ANP
NOS SchaatsenAangepast

Sensationele olympische titel Achtereekte op Oranje-podium

Carlijn Achtereekte heeft op sensationele wijze de olympische titel op de 3.000 meter veroverd. De 28-jarige schaatsster uit Lettele onttroonde op de schaatsbaan van Gangneung Ireen Wüst. Ze won in 3.59,21.

Titelverdedigster Wüst moest op 8-honderdste genoegen nemen met zilver. Antoinette de Jong zorgde met 4.00,02 voor een Nederlands podium met brons.

Mooi rijtje

Achtereekte is de vijfde Nederlandse vrouw met een olympische titel op de 3.000 meter. Ans Schut was de eerste in 1968, daarna volgden Stien Baas-Kaiser (1972), Yvonne van Gennip (1988) en Ireen Wüst (2006, 2014).

Met Achtereekte, normaal een specialiste op de 5.000 meter, had zaterdag niemand rekening gehouden. "Ik vond die rol in de luwte prima, maar ik had wel een plan. Ik ben goed in een tijd wegzetten. Dat betaalt nu uit", zei de debutante.

Wüst kwam alleen voor goud

Voor Ireen Wüst telde zaterdag maar één ding: winnen. De 31-jarige schaatsster kende weliswaar een moeizame aanloop naar Pyeongchang, maar weet zich als geen ander op te laden voor belangrijke wedstrijden.

Op de 3.000 meter had ze de afgelopen jaren maar één echte concurrente in de persoon van Martina Sábliková, maar ook de 30-jarige Tsjechische kende op weg naar de Spelen vele fysieke problemen.

Daarmee kwam de strijd om de titel op de 3.000 meter open te liggen, ook omdat zich dit seizoen met Antoinette de Jong en de Japanse Miho Takagi nog twee schaatssters aan de internationale top meldden.

De Jong troefde ploeggenote Wüst verrassend af op de NK afstanden en het olympisch kwalificatietoernooi. Takagi won als eerste Japanse een wereldbekerwedstrijd op de 3.000 meter, in december in Calgary.

De 23-jarige Aziatische geldt als grote favoriete op de 1.500 meter, op die afstand won ze deze winter alle wedstrijden waar ze aan de start verscheen. Op de dubbele afstand is ze echter inmiddels ook een geduchte tegenstandster.

Op het olympische ijs van Gangneung, waar Wüst vorig jaar de wereldtitel op de 3.000 meter veroverde voor Sábliková en De Jong, zette Carlijn Achtereekte voor de dweilpauze de toon.

De 27-jarige Overijsselse legde de lat bij haar olympisch debuut hoog, door met 3.59,21 maar net boven het baanrecord van Wüst (3.59,05) te finishen. Daarmee werd ze de derde vrouw na Sábliková en Wüst die op een laaglandbaan onder de 4 minuten finishte.

Sterke start

Wüst moest van de favorieten het spits afbijten in de negende rit. De succesvolste Nederlandse olympiër, die bij haar olympisch debuut in Turijn in 2006 direct goud op de 3.000 meter veroverde, startte sterk. Ze bouwde een marge op van ruim een seconde met Achtereekte.

Tot een ronde voor het einde bleef de titelverdedigster en de regerend wereldkampioene onder dat schema. In de slotronde leverde Wüst echter veel in: 3.59,29. "Ik ben op waarde geklopt. Ik moet tevreden zijn met zilver, maar baal natuurlijk wel", zei de onttroonde olympisch kampioene, die haar negende olympische medaille binnenhaalde.

Ook Antoinette de Jong, de Nederlandse kampioene, en de Japanse Takagi kwamen niet aan de tijd van Achtereekte en Wüst. Het duel was boeiend, met De Jong steeds aan de goede kant van de score. De voorzichtig gestarte De Jong hield de nadelige marge op Achtereekte en Wüst beperkt, maar kon het verschil in de slotfase toch net niet goedmaken.

"Ik kon de ontspanning niet vasthouden", zei de 22-jarige De Jong, die vier jaar geleden in Sotsji nog huilend naast de baan stond na haar debuut met de zevende plaats. "Dit was niet de race van mijn leven, maar ik ben wel blij met brons."

Martina Sábliková was de laatste die Achtereekte in de slotrit van het goud kon afhouden. De olympisch kampioene van 2010 viel met 4.00,54 net naast het podium.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl