NOS Nieuws Binnenland Aangepast

'Geen James Bond' bij ophalen Russische officieren uit Haags hotel

 • De MIVD verhinderde op 13 april een hackaanval van de Russische geheime dienst (GROe) op de OPCW in Den Haag.
 • Vier betrokken Russische officieren moesten dezelfde dag Nederland verlaten. Het OM is een strafrechtelijk onderzoek gestart.
 • Premier Rutte, zijn Britse collega May, de NAVO en de Amerikaanse minister Mattis veroordelen de aanval. Rusland ontkent.
 • Justitie in de VS zei vandaag zeven Russische officieren aan te klagen voor het hacken van anti-dopingorganisaties, FIFA en sporters.
Liveblog gesloten
 • Liveblog gaat sluiten

  Lees hier een reconstructie van de operatie waarmee een Russische hackaanval op de OPCW werd verhinderd. Lees hier wat we weten over de Russische hackers. Hier meer over de reden van de MIVD om zoveel details te geven. En de Russische reacties hebben we hier verzameld.

  Dit liveblog wordt nu gesloten.

 • Video: de reconstructie

  Bekijk de onderstaande video voor een reconstructie van de operatie waarbij de Russische poging om het OPCW te hacken werd voorkomen.

  Reconstructie: hoe de Russische hackaanval werd verstoord
 • Dit soort apparatuur gebruikten de Russen waarschijnlijk

  Rusland staat in zijn hemd na de verijdelde hackaanval op de OPCW, zegt ethisch hacker Sijmen Ruwhof. Hij demonstreert het soort apparatuur dat de Russische officieren waarschijnlijk gebruikten: 'Niet geavanceerd en te koop voor honderd euro.'

  Dit soort apparatuur gebruikten de Russen
 • Haagse hotelmanager: het leek niet op James Bond

  "Alles verliep rustig, het was niet zoals bij James Bond", zegt de hotelmanager van het Marriot Hotel in Den Haag tegen persbureau AFP. Het was dit hotel waar de vier Russische inlichtingenofficieren verbleven op het moment dat ze werden opgehaald om Nederland uit te worden begeleid.

  Het hotel staat naast het hoofdkantoor van de OPCW. Die organisatie was volgens de MIVD het doelwit van de Russen.

  Volgens de manager kwam de politie bij de hotelbalie om te zeggen dat ze met een paar gasten wilden praten. "Precies op dat moment kwamen de vier mannen uit de lift." Wat volgde was geen hardhandige arrestatie of ontsnapping. "De politie zei simpelweg tegen de mannen: 'wilt u ons volgen?' En dat deden ze", zegt de manager.

  "Het klinkt allemaal als James Bond, maar er was geen James Bond. Geen Aston Martins, geen draaiende nummerplaten, niemand die van een dak sprong."

 • Russische ambassadeur in VK ziet geen bewijs

  De Russische ambassadeur in het Verenigd Koninkrijk zegt tegen de Russische nieuwsdienst RT dat er vandaag 'geen bewijs' is gegeven voor de Russische hackaanvallen. "We horen dit soort beschuldigingen vaker", zegt hij.

  De ambassadeur noemt de onthullingen vandaag "een goed gecoördineerde campagne om Rusland in diskrediet te brengen".

 • Waarom was de MIVD zo loslippig?

  Bijzonder aan de bekendmaking van vandaag is de hoeveelheid details die de MIVD deelde. De militaire inlichtingsdienst vertelt meestal zo weinig mogelijk.

  Lees in onderstaande artikel wat drie experts denken over de loslippigheid van de MIVD.

 • NOS-correspondent over de Russische reactie

  Correspondent David Jan Godfroid vertelt hoe de Russische autoriteiten reageren op de beschuldigingen van cyberaanvallen.

  David Jan Godfroid: 'Moskou heeft z'n eigen waarheid'
 • Blok: vandaag is droevige dag voor de relatie met Rusland

  De minister van Buitenlandse Zaken noemt het "heel ernstig" wat er gebeurd is. De openbaarmaking van de Russische hackoperatie vandaag noemt hij een "heel helder diplomatiek signaal".

  Minister Blok: 'Rusland heeft straatje alleen maar viezer gemaakt'
 • Moscow Times: hacker speelde in spionnenteam

  Er wordt steeds meer duidelijk over de vier Russische officieren die volgens de Nederlandse overheid betrokken waren bij de hackaanval op de OPCW.

  Een van hen, Yevgeny Serebryakov, speelde tussen 2011 en 2013 in een Russisch amateur voetbalteam. De krant The Moscow Times hoorde van een van de andere teamleden dat Serebryakov een prima speler was. Het team zou bekend staan als het 'spionnenteam', omdat de meeste spelers voor de inlichtingendiensten werkten.

 • OM stelt strafrechtelijk onderzoek in

  Het Openbaar Ministerie stelt een strafrechtelijk onderzoek in naar de hackpogingen van vier Russische officieren in Nederland.

 • Rutte: geen leuke dag voor Moskou

  "Ik denk dat Moskou geen leuke dag heeft", zegt premier Rutte. "Omdat dit ernstige gestuntel, het is gestuntel maar het is ook zeer ernstig wat hier gebeurt, naar buiten komt. En het natuurlijk onmogelijk is om dit nog te ontkennen."

  Nederland gaat met bondgenoten bespreken wat de vervolgstappen moeten zijn. "Het feit dat we dit naar buiten brengen laat zien dat we er met zijn allen klaar mee zijn." Er zijn volgens hem allerlei vervolgacties denkbaar, maar daar wil hij niet over speculeren.

  Rutte: 'Ik denk dat Moskou geen leuke dag heeft'
 • OPCW bedankt Nederland

  De OPCW bedankt Nederland voor het afwenden van de Russische hackaanval. In een korte verklaring schrijft de organisatie dat ze vandaag is geïnformeerd over de aanval.

  De organisatie schrijft verder zijn veiligheid erg serieus te nemen en ziet sinds begin 2018 een toenemende mate van 'cyber-gerelateerde activiteiten'. Wat dat inhoudt wordt niet beschreven, maar de OPCW zegt dat er stappen zijn ondernomen om dreigingen af te wenden.

 • Rusland ontkent hackaanvallen

  Rusland spreekt de beschuldigingen dat het wereldwijd cyberaanvallen uitvoert tegen.

  Woordvoerder Russisch ministerie: 'Fantasie van Britse collega's heeft geen grenzen'
 • Reconstructie van 13 april

  De Amerikaanse aanklachten tegen zeven Russische officieren volgen nadat vanochtend bekend werd dat de militaire inlichtingendienst MIVD een Russische cyberoperatie op 13 april Den Haag heeft verstoord. Doelwit van de operatie was de OPCW, de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens.

  We maakten een reconstructie van wat er die dag, en de dagen daarvoor precies is gebeurd.

  De MIVD zet uiteen hoe een Russische hack voorkomen werd
 • Waslijst aan aantijgingen

  Het Amerikaanse ministerie van Justitie klaagt zeven Russische officieren aan. Daar zitten ook de vier officieren bij die probeerden de OPCW te hacken.

  De hackers probeerden de privé-gegevens van zeker 250 sporters buit te maken. Daarmee wilden ze 'selectief' en 'misleidend' publiceren. Met die publicaties wilden ze vervolgens anti-dopingsorganisaties in diskrediet brengen. Ze probeerden ook om die organisaties in dertig verschillende landen aan te vallen. Daarbij zitten onder andere WADA en FIFA.

  Volgens justitie is er ook een energiebedrijf uit de VS en dat ook actief is in Oekraïne door de zeven Russische officiëren aangevallen.

  De officieren worden naast hacken en het stelen van privégegevens ook beschuldigd van het witwassen van geld.