Geel voor de Belgische verdediger Jan Vertonghen in het groepsduel met Panama
NOS Voetbal

Engeland-België: kaarten of het lot kunnen beslissend zijn

Met Tunesië en Panama al in uitgeschakelde positie spitst de strijd in WK-groep G zich toe op wie als nummer één naar de achtste finales gaat: Engeland of België? Het is allerminst uitgesloten dat niet de gemaakte doelpunten, maar het aantal opgelopen gele c.q. rode kaarten de doorslag gaat geven. Of misschien zelfs wel het lot.

Engeland en België, die elkaar vanavond in Kaliningrad treffen in hun afsluitende groepswedstrijd, staan allebei na twee speelronden op zes punten. Maar ook hun doelsaldo is identiek: acht doelpunten voor en twee tegen. Bij een gelijkspel zal het doelsaldo dus niet het verschil gaan maken.

Fairplayklassement

In dat geval gaat het aantal gele en rode kaarten per ploeg een rol spelen. Het 'sportiefste' elftal trekt dan aan het langste eind. Op dit moment is dat nog Engeland, dat tot nu toe twee spelers met geel bestraft zag worden. België staat op drie prenten.

Als het duel van vanavond geen winnaar krijgt en Engeland tegen één gele kaart meer aanloopt dan België, biedt dus ook het fairplayklassement geen uitkomst - aangenomen dat de zwaarwegende rode kaart in het borstzakje van de scheidsrechter is blijven zitten.

En dan blijft er nog maar één mogelijkheid over om te bepalen wie als groepswinnaar naar de laatste zestien gaat: het lot. Onmiddellijk na de wedstrijd zal de aandacht verlegd worden naar de perszaal van het Loezjniki-stadion in Moskou, waar twee potten staan opgesteld. In de ene liggen twee balletjes met de landennaam en de andere bevat twee balletjes met de klassering erin, eerste en tweede.

Oranje 1990

Een WK-primeur zou het tafereel niet opleveren. Het is maar liefst vier keer eerder voorgekomen dat het lot uitkomst moest bieden. Voor het laatst was dat in 1990 en toen was ook Nederland daarbij betrokken. Het lot bepaalde toen dat Ierland als tweede en Oranje als derde doorging naar de volgende ronde van het toernooi in Italië.

Ruud Gullit scoort tegen Ierland op het WK van 1990

Bij het WK van 1954 werd er voor het eerst geloot en meteen ook twee keer. Heel vreemd was dat niet, omdat destijds alleen naar de punten in de groep werd gekeken en het doelsaldo of andere criteria buiten beschouwing bleven. In beide gevallen gingen ook alle ploegen die bij de loting betrokken waren door naar de volgende ronde.

In 1970 moest het lot één keer de beslissing brengen, ook deze keer zonder echte slachtoffers te maken.

Kopstoot

De vraag blijft wel hoe graag Engeland en België groepswinnaar willen worden. Het lijkt erop dat de nummer twee een eenvoudiger route richting finale wacht, omdat voorname titelkandidaten als Frankrijk, Brazilië, Argentinië en Portugal in de andere helft van het toernooischema zitten.

Achtste finales WK 2018 per 27-6

De Engelse bondscoach Gareth Southgate keek, met een schuin oog naar het fairplayklassement, al gekscherend vooruit. "Als ik in de slotfase mijn collega van België ineens een kopstoot geef, weet iedereen meteen dat we toch liever tweede willen worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl