Evenaring eredivisierecord: zes keer rood op één dag

De komende dagen gaat de blik op Europees voetbal, vrijdag barst de achtste speelronde van de eredivisie weer los. En dit is het programma. Tot volgende week!

De stand

De stand in de eredivisie na zeven speelrondes. PSV blijft de fiere koploper met het trio Ajax, Feyenoord en Heracles in de achtervolging. NAC Breda lost FC Groningen af als hekkensluiter.

De uitslagen

De uitslagen van de zevende speelronde van de eredivisie op een rijtje. Opvallend: geen enkele club maakte meer dan twee doelpunten.

Kaartenrecord

Robin van Persie en Danilho Doekhi kregen tijdens Feyenoord-Vitesse de vijfde en zesde rode kaart van de dag en dat betekent een evenaring van het eredivisierecord. Op 20 augustus 1997 werden er ook zes spelers op één dag van het veld gestuurd.

Thomas Bruns krijgt de eerste van drie rode kaarten tijdens Feyenoord-Vitesse

KLAAR IN ROTTERDAM

Het is afgelopen in De Kuip. Feyenoord wint na een tumultueuze tweede helft met 2-1 van Vitesse.

90+5' RODE KAART

En nog een rode kaart: Doekhi krijgt zijn tweede gele kaart. Vitesse nu met negen man tegen tien Feyenoorders.

90+1' RODE KAART

Wat doet Robin van Persie nou? Na een harde tackle van achteren in blessuretijd krijgt de vermoedelijke matchwinner een rode kaart. Feyenoord moet de laatste minuten ook met tien man verder.

88' GOAL FEYENOORD

Robin van Persie bewijst opnieuw zijn waarde voor Feyenoord. Hij schiet prachtig raak uit een vrije trap. Doelpunt nummer zes van het seizoen en zijn 25ste in het shirt van Feyenoord.

Feyenoord-Vitesse 2-1

75' Exit Matavz

Vitesse moet verder zonder spits. Matavz raakt geblesseerd aan de knie en wordt per brancard afgevoerd. Zijn vervanger is verdediger Clark. Trainer Sloetski wil geen risico meer nemen en hoopt het gelijkspel uit De Kuip te kunnen meenemen.

Feyenoord-Vitesse 1-1

Het gaat niet zo goed met Tim Matavz, constateert Kenneth Vermeer

68' Fraaie reflexen

Vermeer kan zich voor het eerst vandaag onderscheiden in De Kuip. De doelman redt met een fraaie reflex op een inzet van Bero. Een daaropvolgend schot van Matavz levert Vermeer weinig problemen op. Feyenoord speelt veel beter dan in de eerste helft, maar het blijft oppassen voor de tien man van Vitesse.

Een minuutje later laat Vitesse-doelman Eduardo zien dat hij ook goed kan keepen. Hij redt met een even fraaie reflex op een schot van Larsson, die weer even later vanuit kansrijke positie ook nog eens net voorlangs schiet.

63' RODE KAART VITESSE

Thomas Bruns krijgt een directe rode kaart van scheidsrechter Gözübüyük. De Vitesse-speler stapt op de achillespees van Jordy Clasie en moet van het veld.

Thomas Bruns krijgt de rode kaart gepresenteerd

54' Doelpunt afgekeurd

De vreugde was groot in De Kuip, de muziek was al gestart, maar het is toch geen 2-1 voor Feyenoord. Berghuis schoot schitterend binnen, buiten bereik van Eduardo, maar bij nadere bestudering van de beelden bleek hij buitenspel te staan.

Even later een wissel bij Feyenoord: Jørgensen lost Vente af in de spits.

47' GOAL FEYENOORD

Feyenoord begon furieus aan de tweede helft en dat levert meteen de gelijkmaker op: Botteghin kopt de 1-1 binnen. Van Persie stond ook in de buurt, maar raakt de bal (expres) niet omdat hij in buitenspelpositie leek te staan.

Even daarvoor was er ook al een kans via een verraderlijk schot van Berghuis, dat Eduardo met moeite tot corner kon verwerken.

Eric Botteghin viert zijn goal met Jan-Arie van der Heijden

TWEEDE HELFT

De tweede helft is begonnen bij Feyenoord-Vitesse. De Rotterdammers zullen uit een ander vaatje moeten tappen, want het staat 1-0 voor Vitesse.

Eén wissel bij Feyenoord: Larsson vervangt Toornstra.

De reacties na FC Groningen-FC Utrecht

Het werd 1-1 bij FC Groningen-FC Utrecht. Utrecht-coach Dick Advocaat was na afloop not amused over de videoscheidsrechter.

RUST

Het is rust in De Kuip. Er klinkt wat voorzichtig gefluit op de tribunes, want Feyenoord krijgt nauwelijks kansen en Vitesse leidt met 1-0.

40' Gemor in De Kuip

Het is bijna rust in De Kuip, waar het publiek een beetje begint te morren. Feyenoord heeft moeite om een gaatje te vinden in de stugge Vitesse-defensie, terwijl de Arnhemmers veel alerter en scherper ogen in de omschakeling.

Feyenoord-Vitesse 0-1

32' GOAL VITESSE

Er waren nog weinig kansen te zien in De Kuip, maar ineens is het raak voor Vitesse! Na goed voorbereidend werk van Beerens scoort Bero fraai, in twee instanties na een rebound met de paal, uit een lastige hoek.

Steven Berghuis is niet blij na de 1-0 van Vitesse

22' Kans Vitesse

De eerste grote kans voor Vitesse is een feit: een afstandsschot van Bruns wordt met moeite gepareerd door Vermeer, die zijn vuisten gebruikt om de bal weg te boksen.

We hebben tot nu toe weinig actie voor de doelen gezien. Dat komt vooral doordat Vitesse sterk verdedigt en Feyenoord er niet in slaagt om een gaatje te vinden.

Feyenoord-Vitesse 0-0

13' In balans

Het eerste kwartier in De Kuip verloopt redelijk rustig. Er is iets meer balbezit voor Feyenoord. We zagen één aardige kans voor de thuisploeg: Vente, afgelopen week nog drie keer trefzeker in de beker tegen Gemert, kon nét niet bij een strakke voorzet van St. Juste.

AFTRAP

De bal rolt bij het toetje van deze eredivisiezondag: Feyenoord-Vitesse.

Vermeer toch ineens in de basis

Technisch directeur Martin van Geel bestempelde Kenneth Vermeer twee jaar terug nog als steunpilaar van Feyenoord en beste keeper van Nederland. Sindsdien is er veel veranderd. De doelman heeft zijn status in Rotterdam zien afbrokkelen.

Vandaag lijkt het echter een mooie dag voor Vermeer: door een blessure van Bijlow staat hij om 16.45 uur in de basis tegen Vitesse.

De competitiewedstrijden van Kenneth Vermeer

Ondertussen in de eerste divisie

FC Twente heeft in de Grolsch Veste een kleine zege geboekt op Jong PSV: 2-1. De Tukkers doen daarmee goede zaken in de eerste divisie en stijgen naar de derde plaats op de ranglijst. Go Ahead Eagles en Almere City staan boven Twente vanwege een beter doelsaldo.

FC Twente viert de goal van Tom Boere

KLAAR IN DOETINCHEM

Het eindsignaal klinkt in Doetinchem. De Graafschap wint met 2-1 van Willem II, dat de wedstrijd eindigt met negen man.

KLAAR IN ALKMAAR

Ook in Alkmaar is het afgelopen. AZ komt niet verder dan een 2-2 gelijkspel tegen PEC Zwolle.

KLAAR IN GRONINGEN

Het is afgelopen in Groningen! FC Groningen wint weer niet, maar zal toch blij zijn met een 1-1 gelijkspel tegen FC Utrecht.

89' GOAL DE GRAAFSCHAP

De negen man van Willem II hielden lang vol, maar vlak voor tijd is het toch 2-1 voor De Graafschap. Dankzij een ongelukkige eigen goal van Lewis.

88' GOAL PEC ZWOLLE

De AZ-defensie laat het opnieuw afweten en dan is daar vlak voor tijd de gelijkmaker van PEC Zwolle. Flemming kopt fraai de 2-2 binnen, tot grote onvrede van AZ-trainer John van den Brom.

AZ-PEC Zwolle 2-2

76' GOAL AZ

AZ kent een hele moeizame tweede helft, maar met een gelukje (een cadeautje van oud-AZ'er Lam) schiet Til de Alkmaarders toch op 2-1. Het is zijn eerste doelpunt van het seizoen.

AZ-PEC Zwolle 2-1

De felicitaties zijn voor aanvoerder Guus Til

76' GOAL FC GRONINGEN

Doelpunt voor FC Groningen! FC Utrecht krijgt de bal niet weg en invaller Moreira schiet de 1-1 binnen.

FC Groningen-FC Utrecht 1-1

Ahmad Mendes Moreira zorgt voor lachende gezichten in Groningen

64' RODE KAART WILLEM II

Willem II moet met negen man verder. Palacios krijgt zijn tweede gele kaart en moet inrukken.

De Graafschap-Willem II 1-1

66' RODE KAART FC UTRECHT

FC Utrecht moet met tien man verder na een rode kaart voor Gustafson, na een harde charge op Memisevic. Het lijkt een harde straf. Dick Advocaat schreeuwde dan ook om ingrijpen van de VAR, die bekijkt de beelden ook, maar de kaart blijft staan.

FC Groningen-FC Utrecht 0-1

59' Twee palen

De Graafschap kwam na een klein uur bijna opnieuw op voorsprong tegen Willem II, maar Thomassen tikt de bal op de Tilburgse paal. Het blijft 1-1 in Doetinchem.

En ook in Groningen wordt de paal geraakt. Daar is het Utrecht-middenvelder Gustafson die een harde knal op de paal ziet komen. Utrecht leidt nog steeds met 1-0 in Groningen.

50' Storm in Groningen

FC Groningen begint stormachtig aan de tweede helft en zag onder meer bijna een grote kans voor invaller Antuna en een schot op de lat van Breij. Ook het publiek gaat er nog eens achter staan, wachtend op de mogelijke zonneschijn achter de wolken.

49' GOAL WILLEM II

De tien man van Willem II komen op gelijke hoogte bij De Graafschap! Saddiki werkt een hoekschop binnen. Het is 1-1.

Tilburgse vreugde na de 1-1 van Dries Saddiki

De bal rolt voor de tweede helft in het matig gevulde stadion van FC Groningen. FC Utrecht leidt met 1-0. Aanvaller Pohl is bij Groningen vervangen door Antuna.

Ook in Alkmaar is de tweede helft begonnen, zonder wissels. Het staat 1-1 bij AZ-PEC Zwolle.

Twee wissels bij Willem II in de rust: Anita en Saddiki zijn in het veld gekomen voor Dankerlui en Croux. De Tilburgers staan met tien man met 1-0 achter bij De Graafschap.

De reacties na Heracles-FC Emmen

Heracles won met 2-1 en staat - in ieder geval tot 18.30 uur - derde in de eredivisie.

RUST

Het is rust in Groningen. De bezoekers uit Utrecht staan op een 1-0 voorsprong door een goal van Van de Streek. Groningen kreeg een paar kansjes, maar best was het niet en de crisissfeer is bij lange na nog niet verdreven.

Ook in Alkmaar is het rust. AZ begon sterk, maar raakte in de loop van de eerste helft de kluts een beetje kwijt. De ruststand is 1-1.

De Graafschap en Willem II zoeken de kleedkamers op na een levendige eerste helft. De Doetinchemmers leiden met 1-0, Willem II staat met tien man na een rode kaart voor Akkaynak.

36' GOAL PEC ZWOLLE

AZ was heer en meester, maar permitteert zich ineens gepruts in de defensie. Vlaar ziet er niet best uit bij een terugspeelbal van Svensson. Van Crooy profiteert en schiet PEC Zwolle op 1-1.

En een minuut later is het bijna 2-1 voor PEC, als Van Duinen Vlaar verschalkt, maar vervolgens in kansrijke positie op de paal schiet. AZ ontsnapt.

AZ-PEC Zwolle 1-1

Vito van Crooij viert zijn gelijkmaker tegen AZ

27' De Graafschap mist penalty

Na een overtreding van Palacios gaat de bal op de stip in Doetinchem. Bakker legt aan... maar schiet op de paal! Het blijft 1-0 voor De Graafschap.

De Graafschap-Willem II 1-0

21' GOAL DE GRAAFSCHAP

Nog meer onheil voor Willem II: meteen na de rode kaart schiet Nijland fraai een vrije trap in het doel. Het is 1-0 voor De Graafschap.

Applaus van Stef Nijland na zijn goal tegen Willem II

20' RODE KAART

Willem II moet met tien man verder na ingrijpen van de videoscheidsrechter. Akkaynak krijgt na een harde charge een rode kaart. Scheidsrechter Bax trok eerst geel, maar na het bestuderen van de beelden verandert de kaart van kleur.

De Graafschap-Willem II 0-0

Atakan Akkaynak krijgt alsnog rood van arbiter Bax

16' GOAL FC UTRECHT

FC Utrecht was tot nu toe de sterkere ploeg in Groningen, kreeg al enkele kansen en een doelpunt kon niet uitblijven. Van de Streek, terug van een blessure, maakt er na ruim een kwartier 1-0 van op aangeven van Kerk. En de wolken boven Groningen waren al zo donker.

Sander van de Streek is het middelpunt van de feestvreugde

10' GOAL AZ

Doelpunt voor AZ! Idrissi kreeg de bal niet lekker aangespeeld, maar de man in vorm haalt desondanks knap uit: het is 1-0 tegen PEC Zwolle.

De voorsprong is verdiend, want de Alkmaarder begonnen prima aan de wedstrijd. Een paar minuten eerder was er al een grote kans voor Van Rhijn, maar die schoot over.

AZ-PEC Zwolle 1-0

Oussama Idrissi haalt uit en scoort

AFTRAP

Er is afgetrapt bij AZ-PEC Zwolle, FC Groningen-FC Utrecht en De Graafschap-Willem II.

In Alkmaar was er speciale aandacht voor John van den Brom. De trainer zit voor de 182ste keer op de bank bij AZ en daarmee heeft hij een nieuw record gevestigd.

Drie duels om half drie

AZ-trainer John van den Brom vestigt een nieuw record, FC Groningen probeert tegen FC Utrecht uit de crisis te komen en De Graafschap ontvangt Willem II.

KLAAR IN ALMELO

Het is afgelopen in Almelo! Heracles was voor rust sterker, maar in de tweede helft was het FC Emmen dat de klok sloeg. De zege is met 2-1 toch voor Heracles.

Brandley Kuwas is de gevierde man na zijn vroege goal

88' Slotoffensief

Emmen is bezig aan een slotoffensief, maar de bal wil er vooralsnog niet in. Arias had nog een uitstekende schietkans, maar Blaswich is vandaag de reddende engel onder de lat voor Heracles.

Heracles-FC Emmen 2-1

80' Emmen jaagt op gelijkmaker

Nog tien minuten heeft FC Emmen om gelijk te komen met Heracles. En de Emmenaren doen hun best en krijgen kansjes. Van het grote overwicht van Heracles in de eerste helft is niets meer over.

68' GOAL FC EMMEN

De bal gaat op de stip na een overtreding van Van Hintum op Jansen. De Emmen-aanvaller neemt de strafschop zelf en schiet onberispelijk raak. Het is 2-1, de spanning is terug.

Even later moet ook nog Heracles-topscorer Peterson geblesseerd naar de kant. Zijn vervanger is Dos Santos.

Anco Jansen benut de strafschop

64' Kans Heracles

Voor het eerst meldt Heracles zich weer eens voor het doel van Emmen. Een vrije trap van Kuwas wordt door keeper Scherpen naast getikt. De corner levert niets op.

Heracles-FC Emmen 2-0

51' Weer kans Emmen

Ook na rust meldt FC Emmen zich weer met een grote kans. Na een hoekschop valt de bal voor de voeten van Veendorp, die meteen uithaalt. Maar opnieuw is er een prima redding van Blaswich, met enige hulp van Kuwas.

Bij Heracles is Dalmau vervangen door Vermeij. Emmen-speler Niemeijer is ondertussen per ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis, voor nader onderzoek naar zijn schouder en zijn hoofd.

De tweede helft is begonnen bij Heracles-FC Emmen. Bij de thuisploeg is de geblesseerde Merkel vervangen door Van Nieff. De stand is 2-0.

Ook tijdens revalidatie was glas halfvol voor Vejinovic

AZ ontvangt om 14.30 uur PEC Zwolle. Misschien wel met Marko Vejinovic, die bijna een jaar aan de kant stond na een zware knieblessure.

"Ik heb het niet ervaren als een moeilijke tijd. De blessure was minder prettig, maar ik heb bepaalde krachten gevonden waar ik daarvoor niet zo snel aan dacht."

Vejinovic niet verdrietig tijdens revalidatie: 'Ik heb me kunnen ontwikkelen'

RUST

Het is rust in Almelo. Heracles kende een bliksemstart met goals van Kuwas en Peterson en staat op een 2-0 voorsprong tegen FC Emmen.

Vlak voor rust waren er wel nog twee grote kansen voor Emmen. Invaller Arias leek de bal zomaar binnen te kunnen tikken, maar Blaswich reageerde met een schitterende save. En ook op een volley van Bijl in blessuretijd reageerde Blaswich alert.

38' Niemeijer geveld

Het spel ligt een tijdje stil na een lelijke botsing tussen Heracles-doelman Blaswich en Emmen-middenvelder Niemeijer. De Duitse keeper staat snel weer op, maar Niemeijer - die nota bene wordt gehuurd van Heracles - blijft liggen. Hij wordt met een brancard afgevoerd. Hopelijk valt de schade mee. Arias is zijn vervanger.

De trieste aftocht van Reuven Niemeijer

24' Kansjes

Het was even relatief rustig voor Emmen-doelman Scherpen, maar in de 24ste minuut moet hij weer aan de bak. Dalmau levert een hard afstandsschot af namens het veel sterkere Heracles, maar de goalie grijpt in twee instanties in.

Een paar minuten later - de fans van Emmen begonnen al 'voetballen, voetballen' te scanderen - is er eindelijk een kans voor Emmen. Jansen schiet, Blaswich redt.

Ondertussen in Sotsji

In Sotsji wordt afgeteld voor de GP van Rusland. Met de jarige Max Verstappen, die vanwege gridstraffen in de achterhoede moet starten. Verstappen wordt vandaag 21 jaar en kon via Twitter de felicitaties in ontvangst nemen van Luuk de Jong, de spits van zijn favoriete club PSV.

7' GOAL HERACLES

Dat is snel! Een minuut later is het al 2-0 voor Heracles. Peterson maakt zijn achtste doelpunt van het seizoen, de assist is van Kuwas.

Kristoffer Peterson schiet de 2-0 binnen voor Heracles

6' GOAL HERACLES

Heracles begon buitengewoon aanvallend aan het duel met FC Emmen en dat leidt al snel tot een goal: Kuwas schiet de 1-0 binnen. De Emmen-defensie legt hem weinig in de weg en hij scoort in twee instanties.

Een paar minuten later stond Kuwas, die eindelijk weer eens in de beginopstelling staat, ook al aan de basis van de eerste grote kans. Maar Dalmau miste in kansrijke positie.

Heracles-FC Emmen 1-0

AFTRAP

Aftrap in Almelo! Het eerste duel van deze eredivisiezondag tussen Heracles en FC Emmen is begonnen.

Letschert: 'Fit genoeg voor eredivisie, niet voor Serie A'

FC Utrecht neemt het om 14.30 uur op tegen FC Groningen. Met Timo Letschert, die dit seizoen door zijn Italiaanse club Sassuolo verhuurd is aan Utrecht.

In Italië liep Letschert twee zware blessures op. Het heeft hem veranderd. Als voetballer en als mens. En zijn fysieke gesteldheid speelt nog altijd een grote rol, zo bleek uit een interview dat we afgelopen week met Letschert hadden.

Timo Letschert in het shirt van FC Utrecht

Opstellingen Heracles-Emmen

Heracles speelt met drie Nederlanders, twee Duitsers, een Curaçaoënaar, een Belg, een Spanjaard, een Kazach, een Zweed en een Syriër.

Bij FC Emmen staan elf Nederlanders in de basis.

Om 12.15 uur: Heracles-Emmen

Op eredivisieniveau beleeft dit duel zijn primeur. In de eerste divisie troffen de ploegen elkaar in Almelo negen keer. Heracles won zes keer en Emmen pakte twee keer de volle buit.

Op 18 maart 2005 speelden de ploegen in de eerste divisie voor het laatst tegen elkaar. Het werd in Almelo 3-2. Eerder dat seizoen ging de zege in Emmen ook naar Heracles, dat kampioen zou worden. Emmen werd voorlaatste.

Salaint detail: Emmen huurt Reuven Niemeijer dit seizoen van Heracles.

Nu nog rustig in Almelo voor het duel tussen Heracles en Emmen

De stand

PSV en Ajax boekten gisteravond beide een moeizame 2-0 overwinning. De Eindhovenaren waren te sterk voor NAC Breda, Ajax versloeg Fortuna Sittard. Excelsior steeg naar de achtste plaats in de eredivisie dankzij een 1-0 zege op VVV-Venlo, terwijl sc Heerenveen en ADO Den Haag het op een 1-1 gelijkspel hielden.

Dat brengt ons tot de volgende (tussen)stand.

Stand eredivisie

Welkom bij de eredivisiezondag!

De zevende speelronde van de eredivisie wordt vandaag afgesloten met vijf wedstrijden. We beginnen om 12.15 uur met het duel tussen de nummer vier uit de eredivisie, Heracles, en nummer elf, FC Emmen.