Ajax viert de goal van Kasper Dolberg

Reddingen Onana en treffer Dolberg helpen Ajax aan zege op Fortuna

Drie dagen voor het Champions League-duel met Bayern München heeft Ajax de uitwedstrijd tegen Fortuna Sittard moeizaam met 2-0 gewonnen.

De Amsterdammers overtuigden niet in Limburg, maar kwamen dankzij treffers van Kasper Dolberg en Hakim Ziyech en de reflexen van André Onana wel zonder kleerscheuren weg.

De Ligt terug bij Ajax

Met de teruggekeerde Matthijs de Ligt als vervanger van de licht geblesseerde Frenkie de Jong (kuitklachten) creëerde Ajax gaandeweg de eerste helft een overwicht, zonder een vuist te maken. Daarvoor ging er rond de Limburgse zestien steeds te veel mis.

Tegen de rust wankelde Fortuna Sittard, al het kreeg nog wel de beste kans van de eerste helft. Ahmed El Massaoudi schoot hard in, Onana redde maar net.

Dolberg scoort met eerste balcontact

Na de rust greep trainer Erik ten Hag in door Kasper Dolberg in te brengen voor Klaas-Jan Huntelaar.

De Deen had slechts vier minuten nodig om met zijn eerste balcontact pas zijn eerste eredivisiedoelpunt dit seizoen te maken. Dolberg werd op de rand van de zestien meter vrijgespeeld door Hakim Ziyech en schoot de bal onder doelman Aleksej Koselev in de verre hoek.

In de loop van de tweede helft plooiden de Amsterdammers steeds verder terug en kreeg de thuisploeg opeens kansen. Doelman Onana toonde echter zijn klasse met knappe reddingen op inzetten van Lazaros Lamprou en André Semedo.

Doelpuntenmakers Kasper Dolberg en Hakim Ziyech

Nadat Carel Eiting aan de andere kant een opgelegde kans ongebruikt had gelaten, gooide Hakim Ziyech de wedstrijd in het slot. De middenvelder ontving de bal van de ingevallen Donny van de Beek en aarzelde niet.

Ook in de slotfase bleef Fortuna zoeken naar een treffer, maar Onana was als een van de weinige Ajacieden vanavond niet van plan om een steekje te laten vallen.

In blessuretijd sloeg Ten Hag nog de schrik om het hart toen Ziyech na een harde tackle naar zijn enkel greep. De Marokkaans international keerde nog wel terug in het veld.

Dolberg klaar voor de strijd

Voor Kasper Dolberg is het de week van zijn rentree. Hij speelde maar liefst vijf wedstrijden in één week.

De Deen scoorde woensdag voor het eerst sinds 6 mei van dit jaar (Excelsior-Ajax 1-2) in een officiële wedstrijd. Hij maakte de 2-0 in het 7-0 gewonnen bekerduel met Te Werve.

En tegen Fortuna Sittard had hij vier minuten nodig om zijn eerste eredivisietreffer sinds de laatste speeldag van het afgelopen seizoen te maken. En het was pas de tweede treffer dit kalenderjaar voor de spits die zo lang kampte met blessures.

Dolberg gaat strijd aan met Huntelaar: 'Ben klaar voor 90 minuten'

"Het voelt heel goed om er weer te zijn", bevestigde de Deense spits. "Ik ben er om te scoren, dus natuurlijk ben ik blij dat dat gelukt is. Het is moeilijk om te zeggen hoe fit ik werkelijk ben. Ik heb nog geen negentig minuten gespeeld, maar ik heb nu twee keer een helft gespeeld in de eredivisie zonder problemen."

Is hij klaar om de concurrentiestrijd met Klaas-Jan Huntelaar aan te gaan? "Ik zou zeggen van wel. Het is een open concurrentiestrijd, we willen allebei spelen. Dus ja."

Dolberg: 221 minuten in een week

Woensdag 19 september Ajax-AEK Athene (Champions League) 12 minuten
Vrijdag 21 september Go Ahead Eagles-Jong Ajax (eerste divisie) 45 minuten
Zondag 23 september PSV-Ajax (eredivisie) 45 minuten
Woensdag 26 september Te Werve-Ajax (KNVB-beker) 74 minuten
Zaterdag 29 september Fortuna Sittard-Ajax (eredivisie) 45 minuten

Dinsdag speelt Ajax alweer in München om de Champions League. Bayern München verloor vrijdag voor de tweede keer op rij punten in de Bundesliga. Na de 1-1 tegen FC Augsburg ging de Duitse kampioen met 2-0 ten onder tegen Hertha BSC.

Trainer Erik ten Hag heeft andere zorgen. Zo is het maar de vraag of Frenkie de Jong het duel zal halen. De middenvelder miste het duel in Sittard met lichte kuitklachten.

"Het zal kort dag worden, maar Frenkie zal er alles doen om daarbij te zijn", aldus Ten Hag. En dan is er nog Ziyech, die in de slotfase aan zijn enkel geraakt werd. "Ik zag hem wel een beetje hompelen, maar ik hoop dat hij snel opknapt."