Daley Sinkgraven
NOS Voetbal

Het sombere toekomstperspectief van Sinkgraven in Amsterdam

Op het wedstrijdformulier stond zijn naam nog niet dit seizoen, trainen met de groep zat er ook nog niet in, maar Daley Sinkgraven bereikte in zijn revalidatieproces onlangs wel een ander mijlpaaltje: de trainer sprak publiekelijk de hoop uit op een aanstaande terugkeer.

Sinkgraven zelf is "ontzettend gemotiveerd" om terug te keren, meldt zijn zaakwaarnemer Edwin Olde Riekerink. "Hij is lang geblesseerd geweest, heeft terugslagen gehad. Maar nu gaat het goed met Daley."

Veel volgers waren de technicus al bijna vergeten tot trainer Erik ten Hag zich begin deze maand opeens liet ontvallen: "We hopen dat Daley op korte termijn kan instromen. Hij is op de weg terug en we verwachten dat hij nog voor de winterstop kan aansluiten bij de groepstraining."

Voor wie ruim een jaar geleden zijn laatste wedstrijdminuten maakte, is iedere opsteker er één. En voor de tot linksachter omgeschoolde middenvelder zat die misschien wel in de woorden van Ten Hag.

'Carrièrebedreigend'

Maar de Ajax-trainer benadrukte ook dat voorzichtigheid geboden is. Afgelopen zomer dacht Sinkgraven ook al dicht bij een terugkeer te zijn, maar toen volgde een terugval.

"Het is een gecompliceerde blessure, dus we moeten voorzichtig zijn", zei Ten Hag. "Anders is het carrièrebedreigend."

De laatste wedstrijd die Sinkgraven speelde namens Ajax was op 18 november 2017. In de uitwedstrijd tegen NAC (0-8) speelde hij als basisspeler 81 minuten.

Later die maand raakte hij tijdens een oefenwedstrijd tegen FC Augsburg opnieuw geblesseerd aan zijn zo geplaagde knie, waarna een operatie noodzakelijk was.

Daley Sinkgraven

De carrière van Sinkgraven leek tot twee jaar geleden nog zo veelbelovend. De 23-jarige Assenaar werd een jaar na zijn eredivisiedebuut al voor zeven miljoen euro van sc Heerenveen overgenomen.

Bij Ajax werd Sinkgraven op het middenveld nooit een vaste waarde, maar hij bleek wel de oplossing voor de zorgen die toenmalig trainer Peter Bosz had op de linksbackpositie.

Blessure in kwartfinale

De oplossing was echter van tijdelijke aard, want het succesvolle Europa League-avontuur maakte Sinkgraven slechts ten dele mee. Hij viel geblesseerd uit in de kwartfinales tegen Schalke 04.

Het bleek het begin van een tot op heden eindeloze periode van herstellen en weer terugvallen. Sinds die zwarte lentedag in 2017 speelde Sinkgraven maar 136 eredivisieminuten, verdeeld over vier duels.

Gespeelde duels Sinkgraven in de eredivisie

Seizoen Gespeelde duels Basisspeler
2018/2019 (Ajax) 0 0
2017/2018 (Ajax) 4 1
2016/2017 (Ajax) 24 20
2015/2016 (Ajax) 16 10
2014/2015 (Heerenveen/Ajax) 30 29

In de tussentijd vond Ajax in de komst van Nicolás Tagliafico een definitief antwoord op de vacante positie van linksback. En met Daley Blind is er iemand die uitkomst biedt voor de keren dat de Argentijn niet inzetbaar is.

Uiteraard behoort een terugkeer naar zijn oude vak van middenvelder tot de mogelijkheden voor Sinkgraven, maar ook daar is de concurrentie bepaald niet mals.

Binnen afzienbare tijd weer fit

Het maakt het perspectief in de toch al niet rooskleurige tijden er niet beter op voor Sinkgraven, wiens contract tot medio 2020 loopt.

Zaakwaarnemer Olde Riekerink ziet het niet zo somber in. "Zijn trainingsactiviteiten worden uitgebreid en zijn prioriteit is om volledig met de groep mee te trainen. Daley hoopt binnen afzienbare tijd weer fit te zijn."

Daley Sinkgraven loopt richting het trainingsveld

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl