liveblog
NOS VoetbalAangepast

België en Colombia groepswinnaars; geen Afrika meer op WK

liveblog gesloten

Twee keer top-5

Met de top-5 van Studio Rusland en de 5 mooiste goals van de groepsfase sluiten we dit liveblog af. Zaterdag zijn we terug met Frankrijk-Argentinië en Uruguay-Portugal in de achtste finales. Duels om naar uit te kijken! Tot dan!

Achtste finales

Speelschema achtste finales

Klaar in Kaliningrad: België klopt Engeland en treft Japan in achtste finales

België gaat door een 1-0 overwinning op Engeland als groepswinnaar door naar de achtste finales en treft nu Japan. Of het zichzelf daar een dienst mee heeft bewezen, moet het verdere verloop van het WK uitwijzen.

Vreugde bij de Belgen na de treffer van Januzaj

83' Bijna gelijk

Bijna de gelijkmaker van Engeland. Invaller Welbeck kan na een hoekschop uithalen, maar Fellaini tikt de bal weg. Corner.

Tussenstand: Engeland-België 0-1

74' Entree Kompany

Het eerste optreden van de van een liesblessure teruggekomen Vincent Kompany. Hij vervangt Vermaelen, die een hoofdwond overhield aan een duel met Vardy. Luid applaus voor Kompany.

66' GOAL Tunesië

Khazri zet Tunesië op voorsprong. Bij de tweede paal kan hij vrij binnenschieten.

Tussenstand: Panama-Tunesië 1-2

Khazri maakt bevrijdende 2-1 voor Tunesië tegen Panama

Saransk, Russische provinciestad met een veel te groot stadion

Het is een stad zonder noemenswaardige sporttraditie en een infrastructuur die niet was berekend op de komst van duizenden supporters. Saransk was niet bepaald de meest voor de hand liggende speelstad voor het WK voetbal in Rusland. En toch wordt er nu weer gespeeld. De vierde, en laatste, wedstrijd.

54' Bijna weer Ben Youssef

Vlak na de goal weer een kans voor Tunesië. Ben Youssef komt oog-in-oog met doelman Penedo, maar mist dit keer.

Tussenstand: Panama-Tunesië 1-1

51' GOAL Tunesië!

En ook een goal in Saransk. Fakhreddine Ben Youssef maakt van dichtbij gelijk.

Tussenstand: Panama-Tunesië 1-1

51' GOAL België!

De Belgen op voorsprong. Januzaj schiet de bal met links fraai in de verre hoek. Dus de Belgen willen blijkbaar toch winnen.

Tussenstand: Engeland-België 0-1

Tweede helft

We gaan verder met de tweede helft bij Engeland-België (0-0) en Panama-Tunesië (1-0). Harry Maguire, verdediger van Manchester City, heeft Stones vervangen bij Engeland.

Blik op de verveelde Belgische bank

De Belgische bank

Rust

Engeland-België 0-0. Rare wedstrijd in Kaliningrad. Belgen pakken twee kaarten en lopen daarmee uit in kaartenklassement, gunstig voor de tweede plaats. Stand gele kaarten: België 5-Engeland 2.

Panama-Tunesië 1-0. De Tunesiërs zijn vlak voor rust dicht bij de gelijkmaker in het duel om de eer.

33' GOAL Panama!

Panama scoort tegen Tunesië. De volgende ronde halen ze er niet mee, maar dat maakt de vreugde niet minder. Rodríguez schiet en de bal gaat via Meriah in het net.

Tussenstand: Panama-Tunesië 1-0

27' Poging Fellaini

Fellaini aast hier toch echt op een goal. Hij schiet, maar Walker werkt weg.

Tussenstand: Engeland-België 0-0

19' Eerste geel

Het eerste geel is voor Tielemans. De Belgen lopen nu uit qua kaarten, gunstig om achter Engeland te eindigen in het fairplayklassement en dus tweede te worden.

Youri Tielemans krijgt geel na een overtreding op Danny Rose

Panamees grapje voor de wedstrijd

6' Schot Tielemans

Tielemans laat zien dat hij een goed schot heeft. Doelman Pickford tikt de bal voor de lat weg. Beide teams proberen het wel, zo blijkt uit de eerste minuten.

Tussenstand: Engeland-België 0-0

2' Terugspeelbal

Een terugspeelbal van Hazard levert zowaar bijna een kans op voor Engeland. Vardy zet voor, maar Courtois werkt weg.

Tussenstand: Engeland-België 0-0

Aftrap

Er is afgetrapt in Kaliningrad en Saransk. Engeland-België en Panama-Tunesië zijn begonnen. Wie wordt er winnaar in groep G?

Weghorst krijgt complimenten in Studio Rusland

Weghorst krijgt complimenten in Studio Rusland

Sfeer in Saransk

  • AFP
    Een fan van Panama
  • EPA
    Een fan van Tunesië
  • AFP
    Een fan van Panama

Sfeer in Kaliningrad

  • AFP
    Een Engelse en Belgische fan
  • EPA
    Belgische fans
  • AFP
    Een Belgische fan

Statistieken

-Van de 31 onderlinge duels won België er slechts drie. Engeland won 22 keer. De laatste WK-ontmoeting was in 1990, in de achtste finales. Engeland won toen met 1-0 (Platt, 119de minuut).

-In 2014 won België al z'n pouleduels. Engeland verloor in 20 duels onder coach Southgate twee keer: oefenduels met Duitsland en Frankrijk.

-Panama en Tunesië spelen voor het eerst tegen elkaar. Beide landen zijn na twee nederlagen al uitgeschakeld.

-Tunesië speelde op het WK één keer eerder tegen een ConCaCaf-opponent. In 1978 werd Mexico met 3-1 verslagen. Het was het eerste WK-duel ooit voor Tunesië, dat in de dertien WK-duels daarna nooit meer wist te winnen.

-Panama kan het zesde land worden dat bij zijn WK-debuut alle drie zijn pouleduels verliest.

Negen nieuwe Belgen

Courtois en Boyata zijn de enige spelers die hun plaats behouden bij België. Bondscoach Roberto Martínez wijzigt zijn team op maar liefst negen plaatsen. Onder anderen Kevin De Bruyne, Romelu Lukaku, Eden Hazard en Dries Mertens ontbreken. Lukaku heeft een lichte enkelblessure.

Leander Dendoncker en Thomas Vermaelen spelen naast Boyata achterin. Op het middenveld staan Thorgan Hazard, Mousa Dembélé, Marouane Fellaini, Youri Tielemans en Nacer Chadli. Adnan Januzaj en Michy Batshuayi zijn de aanvallers.

Bij Engeland acht nieuwe namen. Onder anderen Harry Kane en Raheem Sterling ontbreken. Alleen Jordan Pickford, John Stones en Ruben Loftus-Cheek hun plek behouden.

Eerste of tweede?

De winnaar van groep G komt in de volgende ronde uit tegen Japan (met verder Uruguay, Portugal, Frankrijk, Argentinië, Brazilië en Mexico in deze helft van het schema), terwijl de nummer twee het moet opnemen tegen Colombia (met verder Spanje, Rusland, Kroatië, Denemarken, Zweden en Zwitserland in deze helft van het schema). Wat is gunstiger?

Engeland-België: kaarten of het lot kunnen beslissend zijn

Met Tunesië en Panama al in uitgeschakelde positie spitst de strijd in WK-groep G zich toe op wie als nummer één naar de achtste finales gaat: Engeland of België? Het is allerminst uitgesloten dat niet de gemaakte doelpunten, maar het aantal opgelopen gele c.q. rode kaarten de doorslag gaat geven. Of misschien zelfs wel het lot.

Geel voor de Belgische verdediger Jan Vertonghen in het groepsduel met Panama

Engelse bondscoach Southgate ziet niets in ingecalculeerde nederlaag

Engeland bevindt zich donderdagavond in het precies hetzelfde parket als tegenstander België. Beide ploegen zijn al zeker van een plaats in de achtste finales. Beide coaches gaven al aan dat ze met een flink gewijzigde formatie aan de start zullen verschijnen in Kaliningrad.

Gareth Southgate op de persconferentie

Martinez windt er geen doekjes om: winnen van Engeland geen prioriteit

Hoe goed zijn de Belgen nu werkelijk? Dat is de grote vraag in aanloop naar de kraker met Engeland van vanavond. Tenminste, dat had de kraker moeten zijn. Maar na twee overwinningen voor beide ploegen is het duel nu al van alle spanning ontdaan. "Winnen heeft geen prioriteit", aldus de Belgische bondscoach Roberto Martinez.

Hoe goed is België nu werkelijk?

Van den Brom: als 18-jarige maakte Mertens al heel veel indruk

Dries Mertens schittert met de Belgische ploeg op het wereldkampioenschap in Rusland. Vanavond speelt hij de laatste groepswedstrijd tegen Engeland. Mertens is inmiddels een grote meneer in Italië bij Napoli. Maar de voetballoopbaan van de kleine dribbelaar is in Nederland tot wasdom gekomen. Nota bene in Apeldoorn.

John van den Brom trainde Mertens twee jaar bij AGOVV (2007-2009) en haalt warme herinneringen op.

Vreugde bij Dries Mertens in Rusland

Stand van zaken

Stand groep G

1.Engeland 2-6 (8-2)
2.België 2-6 (8-2)
3.Tunesië 2-0 (3-7)
4.Panama 2-0 (1-9)

Naar groep G

We verplaatsen ons naar Saransk en Kaliningrad voor Panama-Tunesië en Engeland-België in groep G.

Ondertussen in Colombia

Ondertussen in Colombia

Polen redt eer en laat Japan door het oog van de naald kruipen

Japan heeft zich ondanks een 1-0 nederlaag tegen Polen geplaatst voor de achtste finales van het WK voetbal in Rusland. De Japanners eindigen in groep H gelijk met Senegal, maar op basis van het fairplayklassement gaat Japan door en moeten de Afrikanen naar huis.

Jan Bednarek viert zijn treffer met Kamil Glik

Colombia als groepswinnaar door, Senegal druipt af

Colombia heeft door een 1-0 zege op Senegal als groepswinnaar de achtste finales van het WK bereikt. De Afrikanen eindigden in groep H gelijk met Japan, maar werden uitgeschakeld op basis van de Fair Play-ranking.

Colombia viert feest

Klaar, voor Senegal

Japan-Polen 0-1, Senegal-Colombia 0-1. Senegal uitgeschakeld op basis Fair Play: 6 gele kaarten voor Senegal, 4 voor Japan. Colombia gaat als groepswinnaar door, Japan als gelukkige nummer twee.

84' Japan wil niet meer

Japan neemt geen risico meer en speelt de bal achterin rond. Ook het uitgeschakelde Polen dringt niet echt meer aan. Met deze stand gaan de Japanners door. Eén goal van Polen is fataal. En een goal van Senegal ook.

Tussenstand: Japan-Polen 0-1

79' Senegal aan zet

Senegal weet dat het nu aan zet is en is via Mané dicht bij de gelijkmaker.

Tussenstand: Senegal-Colombia 0-1

73' GOAL Colombia!

Mina kopt Colombia op voorsprong! Met deze standen wordt Colombia eerste en staan Japan en Senegal precies gelijk op de tweede plaats. Op basis van fair play staat Japan dan hoger.

Tussenstand: Senegal-Colombia 0-1

74' Misser Lewandowski

Lewandowski mist.

68' Keihard

Doelman N'Diaye van Senegal gaat keihard voor de bal en neemt daarna ook de benen van de sprintende Luís Muriel mee. De invaller heeft pijn, maar kan verder.

Tussenstand: Senegal-Colombia 0-0

65' Naast

Invaller Luís Muriel is dicht bij de openingsgoal van Colombia. Zijn inzet wordt gelukkig voor Senegal van richting veranderd. Uit de daaropvolgende corner kopt Falcao naast.

Tussenstand: Senegal-Colombia 0-0

Gejuich in Samara

De Colombianen in Samara hebben door dat er is gescoord in Volvograd door Polen. Gejuich bij de Colombianen.

Tussenstand: Senegal-Colombia 0-0

59' GOAL Polen!

Polen op voorsprong! Bednarek volleert binnen. Japan is zo uitgeschakeld!

Tussenstand: Japan-Polen 0-1

Ondertussen in Brussel

De Belgische premier deelt uit

54' Bijna Lewa

Daar is bijna een kans voor de Poolse ster Lewandowski. De voorzet van Grosicki is echter niet op maat, zoals Lewandowski al het hele toernooi nauwelijks wordt bediend.

Tussenstand: Japan-Polen 0-0

Tweede helft

We gaan beginnen aan de tweede helft van Japan-Polen (0-0) en Senegal-Colombia (0-0). De Colombianen hebben een goal nodig.

Marokko stuurt boze brief naar FIFA over arbitrale dwalingen

De Marokkaanse voetbalbond FRMF heeft in een boze brief aan de FIFA uitgehaald naar de arbitrage tijdens het WK voetbal in Rusland. De Marokkanen schrijven aan de mondiale voetbalbond dat de vroege uitschakeling - de ploeg eindigde als laatste in groep B - een gevolg is geweest van arbitrale dwalingen in de duels met Portugal (verlies met 1-0) en Spanje (2-2).

Marokko-middenvelder Hakim Ziyech baalt van de uitschakeling op het WK. De Marokkanen verloren ook hun tweede duel met 0-1

Nog even terug naar woensdag: in 90 seconden

Het WK op woensdag in 90 seconden

Rust

Rust: Japan-Polen 0-0, Senegal-Colombia 0-0. Bij deze standen gaan Japan en Senegal door en is Colombia naast Polen uitgeschakeld. De Colombianen hebben nog geen potten kunnen breken, maar moeten dat wel in de tweede helft. Zonder de geblesseerde James Rodríguez...

James Rodríguez (r)

32' Kopkans

De beste mogelijkheid voor Polen tot nu toe. Grosicki heeft een krachtige kopbal in huis, maar doelman Kawashima haalt de bal op de lijn weg.

Tussenstand: Japan-Polen 0-0

31' James naar de kant

Een gevoelige aderlating voor Colombia. James Rodríguez gaat geblesseerd naar de kant. Luís Muriel komt voor hem in de ploeg.

27' Nog een tackle van Sánchez

Weer zo'n goede tackle van Davinson Sánchez als Mané gevaarlijk dreigt te worden. Een belangrijk wapen van de Colombiaanse verdediger.

Tussenstand: Senegal-Colombia 0-0

26' Over Polen

Polen is geen schim van de ploeg die het de afgelopen twee jaar in de kwalificatie was.

Commentator Arno Vermeulen

17' Geen strafschop

Senegal krijgt een strafschop na een tackle van Davinson Sánchez op Mané. De VAR, Danny Makkelie, grijpt in. Arbiter Mazic gaat de beelden zelf kijken. Correcte tackle, oordeelt hij. Geen strafschop.

Tussenstand: Senegal-Colombia 0-0

15' Overwicht Japan

In Volgograd is Japan in het eerste kwartier de bovenliggende partij. De Japanners duiken al enkele keren gevaarlijk op voor de Poolse doelman Fabianski. Het laatste schot is van Sakai in de handen van de doelman.

Tussenstand: Japan-Polen 0-0

Yuto Nagatomo van Japan

11' Falcao naar de grond

De Colombiaanse spits krijgt een flinke beuk van Kalidou Koulibaly. Hij staat weer op. Vrije trap Colombia. James neemt de vrije trap. Doelman N'Diaye stoot de inzet uit het doel.

Tussenstand: Senegal-Colombia 0-0

Aftrap

De bal rolt bij Japan-Polen in Volgograd en Senegal-Colombia in Samara. De ontknoping in groep H.

Joep in Rusland: bellen met Hubert Smeets

Joep in Rusland: bellen met Hubert Smeets

Sfeer in Samara

Fans van Senegal
Fans van Colombia

Fan van James

De wens van deze fan wordt wel beloond. James Rodríguez staat in de basis en ook PSV'er Santiago Arias en ex-Ajacied Davinson Sánchez begint. Carlos Sánchez keert na zijn rode kaart tegen Japan terug van een schorsing. Hij vervangt Wílmar Barrios. Uribe komt voor de tegen Polen geblesseerd geraakte Abel Aguilar.

Een fan van James Rodríguez

Statistieken

- De Japanners bereikten bij twee van hun vijf vorige WK-deelnames de 2de ronde. Beide keren werd dat ook hun eindstation.

- Met de eerstvolgende Japanse treffer evenaart Japan zijn WK-record:vijf doelpunten op het WK van 2002.

-Japan bezit het record van meeste WK-duels zonder rode kaart: negentien.

-Voor Polen (uitgeschakeld) is dit het derde WK op rij (na 2002 en 2006) dat de eerste twee duels werden verloren. Polen won bij zijn vorige WK's nog wel het derde en laatste groepsduel.

- Senegal en Colombia troffen elkaar één keer eerder. In 2014 werd het in een oefenduel in Buenos Aires 2-2.

- Colombia speelde op het WK drie keer eerder tegen een Afrikaanse ploeg. Het verloor van Kameroen (1990) en klopte Tunesië (1998) en Ivoorkust (2014).

-Van zijn laatste 24 duels verloor Senegal er maar één.

Geen Honda

Deze Japanse fans zullen teleurgesteld zijn. Geen Keisuke Honda in de basis bij Japan.

Fans van Keisuke Honda

Verbroedering vooraf

Een fan van Senegal en Colombia

Senegal moet op het WK de Afrikaanse eer redden

Senegal swingt in Rusland, letterlijk soms. Met de uitschakeling van Egypte, Marokko, Tunesië en Nigeria moet het land vandaag de Afrikaanse eer redden.

Senegal, de hoop van Afrika

Even terug naar de sensationele woensdag: Ongeloof bij Duitse ochtendkranten

Duitsland wordt wakker met een enorme kater na de schokkende uitschakeling woensdag op het WK. Voor het eerst overleeft Die Mannschaft de groepsfase niet. "Uit", "Historische uitschakeling" en "Zonder woorden". Het zijn een paar koppen uit de ochtendkranten.

De voorpagina van Bild

Stand van zaken groep H

Voor Polen is het doek na twee nederlagen al gevallen in groep H.

Japan is zeker van de volgende ronde bij een zege óf wanneer Senegal wint van Colombia.

Senegal is bij een overwinning of een gelijkspel zeker van de tweede ronde en is bij een nederlaag afhankelijk van het resultaat van Japan-Polen.

Colombia gaat door als het wint en moet bij een gelijkspel afwachten.

Stand groep H

Land Duels-punten Doelsaldo
1. Japan 2-4 4-3
2. Senegal 2-4 4-3
3. Colombia 2-3 4-2
4. Polen 2-0 1-5

Programma

Programma WK voetbal 28 juni

Привет всем!

Welkom vanuit Rusland, waar we ons opmaken voor de ontknoping van de groepsfase. De beslissingen vallen in groep G en groep H.