Het podium van de 3.000 meter, met Ireen Wüst (zilver), Carlijn Achtereekte (goud) en Antoinette de Jong (brons)
NOS Schaatsen

Voor zesde keer compleet Nederlands podium op Winterspelen

Goud, zilver en brons voor Nederland. Het blijft op olympisch gebied een uitzondering op één discipline.

Carlijn Achtereekte (goud), Ireen Wüst (zilver) en Antoinette de Jong (brons) zorgden zaterdag voor het zesde complete Oranje-podium in de schaatsgeschiedenis van de Winterspelen. Het drietal domineerde de 3.000 meter.

Bij de vrouwen was het de tweede keer in de geschiedenis. Vier jaar geleden lukte hetzelfde op de 1.500 meter met Jorien ter Mors (goud), Ireen Wüst (zilver) en Lotte van Beek (brons).

Vier keer bij de mannen

Vier jaar geleden, toen Oranje het schaatsen domineerde in Sotsji, bezetten de Nederlandse mannen drie keer een compleet podium: op de 500 meter, de 5.000 meter en de 10.000 meter. Op de 500 meter stond Michel Mulder (goud), Jan Smeekens (zilver) en Ronald Mulder (brons op het podium).

Op de 5.000 meter werd olympisch kampioen Sven Kramer geflankeerd door Jan Blokhuijsen (zilver) en Jorrit Bergsma (brons). Op de langste afstand, de 10.000 meter, werd Kramer verrassend verslagen door Bergsma. Bob de Jong completeerde het podium met de derde plaats.

In 1998 zorgden olympisch kampioene Gianne Romme, Bob de Jong (zilver) en Rintje Ritsma (brons) voor drievoudig succes op de 10.000 meter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl