NOS NieuwsAangepast

Rutte: bij definitief 'tegen' kijken we nog eens naar inlichtingenwet

Kabinet: bij 'nee' kijken we opnieuw naar de inlichtingenwet

Premier Rutte zegt dat het kabinet de regels zal volgen, als duidelijk is dat er inderdaad een meerderheid in het referendum tegen de wet op de inlichtingendiensten heeft gestemd. "De wet op het raadplegend referendum verplicht ons dan om opnieuw naar die wet te kijken, dus dat gaan we dan doen"

Rutte reageert vanuit Brussel, waar hij een Europese top bijwoont. Hij zegt dat het nog heel spannend is, maar dat het er inderdaad op lijkt dat een meerderheid tegen de nieuwe inlichtingenwet is.

Op dit moment (met 94 procent geteld) heeft 48,7 procent van de mensen tegen gestemd en 47,3 procent voor. De opkomst is 51,5 procent, ruim boven de drempel van 30 procent. De definitieve uitslag wordt volgende week donderdag door de Kiesraad bekendgemaakt.

De minister-president wil nog niet zeggen of het kabinet zal besluiten om de wet eventueel op punten aan te passen. "Als voorzitter van de ministerraad is het mijn taak om het heroverwegingsproces in goede banen te leiden en dat begint niet met posities innemen."

Initiatiefnemers blij met nee-stem bij referendum

Ook minister Ollongren van Binnenlandse Zaken zegt dat "we steeds hebben gezegd dat we de wet zullen volgen op dit punt en dat betekent een heroverweging door het kabinet en het debat met de Kamer daarover aangaan." Ze wil niet vooruitlopen op wat dat heroverwegen inhoudt. "Na volgende week donderdag is het tijd voor de volgende stap."

Ollongren had gehoopt dat het kabinet genoeg mensen had overtuigd om voor te stemmen. "Dus in dat opzicht is dit een teleurstelling, ja." Ze vindt dat elke definitieve uitslag serieus genomen moet worden, maar "het is ook relevant dat veel mensen voor hebben gestemd."

Hier en daar werd de vraag gesteld of wel sprake is van een meerderheid als het voor-kamp noch het tegen-kamp meer dan 50 procent haalt. De Kiesraad liet weten dat dat niet uitmaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl