NOS Nieuws Regionaal nieuws Binnenland Politiek Aangepast

#GR18: in Helmond gingen de minste mensen naar de stembus

 • Lokale partijen doen het goed, GroenLinks wint in de grote stad, CDA blijft de grootste landelijke partij
 • Opkomstpercentage gemeenteraadsverkiezingen 54,8 procent (99,9 procent van de stemmen geteld), in Helmond was de opkomst het laagst
 • Pas volgende week vrijdag officiële uitslag Wiv-referendum. Tussenstand 48,7 procent tegen en 47,3 procent voor (93,8 procent van de stemmen geteld)
 • Bekijk hier de verkiezingsuitslag in jouw gemeente
Liveblog gesloten
 • Het liveblog wordt gesloten

  The day after de gemeenteraadsverkiezingen loopt langzaam op zijn einde. Inmiddels is 99,9 procent van alle stemmen geteld: het wachten is nog op Amsterdam en een hertelling van de stemmen in Zeewolde. Ook is het morgen nog spannend in Venray waar de laatste restzetel wordt verloot.

  De komende dagen is het druk voor alle (nieuwe) partijen in de gemeenteraad. Het overleg gaat beginnen. Volgende week vrijdag komt ook nog de officiële uitslag van het Wiv-referendum binnen.

  Wij sluiten bij deze het liveblog af. Nog een fijne avond! De uitslagen in jouw gemeente bekijken? Dat kan hier.

 • Van Rey geen wethouder

  De veroordeelde Roermondse ex-wethouder Jos van Rey wordt geen wethouder als hij daardoor niet in het stadsbestuur kan komen van Roermond, zegt hij in L1. Van Rey is lijstduwer voor de LVR. Die partij behaalde tijdens de gemeenteraadsverkiezingen 9 zetels.

  "De LVR kan meebesturen. Als ik een blok aan het been ben, dan trek ik dat weg", zei Van Rey. Daarom is Van Rey ook geen kandidaat-wethouder voor de LVR. Wel wil hij zijn plek in de gemeenteraad innemen.

  De LVR zat hiervoor vier jaar in de oppositie omdat andere partijen weigerden een mogelijk wethouderschap van Van Rey te accepteren.

 • Zeewolde gaat stemmen hertellen

  Gemeente Zeewolde gaat de stemmen hertellen omdat er een vermoeden is dat er bij het tellen een fout is gemaakt. Het Centraal stembureau van de gemeente beslist morgen of er een hertelling nodig is.

  Na de hertelling is het mogelijk dat de lokale partij Burgerbelang toch nog in de gemeenteraad komt. De partij kan een restzetel krijgen.

  In de raad in Zeewolde is Leefbaar Zeewolde het grootst met 5 zetels. De VVD en ChristenUnie hebben 3 zetels. Twee zetels zijn voor CDA, D66 en PvdA en GroenLinks. De rest van de raad wordt gevuld met 1 zetel voor Zeewolde Liberaal, en dus misschien ook nog 1 voor Burgerbelang.

 • Oss geeft stokje over aan Pekela

  Oss is niet meer het SP-bolwerk van Nederland: de gemeente Pekela neemt dit stokje over. Nergens in Nederland hebben meer mensen op de SP gestemd dan hier: maar liefst 27,7 procent.

  In Oss stemde gisteren 26,8 procent op de Socialistische Partij.

 • Nieuwe kiezers of verschuiving?

  Het zijn de gemeenteraadsverkiezingen geworden van de nieuwkomers en lokale partijen. Gevestigde landelijke partijen leverden op veel plekken in, en dat betekent dus een verschuiving in stemgedrag. Volgens electoraal geograaf Josse de Voogd is dat bijvoorbeeld goed te zien bij Denk. "Dat lijken vooral stemmers van Turkse afkomst die bij de PvdA vandaan komen."

  De opkomst is op veel plekken iets hoger dan vier jaar geleden en dat kan ook een verklaring zijn voor de winst bij lokale partijen. "Ze lijken met hun standpunten een nieuwe groep kiezers aan te boren", zegt De Voogd.

  'Het lijkt alsof er nieuwe kiezers gemobiliseerd zijn'

  Onderzoeker Josse de Voogd over de groei van nieuwkomers en lokale partijen

 • Initiatiefnemers referendum blij met nee-stem

  Het lijkt erop dat de tegenstanders van de nieuwe Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten het referendum hebben gewonnen. De initiatiefnemers zijn blij en willen dat het kabinet de wet aanpast.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Initiatiefnemers blij met nee-stem bij referendum
 • Verkenner moet samenwerking Rotterdamse coalitie onderzoeken

  Een verkenner moet in Rotterdam gaan onderzoeken welke partijen willen samenwerken, heeft de Rotterdamse gemeenteraad vandaag besloten. Het is nog niet bekend wie de verkenner wordt.

  De raad heeft hulp nodig omdat het formeren van een nieuwe coalitie in Rotterdam ingewikkeld is. Leefbaar vormt nu een coalitie met D66 en het CDA, die samen in de oude raad een krappe meerderheid van 23 van de 45 zetels hadden. Dat is de partij slecht bevallen. Doordat Leefbaar drie zetels verloor, zijn nu minstens vier partijen nodig voor een meerderheidscoalitie. Eerdmans ziet kansen op samenwerking met de VVD, die met 5 zetels de tweede partij is geworden in Rotterdam, en verwacht ook met D66 en CDA door te kunnen.

  Maar D66 wilde niet meer samenwerken met Leefbaar, omdat die partij zich voor de verkiezingen verbond met Forum voor Democratie, maar Eerdmans verwacht dat D66 daarvan terugkomt. Daarnaast wil Eerdmans ook links bij de collegevorming betrekken, met name GroenLinks en de PvdA.

  PVV-voorman Maurice Meeuwissen liep weg tijdens het gesprek. Hij eiste excuses van Denk voor een vergelijking met naziminister Joseph Goebbels en vond het te vroeg om "gezellig mee te lunchen", meldt RTV Rijnmond.

 • In Amsterdam blijft het nog even spannend

  "Het is verschrikkelijk spannend", zegt de Amsterdamse ChristenUnie-lijsttrekker Don Ceder tegen het ANP. "Vooralsnog staan we op één zetel, maar het blijft kielekiele." In de hoofdstad komt de definitieve uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen pas morgen binnen.

  Gisteravond werd de voorlopige tussenstand, op basis van 69 procent van de stemmen, wel al bekendgemaakt. Door de drukte, omdat er ook gestemd is voor het landelijk referendum over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten en de stadsdeelcommissies, heeft de gemeente besloten om geen tussentijdse prognose meer te geven.

  De Amsterdamse Denk-lijsttrekker Mourad Taimounti vindt het gek dat de uitslag nog niet binnen is. "Alles is al geteld, ik vind dit heel vreemd", zei hij. "Voor de kleinere partijen is dit rete-spannend. We willen graag weten waar we staan." Denk kreeg in de voorlopige tussenstand drie zetels.

 • In Helmond was de opkomst het laagst

  In Helmond is het opkomstpercentage het laagst van heel Nederland. 42,1 procent van de kiezers ging gisteren stemmen. Het landelijk gemiddelde is 54,8 procent.

  De burgemeester van Helmond, Elly Blanksma-van den Heuvel, is teleurgesteld, zegt ze tegen Omroep Brabant. "Het is zeer teleurstellend, dat raakt mij het meeste. Het is spijtig dat zoveel mensen hun recht om te stemmen niet gebruiken."

  In 2014 stemden ook relatief weinig mensen: toen was het opkomstpercentage 44,7 procent.

 • Loting om restzetel in Venray is 'verschrikkelijk'

  Het wordt spannend morgen in Venray: daar gaat een loting beslissen welke partij de restzetel krijgt. Na de telling afgelopen nacht bleek dat het CDA en Venray Lokaal exact hetzelfde aantal stemmen hebben. Beide partijen willen daarom een hertelling, maar dat gaat waarschijnlijk niet gebeuren.

  Een hertelling is alleen toegestaan als er sprake lijkt te zijn van een fout of fraude. Dat is volgens gemeente Venray niet aan de orde. CDA-lijsttrekker Jan Loonen noemt een loting "nooit bevredigend". Partijleider Carla Brugman van Venray Lokaal noemt de loting "niet wenselijk, verschrikkelijk zelfs". "Daar zou ik een slecht gevoel aan overhouden."

  De restzetel is belangrijk, want de zetel kan de verhoudingen tussen coalitie en oppositie veranderen, meldt 1Limburg. De huidige coalitie kreeg 14 zetels. De oppositie zou met restzetel erbij op een totaal van 13 uitkomen.

  Opvallend is dat de stemmen in Beek wel herteld gaan worden. Daar maken BBB-NDB en Progressief Beek kans op een restzetel. BBB-NDB maakt kans op hun zesde zetel, Progressief Beek op een vierde.

 • Bijna alle stemmen geteld

  Bijna alle stemmen zijn geteld: 99,9 procent. De uitslagen van 334 van de 335 gemeenten zijn binnen. Het wachten is nog op Amsterdam. Die uitslag zal waarschijnlijk morgen binnenkomen.

 • Rutte: bij definitief 'tegen' kijken we nog eens naar inlichtingenwet

  Premier Rutte zegt dat het kabinet de regels zal volgen, als duidelijk is dat er inderdaad een meerderheid in het referendum tegen de wet op de inlichtingendiensten heeft gestemd. "De wet op het raadplegend referendum verplicht ons dan om opnieuw naar die wet te kijken, dus dat gaan we dan doen."

  De minister-president wil nog niet zeggen of het kabinet zal besluiten om de wet eventueel op punten aan te passen. "Als voorzitter van de ministerraad is het mijn taak om het heroverwegingsproces in goede banen te leiden en dat begint niet met posities innemen."

  Lees hier verder

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Kabinet: bij 'nee' kijken we opnieuw naar de inlichtingenwet
 • 'Partij voor de Dieren zal het donkergroene anker zijn in de raad'

  In de fractiekamer van de partij werd champagne geschonken en taart geserveerd. De Partij voor de Dieren van Marianne Thieme groeide in Amsterdam en Leiden van 1 naar 3 zetels.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Partij voor de Dieren zal het donkergroene anker zijn in de raad'
 • Driekwart Amsterdamse Turken stemde op Denk

  Driekwart van de Amsterdamse kiezers van Turkse afkomst heeft gisteren gestemd op Denk, meldt ANP. De partij heeft volgens de laatste tussenstand drie zetels in de stad. Ongeveer 47 procent van de Turkse Amsterdammers heeft gestemd. Denk is ook populair bij kiezers van Marokkaanse afkomst: 50 procent stemde op de partij in de hoofdstad.

  De gemeentelijke dienst Onderzoek, Informatie en Statistiek (OIS) onderzocht samen met de Universiteit van Amsterdam 2600 kiezers met een migratieachtergrond.

 • Rutte feliciteert Buma

  Premier Mark Rutte heeft vanochtend CDA-leider Buma gefeliciteerd met hun "nipte winst". Het CDA is de grootste partij geworden van de landelijke partijen bij de gemeenteraadsverkiezingen. "Het is geen tegenvaller, want de uitslag is heel mooi en ik gun het het CDA zeer'', zei Rutte in Brussel.

  Het CDA heeft vreselijk hard gewerkt, ging hij verder. "Het was voor beide partijen een mooie avond, ook voor de democratie en de lokale partijen die weer veel vooruitgang hebben geboekt."

  Ook zijn partijgenoten feliciteerde hij met de "mooie winsten".