liveblog
NOS SportAangepast

Bliksemstart voor Nederland in Pyeongchang

liveblog gesloten

내일 보자!

Oftewel: tot morgen! Want morgen is het weer een dag. Met opnieuw medaillekansen voor Nederland. Tot dan!

Drie hoogtepunten op zondag

03.00 uur Afdaling mannen
05.30 uur Kwalificatie slopestyle Met Cheryl Maas
08.00 uur 5.000 meter mannen Met Sven Kramer, Bob de Vries en Jan Blokhuijsen

Koninklijke felicitaties

Tot slot nog één keer leuke beelden vanaf de schaatsbaan: koning Willem-Alexander en koningin Máxima feliciteren Carlijn Achtereekte met haar gouden medaille op de 3.000 meter op de Olympische Spelen in Pyeongchang.

Koning en Koningin feliciteren Achtereekte met gouden plak

Duitsers slaan toe

De zege van de Duitser Andreas Wellinger bij het schansspringen is slecht nieuws voor het medailleklassement: Nederland is zijn eerste plaats nu alweer kwijt. Met twee gouden plakken zijn de Duitsers ons op het laatste moment toch gepasseerd.

Maar: goud, zilver en brons voor Nederland. Het blijft op olympisch gebied een uitzondering op één discipline. Carlijn Achtereekte (goud), Ireen Wüst (zilver) en Antoinette de Jong (brons) zorgden vandaag voor het zesde complete Oranje-podium in de schaatsgeschiedenis van de Winterspelen.

Wanneer kwam dat eerder voor? Lees het hier.

Het podium van de 3.000 meter, met Ireen Wüst (zilver), Carlijn Achtereekte (goud) en Antoinette de Jong (brons)

Geen goud Stoch, Wellinger wint

Schansspringer Andreas Wellinger is olympisch kampioen op de normale schans geworden.De 22-jarige Duitser bleef Robert Johansson en Johann Andre Forfang uit Noorwegen voor.

Kamil Stoch, die in 2014 twee keer goud won, was topfavoriet. De Poolse leider in het WB-klassement won dit seizoen alle wedstrijden in de Vierschansentoernee, maar greep nu naast eremetaal en werd vierde.

Voor Wellinger was het de eerste grote internationale titel. Hij gaf die glans door bij zijn tweede sprong met 113,5 meter (net als Johansson) het schansrecord van landgenoot Simon Kraft uit 2015 te evenaren. De wereldkampioen moest nu met de dertiende plaats genoegen nemen.

Vreugde en verdriet

Zoals koning Willem-Alexander zojuist al zei: "Emoties, blijdschap, alles door elkaar heen."

Carlijn Achtereekte zag vanaf de tribune hoe ze goud won op de 3.000 meter. Een heel andere emotie zien we bij de shorttracksters na het mislopen van de finale op de aflossing.

Koninklijke selfie

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima

Vliegt Stoch naar goud?

Het laatste olympische onderdeel van vandaag, het schansspringen op de normale schans bij de mannen, nadert zijn ontknoping. Kamil Stoch, de Poolse titelverdediger en topfavoriet, stond er na de eerste sprong het beste voor.

Kijk live naar het schansspringen.

Kamil Stoch landt na zijn eerste sprong

Video: de val van Van der Velden

Het is een mooie olympische dag voor Nederland, maar dat was het natuurlijk niet voor Niek van der Velden. Hij viel afgelopen nacht tijdens de training, brak een arm en moest het strijdtoneel verlaten.

Kijk hier zijn val terug. Waarschuwing: de beelden zijn niet echt prettig.

Noord-Koreaanse cheerleaders

Daar zijn ze weer: de Noord-Koreaanse cheerleaders. Ze waren ook aanwezig bij het shorttracken. Tip: luister met geluid.

We zagen ze eerder vandaag ook bij de ijshockeywedstrijd van de Koreaanse vrouwen tegen Zwitserland. Dat werd geen succes: Zwitserland won met 8-0.

Achtereekte, Wüst en De Jong spreken

De reacties van de winnaressen van goud, zilver en brons op de 3.000 meter.

Koning: prachtige dag met hele mooie sport

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima reageren vanuit het schaatsstadion op de vier olympische medailles voor Nederland op één dag.

"We zijn eerst bij het shorttrack geweest, waar Sjinkie zilver heeft gehaald", aldus de koning. "We moesten een keuze maken, zijn hiernaartoe gegaan en komen binnen met goud, zilver en brons."

"Een onwaarschijnlijke 1-2-3 bij de vrouwen. Emoties, blijdschap, alles door elkaar heen. Prachtig om mee te maken, een van die sportmomenten die je je leven lang niet meer vergeet."

Nu live: schansspringen

De finale bij de mannen op de normale schans is in volle gang.

Kijk nu live naar het schansspringen via de livestream of NPO 1.

De Fin Antii Aalto landt bij het schansspringen

Wat een weelde: Nederlands podium op de 3.000 meter

De bloemenceremonie van de 3.000 meter bij de Olympische Spelen in Pyeongchang met Carlijn Achtereekte, Ireen Wüst en Antoinette de Jong.

Knegt: nog drie kansen op goud

De reactie van Sjinkie Knegt na het veroveren van de zilveren medaille op de 1.500 meter en beelden van de bloemenceremonie in het stadion.

Historische ijshockeywedstrijd

Ondertussen is in Pyeongchang nog steeds de historische ijshockeywedstrijd tussen het gezamenlijke Koreaanse team en Zwitserland aan de gang.

De Koreaanse ijshockeysters worden op de tribunes aangemoedigd door Noord-Koreaanse cheerleaders. Desondanks kijkt Korea na twee periodes tegen een 5-0 achterstand aan.

  • AFP
    Noord-Koreaanse cheerleaders op de tribune
  • NOS
    Noord-Koreaanse cheerleaders op de tribune
  • NOS
    Noord-Koreaanse cheerleaders op de tribune

Video: verdriet bij Wüst

Waar Carlijn Achtereekte lacht, is het verdriet bij Ireen Wüst groot. Ze wint zilver, waar ze vier jaar geleden de olympische titel veroverde.

Intens teleurgestelde Wüst komt 0,08 tekort op Achtereekte

Video: de gouden race van Achtereekte

Nu weten we het zeker: deze race van Carlijn Achtereekte op de 3.000 meter was goud waard.

Goud voor biatlete Dahlmeier

Biatlete Laura Dahlmeier is voor het eerst olympisch kampioene geworden. De 24-jarige Duitse was een klasse apart op de 7,5 km sprint.

Dahlmeier eindigde in 2014 in Sotsji nog als 46ste, maar veroverde sindsdien dertien WK-medailles, waaronder zeven gouden. Dit seizoen moest ze bij de vijf WB-wedstrijden op de sprint genoegen nemen met twee tweede plaatsen.

Het zilver was voor de Noorse Marte Olsbu, het brons ging naar Veronika Vitkova.

Goud voor biatlete Laura Dahlmeier

Zilver voor Knegt!

Sjinkie Knegt heeft zilver veroverd op de 1.500 meter. Knegt finishte in de finale met maar liefst negen schaatsers net achter de Zuid-Koreaan Lim Hyo-jun. Direct na de finish feliciteerde Knegt zijn rivaal en stak hij een hand in de lucht.

Knegt reed enkele rondes voor het einde nog op kop, werd gepasseerd door Lim en kreeg geen mogelijkheid meer om de Koreaan in te halen.

Goud, zilver en brons!

Voronina en Sábliková komen niet in de buurt van de Nederlandse schaatssters. Goud voor Achtereekte, zilver voor Wüst en brons voor De Jong!

Ook De Jong redt het niet

Is er een sensatie in de maak op de olympische schaatsbaan? Ook Antoinette de Jong komt niet aan de tijd van Carlijn Achtereekte. Ze rijdt in de voorlaatste rit een tijd van 4.00,02.

Op dit moment bestaat het podium uit Achtereekte, Wüst en De Jong. Er is nog één rit te gaan: Voronina tegen Sábliková.

Kijken vanuit Amsterdam

Ook op de ijsbaan in het Olympisch Stadion in Amsterdam werd Ireen Wüst aangemoedigd.

Ook in het Olympisch Stadion in Amsterdam wordt Ireen Wüst aangemoedigd

Geen finale shorttracksters

De Nederlandse shorttracksters zijn op de aflossing uitgeschakeld in de series. Suzanne Schulting, Jorien ter Mors, Yara van Kerkhof en Lara van Ruijven eindigden als derde.

Wüst redt het niet!

Het is tijd voor Ireen Wüst op de 3.000 meter. Ze rijdt tegen de Canadese Brianne Tutt. De beste tijd is nog altijd voor Carlijn Achtereekte: 3.59,21.

Update: en dat blijft ook zo! Wüst redt het niet en zet een tijd neer van 3.59,29. Langzamer dan Achtereekte en voorlopig de tweede tijd, met nog drie ritten te gaan.

Ireen Wüst vlak voor haar 3.000 meter

Schansspringen in voetbalstadion

Om 13.35 uur gaan we schansspringen in Pyeongchang: de finale op de normale schans bij de mannen. Op een heel bijzondere lokatie.

Achtereekte in wachtkamer, maar is dik tevreden

De reactie van Carlijn Achtereekte na haar race op de 3.000 meter bij de Olympische Spelen in Pyeongchang.

Achtereekte in wachtkamer, maar is dik tevreden

Opwarmen voor Korea

Om 13.10 uur begint in Pyeongchang een bijzondere ijshockeywedstrijd: het gezamenlijke Koreaanse vrouwenteam neemt het dan op tegen Zwitserland.

De fans in Korea lijken er klaar voor.

Straks kiezen: shorttrack of schaatsen?

De olympische finale van de 1.500 meter, met Sjinkie Knegt, is vanaf 13.10 uur live te zien in een extra uitzending op NPO 2 en NOS.nl.

Op NPO 1 blijven we de 3.000 meter schaatsen bij de vrouwen op de voet volgen.

Knegt en De Laat naar finale

Sjinkie Knegt blijft prima overeind in zijn halve finale op de 1.500 meter. Hij wint eenvoudig en staat later vandaag in de olympische finale!

Itzhak de Laat komt in zijn - ongemeen spannende - heat in de de halve finales als derde over de finish en dat lijkt niet genoeg voor een finaleplaats. Maar na bestudering van de beelden door de jury mag de Nederlander toch door! Hij werd gehinderd door een tegenstander, zo blijkt.

Prima tijd Achtereekte

Carlijn Achtereekte is de eerste Nederlandse die in actie kwam op de 3.000 meter en ze rijdt een uitstekende tijd: 3.59,21. Ze blijft als eerste onder de vier minuten en is dus voorlopig de snelste, maar er zijn nog maar zes ritten geweest.

Carlijn Achtereekte

Nu live: 3.000 meter schaatsen (v)

Even verderop van de shorttrackbaan is ondertussen de 3.000 meter bij de schaatssters begonnen. Ireen Wüst won vier jaar geleden olympisch goud en doet nu ook weer een poging. Ook Antoinette de Jong en Carlijn Achtereekte komen in actie.

Kijk live naar de 3.000 meter schaatsen.

Schulting valt, Van Kerkhof door

Een dramatische start voor Suzanne Schulting. Ze valt in de series van de 500 meter, zonder tussenkomst van een tegenstander.

In de heat daarop weet Yara van Kerkhof zich met een tweede plaats wel te kwalificeren voor de kwartfinales, die dinsdag worden verreden.

Voor Lara van Ruijven is de 500 meter ook na de series voorbij. Ze wordt derde in haar heat.

Series 500 meter vrouwen

De vrouwen komen nu in actie voor de heats voor de 500 meter. Namens Nederland komen Suzanne Schulting, Yara van Kerkhof en Lara van Ruijven op het ijs.

Kijk live via de livestream.

Video: Knegt en De Laat door

De heats van Sjinkie Knegt en Itzhak de Laat op de 1.500 meter op het olympisch toernooi.

Knegt ontsnapt aan valpartij in serie, De Laat knap door

De pechvogel van de dag

Nog even terug naar Niek van der Velden, de 17-jarige snowboarder die door een valpartij tijdens de training niet meer in actie kan komen op de Spelen.

"Helaas heb ik vandaag mijn arm gebroken tijdens de training, kort voor de wedstrijd", aldus Van der Velden in een post op Instagram. "De wind droeg me een tikje verder dan ik wilde en ik maakte een smak. Ik baal dat ik niet in actie kon komen, want ik had er heel veel zin in. Maar: ik ben in no time terug! Operatie over een paar uur."

Ook Knegt is door!

Ook Sjinkie Knegt plaatst zich voor de halve finales, na een tumultueuze heat. Door valpartijen blijven er de laatste rondes maar drie shorttrackers over, onder wie Knegt, en die plaatsen zich dus eenvoudig met zijn drieën voor de volgende ronde.

De halve finales worden vanaf 12.21 uur verreden.

De Laat is door!

Itzhak de Laat presteert uitstekend in de kwalificatie van de 1.500 meter! Hij eindigt in zijn heat als tweede en plaatst zich voor de halve finales, die vanaf 12.21 worden verreden.

Straks komt Sjinkie Knegt op het ijs.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima op de tribune in het shorttrackstadion

Pence bekijkt Knegt

Ook de Amerikaanse vice-president Mike Pence zit op de tribune in de Gangneung Ice Arena tijdens de kwalificatie van de 1.500 meter shorttrack.

De Amerikaanse vice-president Mike Pence in het shorttrackstadion

Shorttracklegende verwacht goud voor Knegt

De Amerikaanse shorttracklegende Apolo Ohno (r.), nu als commentator werkzaam voor NBC, verwacht goud voor Sjinkie Knegt op de 1.500 meter.

De Amerikaanse shorttracklegende Apolo Ohno (r) in Pyeongchang

Series 1.500 meter

De series van de 1.500 meter bij de mannen zijn begonnen. Met Sjinkie Knegt en Itzhak de Laat.

Kijk live naar het shorttracktoernooi.

De koning en koningin in het olympisch dorp

  • ANP
    Koningin Maxima en koning Willem-Alexander met de premier en sporters in het olympisch dorp
  • ANP
    Een potje tafelcurling
  • ANP
    De koning en koningin met sporters Suzanne Schutting en Anouk van der Weijden
  • ANP
    Op de fiets door het olympisch dorp

Daar zijn de koning en de koningin

Rutte gaat juichen voor de Nederlanders

Premier Rutte zit straks op de tribune bij het schaatsen en het shorttrack. "We gaan juichen voor Ireen en Sjinkie, voor Itzhak, Carlijn en Antoinette", aldus de premier. Hij heeft ook een favoriet, maar wil niet zeggen wie.

Rutte gaat juichen voor de Nederlanders

Om 11.00 uur: shorttrack

Over een uur begint het olympische shorttracktoernooi. De vrouwen rijden de heats voor de 500 meter (Suzanne Schulting, Yara van Kerkhof en Lara van Ruijven komen in actie) en de vrouwenploeg rijdt de kwalificaties voor de 3.000 meter aflossing.

De mannen strijden op de eerste dag meteen om de medailles. Namens Nederland doen Sjinkie Knegt en Itzhak de Laat een gooi naar olympische roem.

Knegt blaakt van het zelfvertrouwen en dat is niet verwonderlijk. Een kleine maand geleden won Knegt alle drie de olympische afstanden bij het Europees kampioenschap in Dresden.

Knegt: of mijn concurrenten bang zijn? Ik hoop het wel

Bijl over Van der Velden: grote teleurstelling voor zo’n jonge gozer

Chef de mission Jeroen Bijl leeft mee met Niek van der Velden. Een val tijdens de vrije training maakte een vroegtijdig einde aan de Spelen van de jonge snowboarder.

Bijl over Van der Velden: grote teleurstelling voor zo’n jonge gozer

Oranje in mineur

De Olympische Spelen begonnen voor het Nederlandse team in mineur. Snowboarder Niek van der Velden liep bij de laatste training voor de kwalificaties voor slopestyle een breuk in zijn rechterarm op. Zijn Spelen zijn voorbij.

Edwin Cornelissen praatte ons vanochtend bij vanuit Pyeongchang.

Video: goud voor Kalla

Voor de Zweedse Charlotte Kalla, die vier jaar geleden nog tweede werd achter de Noorse, is het de derde gouden medaille op de Olympische Spelen. In 2010 won ze de 10 kilometer vrije stijl en in 2014 estafettegoud.

Langlaufster Kalla pakt de eerste gouden medaille in Pyeongchang

De eerste medaille!

Langlaufster Charlotte Kalla heeft zojuist de eerste gouden medaille van de Spelen in Pyeongchang veroverd. De Zweedse bleef de Noorse titelverdedigster Marit Bjørgen voor. De Finse Krista Parmakoski won brons.

Lees het verslag van de 15 kilometer skiatlon (v).

Charlotte Kalla gaat over de finish en wint goud

Wat staat er op het programma?

Voor Nederland wordt het meteen een spannende dag, met straks medaillekansen op de 3.000 meter schaatsen bij de vrouwen en de 1.500 meter shorttrack van de mannen.

안녕하세요!

Oftewel: hallo allemaal! Welkom in Pyeongchang voor de eerste échte dag van de Olympische Winterspelen. In dit liveblog leiden we je de hele dag rond door Pyeongchang en pikken we alle medailles en bijzonderheden mee.

De olympische vlam in Pyeongchang is ontstoken