Colombia als groepswinnaar door, Senegal druipt af

Colombia heeft door een 1-0 zege op Senegal als groepswinnaar de achtste finales van het WK bereikt. De Afrikanen eindigden in groep H in punten en doelsaldo gelijk met Japan, maar werden uitgeschakeld op basis van het het fairplayklassement.

Beide teams speelden in de eerste helft met de handrem erop. Met overtredingen werd mogelijk gevaar vaak in de kiem al gesmoord.

Senegal bereikte toch een paar keer het strafschopgebied van Colombia, maar zonder succes.

Scheidsrechter Milorad Mazic kende de Afrikanen een penalty toe, nadat Davinson Sánchez een tackle had ingezet op Sadio Mané.

Maar na tussenkomst van videoscheidsrechter Danny Makkelie kwam hij op zijn besluit terug.

Colombia, dat niet verder kwam dan een vrije trap van Juan Quintero en een kopbal van Radamel Falcao, zag sterspeler James Rodríguez na een halfuur geblesseerd uitvallen.

Nadat Polen in de tweede helft op voorsprong was gekomen tegen Japan, stak er Colombiaans gejuich op in de Samara Arena. Met deze stand zou Colombia zich plaatsen voor de volgende ronde.

Eén treffer van Japan zou echter roet in het eten gooien en Colombia leek dat risico niet te willen nemen. Luis Muriel zag een schot geblokt en Falcao kopte over.

De logische 1-0 volgde snel: verdediger Yerry Mina kopte een hoekschop van Quintero via de grond knap raak.

Senegal moest nu scoren, ondanks dat Japan tegen Polen tegen een 1-0 achterstand aankeek. Want het aantal gele kaarten (zes om vier) bleek in het nadeel van de ploeg van bondscoach Aliou Cissé.

Een goal zat er niet meer in, waardoor er voor het eerst sinds de introductie van de achtste finales op een WK in 1986 een Afrikaans land ontbreekt in de knock-outfase.