks iets te doen gehad in deze wedstrijd.

Even later krijgt Doan een publiekswissel, tot vreugde van het grote contingent Japanse fans op de tribune.

Groningen-Heerenveen 2-0

Veel Japanse fans op de tribune voor FC Groningen-speler Ritsu Doan

Depay voelt zich Beckham

Memphis Depay pakte vanochtend uiterst tevreden een pak melk uit de ijskast. De aanvaller van Olympique Lyonnais maakte gisteravond twee doelpunten tegen Guingamp en was ook nog eens goed voor twee assists. Het werd 4-2.

Depay, fan van David Beckham, lijkt in ieder geval helemaal klaar voor de komende interlands van Oranje.

75' Minder sjeu

De sjeu is er wel een beetje af in de tweede helft van de Derby van het Noorden. Groningen tikt de bal tevreden rond, bij Heerenveen lukt vrijwel niets.

Doan haalde nog eens hard uit (over), de niet helemaal fitte Mahi is vervangen door Pohl.

59' Groningen gaat door

FC Groningen gaat in de tweede helft vooralsnog verder met waar het voor rust gebleven was. De thuisploeg domineert, de zwakke Friezen hebben het zwaar.

We zagen na rust tot nu toe één echte kans: een schot van Mahi werd gepakt door keeper Hahn. Een paar minuten later schoot Mahi nog eens voorlangs.

Opstellingen Excelsior-Ajax (14.30 uur)

Bij Ajax keert Kasper Dolberg terug in de basis. In het Champions League-duel met Benfica begonnen de Amsterdammers met Dusan Tadic in de spits en Dolberg op de bank.

Heerenveen heeft afgetrapt voor de tweede helft van het duel met FC Groningen. De Friezen moeten aan de bak, want de buren leiden met 2-0.

Stadionverbod en reclamecampagne voor PSV-fan

Een PSV-supporter uit Wintelre heeft een stadionverbod van vijf jaar gekregen, omdat hij na de 2-0 tijdens het thuisduel met Ajax over de boarding sprong om enkele PSV-voetballers te knuffelen. Een foto van zijn actie kwam (kortstondig) in een reclamecampagne van sponsor Energiedirect terecht, maar toch zal de fan er niet heel gelukkig mee zijn.

De fan had eerder al eens een waarschuwing gekregen omdat hij in een wedstrijd tegen Groningen met bier had gegooid naar fans van de tegenpartij. "Ik heb er veel spijt van, maar ik vind dat ik nu te zwaar gestraft word", aldus de fan in Eindhovens Dagblad.

Een PSV-fan juicht mee met de spelers

RUST

Het is rust in Groningen. De thuisploeg, die dit seizoen nog niet won in eigen huis, staat op een verdiende 2-0 voorsprong tegen sc Heerenveen.

Vlak voor rust was er nog een enorme kans voor de Groningers: Doan gleed de bal in kansrijke positie binnen, maar Hahn brengt nét redding op de lijn.

38' GOAL GRONINGEN

Het wordt 2-0 voor FC Groningen tegen sc Heerenveen. En hoe: de Japanse parel Doan haalt schitterend uit en de bal vliegt in de kruising.

Een minuut later is het al bijna 3-0, als Mahi via de punt van de schoen van Bulthuis op de paal schiet. Heerenveen is de kluts even helemaal kwijt, het weinig verwende Groningen kan zijn geluk niet op.

Ritsu Doan loopt juichend weg na zijn fraaie treffer

27' GOAL GRONINGEN

FC Groningen komt op 1-0 tegen sc Heerenveen! Een brede glimlach bij Warmerdam, die de thuisploeg knap op voorsprong kopt na een voorzet van Mahi. Doelman Hahn strekt zich nog, maar de bal vliegt langzaam over hem heen.

Groningen-Heerenveen 1-0

Django Warmerdam (r) is blij met zijn doelpunt

16' Nerveuze openingsfase

De beginfase van de derby is nerveus. Het is een gevecht op het middenveld, waarbij beide ploegen grip op de wedstrijd proberen te krijgen.

In de dertiende minuut was er een eerste mogelijkheid voor Groningen. Warmerdam stoomde op in de richting van het Friese doel, maar Bulthuis greep goed in. Even later was er de eerste kans voor Heerenveen: Padt greep goed in bij een inzet van Zeneli na een slimme pass van Pierie.

Groningen-Heerenveen 0-0

Ludovit Reis in duel met Michel Vlap

AFTRAP

De bal rolt in Groningen voor de Derby van het Noorden tegen sc Heerenveen.

Voor de aftrap hadden de Groningen-fans een fraaie sfeeractie in petto.

Groningse fans stoken vuur op met fraaie sfeeractie

Heerenveen won meer derby's

Van de 24 eerdere Derby's van het Noorden won Heerenveen er acht en Groningen zeven.

Vorig seizoen werd het 3-3. Mahi (Groningen) en Thorsby (Heerenveen) waren beiden twee keer trefzeker.

Groningen boekte zaterdag zijn tweede competitiezege (2-4 bij Excelsior), maar is desondanks hekkensluiter.

Heerenveen is uit nog ongeslagen en pakte in vijf duels elf punten. FC Groningen wacht nog op zijn eerste thuisoverwinning.

Groningen koestert Japanse parel Doan

De fans van FC Groningen zijn dit seizoen vooralsnog niet te benijden. De club wint en scoort weinig en staat momenteel laatste in de eredivisie. Maar het is niet alleen ellende in het hoge noorden: op het Groningse middenveld schittert wekelijks de rijzende ster van Ritsu Doan. De vraag is alleen: hoelang nog?

Groningen koestert zijn Japanse smaakmaker. "We zijn meer dan tevreden met Doan", vertelt Ron Jans, technisch manager bij FC Groningen. "Hij is een speciale speler. Het liefst zouden we hem nog tien jaar houden, maar het is wel duidelijk dat zijn carrière elders nog een vervolg zal krijgen."

Ritsu Doan, de Japanse smaakmaker van FC Groningen

PSV blijft maar winnen

Mark van Bommel hecht weinig waarde aan zijn kersverse record. Hij won met PSV, dat gisteravond De Graafschap met 4-1 versloeg, zijn eerste twaalf eredivisiewedstrijden als trainer en dat deed niemand hem na in 63 jaar betaald voetbal.

"Dit is een record voor de statistieken. Wij zijn vooral bezig met winnen", reageerde Van Bommel nuchter op het record, dat hij tot deze week deelde met Morten Olsen. De Deen won in 1997/1998 zijn eerste elf wedstrijden met Ajax.

PSV blijft door de aanhoudende zegereeks de onbetwiste koploper in de eredivisie. En dat leidde ook tot waardering bij zijn 'oud-leraar' en De Graafschap-trainer Henk de Jong.