NOS SchaatsenAangepast

Gouden Achtereekte: ik werd helemaal gek van de zenuwen

Een glimlach van oor tot oor sierde het gezicht van Carlijn Achtereekte, nadat duidelijk was geworden dat ze verrassend het goud op de 3.000 meter had binnengesleept. "Geweldig. Ik werd helemaal gek van de zenuwen", jubelde de Overijsselse na afloop.

Vooraf hielden weinig mensen rekening met de winstkansen van Achtereekte, omdat de ogen vooral op Ireen Wüst (zilver) waren gericht. "Ik vond die rol prima", sprak de winnares.

Achtereekte (28) reed in de vijfde race en moest vervolgens op de tribune, gezeten naast haar vriend, nog zeven races de spanning verbijten. "Er moesten nog zoveel rijdsters voor me. Een vijfde plaats was waarschijnlijk ook wel goed."

Wüst: ben op waarde geklopt

Wüst was ondanks het zilver (op 0,08) teleurgesteld, maar wist tezelfdertijd de resultaten in het juiste perspectief te plaatsen.

"Ik ben gewoon op waarde geklopt", sprak de viervoudig olympisch kampioene. "Ik moet tevreden zijn met zilver, al baal ik natuurlijk nog wel. Dit is mijn negende olympische medaille, dus daar mag ik wel tevreden mee zijn. Ik heb mijn best gedaan."

Antoinette de Jong, bij haar olympisch debuut in 2014 in tranen na haar zevende plaats, lukte het niet om de race van haar leven te rijden. "Ik voelde me zoveel beter dan er is uitgekomen. Er komt veel spanning bij. Ik kon niet de gewenste ontspanning houden", zei de Friezin. "Maar ik ben wel blij met brons."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl